КОНФЛИКТИ


 

Магистратите отново нищят бившия шеф на ОИТ - Плевен

 

Прокуратурата предлага административно наказание за Данчо Кънев

 

Надежда СИМЕОНОВА

Магистратите отново ще нищят бившия шеф на Областната инспекция по труда (ОИТ) в Плевен Данчо Кънев. Въпреки че предложението на прокурор М. Бешков от Софийската районна прокуратура (СРП), вписано в постановление от 26 януари 2009 г. и изпратено до Софийския район съд (СРС), е Кънев да се освободи от наказателна отговорност, като му бъде наложено административно наказание за нарушение на Закона за държавния служител (ЗДС), все пак отново ще се търси някаква справедливост. Предложението се налагало от обстоятелствата, че за престъплението, за което бившият шеф на ОИТ - Плевен, е привлечен към наказателна отговорност, се предвижда лишаване от свобода до 3 г., той не е осъждан за извършено престъпление от общ характер (т. е. реабилитиран е по право) и в резултат на деянието му не са настъпили имуществени вреди.

"BG Север" пръв през декември 2004 г. осветли обстоятелството, че тогавашният началник на ОИТ заема поста неправомерно и в нарушение на ЗДС, тъй като има участие в няколко търговски дружества.

Бившият шеф на трудовата инспекция в Плевен е бил криминално проявен и регистриран в информационната система на МВР за различни тежки умишлени престъпления от общ характер, става ясно от изложението на постановлението. Данчо Кънев дори е бил осъждан, но впоследствие реабилитиран по право за престъпление по чл. 233, ал. 1 от Наказателния кодекс (Чл. 233, ал.1 - "Който без съответни лиценз, регистрация или разрешение изнася, внася, трансферира, транспортира, транзитира, извършва брокерска дейност с оръжия или с изделия или технологии с двойна употреба, както и когато такива дейности са осъществени в нарушение на забрани, ограничения или санкции, наложени от Съвета за сигурност на Организацията на обединените нации, от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа или от Европейския съюз, указани в акт на Министерския съвет или произтичащи от международен договор, по който Република България е страна, се наказва с лишаване от свобода до шест години и с глоба до двеста хиляди лева"). За това престъпление е наказан с "лишаване от свобода" за 8 месеца, като в последствие наказанието е било отложено за изпитателен срок и глоба в размер на 800 лв.

В прокурорското постановление се потвърждава и изнесената в "BG Север" информация, че когато е заемал поста директор, Кънев е бил съдружник в частни фирми, дори е фигурирал като едноличен търговец. ЕТ "Кондор - Данчо Кънев" е регистрирана още през 1989 г. с предмет на дейност довършителни строителни дейности. Две години по-късно - през 1991 г., с решение на Софийския градски съд стартира дейността на скандалната "Кондор и сие" ЕООД, чрез която още по времето на Венцислав Върбанов чрез сложни машинации неговият братовчед Данчо Кънев приватизира мелничния комбинат "Напредък" в Червен бряг. 12 дни след като Кънев заема длъжността директор в ОИТ - на 12 август 2003 г., е направена промяна в регистрацията на фирмата. Но противно на всички очаквания той не е заличен от ръководството, а точно обратното - вписан е като едноличен собственик със сто процента участие. Според регистрите шефът на ОИТ е съдружник с 50% участие и в създадената през 1996 г. "Булкозметик" ООД, занимаваща се с производство на парфюми и тоалетни продукти. Производство на мелничарски продукти е дейността пък на "Жи енд кей" АД, регистрирана през 1998 г. от Търговищкия окръжен съд. В нея делът на Кънев е 30,06%. С него обаче на практика той си осигурява лидерството сред останалите собственици, се вижда от разпределението на капитала на дружеството. 33,46% от фирмата притежават група физически лица, останалите акционери, които са четирима, са с минимално участие. "Кондор и сие - мелници - Червен бряг" е създадена през 1999 г. отново за производство на мелничарски продукти. От регистрите става ясно, че шефът на плевенската инспекция по труда притежава 92,36% от предприятието. За да подсигури още повече финансовата си обезпеченост, два месеца преди формално да смени частния с държавния сектор Данчо Кънев става едноличен собственик на "Конкорд - БГ" ЕООД.

На 21 юли 2003 г. Кънев кандидатства пред ИА "Главна инспекция по труда" за длъжността директор на ОИТ - Плевен. Той попълва и задължителната декларация по чл. 8, ал. 3 от ЗДС ("Не може да бъде назначавано за държавен служител лице, което е: едноличен търговец, неорганичено отговорен съдружник в търговско дружество, управител или изпълнителен член на търговско дружество, търговски пълномощник, търговски представител (прокурист), ликвидатор или синдик"), като в нея не декларира участието си в частните фирми. Според прокурорското постановление след съставянето и предоставянето на декларацията с невярно съдържание Кънев е предприел действия "за промяна на подлежащите на вписване в Търговския регистър обстоятелства, свързани с качеството му на управител, по отношение на само част от горепосочените търговци. В останалите такива продължил участието си като управител, включително до настоящия момент".

 

 

Атила подготвя защитата си в затворническа психиатрия

 

Похитителят на автобуса остава още месец в затворническата психиатрия

Мира ГАНЧЕВА

"Имам какво да кажа, но няма да е сега. Ще си подготвя пледоарията за по-нататък. Не съм планирал престъплението, направих го спонтанно. Не съм искал да наранявам или убивам човек. Работил съм като полицай, макар и частен, и се смятам за уравновесен човек". Това бяха думите на Мирослав Блажев - Атила, който отвлече автобус с 37 пътници, изречени пред магистрати в Ловеч. Състав на Окръжния съд, председателстван от Севда Дойнова, потвърди постоянната мярка за неотклонение на Блажев "задържане под стража" след обжалване, с което той настояваше за по-лека мярка - домашен арест. Чистото му съдебно минало и оказваното досега съдействие ще бъдат приети като смекчаващи вината обстоятелства. На излизане от съдебната зала Атила отказа коментар, но нападна журналистите: "Доволни ли сте от това, което излезе по вашите медии, че детето не било от мен? С това ли взехте да се занимавате? Биваше ли да намесвате личния ми живот?"

Окръжният съд в Ловеч, след като потвърди задържането под стража, върна делото на Районния, тъй като състав от съдия и двама съдебни заседатели трябвало да се произнесат в частта за мястото на изтърпяване на мярката, обясни пред пишещите съдия Севда Дойнова.

Районният съд остави Мирослав Блажев за 30 дни в психиатричното отделение на болницата към затвора в Ловеч, за да му бъдат извършени изследванията, необходими за изготвянето на назначената тройна комплексна съдебна психологико-психиатрична експертиза. Похитителят на автобуса заяви, че няма да обжалва решението и ще остане в затворническото отделение, докато експертизата не стане готова.

На заседанието бе изслушано вещото лице - психиатърът д-р Митко Митев, който заяви, че е запознат с психичното състояние на Мирослав Блажев, както и с документацията от психиатричната болница в Севлиево, където той е лекуван за двайсетина дни преди години. Д-р Митев е разговарял два пъти с похитителя. Лекарят е констатирал, че той е в ясно съзнание, контактен, добре ориентиран, има свързан мисловен процес, без сериозни нарушения в мисловната дейност. Преди 11 години Блажев е претърпял и лечение в Многопрофилната болница за активно лечение във Велико Търново, където е бил лекуван от невролог във връзка с припадъци, наподобяващи епилептичните. Оттогава не е имал такива припадъци. Казал, че след задържането в ареста имал леко замайване, но то е обяснимо предвид обстоятелствата. Д-р Митев заяви, че е необходимо 33-годишният мъж да бъде наблюдаван за срок от 30 дни в клинична обстановка и предложи той да бъде настанен в психиатричното отделение на затвора. Служебният защитник на Блажев - адвокат Пенка Карабова, попита не може ли изследванията да бъдат извършени в Държавната психиатрична болница в Ловеч, на което д-р Митев, който е и директор на здравното заведение, отговори, че от 2003 г. не се приемат пациенти с мярка "задържане под стража".

 

 

Все по-често нападат възрастни по селата

 

Полина ТОНЕВА

Грабежите през последните години имат устойчива цифра, сочат данните от плевенската полиция. През 2008 г. са регистрирани 178 грабежа, от които 73 са разкрити. По част от останалите се работи. През миналата и тази година се регистрира увеличаване на нападенията на възрастни хора по селата. Грабителите са най-често от ромското малцинство. Преминали са към този тип грабежи, след като "работата" по кражби на цветни метали намалява. В повечето случаи нападенията са в крайните къщи на селото, крадците са маскирани, търсят най-вече пари. Грабежите се отличават с изключителна жестокост - старците са връзвани, бити, има и случаи на сексуални извращения. Крадците са организирани в групи, най-често по трима - четирима. Мобилни са и могат бързо да се придвижат от село на село. На срещата с офроуд обществото в с. Мечка дойдоха и хора от съседните села - Асеново, Дебово.Те също заявиха, че кражбите при тях зачестяват - от изтръгване на кабелите на телефоните, през отмъкването на животни до грабежи по домовете. Хората признаха, че преди година - две при тях не е имало проблеми. Сега си обясняват зачестилите случаи с факта, че част от ромите не получават социални помощи. Грабежите по селата са трудни за разкриване, тъй като нападателите са с маски, нападат възрастни хора, които след това трудно могат да опишат крадците. Заливат ни битови зверства99% от убийствата стават в домашна обстановка, често са планирани Поля ТОМОВА

Баща убива децата си. Син стреля по майка си. Брат пребива брат. Като че ли напоследък всеки ден ни заливат такива новини. Битовите убийства са близо 99 процента от всички убийства, поне в Плевенско. През миналата година има 129 досъбедни производства за умишлени убийства, като в това число влизат намерени трупове, самоубийства... От тях 122 са прекратени, чисти убийства са седем, пет са разкрити.

Последният случай на семейна свада, прераснала в убийство, е само отпреди няколко дни. На 31 януари около 8,50 часа в Първо РПУ е получен сигнал за починало лице в квартал "Дружба". При пристигане на мястото полицията установява, че починалият е Север Сюлейманов, на 37 години. Той е с видими следи от побой, избити зъби, следи от душене. Открит е на легло в спалнята. В другата стая е брат му - Алекси Симеонов. Той се оказва убиецът.

Алекси е живял години в Холандия, където е станал наркоман. Преди две седмици брат му отива и го прибира. Вечерта срещу 31 януари се скарват - заради дрогата, която Алекси продължава да взима. В пристъп на ярост наркоманът се нахвърля върху брат си, бие го с част от прахосмукачка, след това го души. След като Север пада, брат му го слага на леглото. Някъде по това време съседите са извикали полицията. Когато патрулът идва, Алекси казва, че - да, скарали се с брат си, но вече всичко е наред. Патрулът си отива, а Алекси си ляга. След няколко часа се пробужда, отива да види Север и установява, че той не помръдва. Вика "Спешна помощ", която установява, че 37-годишният мъж е мъртъв. Пред криминалистите Алекси дава пълни самопризнания. Сега е в следствения арест с постоянна мярка "задържане под стража".

През миналата година стана широко известен и случай в село Милковица, където Каролин Диков уби жена си Катя Кръстева и нейния приятел Георги Начев. При разпитите Диков твърдял, че убийството станало спонтанно, но след това става ясно, че той е проследил жертвите си и е подготвял зверството.

В края на 2008 г. пък се изясни, че Маргарита Баракова - баба на 4-годишната Михаела, я е убила, като удряла главата й в стената. След това инсценирала изнасилването на детето. Бабата убила внучето си, след като погълнала голямо количество алкохол и психотропни лекарства. Преди година пък в Староселци възрастен мъж уби жена си в пристъп на склероза - помислил я за крадец. След това обаче осъзнал какво е сторил и нарязал тялото й с нож, после хвърлил късовете на сметището...

Този списък с битови убийства може да бъде продължен още страници. Обикновено след подобно зверство престъпниците казват - бях пил, бях ядосан, афектиран...Често обаче се оказва, че тези убийства се планират предварително и не са толкова спонтанни, колкото изглеждат. Мотивите са най-различни - от ревност до наследство. Разбира се, има и случаи, когато престъпникът е замъглен от ярост. Почти във всички случаи убийствата са след запои.

Този вид престъпления се разкриват почти на 100 процента, тъй като след изясняване на мотива изкристализира и образът на убиеца.

 

 

Атомен физик натупа съдийка

 

Тина ИЛОВА

Съдия Анета Петкова бе пресрещната и ступана от мъж, когото е осъдила през 2007 г. Това съобщи председателят на Окръжния съд във Видин Цветан Кръстев. Инцидентът станал към 9,30 ч. сутринта на ул. "Пазарска" в централната част на града. Побойникът - 49-годишният безработен атомен физик Владимир Райчев, зашлевил два шамара на магистратката, след това й нанесъл силен удар в гърдите. От него тя паднала на земята, а мъжът продължил да я налага с ритници. Боят бил съпроводен с цветисти ругатни и клетви.

И аз, и други съдии сме получавали заплахи от осъдени от нас лица, но за пръв път ни се случва да понасяме бой, каза съдия Цветан Кръстев.

През 2007 г. съдия Петкова заменила пробационната присъда на Райчев с ефективна за срок от 3 месеца. Мъжът ги излежал, но още не й е простил за наказанието. Преди 2007 г. атомният физик, който е син на зам.-председател на същия съд от преди 1989 г., вече покойник, бил осъден на пробация заради закана за убийство на свидетелка по дело за наследство на майка му. Родителката загубила делото, а той се нахвърлил върху свидетелката. Тя се оплакала в полицията, стигнало се до дело и на физика била наложена присъда - пробация. Той обаче не се явил на нито една среща с пробационен служител и продължил със заплахите си. По тази причина съдия Петкова заменила първата с по-строга присъда - 3 месеца затвор.

След побоя Райчев е задържан за 72 часа, а Районната прокуратура е образувала досъдебно производство по член 131, ал. 2 от НК.

 

 

Експолицай хванат след бракониерски лов

 

Ралица ПЕТРОВА

Няколко фрапиращи нарушения на Закона за лова и опазване на дивеча са констатирали горските служители от Държавно лесничейство - Плевен. Само за месец случаите са три.

Нагло бракониерство на сърна с участието на бившо ченге от полицейското управление в Славяново са разкрили горските през януари. В 11 часа вечерта бившият служител на реда Веселин Шопов бил спрян в Плевен от патрулка на Първо РПУ. Дрегерът отчел 2,9 промила алкохол, чака се кръвната проба.

Шопов е ловец и членува в дружината в с. Одърне. При проверката в автомобила му е констатирано наличие на дивечово месо. В найлонов плик са намерени преден и заден бут от сърна. Това означава, че през деня е отсреляна сърна, въпреки че дружината в този ден е имала разрешително за отстрел на фазан.

Нарушителят категорично е отказал да съобщи с кого е бил и къде е останалата част от месото. В първоначалните си писмени показания бившият полицай заявява, че ще обясни случилото се на друго място и при други обстоятелства. В момента се работи по изясняване и на другите нарушители. Наказанието за бракониерската дейност е 3 години лишаване от лов и глоба от 1 000 лв., като в тази сума е включена и стойността на щетата.

Ловци от Козар Белене пък са ловували без разрешителни на територията на с. Българене. Двама от тях са участници в бракониерския лов през декември 2004 г., когато бяха убити три сърни. На 24 декември 2004 г. ръководството на ЛРС - Левски, издава разрешително за лов на дива свиня на дружината в Козар Белене. 12-те ловци обаче вместо отстрел на разрешеното животно са убили три сърни. Служители на Държавното лесничейство намират кожите и вътрешностите на сърните в ловния район на дружината и сигнализират ръководството на сдружението, което прави проверка и открива в домовете на участниците месото от сърните.

Ловците бяха наказани да не ловуват 1 година. При новото нарушение на двамата няма констатации за отсрел. Съставени са им актове, издадени са наказателни постановления. Лишени са от лов за 3 години, глобата е 100 лв.

Нарушение на Закона за лова е направил и ръководителят на ловното дружество в Долна Митрополия Пламен Атанасов, който е и председател на дружината в с. Староселци. Той издал неправомерно разрешително за лов на заек, въпреки че не е имало одобрен график и план за лов на такъв дивеч. Ловували са осем човека, като един от тях не е имал заверен билет за лов за годината.Това не е първото нарушение на Атанасов. За 2008 г. той има още 3 технически акта.