"BG Север" - брой 6 (11- 17 февруари 2011 г.)

 

ОБЩЕСТВО И ПОЛИТИКА   


 

 

АЕЦ Белене за България, България за АЕЦ Белене

 

Хората в Белене не спират да задават въпроси, сн. авторътБлагой ЦЕНОВ, гр. Белене

Излизаме ли от кризата? - въпрос, зададен в един местен вестник в Белене и задаван във всяка друга община. И въпреки че в Белене планът за местните приходи за миналата година е изпълнен над 100 процента, местната власт поддържа финансова стабилност, която улеснява предприемачите, през 2010 - 2011 година се изпълняват проекти на обща стойност около 2 200 000 лв., има одобрен проект за развитие на крайдунавската инфраструктура за 1,8 млн. лв. - въпреки всичко това процентът на безработицата е 10,19 на сто, а от есента на 2010 г. тя се увеличава с около 1% всеки месец. И без да прекаляваме с фактологията, отговорът е: Белене не излиза от кризата, защото България не излиза от нея.

Чак толкова ли е зависима една община от един обект? Хората проспали ли са над 20 години? Земята не е ли ресурс - основен, река Дунав не е ли ресурс - основен, природната среда не е ли ресурс - основен? Ами да, да, да! А ядрената енергетика не е ли ресурс основен за България? АЕЦ "Белене" не е ли ресурс - основен за едноименния град, за селата от общината, за района, за Плевенска област и за страната? А сегашната площадка на АЕЦ един "гьол" ли е? Когато беше произнесена тази крилата дума на индустриалната площадка, подръжниците на това послание не се сетиха, а е възможно да не знаят, че под краката им, под кота "Нула" има още 4 метра подземни технологични галерии и какво ли не. Преди това имаше изкопаване на т. нар. котлован, строителите направиха баластрова възглавница, пясъчна и т. н., за да се стигне до фундамент, над който може да се появи "гьол" и да видим корпусите на атомна централа. Тези усилия бяха повторени и на втори енергоблок. Заварчици, машинисти, шофьори, проектанти, инженери, счетоводители, колко опит е трупан в тези хора, а колко драми и конфликти на това съзиждане са потушавани и преодолявани от тези "идеалисти", не заради нечие случайно хрумване, а заради това, че след "Козлодуй", "Белене" ще развие ядрената ни енергетика до степен, която ще влияе благоприятно на икономиката, на жизнената среда и на начина ни на живот в Беленско-Свищовския регион, в Плевенска област, в страната и в съседни страни. Тази атомна електроцентрала е алтернатива в дългосрочен план и за Европейския съюз. Това прахосано време ли е? Щом резултатите от национално представително проучване на GFK - България, проведено наскоро през декември - януари показва, че преобладаващата част от българите искат "Белене" и само 5,2% са с отрицателно становище, а 10,5% "по-скоро с отрицателно".

Постоянното отлагане на "размразяването" по целесъобразност на АЕЦ "Белене" превишава разумните граници, защото се трупат загуби и някои експерти вече ги пресмятат за около 2 млрд. лв. От друга страна познатият стар подход "експертиза на експертизата" води към оня момент, когато тези 5,2% хора с крайно отрицателно становище за "Белене", както и останалите 10,5% с "по-скоро отрицателно мнение", биха опитали да наложат волята си, ако нарастващите загуби достигнат стойности, че те да обезсмислят изграждането на такъв обект.

И отново същия въпрос: Чак толкова ли сме зависими от един обект?

Този път пределът, рискът от национален, а не само общински провал, е грандиозен. И затова - аргументи, аргументи и пак аргументи. Какво всъщност е АЕЦ "Белене"?

Фактите по този въпрос прибавяме от политическо събрание на БСП в Белене, ръководено от кмета Петър Дулев, беше и областният председател на социалистите Васил Антонов и депутатите Румен Овчаров и Румен Петков. Това е политическият фрагмент. Но има неща и над политическата пропаганда в една общност; когато става дума за над 20 години от живота на едно поколение и за още 20 на ония, които ще построят АЕЦ, и поне два пъти по толкова за ония, които ще експлоатират мощностите - това е мащабен поглед. И затова в една препълнена зала извън сградата на общината имаше и хора от други партии, от бранша на здравеопазването, читалището, от неправителствени организации, безпартийни граждани. Въпросите бяха пистолетни: Защо не построихте досега тази централа? Това руска атомна ли е? Кой ще купува този ток? Накъде отива България?...

 

 

Епилог

 

Втора атомна предстои да ни обединява, а не да ни разединява

 

И колкото и да е голям рискът да попаднем в групата "идеалисти", 20-годишното противопоставяне на политическите централи по дилемата "за" или "против" АЕЦ "Белене" не е безконечно. Как така в община Белене, също с политически различия и пристрастия, това поляризиране за две десетилетия нито веднъж не е изпаднало в крайна степен, и тук във властта са идвали нови лица, нови състави на местния парламент, но общностите в града имат сходни гледни точки и за развитието на своя град, и за общината, и за ядрената енергетика, и за националния интерес, произтичащ от довършването на атомната електроцентрала "Белене". В много европейски държави такова съгласие се е случвало за много по-кратко време. Обидно непрофесионално е да се съгласяваме с отделни гласове и за ядрената енергетика, щадяща най-много природата, да твърдим, че е най-опасна, за най-евтиното електричество да твърдим, че е най-скъпото, за най-конкурентната централа да твърдим, че е безсмислена.

Идеалистите може и да свършат. Но съгласието за АЕЦ "Белене" предстои да ни обединява, а не да ни разединява.

 

 

Георги Първанов:

 

Участието на младите хора в политиката е моя кауза

 

Гражданите трябва да осъзнаят какви управници си избират, заяви президентът, сн. авторътАни ПАВЛОВА

На 4 февруари, 14 години след като тогавашният лидер на БСП Георги Първанов и покойният Николай Добрев върнаха мандата за съставяне на правителство и по този начин България избягна гражданска война, президентът се срещна с младежи в конферентната зала на хотел "Ростов" в Плевен. Срещата бе организирана от младите социалисти в града.

"На 4 февруари 1997 г. при разбиването на Народното събрание в първите редици пуснаха мутрите, това е запечатано на уникални кадри. После тези, които взеха властта, трябваше по някакъв начин да се отплатят на групировките. Затова настоявам да се отворят икономическите досиета. Искам хората да направят сравнение между 4 февруари 1997 г. и днес. Едното е отношението на Николай Добрев - той работи усилено, за да синтезира една програма за управление, която беше най-добрата не само за онова време. Правите ли разлика със сегашното управление? Той познаваше всички в кабинета, състави го от доказани професионалисти. Това е единият подход. Другият е да ги намираш по кръстовищата. Хората трябва да осъзнаят какви управленци си избират", заяви Първанов пред препълнената зала.

Според него в българския преход има сблъсък на две тенденции - съзидателна и разрушителна. При втората политиката е в създаването на конфронтации, защото в скандалите не може да се оцени кой колко струва.

"Десните вече взеха да харесват и да си присвояват 4 февруари. Това не е морален тест. Ако искаш да си дозрял за 4 февруари, трябва да си дозрял за държавността", смята президентът.

Като ключов проблем на сегашното управление той определи липсата на компетентност. По думите му се приемат лобистки закони, днешните управляващи не управляват, а консумират властта.

"АБВ бе създадено да приобщи умовете, таланта, можещите хора на България, които не желаят да се обвързват с политически партии. Политиката не е само да даваш шанс на тяснопартийния апарат", смята държавният глава.

Той съобщи, че има специално развита програма за реформата на политическия модел, защото партиите развращават избирателя - било чрез силовите методи на властта, било чрез финансови лостове. Президентът декларира, че не би се върнал в политиката като оперативен ръководител и не иска да става лидер, но няма да абдикира и ще помага на един по-широк формат на левицата.

Георги Първанов подчерта, че негова кауза е младите хора да участват активно в обществения живот. "Позициите, които публикувам, са в съавторство с млади хора. В ход е създаването на академия за подготовка на млади лидери, не само на национално ниво - лидери не само в политиката, но и във всички други сфери. Искам да формираме сред младите хора управленци", категоричен бе Първанов.

 

 

Оня доклад

 

Гамизов оказвал натиск върху Сертов и Станишев

 

СПРАВКА

Относно: Действията на лица и кръгове, оказващи деструктивно влияние върху функционирането на министерства и структури на държавната администрация

(продължение от бр. 5)

На 20.08.2008 г. Костадин Сирлещов уведомява Франк (Франк Скроски Трети, свързан с внесеното предложение в МС и американската фирма "Джи Ар Ес"), че стъпка по стъпка с г-н Сертов, Стефан Гамизов и екипа са провели "детайлна дискусия" около самата процедура и подробно обсъдили "стъпките", които трябва да се предприемат.

.........................

Гамизов е убеден в необходимостта от кадрови промени в ДАНС, които да отстранят заемащите ръководни постове бивши служители на НСС. Той е категоричен, че проблемът се свежда "до няколко души, които са се самозабравили и абсолютно всички произхождат от прословутата Национална служба за сигурност", тъй като "преди 4 - 5 години ние ги наблюдавахме от гледна точка на нашия бизнес". По тази причина неслучайно "преди време" (30.05.2008) той е оповестил, "че в ДАНС има къртица" (28.09. 2008 г., 10,21 ч., разговор с Лили Маринкова).

За него това са "банда кретени от Национална служба за сигурност начело с Иван Драшков" (28.09.2008 г., 10,48 ч., разговор с неустановена жена, ползвател на т. 0884362549). По тази причина Гамизов е решен да ги отстрани от постовете им и да съдейства за назначаване на лица, обвързани и зависими със свързаните с него структури.

Установено е, че на 24.09. 2008 г. Сирлещов и Гамизов са имали среща с Петко Сертов, която е продължила "много до късно". На нея е обсъдено, че "там хората около него (Сертов) го топят на, на..." и че "абсолютно всичко, което му беше казал първия ден, преди той да отиде, се оказва абсолютно вярно" (разговор между Сирлещов и Стефан Стойков, проведен на 26.09.2008 в 10,23 ч.).

.................................

Периодично Гамизов получава достъп до класифицирана информация от ДАНС, включително за водената разработка срещу него и провежданите технически мероприятия.

Анализът на СРС показва, че в определен момент Гамизов е уведомен, че е подслушван и спира да контактува с Ценка Атанасова и Росен Карадимов.

В доклада се изтъква, че от направената разпечатка на разговорите на Стефан Гамизов е установено, че той е провел 36 контакта с Петко Сертов за периода 29 април - 29 юли 2008 г. След като Гамизов научава, че е разработван, между него и шефа на ДАНС няма нито един разговор. Контактите между двамата обаче продължават, само че вече имат конспиративен характер. Гамизов получава предупреждение, че е подслушван и от Харалан Александров, чийто родители пък били уведомени от служител на ДАНС (бел. ред.).

При експлоатацията на СРС е установено, че Гамизов е запознат със списък на знакови фигури от организираната престъпност, които са обект на специализирана разработка на прокуратурата и ДАНС. В тази връзка особено е коментирал включването на Христо Ковачки в този списък. Засечени са разговори между Гамизов и Сирлещов, в които те обсъждат, че освен Ковачки "всички" ще имаме проблеми.

Наличните данни дават основание да се предположи, че във връзка с проекта и "Джи Ар Ес" Гамизов и Сирлещов оказват силен натиск върху Сертов и премиера Станишев, включително и чрез публикации на компрометиращи материали.

(продължава в следващия брой)

 

 

върни се в НАЧАЛО