ПРЕЗ СЕДМИЦАТА


 

ПЛЕВЕН

 

Депутати откупиха писмо на Рейгън от търг на СБП

 

Румен Петков и Васил Антонов дадоха 4 000 лв. за дома на писателитеПлевенските червени депутати Румен Петков и Васил Антонов дадоха своя значителен принос за възстановяването на сградата на Съюза на българските писатели в София, която пострада от пожар през ноември миналата година. На 9 февруари в хотел "Кемпински Зографски" в столицата СБП уреди благотворителна вечеря с цел набиране на средства за ремонта.

Благотворителната вечеря, за която поканените платиха по 250 лева куверт, беше под патронажа на президента Георги Първанов и събра повече от 300 интелектуалци, представители на бизнеса, народни представители, министри.

В програмата бяха включени изпълнения на известни български творци, търг с произведения на изкуството - първи издания на големи български писатели ("Вечната и святата" на Елисавета Багряна от 1927 г., "Лунни петна" на Николай Лилиев от 1922 г.), живописни творби на Илия Бешков, Светлин Русев, Константин Щъркелов, Дора Бонева, Борис Димовски и др., лични вещи, принадлежали на български писатели.

От Плевен в благотворителната вечеря участваха народните представители от "Коалиция за България" Румен Петков и Васил Антонов и писателят Георги Стойков. Те наддаваха за писмо (оригинал) на бившия президент на САЩ Роналд Рейгън, изпратено през 1986 г. до Шестата световна писателска среща в София. Писмото е съхранявано от бившия председател на СБП поета Любомир Левчев. Плевенските представители спечелиха търга срещу внушителната сума от 4 000 лева. Като жест към организацията на българските творци Васил Антонов публично обяви, че връща оригинала отново за собственост на СБП. Съобщението бе посрещнато със спонтанно одобрение от присъстващите. "BG Север"

 

 

ПГ по лозарство и винарство днес коронясва цар

 

Днес, 13 февруари, ПГ по лозарство и винарство "Ал. Стамболийски" ще отбележи своя професионален празник Трифон Зарезан. Всяка година за празника в училището избира нов цар на лозята, който ще смени миналогодишния. Днес старият цар Петър Петков - ученик в ХII "а" клас, паралелка "Техника и технология на алкохолни и безалкохолни напитки", тържествено ще предаде короната на Велислав Ангелов от ХI "в" клас - "Лозаровинарство". След веселбата бъдещите лозари и винари ще зарежат ритуално лозята в собствената база на училището. "BG Север"

 

 

Газът от Девенци тръгва през следващия месец

 

Следващия месец вече ще се добива полупромишлен газ от находището край плевенското село Девенци. Това е станало ясно след среща на министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров и фирмата концесионер на сондажа "Дайрект Петролиум експорейшън", организирана по инициатива на народните представители от "Коалиция за България" Румен Петков и Васил Антонов, съобщиха от пресцентъра на БСП в Плевен. В разговорите са се включили и специалисти на Министерство на финансите от ресорите "Митници" и "Акцизни складове". Според президента на фирмата Едуард Генделман и вицепрезидента Дейвид Нелсън окончателното въвеждане в експлоатация на находището може да стане през 2010 година с изграждането на газопреносна система.

Добиваният от газа кондензат (лек петрол) е с много добри качества, категорични са специалистите. Депутатите Петков и Антонов са уточнили и неговото изкупуване след проведена среща в сряда с генералния директор на "Лукойл България" Валентин Златев.

Обемът на газовото находище край Девенци все още е в процес на проучване, но очакванията са да се окаже най-големият в България, е информирал изпълнителният директор на "Дайрект Петролиум България" Кольо Тонев.

За вчера следобед (след редакционното приключване на броя) бе насрочена среща на плевенските депутати и шефовете на "Дайрект" с министър Джевдет Чакъров за уточняване на екологичните условия, свързани с концесията. "BG Север"

 

 

Резултатите от срещите с гражданите обяви БСП

 

Състоянието на инфраструктурата и битовата престъпност са били едни от основните проблеми, които са поставили жителите на Плевен и населените места в общината по време на срещите, инициирани от групата съветници на БСП. В 20-те приемни са постъпили и предложения за подобряване на градската среда, ремонт на пенсионерски клубове, създаване на социален патронаж, обобщи председателят на ОбС на БСП в Плевен и ръководител на групата в местния парламент. Предстои предложенията на гражданите да бъдат анализирани и внесени за разглеждане в постоянните комисии, а в последствие гласувани на сесия, уточни той. Особено внимание ще обърнем на начина на разпределяне на средства между кметствата, защото прави впечатление, че някои се толерират за сметка на други, категоричен е Петков. Относно общинския ангажимент за охрана и противодействие на битовата престъпност, дори кметовете са дали противоречиви оценки и предложения, което означава, че трябва да се търси диференциран подход към решаването на проблема. Съветникът от БСП изрази скептичното си отношение и към обсъждането на бюджета по населени места, при положение, че той няма още ясни параметри. "BG Север"

 

 

монтана

 

174 милиона инвестирани в областта

 

През последните 4 години по програми на българското правителство и по проекти на ЕС в област Монтана са инвестирани 174 милиона лева, съобщи депутатът от региона и председател на БСП в Монтана д-р Емил Константинов. Той заяви, че това прави средно по 1 000 лв. на всеки жител на региона. В сравнение с предишния правителствен мандат инвестициите са се увеличили с 4 пъти, обяви депутатът. Той уточни, че в сумата не се включват средствата на общините за капиталови разходи.За периода са изградени и ремонтирани над 150 инфраструктурни обекта в областта. 30 млн. лв. са инвестирани в ремонти на пътища. "BG Север"

 

 

Нов грабеж, няма заловени

 

8 600 лв. отнесоха маскирани апаши при грабеж в дома на възрастен мъж в град Брусарци, Монтанско. Както и при останалите случаи през последните два месеца нападателите взломили врата, пребили жестоко стопанина и взели парите му. До момента те не са заловени.

Пострадалият е Кирил И. на 71 години. Той има фирма с 25 работници, която произвежда одеяла, покривки и завивки от вълна. Сумата била приготвена за заплати на хората. При подобни грабежи в Монтанско през последните два месеца загинаха трима души, а над 15 бяха ранени от нападателите. Две от убийствата са разкрити, третото, което стана в близкото до Брусарци с. Ковачица, все още не е. Не са разкрити и повечето от грабежите. "BG Север"

 

 

Бесни лисици щъкат по пладне на площади

 

Нови два случая на бяс по лисиците бяха засечени през седмицата в Монтанско. Едното болно животно било открито в покрайнините на града. Тя била удавена от скитащи кучета в района на новостроящия се полигон на "Гражданска защита" в местността "Либията". Заразата е установена при изследване в националната лаборатория на ДВСК в София. Другата лисица е намерена на площада в планинското село Железна.

През последните два месеца случаите на бяс по лисиците в Монтанско станаха пет. Заразата бе открита в Монтана и в планинските села Копиловци и Говежда. Бесните животни не бягат от хората, а напротив - слизат в селищата и нападат дори посред бял ден. Заради болестта ветеринарите от Монтана ваксинираха срещу бяс всички домашни животни и част от хората в 6 планински села в общините Георги Дамяново и Чипровци. В момента се обсъжда дали да се ваксинират домашните животни във вилната зона край Монтана. "BG Север"

 

 

ГАБРОВО

 

Градът пак без омбудсман

 

Габровските общински съветници пак не успяха да изберат на свое заседание обществен посредник. За избора му бе проведена извънредна сесия и събеседване с двамата кандидати с най-добър резултат след предварителния подбор.

Процедурата се провежда за втори път. Преди два месеца нито един от двамата кандидати - Ивелина Пеева и Николай Дачев, не спечели нужното квалифицирано мнозинство при тайния вот на съветниците.

Абсолютно идентична ситуация се заформи и този път. Двамата допуснати до последния кръг - Лиляна Хранова и Светла Начева, представиха накратко концепциите си за ролята на омбудсмана и отговориха на зададените от съветниците въпроси. С тайния си вот старейшините дадоха да се разбере, че не харесват и тези кандидати, макар в залата да не пролича някаква неудовлетвореност от качествата им. "BG Север"

 

 

Протестно шествие срещу "Свидетели на Йехова"

 

На 26 февруари ще се проведе протестно шествие, организирано от габровската църква срещу строителството на молитвен дом на "Свидетели на Йехова" в Габрово. Очаква се то да бъде водено от великотърновския митрополит Григорий. Свещеници и граждани ще връчат подписка на кмета на града.

Подкрепа има и от общинските съветници в града на Рачо Ковача. Становището на постоянната комисия по вероизповедания към местния парламент е подкрепа на подписката против строежа на църквата. Според нея навлизането на секти в града се дължи и на вакуума, образуван от решения на общинския съвет, например проточващото се с години решение за строеж на православен храм в габровския квартал "Младост". "BG север"

 

 

ВРАЦА

 

Ползват телефон 112 за информация

 

Над 34 000 обаждания на телефона за спешни повиквания 112 са извършени от жители на област Враца за петте месеца от неговото въвеждане, съобщи Сашка Ранделова, директор на Районния център 112 в Монтана на среща във Враца с представители на различни институции, включени в Единната спасителна система. В центъра работят 40 оператори, които обслужват жителите от Северозападния район за планиране. В срещата участва и главният директор на Националната система 112 Стоян Грамитиков. Рекордьор по брой повиквания на глава от населението е община Борован - нейните жители са се обадили 2 577 пъти на 112. След тях се нарежда община Бяла Слатина - 5 365 обаждания, а най-голямата община Враца е трета с 6 750 обаждания, посочи Ранделова. Центърът е денонощен и безплатен и улеснява максимално в случаи на заплаха за здравето, живота и имуществото. По данни на центъра в Монтана само 1 200 повиквания от общия брой подадени от област Враца са били наистина спешни и те са препратени към полицията, пожарните служби или центровете за спешна медицинска помощ. Огромен брой от обажданията са били свързани с искане на информация за земетресения или с въпроси защо няма вода, ток или телефонна връзка в различни населени места в областта.

Оказва се, че хората набират номера дори да си активират СИМ-картите."BG Север"

 

 

Масово нарушават трудовото законодателство

 

С 247 повече са установените нарушения на трудовото законодателство през 2008 г. в сравнение с предходната, съобщи директорът на инспекцията по труда във Враца Румен Младенов. Общо 5 102 нарушения са регистрирали инспекторите при 4 855 през 2007 г., Извършени са 891 проверки, от които 331 непланирани. Най-честите нарушения са свързани с организацията и управлението на дейността по осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд. Следват трудово-правните нарушения и на изискванията за хигиена на труда 18 на сто. Според Младенов, продължава тенденцията от последните две - три години най-често да се нарушават нормите за работно време, почивки и отпуски. Общата сума на глобите, наложени с влезлите в сила постановления, е 107 765 лв. "BG Север"

 

 

Общината с два проекта по "Красива България"

 

Община Враца спечели два проекта по програма "Красива България 2009" и подписа меморандум по изпълнението им със социалното министрество - "Ремонт на фасадата и оформление на дом "Асен Златаров", за който се осигуряват 187 926 лв. и "Ремонт на фасадата и оформление на психодиспансера", който е за 184 110 лв. Тази седмица общината внася трети проект по "Красива България". С подготвените документи се кандидатства за средства за ремонт на фасадата на дневен център "Зорница" и външен асансьор за децата в инвалидни колички. Общата стойност на проектното предложение е 186 000 лв. "BG Север"

 

 

ВИДИН

 

Ученици на урок при Божидар Димитров

 

Ученици от видинската гимназия отидоха на урок при известния ни историк - проф. Божидар Димитров в НИМ

Петдесет ученици от гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" във Видин отидоха в Националния исторически музей, за да чуят урок по родолюбие лично от директора му - проф. д-р Божидар Димитров. Всички те работят втора година по проект "Обучение по история чрез музеите". Той се изпълнява едновременно с техни връстници от Турция, Румъния и Белгия. Финансира се от програма "Коменски". Преди да изнесе урока си, професор Димитров показал всички зали на учениците. Те били впечатлени от свидетелствата на времето от хан Аспарух до днешни дни. Най-дискутираната тема станала тази за Македония. Тогава историкът подарил на всеки от учениците с автограф своята книга "Десете лъжи на македонизма".

Учениците разработват видеоигра, представяща културно-историческите забележителности на видинския край. Това става под ръководството на учителката по история Валя Александрова и с помощта на местния исторически музей. Този интересен проект се управлява от Интеркултурния инситут в Темишоара, Румъния, в партньорство с НПО "Сейдж" - Русе. "BG Север"

 

 

Дават съвети на кандидат-занаятчии

 

Консултантски център открива Регионалната занаятчийска камара във Видин, съобщи председателят й Кольо Николов. Екип от специалисти ще дава отговор на правни, финансови и професионални въпроси на тези, които искат да започнат бизнес с някой от известните занаяти. В офиса на камарата са доставени компютри за консултантите. Центърът се създава по съвместен проект на Националната занаятчийска камара и Министерството на икономиката. Такива центрове ще бъдат открити в общо 25 града на страната. "BG Север"

 

Фотограф откри 890-а изложба

Видинският фотограф Богомил Петров откри 890-ата си изложба. Тя е посветена на Белоградчишките скали, които през седмицата се изкачиха на трето място в класацията за Седемте чудеса на света. Петров подреди 120 фотоса, на които са показани уникалните скали. Така той каза по своеобразен начин на видинчани: гласувайте за българската кандидатура за едно от чудесата на света. "BG Север"

 

 

ВЕЛИКО ТЪРНОВО

 

Стотици честваха първата конституция

 

"Днес, имаме възможността да почувстваме възторга и опиянението от преди 130 г. и да погледнем днешните предизвикателстава през трезвата преценка на непреходните послания и постижения на първостроителите на съвременна България. Ето защо трябва да се събуди съзнанието за обединяваща национална кауза", каза в словото си във В. Търново председателят на НС Георги Пирински при откриването на програмата по честването на 130-годишнината от Учредителното събрание и Търновската конституция.

Най-впечатляващия момент за гостите на старата столица бе играта на актьори и ученици, които пресъздадоха моменти от работата на Учредителното събрание, като се превъплатиха в образите на княз Дондуков-Корсаков, Антим I, Петко Каравелов, Петко Р. Славейков, Тодор Икономов, Марко Балабанов, Начевич. След това участниците в честванeто си направиха обща снимка пред сградата - музей "Възраждането и Учредителното събрание". Бяха поднесени цветя на паметника"Майка България, а в читалище "Надежда, където са се състояли III, IV и V Велики народни събрания, бе открита музейна експозиция, представяща автентични свидетелства от епохата. "Учредителното събрание и българските конституции бе темата на научна конференция по повод 130-ата годишнина на българския парламентаризъм. "BG Север"

 

 

Скандал с почетното звание на Путин

 

Декларация против решението на Академичния съвет на ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" за присъждането на титлата "доктор хонорис кауза" на Владимир Путин ще внесе инициативен комитет "Гражданско действие за В. Търново" до нялколко институции. Инициаторите на подписката ще изпратят и протестна нота до посолството на Русия в България. Те ще изчакат реакциите на съответните институции и ще направят протест пред сградата на университета до седмица. Основните мотиви са, че руският премиер не е достоен за такава титла. От комитета смятат още, че има и нарушения при процедурата при гласуването на Академичния съвет.

В същото време ректорът на ВТУ проф. Пламен Легкоступ, който излезе с официално становище по спора, заяви, че от 30 гласували "за" на Академичния съвет е имало само един "въздържал се". И, че не е прецедент, политик да получава почетното отличие на местната Алма матер. Путин вече е получавал инсигниите на някои университети, между които са Атинския, университета "Джевахарлал Неру в Индия, Санктпетербургския университет и др. "BG Север"

 

 

Трима младежи остават в ареста за наркотици

 

Великотърновският окръжен съд наложи на Венелин Д., Александър И. и Ивайло В. мерки на неотклонение "задържане под стража. Срещу тримата бе образувано дознание за това, че през ноември м. г. в Свищов и на територията на общината, в съучастие с други лица притежавали и разпространявали наркотични вещества - хероин, амфетамин и метаамфитамин. По това обвинение задържаните могат да бъдат осъдени от 3 до 10 години, а Александър, за когото има предположение, че е евентуален ръководител на групата, може да отнесе от 5 до 15 години. И тримата са обвинени за тежки престъпления и съществува реална опасност да извършат друго престъпление. Съдът, след като се запозна с материалите по делото, счете, че деянията са с висока обществена опасност. Поради, което им наложи мерки "задържане под стража. Определенията на окръжния съд подлежат на обжалване в тридневен срок пред Апелативен съд - Велико Търново. "BG Север"

 

 

ловеЧ

 

Механото с медал за юбилея си

 

Кметът Казанджиев (вляво) връчва почетното отличие на инж. Гено Вътев

Професионалната гимназия по механоелектротехника в Ловеч бе удостоена от кмета Минчо Казанджиев с медал на общината по случай 50-ия си юбилей. В двора на училището директорът инж. Гено Вътев откри паметна плоча, изработена специално за половинвековното честване. В подредена в школото музейна експозиция могат да бъдат видени ученически униформи от механото през годините, производството на учениците от тогавашния техникум, което е било изнасяно и на пазара, макети, направени от дипломанти. Един от най-колоритните възпитаници на механото безспорно е полк. Петко Йотов, директор на Националния военноисторически музей в София. Когато той заключи, че в Ловеч са най-хубавите ученички, залата избухна от тийнейджърски аплодисменти. Механотехникума са завършили още вицеадмирал Емил Люцканов, първи зам.-началник на Генералния щаб на Българската армия, инж. Милко Кралски, шеф на Българската федерация по акробатичен рокендрол, и още хиляди хора. "BG Север"

 

 

СДС-лидерът подаде оставка

 

Общинският лидер на СДС в Ловеч Венцислав Христов е подал оставка, съобщи областния председател д-р Георги Митев. Сега временно изпълняващ длъжността до провеждане на конференция е Иван Арабаджиев, секретар на синята партия. Форум за избор на нов председател вероятно ще има чак след парламентарните избори.

Христов се е оттеглил от поста по лични причини, обясни пред журналисти д-р Митев. Шестте години начело на партията го били безкрайно изморили. Сините и Венцислав Христов запазват топли отношения, той щял да помага с каквото може, допълни още областният председател. "BG Север"

 

 

90% от делата приключват до 3 месеца

 

Общо разгледаните дела в окръжния и в районните съдилища (Ловеч, Троян, Тетевен и Луковит) на Ловешки съдебен район през 2008 г. са 1 438, съобщи Антоанета Монева, председател на Окръжния съд. 88 на сто от тях са приключени в рамките на три месеца. Малко са наказателните дела от обществен интерес, които продължават повече от този срок. За Ловешкия окръжен съд такива са две. Делото за катастрофата край Микре с четирима загинали и тежко ранен зам.-министър, който още е в кома, приключи с осъдителна присъда, но все още продължава т. нар. ТЕЛК-дело. През миналата година приключило и останалото несвършено от 2007-а дело за катастрофата в Баховица с три смъртни случая и причинена средна телесна повреда. Ловешките магистрати постановили ефективно изтърпяване на присъдата, но Апелативният съд във В. Търново се произнесъл за условно осъждане. "BG Север"