"BG Север" - брой 6 (11 - 17 февруари 2011 г.)

 

КОНФЛИКТИ


 

 

Компютърен спец ще съди държавата, поръчали му дело

 

Процес за спукани гуми коства на мъжа три години ходене по мъките

Емилия КАРАБУЛЕВА

Компютърен специалист от Плевен ще съди държавата в Страсбург заради абсурден процес, воден срещу него през последните 3 години, и за нарушаване на човешките му права. Това обяви самият той, потърси медиите за съдействие, за да разкаже своята история и да се разбере, че в нашата съдебна система може да се случат и такива безобразия.

Румен Захариев бил обвинен, че е спукал гуми на служебната кола на строителен предприемач в района на ХГ "Илия Бешков". "Тогава погледнах календара и си припомних, че точно в този ден с клиента ми бяхме в съда, той се явяваше като свидетел по дело. Времето на процеса покриваше времето, в което според жалбата на строителния предприемач е извършено "престъплението". Разбрах, че някой се опитва да скрои номер на клиента ми", заяви адвокатът на Румен Захариев. Той пази всички документи от абсурдния процес, който се точи години.

Така делото за спуканите гуми стигнало до разглеждане в Районен съд - Плевен. Като свидетели се явяват трима работници на строителния предприемач. Показанията им почти съвпадат - на въпросната дата и час и тримата ходили да купуват кафе и видели как подсъдимия Румен Захариев собственоръчно цепи гумите на колата на шефа им. Имали му зъб, защото компютърният специалист често им правел забележка да не спират колата в близост до къщата му, падали керемиди, можело да я повредят. В крайна сметка Захариев не могъл да се защити, осъдили го условно с 3-годишен изпитателен срок.

После Окръжният съд в Плевен отменил присъдата и върнал делото на по-нисшата инстанция за разглеждане от нов състав. Странното в случая е, че всички адвокати започнали да се "дърпат" от това дело, никой не искал да защитава Захариев, за да не се конфронтира с прокуратурата и със съда. "Накрая си наех защитник от София, но това излиза доста скъпо. Както и да е, бях решен да стигна до края, за да видя докъде ще стигне тази поръчкова история, в която се оказах главният герой", разказа потърпевшият.

На новия процес обаче нещата се обърнали в полза на подсъдимия. Жалбоподателят и свидетелите изпаднали в противоречие, вещото лице пък се отрекло от цялата си експертиза. Оказало се, че спуканите гуми не били японски, а обикновени турски. Вещото лице "оценявало" гумите, които му показал жалбоподателят. В хода на процеса се разбрало, че вещите, обект на "престъплението", не се пазят. От прокуратурата поискали справка - къде е бил Захариев в деня на "престъплението", бил ли е в съда, кога е излязъл оттам. В крайна сметка процесът придобил комично звучене, за всички било ясно, че е скалъпен. "Да се потребява наказателното правораздаване, за да се лансират измислени версии с цел да се задейства целият репресивен апарат срещу един човек, явно недолюбван от някои, е абсолютно безобразие. Но както виждате - случва се в реалния живот", коментира адвокатът на Захариев.

Подсъдимият за спуканите гуми разказа, че през цялото време на водене на делата е бил подложен на системен психологически тормоз, разстроило се семейството му, близките му започнали да гледат на него с недоверие. Затова Румен Захариев изчаква да изчерпи всички възможни съдебни инстанции в страната, за да заведе жалба в Страсбург.

 

 

Зарязан любовник застрелва с пушка бивша приятелка

 

Стефана МИХАЙЛОВА

Да стреля заедно с приятеля си по зайци се уговорил мъж от Кнежа. Двамата се качили в лек автомобил, но В. П. променил намеренията си и заслепен от ревност накарал приятеля си да кара към къщата на бившата си изгора. Със себе си пренебрегнатият преди месеци самец носел пушка, с която се бил сдобил незаконно - тип "помпа", марка "Маверик", калибър 12 със заличен фабричен номер - годна да умъртви както диво животно, така и човек. Минавайки покрай къщата на някогашната си любима, гневният мъж я видял, а това бил чаканият от него момент, защото да убие неверницата той замислял отдавна. Случилото се след това се разиграло за минути като в криминален филм - мъжът накарал приятеля си да спре возилото и започнал да стреля над тавана на колата. Част от сачмите наранили дясната ръка на момичето, част от тях попаднали в гръдния му кош и корема. Други попаднали в оградата на двора и стъклопакета на входната врата. Докато стрелецът гърмял, в къщата били новият приятел на пострадалата и родителите й. Когато чули пронизителните писъци, те излезли навън, видели момичето в локва кръв, както и отдалечаващия се лек автомобил. Незабавно се обадили в полицията, после звъннали и в Бърза помощ. Линейка откарала пострадалата в болница, но въпреки усилията на хората в бели престилки тя издъхнала от раните в корема седмица след инцидента.

Да остане двадесет години зад решетките В. П. при първоначално строг режим решиха магистратите в Плевен на състояло се преди две седмици съдебно заседание. От прокуратурата настояваха за доживотен затвор без право на замяна. Убийството от ревност е имало и своята предистория, стана ясно на съдебния процес. Подсъдимият и пострадалата поддържали няколко години близки отношения, когато последната решила да се обвърже с друг мъж и се нанесла да живее в дома му. Решението на младата жена породило у подсъдимия желание да си отмъсти. Намеренията му първоначално били да застреля и двамата, а за целта започнал да търси оръжие. Когато купил пушка, предложил на друг да изпълни кървавата му поръчка. Искал веднага да му брои "за услугата" 3 000 лева. Отказали му и той зачакал търпеливо удобния момент, за да изпълни дълго замисляната вендета.

 

 

Погребаха момчетата от Левски, загинали при зверска катастрофа

 

БМВ-то, в което са били момчетата, е смачкано до неузнаваемост, сн. МВР ПлевенИнна СТЕФАНОВА

С един по-малко ще са на абитуриентския си бал през май учениците от 12 клас на професионалната гимназия по селско стопанство "Н. Вапцаров" в гр. Левски. 20-годишният Георги Георгиев е сред четиримата, загинали след зверска катастрофа на първокласен път София - Русе в района на град Славяново миналата седмица. Беше буен, не толкова ученолюбив, но дете, наше дете, каза минути преди погребението на ученика инж. Йордан Димитров, директор на гимназията. "Сестрата на Георги също е била наша ученичка. Трудно ми е повече да говоря, потресен съм от случилото се, животът на четири семейства е разбит", каза още инж. Йорданов. И животът в училището вече няма да е същият, коментират съученици на починалите в Левски. Всеки от четиримата загинали по един или друг начин е бил свързан с гимназията, братята и сестрите им също са учили или сега учат в техникума.

Шофьорът, 19-годишният Мартин Александров, е помагал в земеделската работа на баща си, който е арендатор. Той е получил дипломата си на земеделски техник миналата година и е бил равностоен партньор със знанията си, коментират запознати. Момчето, като повечето на неговата възраст, се е увличало от автомобили и високи скорости. Близки на семейството предполагат, че при последното си сядане зад волана той е натиснал неразумно педала. БМВ-то е излетяло от първокласния път при рисковано изпреварване. Скоростта е превишавала 180 километра в час, когато возилото се е ударило в дърво. БМВ-то е било купено три дни преди инцидента.

22-годишният Димитър Петков, също възпитаник на селскостопанското училище, е бил студент във Великотърновския земеделски колеж. Момчето е единствен син на местен следовател. Според жители на градчето бащата по ирония на съдбата се занимавал точно с казуси около катастрофи и пострадали след пътни инциденти хора.

По-малкият брат на четвъртия загинал - 21 годишният Михаил Антонов, е десетокласник в гимназията. Момчето е освободено тази седмица от учебни часове. Във вторник съучениците му заедно с десетки покрусени от нещастието хора в Левски присъстваха на погребенията на момчетата.

В града бе обявен тридневен траур.

 

 

Темида

 

До месец става ясна съдбата на учителката Поля Даскалова

 

Обвинението иска 4 г. и десет месеца ефективно наказание

 

Даскалова иска да работи, за да може да върне парите, сн. архивМила СТАНЕВА

Апелативният съд във Велико Търново само преди дни даде ход на делото, образувано по протест на плевенската прокуратура срещу условната присъда на учителката Поля Даскалова, която през март м. г. обра банков клон в Плевен, маскирана и въоръжена с пистолет играчка.

"Чувствам се зле. Моля ви да потвърдите присъдата на Окръжния съд в Плевен, за да мога да работя и да върна откраднатите пари". Това заявила по време на процеса пред апелативните магистрати учителката Поля Даскалова от Славяново, цитирана от медиите.

Делото бе заведено по протест на плевенската прокуратура срещу условната присъда, издадена от окръжната инстанция. Ще припомним, че в края на ноември Окръжният съд в Плевен постанови присъда от 1 година и 6 месеца лишаване от свобода с 3-годишен изпитателен срок за педагожката.

Прокуратурата настоява за първоначално поисканата от обвинението ефективна присъда от 4 години и 10 месеца лишаване от свобода за Поля Даскалова. Учителката от Славяново беше призната за виновна в извършване на грабеж от банков клон на 21 600 лв.

Според защитата на подсъдимата, адвокат Антоанета Константинова, присъдата е законосъобразна и правилна, докато в протеста се съдържат неверни неща. След делото Поля Даскалова отказала коментар пред медиите и помолила да не бъде снимана. Адвокат Константинова потвърди думите на педагожката, че се чувства зле, тъй като е интелигентна жена. Тя подчерта, че престъплението е разкрито заради пълното съдействие, оказано от Поля Даскалова на полицията. Защитничката каза още, че не приема мотива на прокуратурата, че не тежкото финансово състояние е принудило подсъдимата да извърши грабежа. Тя е имала много заеми, каза още адвокат Константинова.

Апелативният съд във Велико Търново ще се произнесе по казуса в рамките на 30-дневния законов срок.

 

 

Крими

 

Роми се млатят в Николаево заради сексуална изневяра

 

В масов бой между роми в с. Николаево са пострадали трима мъже и се е стигнало до намеса на полицията, съобщиха от ОДМВР в Плевен. Над 10 цигани са се млатили с колове на 7 февруари около 22,30 часа, причините са битови и са вследствие на употреба на алкохол, не става въпрос за сблъсък на религиозна или политическа основа, твърдят от полицията. Битката се е водила в двора на къщата на 56-годишния Никола Марков, разказаха очевидци от селото. Той е пострадал най-сериозно и в момента е в болницата с множество рани по главата и с опасност за живота. Причина за мелето е неговият внук, който имал сексуални отношения с циганка, омъжена за човек от другия род. Роднини на невярната булка нахлули в имота на Марков и между двата клана настъпило кървавото меле. В него са пострадали и двама 32-годишни братовчеди на съпруга на циганката. Единият е с разкъсано ухо, а другият е със счупена ръка.

Войната между двата ромски клана се води от три седмици, твърдят местни хора. През това време масовите побоища били ежедневие, циганите се замеряли с камъни и си чупили прозорците на къщите. Шавливата ромка няколко пъти ту забягвала при любовника си, ту я прибирали при мъжа й. Ако раненият Никола Марков умре, ще стане страшно, неизбежно ще последва вендета, притесняват се жителите на Николаево. "BG Север"

 

върни се в НАЧАЛО