"BG Север" - брой 6 (11 - 17 февруари 2011 г.)

 

СОЦИАЛНО


 

Гурбетчиите се връщат по принуда, но не искат да останат в България

 

Децата на работилите в странство са категорични, че няма да живеят у нас

 

Цецо чака първа възможност да се върне в Испания, сн. авторътПоля ТОМОВА

През последната година - година и половина у нас си идват гурбетчии, най-вече от Испания. Българите, които са работили над десет години там, основно в строителството и земеделието, сега се връщат, подгонени от кризата и безработицата.

Само за около година близо стотина "испанци" са се завърнали в село Садовец и Долни Дъбник.

В село Градина у дома са се прибрали около 60 човека. Един от тях е и Цецо Костов. Заедно с близо 500 жители на плевенското село през 2000 - 2001 г. и той тръгва да търси по-добра реализация в Испания. Тъй като е завършил строителен техникум, бързо и лесно си намира добре платена работа. Не крие, че е изкарвал добри за испанците пари - близо 4 хиляди евро. "Работата беше много, понякога по 12, че и по 14 часа. Ама знаеш за какво работиш", признава Цецо. Добавя, че испанските работодатели са изключително честни и коректни към работниците си. "Това, което си изкараш, си го взимаш. Няма да ти шикалкави, няма да те обижда. Просто отношението им към работника е на шест", твърди мъжът.

Благодарение на работата си в странство Цецо успява да вдигне голяма къща по испанска мода в с. Градина, както и да помага на близките си, останали в България.

След изчезването на дете от селото повечето българи прибират децата си при тях - в Испания. Записват ги на училище, някои и завършват. Всички си спомнят с добро времената на гурбетчийство. Завърнали се тук, след като кризата удря точно техния бранш - строителството. "Нямаше работа, трябваше да се плаща наем. Предпочетох да се върна, тук поне къща съм направил", казва Цецо. Той обаче живее в България сравнително добре, тъй като получава социални помощи от Испания - 700 евро на месец. Нужно е само да ходи там на три месеца, за да се подписва. Помощта обаче е за две години и почти привършва. След това мъжът не знае какво ще прави. "Тук е ужас. Няма работа, малко пари взимат и тия, дето работят. Мизерия голяма. При първа възможност пак ще се върна в Испания, категорично", заявява Цецо.

Една от най-големите тревоги на гурбетчиите е бъдещето на децата им в България. Тъй като са учили в чужбина повече от десет години, вече порасналите българчета нито могат да четат, нито да пишат на родния си език. Говорят, но малко трудно. Не се признава образованието им в Испания и на практика те остават неграмотни. Дори не могат и книжка за кола да вземат, тъй като на някои им липсва основното образование у дома. По-малките се връщат класове назад и все пак могат да продължат образованието си в България.

И децата обаче, също като родителите си, са абсолютно категорични в едно - не искат да живеят тук. Повечето смятат до пролетта да напуснат родината си. Само че, за разлика от родителите си, са избрали други дестинации - Ирландия, Англия, САЩ.

 

 

По 440 учебника с нафталин отново ще зубрят гимназисти

 

Бумагите са написани в началото на века, пълни са със сложна терминологияИнна СТЕФАНОВА

По учебници с нафталин отново ще зубрят гимназистите в Плевен, въпреки обещаното от просветния министър Сергей Игнатов, че те ще бъдат пренаписани. Миналата седмица беше публикуван списъкът с школските бумаги, които ще могат да се ползват през следващата учебна 2011-2012 година и той е стигнал до директорите на плевенските училища. Нови ще са само учебниците по предметите, които ще се изучават в пети и шести клас. След промени в съдържанието и оформлението им, те ще бъдат допълнително включени в списъка. Останалите близо 440 учебника остават в старите си варианти. Най-трагично е положението при гимназистите. Учебниците, по които ще учат те, са издадени в началото на века.

Кои бумаги фактически се променят и как се регулира процесът през годините за сега не става ясно нито на учениците, нито на родителите. Прочитът на сегашния списък с одобрени заглавия и издатели показва, че деветокласниците могат да избират сред рекорден брой учебници -103 . За сметка на това обаче всички те са безкрайно остарели, защото са написани преди десет години. От началото на века са и 88-те учебника, предназначени за десетокласниците. Същата е ситуацията с 45-те бумаги, които могат да ползват единадесетокласниците - те пак са написани през 2001 година. Бяла лястовица сред учебниците при най-големите, дванадесетокласниците, е този по "Свят и личност" на Просвета, който е издаден през 2008 година. Останалите 23 не правят изключение от общото правило.

Пренаписването на учебниците се налага заради десетките бисери в тях, сложната терминология и неточности, твърдят преподаватели и родители. Последна анкета, публикувана в интернет показва, че според 72 на сто от анкетираните ученици учебниците за всички класове се нуждаят от тотална промяна. Според 15 на сто информацията за тийнейджърите в тях е поднесена хаотично. Никой не е избрал отговора, че сегашните учебници са много добри. От министерството пък са категорични, че подобрените бумаги трябва да станат факт след като бял свят види новия закон за училищното образование. Кога, също не е ясно. И от тука разминаването - Игнатов даде твърда дума да пренапише неясните гимназиални учебници още когато прие министерския пост през 2009 година. Промени обаче ще има само за два класа - 5 и 6, а те са прогимназиални. Дали учебниците ще са по-качествени, е също въпрос с неизвестни. При най-малките, първокласниците, само "Дом, бит и техника" на Анубис е от 2010 година, останалите са видели бял свят през 2002 година.

 

 

Съсловни и пациентски организации скочиха срещу здравната карта

 

Полина ТОНЕВА

Пректът на дългоочакваната здравна карта на България, която да даде представа в кои региони колко болнични легла са необходими, най-сетне бе представен от екипа на здравното министерство. Срещу него обаче скочиха както съсловни, така и пациентски организации. Причината - според тях здравната карта е недомислена и не е съобразена с реалностите в съответните региони на страната.

Според тази карта области като Кърждали, Разград и Шумен имат по-малко легла от необходимото. На другия полюс са региони като София, Пловдив и Плевен. Методиката, която е използвана за определяне на минималния и максималния брой легла, предвижда, че за всеки регион са нужни минимум 4 на хиляда души население и максимум - 5,9 на 1 000 души. Тя е разработена от здравното министерство на базата на световните стандарти за осигуряване на болнични легла за населението.

В Националната здравна карта са описани и болниците, с които Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) трябва да сключи договор, защото това се изисква по закон. Тези здравни заведения са 57 и са всичките, които са 100% или над 51% държавна собственост.

От Регионалната здравна инспекция (РЗИ) - Плевен, уточниха, че няма проблем, ако леглата в област Плевен са повече от максималното. Това било заради фактът, че Плевен е университетски град, има медицински ВУЗ и университетска болница. Повечето легла са свързани и с многото частни болници, както и с наличието на военна болница в града.

Според експерти от регионалната здравна инспекция твърде е вероятно леглата в областта да се намалят, тъй като има вероятност част от общинските болници да не подпишат договори с РЗОК.

Няма проблем, свързан с повечето легла и с медицинската обезпеченост на населението, твърдят от РЗИ.

И добавят, че повечето места за пациенти в никакъв случай не означават по-малко внимание и грижа от страна на медицинския персонал.

 

 

 Послушай лекаря

 

Субфебрилната температура е сигнал за възпалителен процес

 

От октомври м. г. поддържам температура около 37,6. По принцип я вдигам след обяд и вечерта спада, без да пия нищо. Направила съм 2 пъти ПКК, диференциално броене, стерилна урина, хормони на щитовидната жлеза, ехография на щитовидна жлеза, два пъти снимка на бял дроб, манту, консултация с пулмолог, ендокринолог, гастроентереолог, УНГ, стоматолог, невролог, нефролог, дерматолог. Само специалистът УНГ ми каза, че имам киста на едната сливица, но не оттам е температурата. По принцип имам хроничен бронхит, целогодишна алергична хрема, загуба на част от слуха на едното ухо и проблеми със синузита. Като цяло се чувствам добре. Според невролога тя е резултат от изживян силен стрес. От години всяка есен ми се обостря бронхитът и по една седмица съм с такива стойности на температурата. Моля ви за съвет какво още да направя. Бистра Борисова

 

Д-р Юрий НИКОЛОВ, УНГ, завеждащ клиника "Св. Параскева"

Въпросът с неясните температурни състояния е изключително сложен и интердисциплинарен, тъй като обикновено касае няколко медицински специалности. Температурата, за която вие споменавате, е т. нар. субфебрилна температура и обикновено се дължи на наличието на недиагностицирани и неадекватно лекувани хронично-възпалителни процеси. В конкретния случай вие сте направили консултации с почти всички специалисти от различните специалности, възпалителните процеси, в които биха могли да се явят като евентуална причина за възникване на неясно температурно състояние, с изключение на гинеколог, но твърдите, че при тези консултации не е намерена медицински обоснована причина. От гледна точка на моята специалност, като водещи причини за хронично-възпалителни процеси и респективно за неясни температурни състояния се явяват хроничните възпаления на сливиците и хроничният синузит. При хронично-възпалителен процес в сливиците е възможно да няма никакви клинични изяви - възпаления, болки, а единствената проява на този процес да бъде субфебрилната температура. Особено важен е фактът, че е открита киста на едната сливица, която представлява ясен критерий за развитие на хронично-възпалителен процес. Друга причина за неясното температурно състояние е възможно да бъде хронично-възпалителен процес на синусите. Хроничният синуит може да бъде с различни степени и фази на развитие във времето. Когато е преминал във фаза на хронично-гноен синуит, вероятността да се яви като причина за субфебрилната температура е най-голяма. При вас е задължителна прецизна диагностика на състоянието на сливиците и синусите, която да включва съвременни апаратни и параклинични изследвания с цел да се докаже или отхвърли вероятността процесите в тези органи да се явяват като причина за хронично-възпалителен процес. В зависимост от резултатите от клиничните и параклинични изследвания е възможно да се предприемат адекватни мерки за лечение, и то с помощта на съвременни високотехнологични методи.

 

Уважаеми читатели,

ако имате здравословни проблеми, "BG Север" ви дава възможност да получите безплатни съвети как да се излекувате. Въпросите си можете да задавате писмено на адреса на редакцията - гр. Плевен, ул. "Борис Шивачев" 15, ет. 2, ап. 5, вестник "BG Север"; по елекронната поща на e-mail: bg_sever@abv.bg; на редакционния телефон 064/806891. Чрез вестника ще ви отговарят доказани специалисти от плевенската клиника "Света Параскева".

Въпросите си може да задавате и на телефона на клиниката: 064/801-888

 

върни се в НАЧАЛО