НАЗДРАВЕ И ГОРЧИВО


 

Любов или вино - дилемата е от Древността

 

За да ви е мирна главата, съчетайте двата празника на 14 февруари

 

Вино и любов

 

Евтим Евтимов

Виновно ли е виното червено,

че ти си слаб и бързо те напива?

Една жена в легло на друг отива,

когато у дома й е студено.

Една звезда над дявола изгрява,

когато ангелът добър не я разбира.

Една любов любов при друг намира,

когато недолюбена остава.

Вдигни очи, вдигни глава -

жената вечна кръчма е, човече.

Изпий при нея и това,

което някой е забравил вече...

Това мъжете силни не забравят

дори и сред житейските задачи -

че вино и жена изневеряват,

когато нямат истински пиячи!

 

Дори омъжените се надяват на валентинкаСтраницата подготви Мая ПАСКОВА

Никой не може да отрече неразривната връзка между любовта и виното. Дали ще е любов към напитката на боговете или ще е пиянство от любов, факт е, че с идването на пролетта хората са обхванати от всеобща лудост. Откакто Св. Валентин се намеси в работите на колегата си Св. Трифон Зарезан, вече и българките започнаха да очакват с трепет 14 февруари. И благородно да простят "отрязването" на половинките си срещу сладникава валентинка, сърце на клечка, шоколадови бонбони, Амурче с крилца от пилешка перушина или друга разтапяща женското сърце джунджурия, с каквито са отрупани витрините в месеца на любовта и виното. Макар че търговците вече стават все по-изобретателни и понякога мъжката запивка бърка много дълбоко в джоба на силната половинка - за луксозно огнено червено бельо на сърчица или копринена нощница на пухкави купидончета, затрупали тематичните витрини, или пък още по-оригиналните (и по-скъпи) серенада по поръчка, кръщаване на звезда с името на любимата, парцел от луната и други романтични глезотии, за които изборът в интернет е неограничен. С обещание за незабравима нощ, която често мъжът е склонен да отложи във времето до отшумяване на главоболието. Или да забрави час по-скоро...

Всъщност между двамата светци могат да се намерят много общи неща.

Интересното е, че

и двамата

са живели почти

по едно

и също време

Страстно бельо до булчинска рокля звучи предупреждаващо...в първите векове на новата ера, и двамата имат лечителски дарби, и двамата ги проявяват, докато лежат в килията и чакат мъченическата си смърт на кладата, и двамата са ревностни християни и загиват точно заради това, и двамата претърпяват мъченическа смърт.

Може би началото поставя образът на бог Дионисий, който е противоречив и пълен с културни напластявания. Произходът му като тракийско божество се локализира в Лидия (Фригия) и се свързва с трако-фригийските племена на едоните, бистоните и киконите в Мала Азия. Едва в Класическа Гърция Дионисий е включен в пантеона на олимпийските богове, но вече като бог на виното. Негови атрибути стават лозовите пръчки и виното, което се лее по време на шествията. Легендата говори, че първите лозови пръчки са били пренесени от Дионисий в куха лъвска кост от малоазийското крайбрежие към средиземноморските и егейски острови. В тази връзка учените преполагат преминаването на отделни черти от образа и функцията на Дионисий върху християнския светец Трифон - мъченик, светец-лечител, който през 248 г. сл. Хр. при царуването на император Деций Траян бил посечен с меч. Роден в Малоазийската провинция Фригия, град Апамия, той произхожда от област, която се смята за една от прародините на лозата и виното. Едва 17-годишен, Трифон си спечелва голяма слава, като излекува дъщерята на римския император Гордиан III. Наследникът на Гордиан обаче - Деций Траян, се оказва непримирим враг на християнското учение. Той заповядва всички по-тачени светци да бъдат изправени пред съд. Сред тях е и Трифон, който не пожелава да се отрече от вярата си и

загива

като мъченик.

Народното поверие гласи, че Трифон бил прост лозар, който зарязвал пръчките на една от лозите си, когато покрай него минала сестра му Света Богородица с малкия Иисус на ръце. Тя отивала на 40-ия ден от раждането да си чете молитва в църквата. Трифон й се присмял, че има незаконно дете. За да го накаже Богородица отишла в село при жена му и съобщила, че той си е отрязъл носа. Изплашената Трифоница грабнала кърпи, пепел, сажди, мас и отишла на лозето, за да превърже мъжа си, но го намерила здрав. След като му разказала защо е дошла, Трифон се засмял и показал с ръцете си как се зарязва пръчката - не отгоре надолу, а обратно - отдолу нагоре. При извършването на този жест, той наистина си отрязал носа.

За празника на Трифон Зарезан на трапезата трябва да има прясна пита, пълнена с ориз и булгур кокошка и, разбира се, вино, тъй като Св. Трифон се смята за пазач на лозята и празникът е в негова чест. На Трифоновден се извършва ритуалното зарязване на лозята, което подсеща за приближаването на пролетта и началото на селскостопанската дейност. Асортиментът от символите на любовта е неограниченРитуалът е почти еднакъв в цялата страна. На този ден празнуват също градинарите и кръчмарите. Малцина знаят, че св. мчк. Трифон е покровител и на една друга малка общност - на соколарите.

Другият светец, който дели празнуващите 14 февруари на две половини (или ги събира) е Валентин. Корените на Свети Валентин се търсят в древния римски празник Луперкалии в чест на бога Фавън, покровителя на стадата, горите и полята. Като част от пречистващия ритуал жреците на Луперкус принасяли в негова жертва кози.

След това

пиели вино

и започвали да тичат из улиците на Рим, държейки козя кожа над главите си, като докосвали всеки, когото срещнали. Много млади жени идвали по този случай, тъй като вярвали, че след като бъдат докоснати от жреците, ще имат многодетно семейство и безпроблемно раждане.

Легендата гласи, че в древен Рим живял някога лекар, наречен Валентин. Той смесвал горчивите сиропи с вино, мед или мляко, за да са приятни на вкус. Раните промивал с вино и използвал билки и треви, за да облекчава болките. Свети Валентин бил и проповедник, живял по времето на Клавдий Втори, когато се водели множество войни. И когато броят на новите войници в армията започнал да намалява, Клавдий решил, че причината е в привързаността им към дом и семейство. Тогава отменил всички сватби и годежи. Но Валентин продължавал тайно да венчава влюбените двойки.

Веднъж затворническият страж почукал на вратата на Валентин. За ръка водел сляпата си дъщеря. Той бил чул за лечителските способности на Валентин и сега го умолявал да излекува дъщеря му от слепотата. Валентин знаел, че този недъг е практически нелечим, но дал дума, че ще направи всичко възможно, за да излекува момичето. В един ден обаче римските войници нахлули в дома на Валентин, унищожили лекарствата и го арестували заради това, че нарушавал заповедта на Клавдий за венчавките. Валентин знаел, че скоро ще изпълнят смъртната му присъда, но не спирал да мисли за сляпото момиче. Помолил да му дадат хартия и мастило и му написал прощално любовно писмо. Изпълнили присъдата в същия ден, на 14 февруари 270 година. Девойката отворила писмото и намерила вътре жълт шафран (минзухар). Писмото било подписано: от твоя Валентин. Девойката взела върху дланта си шафрана и станало чудо - тя прогледнала и видяла неговия блестящ цвят.

 

Световни практики

 

В Западна Европа денят на свети Валентин се отбелязва масово от ХIII век, в САЩ - от 1777 година, у нас - след 1990 година. Постепенно празникът създавал своите традиции и някои от тях са се запазили и до днес. Всеки народ обаче отбелязва празника на свети Валентин по своему.

Англичаните си изпращат любовни послания, но не само на приятели и познати, а и на своите домашни животни - кучета или коне.

Италианците отбелязват празника подарявайки на любимото момиче подаръци, преди всичко нещо сладко. Затова и наричат деня "сладък".

В Япония мъжете получават в този ден дори повече подаръци от жените. Това са обикновено мъжки аксесоари - самобръсначка, лосиони, портфейл. Провежда се и едно масово мероприятие: "най-високо изречено любовно признание". Жените подаряват на мъжете, които играят важна роля в живота им, кутии с бонбони. А за да могат мъжете да отговорят по подобен начин, на 14 март мъжете връщат жеста. Денят е наречен Бял Ден и си е чисто японско изобретение.

В началото американците започнали да изпращат на своите годеници марципан, който тогава струвал доста скъпо. По-късно започнали производството на карамелени бонбони, върху които вдълбавали подходящи думи. Бонбоните били в червено и бяло, символизиращи страстта и чистотата на любовта. През 50-те години започнали да опаковат бонбоните в картонени кутии с формата на сърце.

Французите на този ден подаряват скъпоценности. И именно галантните французи първи са въвели стиховете с любовни послания, така наречените "валентинки".

Немците упорито смятат св. Валентин за покровител на психически болните и на този ден украсяват с червени панделки психиатричните болници.

В Дания хората си подаряват изсушени бели цветя, а мъжете изпращат валентинки без подписи, така че момичетата трябва да се досещат от кого са.

Единствената страна в света, където този празник е официално забранен, е Саудитска Арабия. В цялата страна е забранено на магазините да продават мечета, валентинки и всякаква символика, свързана с този празник, а в цветарските магазини се препоръчва в този ден да не се предлагат червени рози. Неспазването на тези наредби се наказва с глоби.

 

 

Идеи за есемеси

 

Ако се чудиш к`во да правиш в този ден, що не вземеш да се влюбиш в мен? Аз пък, още щом те зърна, тъпкано ще ти го върна!

* * *

Тази вечер, около 12 часа ще бъде извършено престъпление. Извършител - АЗ, жертва - ТИ. Мотив - СТРАСТ. Бъди точен, ако ти стиска!

* * *

Ако всеки път, когато си мислех за теб, падаше по 1 звезда, Луната щеше да разбере какво е самота. Не искам да съм на нейно място на 14.02.09.

* * *

Може ли да те прегърна? Но прегръдката води до целувка, целувката до обич, а обичта до секс. Та... може ли да те прегърна?!

* * *

Извинявай, но не ти ли се вие свят от това да ми се въртиш постоянно в главата?

* * *

1-3, 1-3, 1-3 - обичам те - чак две не виждам!!!

* * *

Арестуван сте от МВР по член 69: Обвинението: открадна сърцето ми! Присъдата: дива нощ с мен без право на обжалване!

* * *

Ще изглеждаш много по-добре, ако свалиш два килограма. Мисля, че дрехите ти тежат точно толкова!

* * *

Захар? Не! Шоколад? Не! Чакай да помисля! Мед? Хмммм - Не! Не мога да се сетя за нищо по-сладко от теб!

* * *

Господине, поръчали сте събуждане по телефона след 360 дни сън за датата 14.02. - това е днес. Събуди се!

Моето щастие с твоето име наричам, защото ти съществуваш и аз те обичам!

* * *

Бог създал ангелчета и ги сложил в Рая, но едно от тях било толкова красиво, че другите го бутнали на земята. Много ли се удари, мило?

* * *

Твоята специална усмивка, безгрижният ти смях, топлината на твоите ласки, са достатъчни да те обичам! Честит празник!

* * *

Чувал съм, че никой не е съвършен, докато не се влюбиш в него. Е, за мен ти си самото съвършенство. Обичам те!

* * *

Обичам те!

Нека това да бъде само нашия първи Св. Валентин. Нека остареем прегърнати и влюбени. Нека всеки ден за нас бъде Празника на любовта.

* * *

Честит св. Валентин!

Желая ти всеки час по една усмивка,

всяка минута по една прегръдка,

всяка секунда по една целувка...

и безкрайно много ЛЮБОВ!

* * *

За да съчетаеш двата празника в едно,

пожелавам ти винаги да си пиян от любов.

* * *

Желая ти всеки ден от живота ти да бъде Ден на Влюбените.

Предупреждение

По-добре мъртво пиян след Трифон Зарезан,

отколкото със СПИН след свети Валентин.

 

Подарък според зодията

 

Овните

да им се подаряват червени неща - все едно дали става дума за дреха или за парфюм в подобна опаковка.

Телците

биха се зарадвали на какъвто и да било дар, изработен лично от вас. Направете кейк или сладки, опаковайте ги стилно или ги поднесете в красива чиния. Ако нямате кулинарни способности, измайсторете сами "валентинската" картичка за любимия.

Близнаците

изпитват глад по интелектуалната "храна". Посещение на дългоочакван концерт или пиеса, новоизлязла книга ще разтопят сърцето на близнака по-бързо от всякакви бижута. Ако нямате подобна възможност, едно дълго любовно писмо, наситено с размишления за връзката ви (но позитивни) ще свърши същата работа.

Ракът

обича да пътува, затова самолетен билет до която и да било точка ще го зарадва повече от всичко. При липса на пари може да му купите просто географска карта, за да си набележи сам любимия маршрут, или просто да го поканите на дълга разходка.

Лъвът

си пада по бижутата, в унисон с царствената си природа. Златен пръстен ще стопли отношенията ви, а в комплект с колие направо ще ударите джакпота в съревнованието с конкурентите.

Девите

си падат по луксозните заведения и шумните дискотеки. Да присъстват на подобно място за тях е по-голям стимул от всички подаръци - затова не си харчете парите за дреболийки, а организирайте романтична вечеря в стилен ресторант.

Везните

си падат по екзотиката, затова подберете или екзотичен сувенир, или малко ароматни свещи, за да поспестите пари. В унисон с подходящата романтична музика вечерта ще бъде прекрасна.

Скорпионът

си пада по карти таро или някоя книжка с езотерична тематика. Ако пък му подарите направен специално за него хороскоп, ще отключите сърцето му.

Стрелците

обичат приключения, които вдигат адреналина. Ако вашият човек е точно такъв, не се колебайте да го дарите с някое екстремно преживяване като полет с парапланер или слизане в пещера. Ако предпочитате да не рискувате с подобни изпълнения, знайте, че цветът на стрелците е зеленият - купете му нещо в този нюанс и ще го зарадвате.

Козирогът

обича редките предмети, финия порцелан и уникатите. Една картина и дори една рамка за нея ще го зарадва изключително много.

Водолеят

признава само едно правило - подаръкът да е изненада. Няма значение какво ще му изберете, той ще се изкефи на всичко, стига да не е предполагал, че ще му поднесете точно това.

Рибите

харесват всичко, свързано с водата. Все пак се замислете, ако сте се наканили да му подарите аквариум със златна рибка. Хората от тази зодия са такива перфекционисти, че ще се вкиснат, ако след това не им изпълни три желания.