"BG Север" - брой 6 (11 - 17 февруари 2011 г.)

 

ПРЕЗ СЕДМИЦАТА


 

НДСВ:

 

ГЕРБ превърна България в откачен вагон на европейската икономика

 

АЕЦ "Белене" трябва да бъде построена до 10 години, смятат жълтите

 

На пресконференцията жълтите изразиха възмущение от чистките на ГЕРБ в Плевенско, сн. авторътЕмилия КАРАБУЛЕВА

"НДСВ подкрепя строителството на АЕЦ "Белене". Ядрената енергетика има бъдеще в България. Втора атомна няма алтернатива, това е единственият проект, за който има издадени всички необходими документи. До десет години централата трябва да бъде построена, за да не се получи огромна дупка в енергийния баланс на страната". Това заяви Любомир Дацов, зам.-председател на НДСВ на пресконференция в Плевен.

По повод на преговорите около централата Дацов обясни, че става въпрос за пазарлъци, а не за истински финансови проблеми. Той допълни, че правителството разиграва театър на гърба на България, а енергийни експерти трябва да определят дали цената е висока или ниска, като се направи сравнение със сродни енергийни мощности. Според жълтия лидер цената за АЕЦ "Белене", която предлагат руснаците, е разумна. "Ефектът от изграждането на централата не е само в производството на еленергия, но той е свързан и с развитието на типа икономика. Една инвестиция си струва да бъде направена и заради положителните странични ефекти от нея", заяви Любомир Дацов.

Като нереалистичен, грешен, конструиран без приоритети, определи бюджета на страната жълтият лидер. Той го нарече "бюджета Борисов" заради еднолично вземаните решения от премиера по повод на актуалните икономически проблеми и в отсъствието икономическа логика и на експерти.

Според Дацов от държава с устойчив икономически растеж България се е превърнала в откачен вагон на европейската икономика. Факт е, че когато един бюджет не стимулира бизнеса и не води до създаване на работни места, той става проблем за всички нас, коментира Дацов. Позицията на НДСВ е критична по отношение на разходната политика на правителството, която унищожава много сектори. Дацов посочи като пример ситуацията с капиталовите разходи, които в момента са насочени към тясна група от фирми, а 90% от обществените поръчки отиват именно при тях.

По повод растежа на цените, жълтият лидер изрази мнение, че не е логично в условия на икономическа криза те да вървят нагоре. Наблюденията показват, че цените растат в сектори, които формират 90% от разходите на българските домакинства.

От НДСВ изразяват загриженост, че продължаващата повече от 2 години криза срутва икономиката на общините. Нещо повече, те нямат собствени приходи и затъват в дългове. Европейските проекти, които касаят общините, или се отхвърлят, или се стопират заради съмнения за корупция.

"Възмутени сме от чистките, които се правят от управляващата партия ГЕРБ в Плевенския регион. Това не се е случвало при предишните правителства". Такава позиция изразиха от областната организация на НДСВ.

 

 

Обсъждат публично проектобюджета

 

Всички плевенчани могат да се включат в публичното обсъждане на предложението за проект на бюджет на община Плевен за 2011 г. То ще се състои на 16 февруари (сряда) от 17,00 часа в Конферентната зала на сграда "Гена Димитрова" (ул. "Димитър Константинов" №2).

От общинската администрация предоствят и два телефона за мнения и препоръки от страна на гражданите: 064/881 288 и 064/881 317. "BG Север"

 

 

Кутията с цигари и хероинътРазкриха наркобанда

 

Група, разпространявала наркотици в Плевен, разкриха служителите на сектор "Борба с организираната престъпност", информират от пресцентъра на МВР. Всичките й членове са познати на полицията. Акцията е стартирала на 7 февруари в 21,40 ч. в Плевен, когато е спрян за проверка таксиметров автомобил "Шкода Фабиа". При обиск на 32-годишния клиент е намерена цигарена кутия "Давидов" с 20 г хероин. Последвало претърсване в апартамент в ж. к. "Дружба", обитаван от криминално проявена 25-годишна плевенчанка. В хода на процесуалните действия на улица в "Дружба" е задържан и 29-годишен плевенчанин, като съпричастен към престъпленията на групата. Като веществени доказателства са иззети общо 7 мобилни телефона с активирани сим-карти. Групата е започнала престъпната си дейност преди 8 месеца, като е действала предимно в Плевен. Спецоперацията е под наблюдението на Окръжна прокуратура. Пъвоначално тримата са задържани за 24 часа. Предстои вземане на мярка за неотклонение "задържане под стража" за срок от 72 часа. Полицаите разпитват клиенти и изясняват откъде е идвала дрогата и как са разпределяни печалбите. Документирането на случая продължава. "BG Север"

 

 

Никопол

 

Правят конкурс "Река от вино, море от любов"

 

Конкурс за домашно вино "Река от вино, море от любов" ще се проведе за първи път в читалището в Никопол на 14 февруари, съобщават от там.

По повод предстоящите празници Трифон Зарезан и Св. Валентин Фондация за околна среда и земеделие с председател Албена Симеонов и "НЧ Напредък 1871" стартираха детски конкурс за сувенирна опаковка на бутилки с участието на деца от кръжоците по изобразително и приложно изкуство към читалището с ръководител Георги Георгиев. Фондацията е осигурила помощните материали и наградите за първенците. На специална церемония многочленно жури ще излъчи победителите на 13 февруари. Ще бъде експонирана изложба в с. Любеново и в читалището в Никопол. "BG Север"

 

 

Изложба с комикси в библиотеката

 

Първи до комиксите се докоснаха ученици от ГПЧЕ, сн. Вяра ЦеноваИзложба от комикси беше открита в Регионална библиотека "Христо Смирненски". Експозицията е под наслов "Комикс-сцената в Германия и Швейцария" и е подредена в отдел "Чужди езици". В Плевен ще остане до 23 февруари.

Пътуващата изложба е подготвена от "Гьоте институт" - България, и Швейцарското посолство у нас с подкрепата на швейцарската културна фондация "Про Хелвеция". Представени са около 130 книги с комикси от Германия и Швейцария, като подборът включва както класици на комикса, така и комикси за деца, манга, авангард и карикатури.

Богатата колекция е представена за първи път на Международния панаир на книгата в София през декември 2009 г. и оттогава обикаля регионалните библиотеки в страната. "BG Север"

 

 

Гимназията по лозарство посреща Трифон Зарезан

 

С тържества по случай професионалния си празник гимназията по лозарство и винарство "Ал. Стамболийски" и тази година ще отбележи Трифон Зарезан, съобщават от школото. Точно на 14 февруари от 11,30 ч. ще се състои ритуалното зарязване в лозовия масив на училището и избор на нов цар на лозята.

По повод професионалния празник на гимназията са предвидени и редица други мероприятия, като спортни турнири по баскетбол, волейбол и футбол с участие на отбори от други училища и на ветерани.

Организирано е представяне на вина на училищната изба, съвместно с ресторант "Централ". Инициативи на отделни класове пък са почистване на района на училището, училищната изба, конкурси за наздравици и поздравления. "BG Север"

 

 

Над 1 100 декларации подадени през януари в НАП

 

Над 1 100 декларации за доходите са подадени през януари в офиса на НАП в Плевен, съобщават от приходната агенция. За сравнение през 2010 г. броят им е бил 738, като два пъти повече са подадените декларации по интернет, подписани с електронен подпис. До 31.01. постъпленията от данък върху доходите от свободни професии, граждански договори, наеми и др. са с 60% повече от 2010 г., а вноските за "Годишен и авансов данък по ЗДДФЛ на еднолични търговци" - със 77%. Този факт се обяснява с нарастването на броя на гражданите, възползвали се от 5-процентовата отстъпка.

От НАП напомнят на всички физически лица и еднолични търговци, че на 10 февруари изтича срокът, в който гражданите могат да декларират и да платят данъка с отстъпка от 5 на сто. Лицата, които подадат годишна данъчна декларация по електронен път, ползват същата отстъпка (5%) в срок до 2 май. "BG север"

 

 

Спипаха двама след кражба на машинни части

 

Веднага след извършената от тях взломна кражба са били спипани двама плевенчани. На 7 февруари около 1,20 ч. мъжете се придвижвали с БМВ, натоварено с машинни части и елементи за над 3 хиляди лева, когато са засечени от патрулиращи полицаи в индустриалната зона на Плевен. В колата пътували водачът - 28-годишен, и спътникът му - също от Плевен на 28 г. При проверката полицаите установили, че БМВ-то е натоварено с машинни части - ротори, зъбни колелета, валове и графитни четки. Изяснило се, че вещите са откраднати минути преди това от плевенска фирма. В хода на проверката станало ясно, че водачът управлява без книжка и в едногодишен срок от наказанието му по административен ред с наказателно постановление.

Извършителите са задържани за 24 часа. Те са рецидивисти - осъждани за кражби. С постановление на прокурор са приведени в следствения арест."BG Север"

 

 

Улпия Ескус кандидатства за Топ 10 на родните светини

 

Античният град Улпия Ескус край плевенското село Гиген е една от историческите забележителности, включени в националната кампания на вестник "Стандарт" "Топ 10 на българските светини". Чрез вота на читателите онлайн изданието търси съкровища от историческото ни наследство, които да бъдат включени в новата карта на най-големите родни културни и археологически паметници.

Резултатите от гласуването ще бъдат представени на 16 февруари на специална кръгла маса, организирана в столицата. Преди това обществен съвет от водещи историци, археолози и експерти в министерствата на културата, икономиката, финансите, регионалното развитие, както и представители на туристическия бранш, ще се произнесе кои от получилите най-много гласове архитектурни паметници биха представлявали интерес за чуждестранни туристи.

Историята е дарила плевенски регион с уникално историческо наследство - античния град Улпия Ескус, припомнят от Регионалния исторически музей. Градът с неговата значимост е наричан от археолозите малкия Рим. През 2012 г. участниците в световния Лимес конгрес ще посетят Ескус. Районът на разкопките и околността се нуждаят от сериозни инвестиции, за да се покаже красотата на този величествен град.

Повече информация за него може да се намери в сайта на РИМ - Плевен http://www.plevenmuseum.dir.bg/BG_version/welcome.htm.

За да влезе градът в картата на световната цивилизация, можете да гласувате за него на http://www.standartnews.com/inquiries/details/id/193/. "BG Север"

 

 

Хванаха незаконен превозвач

 

Незаконен превозвач е заловен на пътя Оряхово - Плевен, съобщават от полицията. В с. Ясен е спрян за проверка микробус "Форд транзит", управляван от 43-годишен от град Оряхово, област Враца. Установило се, че в микробуса се превозват пътници, сред които 12 непълнолетни, по маршрута Оряхово - Плевен, без лиценз за извършване на обществен превоз, задължителен по Закона за автомобилните превози. На шофьора е съставен акт за административни нарушения по чл. 6, ал. 1 от Закона за автомобилните превози и чл. 100, т. 1 и чл. 133, ал. 1 от Закона за движение по пътищата. Издадена е заповед за прилагане на принудителна административна мярка, с която микробусът е спрян от движение. Акцията е била съвместна на служители от сектор "Противодействие на икономическата престъпност", Пътна полиция, Второ управление "Полиция" - Плевен, и служители на ДАИ. "BG Север"

 

 

21-годишен с опасност за живота след тараш на трафопост

 

21-годишен мъж е с опасност за живота при опит за кражба от трафопост. На 6 февруари около 22 часа четирима разбили електрическия трафопост под надлезите на железопътната линия до река Златна Панега в община Червен бряг. Вследствие на късо съединение се е получила волтова дъга и е обгорял 21-годишен от Роман. Полицаи са задържали съучастниците му - на 21, 19 и 22 години от Червен бряг. При извършения оглед криминалистите са намерили и иззели веществени доказателства - режещи клещи и един мобилен телефон "Нокиа". Пострадалият е настанен за лечение в плевенската болница с много рани и опасност за живота. За случая е сезирана прокуратурата. "BG Север"

 

 

 

 

върни се в НАЧАЛО