СОЦИАЛНО


 

Офроуд обществото срещу престъпността в село Мечка

 

Любителите на екстремния спорт искат институциите да си свършат работата

 

След автошествието, любителите на екстремния спорт паркираха мощните джипове в центъра и се срещнаха с местните жители

Поля ТОМОВА

Офроуд обществото в България се обяви срещу престъпността в с. Мечка. Любителите на екстремния спорт направиха автошествие с мощни джипове и се срещнаха с хората в селото след редица публикации в медиите за многобройните кражби и нападения от страна на циганите. Целта е да стартира формирането на гражданско общество, за което все говорим, че го няма в България, но то отнякъде трябна да започне да се създава, каза организаторът на срещата Георги Грудов от Бургас. Представителите на офроуд обществото се срещнаха първо с кмета на Мечка Пламен Петров и началника на криминалната полиция във Второ РПУ Мариан Дочев. Стана ясно, че за последните два месеца има три нападения над възрастни хора и грабежи. Заловени са и извършителите. Рядко обаче има присъди, а в селото има хора с по няколко висяща дела. Ромите са 400, от които 100 човека активен криминален контингент. Според кмета на селото обаче престъпността напоследък била намаляла. Не така смятат жителите на Мечка, които се събраха на площада, въпреки че кметът не беше информирал съселяните си за срещата. Хората се надпреварваха да разказват за ужаса, в който живеят. "Страх ни е, колко хора има тука избити... Крадат ни кокошките, влизат в къщите с качулки, когато се вземат пенсиите, всичко е в решетки...", плачат жителите на с. Мечка. Българите в селото обвиняват за набезите ромите. От своя страна пък ромите обявиха, че сред крадците има и българи. Кметът Пламен Петров пък си изпусна нервите и се разкрещя на хората от офроуд обществото, че не било негова работа да лови престъпници. Хората обаче масово недоволстват точно срещу Петров. А купищата боклуци в центъра на селото, покрай реката, говорят красноречиво за работата на местната власт. Оказа се, че освен от полиция, селото се охранява и от частна фирма, която обаче пази само обществените сгради. Има и местни патрули, които обикалят нощем. Въпреки всичко кражбите и грабежите не спират.

След разгорещените разговори на площада представителите на офроуд обществото заявиха, че институциите трябва да си свършат работата и заплашиха, че следващата им спирка ще бъде пред сградата на плевенската прокуратура, за да получат информация колко са осъдените престъпници от Мечка. Междувременно се разбра, че осъдените за убийството на Найден Тимневски отпреди осем години са в селото и се разхождат свободни, въпреки присъдите им на ниво Апелативен съд.

Сагата Мечка продължава. Наличието на гражданско общество и неговата намеса обаче раздвижи институциите, защото два дни след като офроуд представителите бяха в селото, прокуратурата реши да направи приемна там.

 

 

Съдружник взе клиниката на проф. Гайдарски

 

Клиниката на проф. Гайдарски не отстъпва по условия за лечение на най-модерната в страната ни болница "Токуда", твърдят пациенти

Тина ИЛОВА

Частната клиника на проф. Радослав Гайдарски във Видин, заради която той понесе масирани критики и упреци от различни среди, вече не е негова. Това съобщи самият той пред централен вестник. Професорът хирург построи клиниката в съдружие с минаващия във Видин за проспериращ бизнесмен Илия Йорданов, бивш шофьор на тир, сега собственик на петролна и превозваческа фирма "Фанти Г". Те регистрираха общо дружество - "Роси", в което си деляха наполовина капитала му. Съдружници бяха не те, а съпругите им - Росица Гайдарска и Ваня Йорданова.

Повече от година във Видин се говори за неразбирателството между двамата, а мнозина упрекват професора, че се е хванал с толкова далечен от неговите интереси и възможности човек. Той пожела да инвестира в здравеопазване, оправдаваше се доскоро бившият здравен министър. Сега и той отчита грешката си. Строителството на клиниката - преустройство и надсрояване на бивша детска градина, продължи осем години и през март 2008-а тя беше открита. Но само като ДКЦ. Професорът бе подал молба за акредитация на болницата.

През ноември се оказа, че двамата съдружници не са с равностоен капитал, а лекарят е останал само с 39,30%. Чрез апортни вноски капиталът на дружеството бил вдигнат с 2 744 000 лв. Толкова била стойността на ремонта на сградата и на доставената апаратура. Проф. Гайдарски е напуснал общото събрание за увеличаване на капитала, гласували са само Йорданови и синът им Георги. Подписът на Росица Гайдарска е фалшифициран. Гайдарски е завел дело за това. На същото събрание Росица Гайдарска е отстранена като управител на клиниката.

Оказва се, че от "Токуда банк" за строежа и оборудването на клиниката е изтеглен кредит в размер на 8 млн. лв. Ако той не се погасява, то болницата може да стане собственост на банката и филиал на болница "Токуда". Поради течащия съдебен спор между съдружниците професорът е спрял издаването на акредитация за лечебното заведение.

 

 

Близо 2 000 пенсионери ползват Кухня спасение

 

Цветана АТАНАСОВА

Продължава инициативата на община Враца за осигуряване на храна на самотно живеещи възрастни хора. Кампанията е под наслов "Кухня спасение" и ще върви през февруари и март, съобщи зам.-кметът д-р Слави Георгиев. За този период се приготвя и доставя топла храна на 20 пенсионери, предимно инвалиди, над 75 години, с ниски доходи, неползвали до момента услугите на диетичното хранене. Средствата в размер на 1 640 лв. се осигуряват от общинския бюджет. Най-възрастната баба, която получава храна от кухня "Спасение", е на 90 години. Близо 2 000 пенсионери с хронични заболявания във Враца получават всеки ден топла диетична храна на ниски цени. Според д-р Георгиев община Враца е единствена в цялата страна, която отделя пари за лечебно хранене на хората от третата възраст. Които и без друго броят стотинките от малките си пенсии и се чудят как да оцелеят през зимата, когато издръжката на живота става безумно скъпа заради парното и тока. Поевтиняването на обяда с 0,70 лв. се поема от общината. Така трите ястия за обяд струват 2 лева. За тази година в бюджета са предвидени 365 000 лв., за да може да се покрият част от разходите за диетичните столове и храната да бъде по джоба на възрастните и болни хора. На практика това означава, че общинската помощ излиза по 70 ст. за купон, а останалото се поема от столуващите пенсионери.

Разнообразието от ястия е съобразено с десетина вида диети за различните заболявания и реално всеки ден в менюто присъстват повече от дузина ястия, обясни директороът на "Диетични столове" Сава Савов. Възрастните хора обаче настояват обхватът на услугата да се разшири и те да получават топла храна не само за обяд, но и за вечеря, както е било през миналата година. "Диетични столове" могат да поемат още възрастни хора, които имат нужда от такъв вид хранене, уточни Савов.

 

 

Плевен домакинства по проект на регионални срещи на НПО

 

Емилия КАРАБУЛЕВА

По проект "Да работим заедно" се организират регионални срещи на неправителствените организации от областите Русе, Видин, Силистра, Монтана, Враца, Лом, Плевен, Ловеч, Габрово и Велико Търново, съобщи Весела Цолова. Проектът се изпълнява от неправителствените организации (НПО) "Природа назаем", "Пронатура" и ЦИИД и има за цел повишаване на капацитета на структурите на гражданското общество за изграждане на ефективен модел за работа в екип. Той предвижда разработка на проекти, осъществяване на местни и международни контакти, както и партньорство с местната администрация. През времето на изпълнение на проекта ще се разработи модел за такова партньорство, който да бъде приложен на практика от организациите в Северен Централен и Северозападен райони, обясни Весела Цолова.

Проект "Да работим заедно" е насочен към всички неправителствени организации, които искат да обогатят своя опит и да разширят контактите си.

Заинтересованите НПО от Северозападна и Северна България могат да заявят участие в регионалните срещи на неправителствените организации на телефон 02/983 6704, мобилен номер 0884 666700 и интернет адрес www.NPOmodel.org. до 13 февруари 2009 г., информират организаторите.

Регионалните срещи на неправителствените организации от двата региона ще се проведат на 16 и 17 февруари във Велико Търново и на 19 и 20 февруари в Плевен.

Резултатите от проекта имат за цел да спомогнат за дефинирането и решаването на ключови проблеми и нужди на местните общности с помощта и участието на структурите на гражданското общество. Ще бъде представено извършеното проучване на състоянието и наличния капацитет на сдруженията, както и програма от обучения, срещи и семинари за обмен на опит.

 

 

По-привлекателен школски живот и яка територия предлага училище

 

Корнелия Маринова представя първия спечелен от училището проект по оперативна програма

Мира ГАНЧЕВА

Най-голямото основно училище в Ловеч - "Васил Левски", работи по проект "СВЯТ - Свободна, Ваша, Яка Територия", който реализира съвместно със сдружение "Знание". Проектът е по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" и ще се реализира до края на 2009 г. Стойността му е 50 хил. лв. Проектът цели да подпомогне цялостното развитие на учениците и да постигне по-пълноценен и привлекателен живот в ОУ "Васил Левски" чрез обогатяване на извънкласните и извънучилищните дейности, обясни Корнелия Маринова, директор на школото и координатор на проекта. По него са предвидени 10 дейности. По-любопитните и посещавани от най-много деца са: "Европейски граждани" - представители на детския парламент, който функционира в училището вече четвърта година, са намерили информация за правата, възможностите и задълженията, произтичащи от европейското гражданство; "История за всички" - включва четири основни курса: "Приложна археология", "Оръжията през годините", "Орнаментално изкуство" и "Традиционни празници, обичаи, занаяти, рецепти"; "Театрални дни на младите таланти" - учениците, посещаващи тази дейност, вече са се запознали с основните понятия, използвани в театъра, научили и повече за историята на това изкуство; 120 са учениците, записали се в "Искам да стана...". Тази дейност цели да запознае децата с посочени от тях професии. Все още се обобщават техните желания, по проекта е предвидено да бъдат представени около 12 професии, което ще стане с изключителното съдействие на партньора сдружение "Знание", обясни Маринова. Най-многочислена е дейността "Пътешественик" - 350 ученици. Всъщност това са всички деца в началния етап на обучение. През май по класове те ще посетят Троян и Черни Осъм, Плевен, Велико Търново, Габрово и "Етъра", Трявна.

По проекта е предвидено и обучение на 53 учители. Светът е толкова динамичен, че ако учителят разчита само на наученото в университета и на интернет, не е достатъчно, счита Корнелия Маринова. Педагогическият състав на нашето училище е отворен към всички нови идеи и предизвикателства, от които децата имат нужда, за да се разчупи стереотипът, допълни директорката на училището. Темите на обучението са интерактивни форми на преподаване, модерни методи на общуване, запознаване с опита на европейските държави. Чрез подходящи ролеви игри ще бъдат разиграни реални ситуации за решаване на конкретни казуси.

 

 

Българинът е суеверен, но пък е еврооптимист

 

Станали сме по-големи индивидуалисти, сочи изследване

 

Кремена КРУМОВА

Българинът се оттегля от обществото, затваря се в частния кръг на семейството и разчита само на себе си. Няма доверие в институциите и на другите около него. Страхува се от наркомани, хора с криминално минало и предизвикващите конфликти. Това сочи представително проучване за отношението на българите към ценностите, представено във ВТУ "Св. св.Кирил и Методий от доц. д-р Петя Кабакчиева, ръководител на катедрата по социология към Софийския университет и член на екипа, който провежда българската част на европейското изследване.

"Има ясен темп към индивидуализация. Сънародниците ни казват категорично, че разчитат основно на себе си. По-голяма част имат контрол върху собствения си живот. Ценностите на свободата са два пъти повече от равенството. 60% са за свободата, срещу 30% за равенство. 73,5% от българите предпочитат диференцираното заплащане, пред уравниловката. Интересен факт е и това, че нашенецът се определя първо на регионално ниво, а след това като българин. Има повече доверие в европейските институции, отколкото в нашите", казва доц. Кабакчиева. Според изследването 84% от хората у нас смятат, че най-доброто управление е демокрацията. Като най-висока ценност е посочено семейството. Българинът е по-скоро суеверен, отколкото религиозен, и продължава да бъде еврооптимист. Носи талисмани и е щастлив, нещо, което не е характерен отговор за страната ни.

За четвърти път се провежда европейско изследване на ценностите, чиято цел е да сравни различните и сходните виждания на гражданите на страните членки на Европейския съюз и на кандидатките за влизане в Съюза. България участва за втори път в това изследване, като първото ни включване е през 1999 г. Проучването е представително, включва 1 500 човека и е направено от агенция "Маркет линкс. След половин година ще са готови и данните за всички европейски страни.

 

 

Послушай лекаря

 

Имам бучка на лявата гърда, която при натиск е болезнена. Казаха ми, че е мастопатия, но възможно ли е да се превърне в рак?

Таня Димитрова, 39 г., В. Търново

 

 

Редовен секс бори рака на гърдата

 

Д-р Георги ИЛИЕВ, онкохирург, консултант в клиника "Св. Параскева"

Ракът на млечната жлеза е най-често срещаното злокачествено заболяване при жените. Диагнозата се поставя лесно и когато се открие навреме лечението е успешно и ефикасно. Средно от рак на гърдата заболяват 180 - 200 на 100 000 жени, като Плевенска и Ловешка област не са изключение. В Европа сме на едно от челните места, защото не се обръща внимание на профилактиката - самоизследване и изследване от специалист.

Желателно е всяка жена над 18-годишна възраст да се преглежда поне един път месечно основно сама като търси неравности, подутини, деформации на гърдите си. Един път в годината е желателен преглед при специалист онколог или гинеколог и един път на 1 - 2 години да си прави рентгеново изследване на гърдата - т. нар. мамография. При млади момичета под 18 г. се препоръчва изследване с ултразвук.

Дори да се открие бучка в гърдата, в повечето случаи се касае за доброкачествени заболявания, като най-често, в 90% от случаите, става дума за мастопатия. Симптомите са неприятно напрежение в гърдата, понякога болки, тежести, парене. Най-често оплакванията са преди цикъл, но може да са и постоянни, ако има възпалителен процес. Препоръчително е мастопатията да се наблюдава, защото крие в себе си потенциал от развитие на рак. Мастопатията е хормонално обусловен процес в млечните жлези, при който жлезната тъкан се заменя с фиброзна, а в някои случаи се получават и кисти - разширение на каналчетата, които се изпълват с белезникава течност. Различават се три вида мастопатия - фиброзна, фиброкистична и кистична, като най-опасна е фиброзната, защото зад нея може да се крие туморен процес. Лекува се с различни медикаменти, които дават симптоматично лечение - успокояват болка, тежест, парене. Най-често при млади жени се препоръчва прогестогел - прогестеронов мехлем, който се втрива в кожата и облекчава оплакванията. Мастопатията се превръща в тумор, когато има хормони в излишък. Това е единственият рак с хормонална генеза. Ранно раждане, редовен секс, кърмене, са фактори, които предотвратяват развитието на заболяването. Доказан факт е, че при пушачки ракът на гърдата се среща 6 - 7 пъти по-често, отколкото при непушачки. Продължителната употреба на контрацептиви и затлъстяването, в основата на което стои небалансираното хранене, също благоприятстват развитието на злокачествените образувания.

 

Уважаеми читатели,

ако имате здравословни проблеми, "BG Север" ви дава възможност да получите безплатни съвети как да се излекувате.

Въпросите си можете да задавате писмено на адреса на редакцията - гр. Плевен, ул. "Борис Шивачев" 15, ет. 2, ап. 5, вестник "BG Север"; по елекронната поща на e-mail: bg_sever@abv.bg; на редакционния телефон 064/806891.

Чрез вестника ще ви отговарят доказани специалисти от плевенската клиника "Света Параскева".

Въпросите си може да задавате и на телефона на клиниката: 064/801-888