ТЕМА


 

Тръгнаха масови проверки за качеството на храните

 

След като медиите алармираха, че това, което ядем, всъщност вреди на здравето ни, контролните органи се юрнаха да проверяват дали производители и преработватели на мляко и месо, както и търговците, спазват изискванията. Инспекциите започнаха в цялата страна. Проверка на "BG Север" показа, че в Плевен само една търговска верига е отделила с етикети храните с растителни мазнини, във Велико Търново магазините са два. В Габрово губернаторът свика на специална среща контролни органи и млекопреработватели. Във Враца от РИОКОЗ твърдят, че трябва да се слага минимален праг на качество на храните. В центъра на Видин можеш да си купиш "месни" кюфтета от соя, а в Ловеч мандра с разрешение за износ в ЕС прави сирене от германско кондензирано мляко. В Монтана пък бизнесмен твърди, че името му е опетнено и ще търси правата си в съда.

 

Плевен

 

Само една търговска верига отговаря на изискванията

 

Потребителите вече четат много по-внимателно етикетите

 

Разделянето на храните от млечен и растителен произход трябва да стане до края на февруари във всички търговски вериги

Поля ТОМОВА

Масови проверки по магазините започна в началото на седмицата ДВСК - Плевен. Инспекциите тръгнаха в цялата страна. Според изискванията на санитарните власти всеки търговски обект трябва да поставя отделно храните от млечен, месен и рибен произход. Освен това с етикети е нужно да са обозначени онези храни от млечен произход, при които в производството са използвани растителни мазнини.

Всички търговски вериги и магазини са получили предписания още преди няколко седмици. Проверката показа, че засега от големите вериги само "Метро" спазва изискванията - всички храни с растителни мазнини имат съответните големи етикети. В другите вериги това още не е направено. От "Билла" дори са поискали удължаване на срока до месец март. Това обаче им е отказано, тъй като срокът за поставяне на табелките изтича в края на февруари. Ако той не бъде спазен, търговците са заплашени от глоби в размер до 3 хиляди лева. В по-малките магазини и търговски вериги млечните продукти, в които са вложени растителни мазнини, са единици. В "Елемаг" например това е само една стока - кисело мляко "Култура". То е обозначено със съответния надпис.

Растителните мазнини не са забранени, но тяхната консумация може да доведе до повишаване на нивата на т. нар. лош холестерол. Основната цел на проверките е купувачите да са наясно какво точно купуват и от какво е произведена стоката, която са избрали. Оказва се, че плевенчани вече следят по-внимателно какво точно пише на етикетите. "Гледам какво съдържа и къде е произведено, което е много важно. Ето има сирене, което се вижда колко е скъпо, не вярвам, че в него има палмово масло или нещо друго подобно", смята Иван Пелов. "Вече гледам по-внимателно какво купувам, защото слушам по радиа, телевизии и ме е страх. То българската трапеза без сирене не може. Е, малко по-скъпичко ще бъде, но пък е по-добро", заяви Нели Александрова. Други хора обаче все още гледат по-скоро цената, отколкото качеството на продукта. Купуват онова, което е по джоба им.

От средата на седмицата санитарните власти стартираха и проверки на мандрите и месопреработвателните предприятия в региона. "Започваме проверките от началото на работния ден до приключването му. Проверява се документацията, какво се влага в продуктите, има ли разлика, най-вече от добавките, проверява се дали е отразен на етикета пълният състав на това, което е в продукта, както и дали се влага количеството, което пише на етикета", обясни инспекторът от ДВСК Иван Гешев. При нарушения производителите ще бъдат санкционирани, а при драстични отклонения може да се стигне и до затваряне на предприятия.

Според хората най-опасни за консумация са малотрайните колбаси, особено кренвиршите, кърначетата и други подобни. В тях се слагат сурогати, добавки... просто всички остатъци от трупното месо, е мнението на плевенските потребители. В магазините вече се наблюдава тенденцията продажбите на тези колбаси да намаляват.

 

 

ловеч

 

Сертифицирана за износ мандра прави сирене с кондензирано мляко

 

Мира ГАНЧЕВА

Една от първите сертифицирани за износ за Европейския съюз мандри - "Кондов Екопродукция" в троянското Старо село, прави сиренето си с кондензирано краве мляко, внос от Германия. Това съобщи д-р Ванко Меразов, директор на РВМС в Ловеч. Фирмата обаче е защитила пред експертна комисия технологията за изделието си и я спазва. Другият млекопреработвател от Ловешка област, който влага растителни мазнини в продукцията си, е "Абламилк" - Луковит.

Районната прокуратура в Ловеч вече започна съвместна проверка с РВМС. Целта е да се установи какви суровини и добавки се влагат при производството на продуктите и дали се спазват нормативните изисквания за безопасност на храните при производството, търговията и пускането на пазара на млечни и месни продукти.

В търговската мрежа в люляковия град само супермаркетът на една голяма национална верига хранителни магазини и обектите на една местна са обозначили на щандовете си, че изложените изделия съдържат растителни мазнини, показа репортерска проверка на "BG Север".

 

 

монтана

 

Бизнесмен съди вестници заради спад в продажбите

 

Момчил ИВАНОВ

Президентът на монтанската фирма "Войнов и сие" Никодим Войнов заяви, че ще подаде иск в съда срещу неправилното включване на неговата фирма в публикувания във вестниците списък на производители, които влагат растителни мазнини в сиренето. Той съобщи, че само в деня на публикуването на списъка продажбите на млечни продукти на фирмата са спаднали значително, неприятната тенденция продължила и след това. Войнов коментира, че списъкът е тенденциозен и вероятно изготвен по нечия поръчка. Той показа протоколи на ДВСК, от които е видно, че фирмата му не влага растителни мазнини в произвежданото сирене, кашкавал и кисело мляко. Показа и резултати от проверки на негова продукция през последните години, при които също не се откриват растителни мазнини. Фирмата "Войнов и сие" използва растителни мазнини само в произвеждания сладолед, и то не през всички сезони, обяви собственикът й.

Директорът на Регионалната ветеринарно-медицинска служба в Монтана д-р Людмил Антов заяви, че фирма "Войнов и сие" не влага растителни мазнини в сиренето, кашкавала и киселото мляко. Той няма обяснение как тя е попаднала в "негативния списък", но твърди, че не е подадена от РВМС.

Местни наблюдатели са на мнение, че публикуваният в централните вестници списък е дирижиран от големите фирми в бранша, които искат да вземат пазара на по-малките.

 

 

ВЕЛИКО ТЪРНОВО

 

Каймата с трайност до 30 дни

 

Кремена КРУМОВА

Малко са великотърновците, които гледат етикета на стоката - кой е производителят, какво съдържа продуктът. Повечето фиксират погледа си върху цената. И питат: "Твърдо ли е сиренето? А кашкавалът как е? Тези меса нали са пресни?" Евтиното, разбира се, определя и качеството, категорични са продавачите. Евтините европейски стоки обаче като появилото се немско сирене и холандски кашкавал подбиват цената на родните производители и те са принудени да използват заместители на млякото, за да го докарат на цена и да не стигат до фалити. Никой обаче не предполага, че евтините продукти могат да застрашат здравето на потребителя. Ето защо и великотърновската прокуратура разпореди проверка на всички производители на мляко и месо и съответно на преработвателите. Целта е да се установи законност при производството, съхранението и транспортирането на суровото мляко и месо, изискванията за търговия и пускане на пазара на млечни и месни продукти. Прокуратурата се самосезира след медийните публикации относно констатацията, че на българския пазар се предлагат храни, неотговарящи на изискванията за производство на мляко и млечни продукти, чиято консумация застрашава здравето на хората.

Само две млекопреработвателни предприятия от Великотърновско официално са обявили, че влагат растителни мазнини в произвежданите от тях млечни продукти. Те са обозначили върху етикетите на продуктите си, че използват палмово масло и сухо мляко. Ето защо и стоката става евтина. Кашкавалът с тези съставки е на цена 7,20 лв./кг. Подобен е проблемът и със саламите, които са пълни със сланина, оцветители и консерванти. "Преди каймата имаше трайност два дена, а сега можела да издържи 30. Що за кайма е това тогава? Да не говорим за киселото мляко на известна марка в страната, което пък не хваща мухъл 40 дни, дори и отворено", коментира възмутен потребител.

Добавките и вредните вещества, които се влагат в сирената и кашкавалите, причиняват алергии и често провокират агресивност у подрастващите, констатират специалистите. Повечето заместители и подобрители не се усвояват от организма, което му вреди, обясняват още лекарите.

 

 

ВИДИН

 

Транжорни произвеждат кюфтета в центъра на града

 

Тина ИЛОВА

Само два колбасарски цеха във Видин имат собствени кланици. Те изкупуват животни, колят ги и произвеждат колбаси, кайма, делекатесни меса, макар че и за тяхната продукция няма сигурна гаранция. Тройно повече транжорни обаче ги конкурират. Те са се настанили в помещения в самия център на града и предлагат сурови кюфтета, кебапчета, кайма, месни разфасовки. Собствениците доставят трупно месо от внос и го обработват на място. Кюфтетата и кебапчетата са бели на цвят, но при изпичане бухват. Това говори за използването на соев заместител и много подобрители и набухватели. От гишета по улиците с тази продукция се снабдяват и граждани, и съдържатели на скари-бири и заведения.

Във Видин е останал само един млекарски цех - този на бившия научен институт по млечна промишленост, днес държавна фирма "Ел Би Булгарикум". Сега в него се произвежда само сирене - от краве и козе мляко. Заради спазването на всички изисквания за производството му цената му е висока. В магазините на града стига 8 лв. за кг. Вместо него видинчани предпочитат двойно по-евтиното "Елена" или сиренето на мандра от с. Владимирово. В града масово се предлага и неузряло сирене. За да го пуснат на пазара, производителите го осоляват повече и така го представят за редовно. Дори да е произведено от истинско мляко, то е опасно за здравето, твърдят специалисти.

През седмицата вниманието на потребителите бе насочено към сиренето-менте, което се предлага по магазините ни. Стана ясно, че и колбасите се пълнят с рога и копита, с вътрешности. Защитата на потребителите обаче се поде само от медиите и тук-таме от някой специалист, поканен да даде мнение по въпроса. Къде останаха щатните служители на държавната комисия по търговията, на регионалните съюзи за защита на потребителите? Те отчитат периодично резултати от проверки, разказват за решени един - два случаи на върнати стоки - я калпав телевизор, я разлепени подметки на вносни обувки. Но никой не каза, че и досега е било известно от какво се произвеждат сиренето и колбасите. Не са знаели ли?

Почти обидно е, че по въпроса не се обади и нашата еврокомисарка Миглена Кунева. Тя би доста път из много страни и изговори много речи за това как защитава потребителите, като се бори срещу китайските играчки. Те били толкова опасни, че ако не ги спрем, можело някое дете да глътне пластмасово топче или да падне от недобре сковано столче. Празна работа на фона на опасностите, които грозят потребителите с ежедневната им храна. Защото хранителните ментета не са от вчера. Борбата срещу тях трябваше да започне още от времето на прословутата реклама - "Сачи - кренвиршите от месо". Нима производителят не искаше да каже, че конкурентната продукция не е от месо? Да, но нямаше кой да го чуе. Чак сега се събудихме. Както се казва - ударихме в земята албанския реотан...

 

 

ГАБРОВО

 

Областният управител се срещна с контролни органи и преработватели

 

Представители на млекопреработвателни фирми от Габровска област участваха в срещата

Мариана ДИМИТРОВА

До края на февруари всички търговски магазини на територията на Габровска област трябва да са с обособени щандове за хранителни продукти, в чиито състав има растителни мазнини. Това стана ясно по време на среща, организирана от областния управител Светлозар Тодоров с контролни органи и млекопреработватели. Целта на срещата бе да се запознае обществеността какво се предлага в магазинната мрежа и да се даде отговор на въпроса какво всъщност ядем.

Какво представлява контролът на храните, който упражнява Регионалната ветеринарно-медицинска служба в Габрово, разяснява нейният директор д-р Светослав Спасов: "Преди т. нар. демокрация имаше един общ български държавен стандарт, за който много говорят напоследък, че искат да се върне. Всички тогава работеха именно по този български държавен стандарт. В последствие като дойде демокрацията, БДС не отпадна. Всеки от производителите има право да работи по БДС, но вече новото и демократичното е, че се дава право на всеки един производител да произведе безопасен продукт по собствена технология в зависимост от това дали може да бъде реализиран на пазара. Именно затова се освободи пазарът от рамката на БДС и се даде възможността да се произвеждат и други продукти, които, подчертавам, са безопасни. Те обаче съдържат компоненти, които ги няма в БДС. Как се осъществява контролът? Всяка една фирма, за да произведе даден продукт, който е различен от БДС, си прави технологична документация, в която упоменава какво ще бъде сложено в дадения продукт. Контролът от наша страна е ние да проверим показателите на тази технологична документация - дали е в нормите по БДС, дали се спазва нейното изпълнение".

На територията на Габровска област на всички големи търговски обекти са връчени предписания за обособяването на отделни щандове за храни с растителни мазнини. Крайният срок за изпълнението им е края на февруари. След този срок ще бъдат извършвани проверки дали са изпълнени. В Габрово инспекцията по търговските обекти ще бъде от 12 до 27 февруари. Става въпрос само за млечните продукти, но не и за месните.

Контролиращите органи в Габровска област апелират към самите потребители да четат какво пише на етикета на хранителните продукти.

 

 

ВРАЦА

 

От РИОКОЗ извършват периодични инспекции

 

Цветана ЕВГЕНИЕВА

Експертите от Регионалната инспекция по опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ) във Враца са категорични, че е нужно да се въведе долна граница на качеството на продуктите, с които се храним. Все още не може да се твърди категорично, че има риск за здравето от предозиране на иначе разрешените консерванти, емулгатори и стабилизатори в храната ни, на млекоподобното сирене и месоподобните колбаси, тъй като повечето продукти, които приемаме, не представляват директна опасност за здравето, но се отразяват в една или друга степен. Например продукти, съдържащи големи концентрации на готварска сол и други соли, не могат да бъдат безопасни. Потенциално опасни са неузрелите млечни продукти, както и големите количества несмилаеми белтъци в колбасите. Това са сухожилни, съединително-тъканни белтъци, свински кожички, които се използват като пълнител на евтините колбаси. Те нямат хранителна стойност, не се усвояват от организма. Предозирането на консерванти може да доведе до нарушение на храносмилането, в имунитета, до алергии, твърдят експерти от РИОКОЗ.

Като част от текущия контрол на дирекция "Здравен контрол" продължават насочените проверки за разпространението на сухи млека и други храни с наличие на меламин, произведени в Китай. Досега не са открити такива млека. При извършените проверки и за течен тамян, служителите от отдел "Контрол на нехранителните обекти и стоки" не са установили такъв в търговската мрежа.

От РИОКОЗ са издали наредба млечните храни да се продават на различни щандове от тези с растителни мазнини в търговските вериги. Храните със заместители на мляко и месо също да са отделени от другите. Първоначално търговците отказавали да изпълнят заповедта на Националната ветеринарно-медицинска служба, тъй като тя нарушавала търговската им политика, но впоследствие се съгласили да разделят продуктите, казаха от РИОКОЗ. Основният аргумент на заповедта е, че по този начин потребителите по-лесно ще се ориентират и ще знаят какво точно купуват. Производителите са задължени да посочват основните суровини на продуктите на етикетите. По всички тези задължения се правят и ще се правят периодични проверки, като нарушителите ще бъдат санкционирани безкомпромисно, допълниха от инспекцията.