БИЗНЕС


 

Данъчни измами за милиони въртят мошеници в Плевен

 

Веригите за източване на хазната се разпростират в цялата страна

 

Емилия КАРАБУЛЕВА

Само от източването на данък добавена стойност (ДДС) държавата е ощетена с милиони левове през последните десетина години. Фирми и лица, които са работили на територията на Плевен и областта, също имат сериозен принос в разграбването, сочат фактите, оповестени по време на скандалните дела.

За повече от три години "дейност" чрез фирмата си ЕТ "Зори 93 - М. Минков" подсъдимият Мариян Минков е ощетил републиканския бюджет от неправомерно ползвания данъчен кредит в размер на над 633 910 лв. По същото време той е декларирал резултат по неосъществени и фиктивни покупки от различни търговци. Минков е подвел данъчните власти, в документите чрез приспадане е намалил задължението си за внасяне на ДДС в размер на 31 250 лв. по реализирани от него продажби. Така е избегнал плащане на дължим данък, установили проверяващите.

На територията на Плевен, Кнежа, София и други градове Мариян Минков попълвал фалшиви фактури за извършени строително-монтажни работи, за доставка на различни видове селскостопански култури - пшеница, царевица, както и за извършени услуги. В хода на разследването е установено, че такива сделки изобщо не са извършвани, но подсъдимият чрез измама е източвал ДДС.

По случая са разпитани повече от 50 свидетели, по веригата са засегнати и ощетени различни дружества. Кочани с техни фактури са иззели проверяващите, някои от тези фирми също се разследват, стана ясно по време на процеса.

Данъчни задължения в размер на 87 172 лв. само за 4 месеца през 2000 г. пък си спестил Александър Попов чрез фирмата си "Таурос" ООД, регистрирана в с. Дебово. Като предмет на дейност на дружеството било вписано търговия с месо, млечни и месни продукти. Попов използвал документи с невярно съдържание при водене на счетоводството, издавал данъчни фактури за покупка на стоки или извършени услуги. При разследването било установено, че подобни сделки не са реални. В крайна сметка дружеството "Таурос" не изплатило задълженията си към държавата в размер на 228 352 лв., установени с влязъл в сила данъчно-ревизионен акт.

На подсъдимата скамейка в окръжния съд в Плевен ще застане и Георги Георгиев, който като управител на "Спектър трейдинг" ЕООД в продължение на две години и половина е ощетил държавата с близо 150 хил. лв. от невнесен ДДС, както и лихви в размер на 134 231 лв. В данъчно-ревизионния акт е вписано, че правото на приспадане на данъчен кредит е било отказано в 93 броя доставки за получени стоки и услуги на обща стойност 767 386 лв. Подсъдимият Георги Георгиев не е подавал в ТД на НАП - Плевен, справки-декларации по ЗДДС, а е упълномощавал други лица. За периода от юли 2004 г. до март 2005 г. са установени фиктивни сделки на "Спектър трейдинг" ЕООД от доставчици от различни краища на страната - София, Перник, В. Търново и др. Така според вещото лице причинената на държавния бюджет щета за периода е над 81 000 лв. Сумата е за използван данъчен кредит по доставки в размер на 405 038 лв., за които от събраните по делото доказателства е видно, че са от фиктивни сделки.

Срещу 100 лв. мераклии купували фирми, после издавали фалшиви документи по веригата на ДДС-измамите, признават свидетели по делата.

Посочените случаи са само нищожна част от разрасналата се епидемия на данъчни измами, чрез които се източва хазната. Работата по тези дела е доста обемна, отнема време за набиране на доказателства, често измамниците напускат страната, а фирмите им са продадени на наивници за по 100 - 200 лв., коментират магистрати.

 

 

Започва делото срещу счетоводителката от Никопол, присвоила 182 хиляди лева

 

Кора СТРАНСКА

Повече от 182 хил. лв. присвои счетоводителка от медицински център в Никопол, делото започва след седмица в Окръжния съд в Плевен.

40-годишната Валентина Миланова работела по трудов договор в медицински център в Никопол, като съвместявала длъжностите на счетоводител и касиер. Служебните й задължения включвали пълно счетоводно обслужване на дружеството, извършване на разплащания, включително и внасяне на дължимите задължителни осигурителни вноски към НОИ и НАП на работещите в здравното заведение. Дружеството нямало щат за касиер, Миланова изпълнявала и тази длъжност - изплащала заплати, хонорари, командировки, покривала разходите, изписвала консумативи и др.

През периода от ноември 2001 г. до декември 2007 г. Миланова ежемесечно не внасяла в пълен размер дължимите осигурителни вноски. Всеки месец тя изготвяла платежни нареждания, с които превеждала част от дължимата сума за социални осигуровки. Останалата част от парите оставала първоначално по сметката на дружеството.

В следващите дни счетоводителката теглила тази разлика с нареждания-разписки от банковата сметка на дружеството. Получените суми ползвала за лични нужди - ремонт на жилище, покупка на мебели и др., е записано в обвинителния акт.

Кражбата била разкрита при ревизия от ТД на НАП - Плевен. От заключението на назначената счетоводно-икономическа експертиза става ясно, че за малко повече от 5 години Миланова в качеството си на длъжностно лице от социални и здравни осигуровки, както и от суми по Закона за общия доход на физическите лица, е присвоила 182 037, 49 лв. Длъжностното присвояване е в особено големи размери и представлява особено тежък случай, е записано в обвинителния акт.

По време на разследването е установено, че Миланова е унищожила документацията, която може да я уличи в присвояване. Освен това в случая от престъпната й дейност са засегнати интересите на много лица, а именно работещите в медицинския център.

По време на ревизията от НОИ Валентина Миланова признала вината си, написала декларация, обяснила механизма на присвояване на средствата за осигуровки и изразила готовност да възстанови сумите, става ясно от документите по делото.

На процеса след седмица ще бъдат разпитани десетина свидетели и вещи лица. Чистото съдебно минало на Миланова е смекчаващо вината й обстоятелство.

 

 

Иде втори търг за вилата на Нова Плама

 

Еми СТАЛЕВА

В съда по несъстоятелността в Плевен е постъпила молба от синдиците на "Нова Плама", в която се иска разрешение за обявяване на нов търг за продажба на вилата на рафинерията в парк "Кайлъка", съобщи пред журналисти съдия Силвия Кръстева. Датата на втория търг с явно наддаване ще бъде обявена допълнително от синдиците.

До втора продажба се стигна, след като преди месец първоначално обявената цена от 1 132 000 лв. не се стори атрактивна на нито един потенциален купувач. Предстоящият търг ще стартира с начална цена от 80% от първоначалната или 905 600 лв., в съда очакват да постъпи обявление от синдиците на рафинерията.

Апетитният имот на "Нова Плама" в парк "Кайлъка" представлява три отделни блока и терен около тях с площ 1 973 кв. м. Продажбата на вилата се забави заради неудовлетворени кредитори по списъка за разпределение. Първият търг бе обявен след като софийското дружество "Амрита" представи оценката на имота, припомнят от съда.

По закон решението за продажба може да се обжалва пред Апелативния съд във В. Търново. Ако такова не бъде направено, процедурата ще продължи с изготвяне на сметката за разпределение на парите от продажбата на вилата на втория търг, поясни съдия Кръстева.

 

 

Кадастралната карта на Ловеч почти готова

 

Мира ГАНЧЕВА

80 на сто от територията на Ловешка област вече е покрита с нова кадастрална карта, съобщи инж. Михаил Киров, началник на Регионалната служба по геодезия, картография и кадастър в Ловеч. Новата кадастрална карта е финансирана със заем от Световната банка, който се изплаща от правителството и от Агенцията по кадастър. Този заем осигурява пълно финансиране за кадастралните карти без никакво участие на общините или отделни хора. "Това означава, че старите кадастрални карти ще бъдат подновени и актуализирани с новите промени, новите постройки, новите административни граници", обясни инж. Киров. Той допълни, че самият процес на изработване на кадастрални карти става на големи лотове. Към момента са финализирани в Ловеч и община Летница, а съвсем скоро време ще бъдат завършени и в община Троян.

Службата по геодезия и кадастър в град Ловеч е доста голяма и е с много добри специалисти, обясни инж. Михаил Киров. В екипа влизат 15 души, от които над 10 са специализирани геодезисти. В основа на този добър екип ние имахме възможност да имаме толкова много кадастрални карти и да работим по тях, коментира инж. Киров.

Когато центърът, на който се прави кадастрална карта, е по-голям, на място се правят срещи, на които да се приемат възраженията по картите, обясни още началникът на ловешката служба по геодезия, картография и кадастър. Това означава, че не е необходимо възраженията да се подават в областния център, а може също така и в офисите на службата в Априлци и Троян.

По отношение на възраженията процедурата е следната - правят се справки как са заснети имотите - брой сгради и конструкции, как са описани и как са заявени. Хората биха могли да имат различни проблеми - неправилно заснета граница или самото вписване да е некоректно, т. е. да не са описани правилно границите поради това, че не са актуални данните. Тогава хората идват и носят съответните документи, за да бъдат вписани правилно. Носят се документите за собственост, а също така за цялостното изясняване на истината около имота е в плюс да се носят и други документи - като например скици и други, поясни инж. Михаил Киров. С тези документи се подава стандартно възражение за въпросния имот. Тези неща се изясняват от специалистите на службата и се нанасят корекциите.

Изготвената кадастрална карта гражданите могат да видят в офисите на службата, а няколко пъти в седмицата екипите на службата в Ловеч обикалят селата, които са в процедура на създаване на кадастрална карта, за да обясняват на хората точно какво представлява и тогава, ако има някакви възражения, гражданите могат да ги направят. Голямата гласност, която би следвало да се даде на тези карти, е с цел максимално да се изчистят грешките и да се улесни процедурата по създаване на кадастралните карти.

 

 

Млекозавод в Монтана не заработи

 

Работниците от "Лактис" се греят на огън пред портала на завода и чакат уволнение

Момчил ИВАНОВ

Млекозаводът "Лактис" в Монтана на фирма "СиС 7" ООД не започна работа, след като на 12 януари т. г. спря заради газовата криза. Собственикът Стоян Стоянов обясни, че причините за затварянето му са икономическата криза, срива на цената на сухото мляко, което е основният продукт на "Лактис", а също и вносът на евтино сухо мляко. Стигна се до куриозната ситуация цяла седмица 60-те работници да чакат пред портала на фирмата и да искат да ги уволнят, за да отидат на трудовата борса. Собственикът предлагаше да преминат на 4-часов работен ден и да чакат да намери купувач за закъсалата фирма. Работниците обявиха, че ако преминат на четиричасов работен ден, то това значи да получават половината от минималната заплата, а след това да им определят нищожни обезщетения от трудовата борса. Стоянов предложи те да напуснат по взаимно съгласие, което пак би значело малки обезщетения. Повечето от хората отказаха и предпочетоха да преговарят допълнително с работодателя за благоприятни условия на съкращение.

Работниците съобщиха, че до миналата година в "Лактис" дневно са преработвани 130 тона мляко, а през последните месеци - по 30 тона. Предприятието е специализирано в производството на сухо мляко и масло, освен това произвеждаше кашкавал и сирене с марката "Лактис", познати на пазара в цялата страна.

 

 

 

ВЕЛИКО ТЪРНОВО

 

Заради кризата предприятия масово свиват производството

 

Кремена КРУМОВА

От областното ръководство на КТ "Подкрепа във Велико Търново официално обявиха притесненията си във връзка с масовите съкращения в региона в резултат на финансовата криза. Най-засегнати от икономическата нестабилност са Свищов и Горна Оряховица. В завод "Свилоза в крайдунавския град повече от 500 човека са пуснати в платен годишен отпуск. Предприятието е най-големият производител на целулоза на Балканите. Въпреки това стоката се задържа в складовете и износът спада драстично. Непродадената продукция за 2 месеца е около 8 000 - 9 000 тона. Само за последните 5 месеца загубите за предприятието са около 6 млн. евро. С близо 50% е паднала цената на целулозата на международните пазари, ето защо мажоритарният собственик на "Свилоза АД Красимир Дачев освобождава работниците. Ако се преустанови работният процес сега, загубите ще се намалят значително, обясниха от фирмата. Очаква се комбинатът в Свищов да възстанови работата си в края на март.

В Горна Оряховица също се съкращават работници по всички браншове. Все още незасегнати са железниците, информира Славка Бобева, общински ръководител на синдиката. попаднали са "под ножа" "Пътнически превози", където билетопродавачките са съкратени до минимум. Кризата е засегнала и "Товарни превози". В други фирми в града е намален наполовина работният ден. Масови са съкращенията и в шивашкия сектор. Там голяма част от работничките са освободени, защото намаляват поръчките и няма работа. В "Захарни заводи все още не са започнали масовите съкращения, съобщи още Бобева. Тя изказа притеснения и относно това, че много млади хора са напуснали града и страната, което се отразява негативно на икономиката в общината.

В Павликени, където има три големи машиностроителни предприятия, положението също не е розово. Като намалят поръчките, намаляват и работниците, казва местен синдикалист.

За разлика от тези градове във Велико Търново няма големи предприятия с масови съкращения на персонала. Това заяви Иван Стефанов, областнен лидер на КТ "Подкрепа. Единственото по-сериозно притеснение е по отношение на образователната система, защото липсват достатъчно деца за пълняемост на паралелките както в града, така и в региона.