ЖЕНАТА


 

Седемте модела на хранене

 

Психологическото състояние влияе на избора на ядене

 

Асена ИВАНОВА

Някои смятат, че всеки начин на ядене отговаря на психологическото качество на цвета на дъгата и на чакрата. Дори да ни се струва странно или смешно, е добре да се запознаем дори и бегло с тези седем психологически състояния, които влияят на избора ни на храна. Ако не ни помогне, няма и да ни навреди, но определено ще ни даде по-широк поглед и ще ни накара да преосмислим начина, по който се храним и да обръщаме повече внимание на онова, което ядем.

Автоматично

ядене - червен

Тъй като червеното е цветът на основните жизнени сили и на кръвта, то стимулира мускулната активност и показва дали принципът ни на оцеляване е бий се, или бягай. Първоначално този модел го прилагаме в майчината утроба, където сме хранени без съзнателно усилие от наша страна. Добре е да се разделим с този модел в ранното си детство. Много хора обаче продължават да се хранят автоматично и в зряла възраст, което често е причина и за наднорменото тегло.

Сензорно

ядене - оранжев

Оранжевото е свързано със сексуалната енергия и храносмилателната ни система. Хранителната индустрия печели извънредно много от хора, които се хранят първосигнално - замирише им на кебапче и веднага си купуват, минат покрай витрина с торти и неусетно се озовават на маса с няколко парчета. Ядат не за да се нахранят, а защото им доставя удоволствие. Обикновено си похапват сладкиши, шоколад, сладолед или пийват газирани напитки - все калорични и нездравословни неща. Сензорното ядене отново не е полезно за нашето тяло, но затова пък ни доставя невероятно чревоугодническо удоволствие.

Емоционално

ядене - жълт

Емоционалното ядене или така нареченото успокояващо, тъй като е свързано повече с емоционалните ни нужди, отколкото с изискванията на тялото. Това означава, че когато сме уплашени, нервни или депресирани, се опитваме да се успокоим чрез ядене. Връзката между чувствата и храната започва в ранна възраст и може да трае цял живот. Научили сме се да асоциираме яденето с одобрение, удоволствие и в крайна сметка с любов. Дори като възрастни почти винаги свързваме хубавата почивка с изобилна храна. Храненето е тясно свързано с развитието на уважението и любовта към себе си, които са две от основните качества на уверения човек. Тези, които живеят сами, обикновено стават жертва на такова мислене, тъй като се отнасят към себе си без уважение и подценяват собствените си нужди. Способността да се грижим за себе си е жизненоважна, ако искаме да изградим стабилна и изпълнена с любов връзка с другите.

Социално

ядене - зелен

Зеленото е цветът, който се асоциира със сърцето. Чрез него получаваме и даваме любов. Този цвят ни свързва с природата и другите хора. Социалното хранене цели икономия на храна, тъй като много хора не могат да си позволят да консумират онова, което биха искали. Например изхранването на многочленно семейство е един от случаите, в които количеството на храната е много по-важно от качеството. Социалното хранене изисква да ядем независимо от това дали сме гладни или не, защото когато огладнеем вече може да не е останала никаква храна. Или ако сме на гости и има изобилие от храна и всички се хранят с часове, дори и да не сме свикнали на такива количества ядене ние се увличаме и преяждаме, защото искаме да пробваме от всичко или защото домакините постоянно ни подканват и ние се чувстваме неловко да спрем да се храним. Обикновено децата консумират само това, от което имат нужда и ако ги оставят на спокойствие, няма да вкусят и хапка повече. Но често те са насилвани да ядат много повече, отколкото е необходимо. Това оставя диря и в живота им на възрастни.

Интелектуално

ядене - син

Синьото е цветът на интелекта, но по-важна е връзката му с интуитивната страна на нашата натура. Интелектуалното ядене е основано на идеята кое е добро за нас. Интелектуалните ни способности ни помагат да решим дали да следваме препоръките и да започнем специализиран режим. Много диети изискват скъпи продукти, затова малко хора са в състояние да се придържат към тях. Понякога, опитвайки се да следваме специални режими ние изтощаваме тялото си и това отново е във вреда на нашето здраве.

Идеологическо

ядене - индиго

Индиговото олицетворява силата на знанието. Идеологическото ядене произхожда от религиозните и социалните обичаи. Начините на отглеждане, събиране, съхранение и приготвяне на ястията, както и методите за убиване на животните, създават традиционните начини на хранене. Като изключим факта, че твърде бързо сме забравили положителния ефект от постенето, съвременният човек няма хранителна полза от придържането към тези древни правила.

Свободно

ядене - лилав

Лилавото е най-високата вибрация от цветните лъчи. То въплъщава всички други цветове и олицетворява извисяването и съвършенството. Свободното ядене означава консумация на цветни храни в основните пропорции, в зависимост от сезона и личните нужди, непринудено адаптиране към заобикалящия свят и избор на продукти, в зависимост от целта, която сме си поставили. Когато ядете свободно, в хармония с естествените ритми, неизменно ще постигнете здраве и щастие.

 

 

Да увеличим теглото - това също е проблем

 

Руслана ПЕТРОВА

За разлика от общо приетото мнение, да се увеличи теглото може да бъде не по-малък проблем, отколкото да се намали. Поднорменото тегло може да се дължи на някои медицински проблеми:

1. Нарушения в храносмилането, дължащи се на недостатъчна секреция на солна киселина в стомаха или дефицит на панкреасните ензими, които са от голямо значение за оптималното разграждане на въглехидратите, белтъците и мазнините, съдържащи се в храната и тяхното оползотворяване от организма; някои възпалителни заболявания на червата, които водят до нарушения във всмуквнето на хранителните вещества, увеличеното им използване и загуба.

2. Нарушения в хормоналния баланс като хиперфункция на щитовидната жлеза. Липсата на апетит, която може да се яви в следствие на дефицит на минерала цинк в организма или като резултат от някои заболявания също води до поднормено тегло. Ето защо, вие първо трябва да се обърнете към лекар-специалист гастроентеролог и ендокринолог, за да установите дали поднорменото Ви тегло не е свързано с медицински проблем, който трябва специфично да се лекува, за да може да постигнете нормализиране на теглото си.

Поднорменото тегло може да се дължи на недостатъчно или неправилно хранене. Вие се нуждаете от повече храна, богата на белтъци и въглехидрати, които доставят енергия - повече месо, риба, мляко и млечни продукти, повече ядки, хляб и тестени продукти, картофи, плодове, зеленчуци. От растителните продукти особено богати на енергия здравословни храни са ядките - орехи, бадеми и др., също и маслините. Много полезен е медът - слагайте по 1 лъжица в чая, прясното и киселото мляко, консумирайте го с други храни. За разлика от хората със свръх тегло, вие можете да не се притеснявате за мазнините, които доставят 2 пъти повече калории от белтъците и въглехидратите, но за предпочитане е те да са растителни. Животинските мазнини крият риск за развитие на атеросклеротични процеси. По-добре е не да увеличите количеството на храната на един прием, а да увеличите честотата на храненията.

Не оставайте гладни дълго време, яжте често, опитайте се да включите няколко подкрепителни закуски между основните хранения. Ако обемът на храната представлява проблем за вас, тогава не включвайте супи и много течности в менюто си, тъй като те носят по-малко калории от твърдите храни. Нека течностите, които пиете да са хранителни, например млечен шейк, приготвен от мляко, мед, банан или друг пасиран плод. За подобряване на храносмилането, което ще помогне за по-доброто усвояване и използване на съдържащите се в храната вещества, които са източници на енергия, включвайте ежедневно в диетата си кисело мляко и други кисело млечни продукти.

За подобряване на апетита яжте храни, които обичате и не се насилвайте с такива, които знаете, че са полезни, но не можете да понасяте. Семената от сминдух проявяват така нареченото анаболно действие, тоест подобряват апетита и подпомагат изграждането на тъкани. Счукани на прах, семената от сминдух могат да бъдат приемани по два начина: по 1 ч. л. преди хранене с конфитюр, мед, мармалад или с 50 мл червено вино; 1 суп. л. семена се залива с 400 мл вряла вода, киснат 2 часа - пие се по 1 винена чаша преди ядене 4 пъти дневно. При възможност пийте по 1 чаша червено вино на обяд и вечеря - то не само е полезно за здравето, но подобрява апетита и е източник на калории.

При възможност могат да се взимат хранителни добавки. Полезно е действието на продукти, съдържащи алое и белтъци.

Стресът и безпокойството също водят до намаляване на теглото, затова опитайте се да се релаксирате преди хранене. Отделете достатъчно време за ядене, дъвчете добре, не яжте сами, а в приятна компания. Увеличете физическата си активност, тя повишава апетита и доброто настроение.

 

 

Скандинавска диета

 

Ива РУСЕВА

В Скандинавските страни (Норвегия, Финландия, Швеция, Дания и Исландия) са свикнали със студеното време и то не им пречи да спазват диети за отслабване. Скандинавската диета е много подходяща за зимата, килограмите се свалят бавно.

От менюто се изключват висококалоричните храни с животински мазнини и захар, а солта се ограничава. Пият се по 2 литра течности дневно. Диетата се спазва поне три седмици. Основното ястие в нея е супата. Предлагамe ви финландска и норвежка рецепта за супа, като може да си изберете само една от тях или да ги редувате:

 

Финландска супа

 

Продукти: 500 г лук, 300 г целина, 250 г моркови, 250 г зеле, 1 връзка магданоз, 1 глава чесън, 1 чаша доматен сок, черен пипер, босилек. Зеленчуците се измиват и нарязват, заливат се с вода и се сваряват. След това се пасират, добавя се доматеният сок и подправките, и се вари още 10 минути.

Норвежка супа

Продукти: 300 г пащърнак, 300 г ряпа и 3 глави лук, 300 мл прясно мляко, черен пипер, босилек.

Зеленчуците се нарязват на дребно и се задушават в масло. След това се слагат в бульон, добавя се ориз и се вари 30-40 минути. В края на варенето се добавят подправките, сипва се горещо мляко и се разбърква.

Примерно

дневно меню

Първа закуска: 1 купичка супа, 1 купичка овесени ядки с нискомаслено прясно мляко, 1 чаша плодов сок по избор.

Втора закуска: 1 купичка супа, 200 г плодове по избор.

Обяд: 1 купичка рибена супа, 1 парче варено пилешко месо, 100 г настъргани моркови, подправени с лимон, 1 чаша плодов сок по избор.

Вечеря: 1 купичка супа, 100 г печена риба, 1 купичка каша от елда.

Преди лягане: 1 чаша топло нискомаслено мляко.

Забранени храни: животински мазнини, хляб, макарони, ориз, пушени и консервирани храни.

Препоръчителни храни: всякакви зеленчуци, зърнени храни (елда, пшеница, овесени ядки), постно месо, риба, нискомаслено мляко, обезмаслена извара, плодове и плодови сокове, чай и кафе без захар, минерална вода.

 

 

Отслабване с елда

 

Петя АСЕНОВА

Наричат я царицата на отслабването. Въпреки че често е възприемана като зърнена култура, всъщност елдата не е житно растение, а отделен вид. Вкусна и полезна, за нищо на света не пропускайте да я включите в диетичното си меню.

Елдата съдържа много белтъчини, които се усвояват добре. Тя увеличава мускулната сила и издръжливост. Затова е много полезна за активно спортуващите. Богатото съдържание на желязо, калций, калий, йод, фосфор, цинк и други минерали я прави незаменим продукт на красотата. Елдата подхранва кожата, косата и ноктите. В нея има също органични киселини (лимонена, ябълкова) и витамини А, С, РР, P и от групата В в балансирано съотношение. Богата е на флавоноиди, които помагат за забавяне процесите на стареене.

Несъмнено елдата е много ефективна при отслабване. Особено в съчетание с мляко, тъй като заедно подобряват работата на стомашно-чревния тракт. Поредният куриоз! Родината на елдата е Индия, най-популярна е в Русия (там е наричана гречка), но най-добрата диета с елда е разработена от шведски диетолози. Колко време ще я спазвате, зависи от килограмите, които искате да свалите. Самата диета е добре балансирана, нормализира обмяната на веществата и е особено подходяща за студения сезон.

 

Шведска диета

 

Понеделник

Закуска: 1 чаша прясно мляко, 1 купичка каша от елда.

Обяд: 100 г кашкавал, салата от домати, червени чушки и лук, 1 чаша топло прясно мляко.

Вечеря: 3 варени картофа, 200 г варено настъргано цвекло, подправено с нискомаслена сметана, 1 филийка пълнозърнест хляб.

 

Вторник

Закуска: 1 чаша прясно мляко, 1 купичка каша от елда.

Обяд: 250 г варена риба, 2 варени картофа.

Вечеря: 1 зелева салата, 1 варено яйце, 1 чаша топло прясно мляко.

 

Сряда

Закуска: 1 чаша прясно мляко, 60 г кашкавал, 1 филийка пълнозърнест хляб.

Обяд: 250 г печено пиле, 1 салата от зеленчуци по избор, 1 чаша сок от ябълки.

Вечеря: 150 г картофено пюре, 80 г кашкавал, 1 филийка пълнозърнест хляб, 1 чаша топло прясно мляко.

 

Четвъртък

Закуска: 1 чаша сок от ябълка, 2 препечени филийки пълнозърнест хляб.

Обяд: 1 купичка каша от елда, 1 малко парче варено телешко месо, 2 портокала.

Вечеря: 100 г варен ориз, 150 г салата от домати, лук и олио, 1 чаша топло прясно мляко.

 

Петък

Закуска: 1 чаша плодово кисело мляко, 1 портокал.

Обяд: 1 пилешка пържола на скара, 100 г варени картофи, 1 чаша чай.

Вечеря: 1 ябълка, 1 грейпфрут, 1 чаша портокалов сок.

 

Събота

Закуска: 1 чаша прясно мляко, 1 купичка каша от елда.

Обяд: 150 г варени картофи, 150 г варено телешко месо, 1 ябълка, 1 портокал.

Вечеря: 100 г варен ориз, 1 зелева салата, 1 грейпфрут.

 

Неделя

Закуска: 1 чаша прясно мляко, 150 г варен ориз.

Обяд: 200 г варена или печена риба, 100 г варени картофи, 1 ябълка, 1 чаша портокалов сок.

Вечеря: 1 пилешка пържола на скара, 1 салата от сезонни зеленчуци, 1 филийка пълнозърнест хляб, 1 чаша сок от ябълка.