ТЕМА


Робският труд в шивашките фирми

 

Неизплатени заплати, липса на договори, ненормиран работен ден са сред нарушенията на закона

 

  

Страницата подготви екип на "Bg Север"

Единственият бизнес, който цъфти в Плевен, е шивашкият. Просперирането и бързото обогатяване на родни и чужди шефове обаче е в резултат на разнообразни нарушения на трудовото законодателство на страната ни. Въпреки многобройните проверки на контролните органи, безогледното погазване на закона продължава. Само част от престъпленията могат да бъдат засечени. Една от най-трудно доказуемите злоупотреби е извънредният труд, за който по правило шивашките босове не плащат. Единственият начин те да бъдат спипани е някой от работниците да подаде сигнал до Инспекцията по труда, която пък да реагира светкавично и да "хване в крачка" нарушителите. За съжаление сред многобройната армия от шивачки трайно се е настанил страхът, който парализира чувството им за справедливост. Заради огромната безработица никой не желае да рискува нищожните си доходи. Пред перспективата да останат на улицата шивачките избират да продължават да търпят беззаконията, униженията и експлоатацията, убедила се е Марияна Бояджиева, главен инспектор в Областната инспекция по труда (ОИТ).

Двата смъртни случая на работнички в текстилната фабрика "Еврошуз" в Дупница обаче като че ли се оказаха последната капка в и без това преливащата чаша на търпението за част от заетите в бранша. В края на миналата седмица близо 300 шивачки от фабриката "Текстилко" в Червен бряг

преглътнаха

възможността

да останат

на улицата

и излязоха на нея, за да търсят правата си. Всички жени от предприятието започнаха ефективни стачни действия заради неизплащани в продължение на три месеца заплати, осигуровки, детски надбавки и майчинство. И още - заради налаган психически тормоз и лоши условия на работа. И ще продължат докато исканията им не бъдат изпълнени.

Някои от шивачките са се опитали да потърсят обяснение от изпълнителния директор Светла Иванова, която отказа да се появи пред журналисти с обяснението, че не иска да става медийна звезда. Чрез пазачите съобщи, че ръководството на фабриката ще излезе с официално обяснение към края на месеца.

 

 

 

 

 

23-годишната Николинка Николова е по майчинство, но от 3 месеца не е получавала никакви пари. "Преди заплащането беше много редовно. Откакто започнаха проблемите, аз идвах няколко пъти и питам къде са ми парите. А г-жа Иванова ми казва: ти идваш и претендираш за майчинство, а тези жени стоят тук и заплати не получават", разказва шивачката.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Божана Флорова работи във фирмата от 6 години. Съпругът й почива преди три месеца и сега трябва да се справя сама. "Нямам никакъв доход отникъде. Ето тези женички ми събраха по едно левче, за да ми помогнат", споделя тя. И кърши ръце, че няма как да си плати сметките. Но въпреки това стачкува и не се страхува от уволнение, защото по думите й по-лошо не може да стане.

 

 

 

 

 

"Работим при 7 - 8 градуса температура. Парното ни е на режим - сутрин го пускат и вечер малко към шест часа. А при ръководството е 30 градуса", оплаква се друга шивачка - Гина Савчева, която вече осма година изкарва хляба си в червенобрежката фабрика.

Единственият народен представител, който прояви съпричастност към проблемите ни, бе плевенският депутат от Коалиция за България Васил Антонов, заяви лидерката на КНСБ в "Текстилко" - Виолета Страшимирова. Шивачките са удовлетворени от факта, че той, заедно с председателя на общинския съвет в Червен бряг Тошко Тодоров, са изпълнили поетия ангажимент да осигурят гориво за отопление на цеховете на фирмата.

"Заставам твърдо зад вашите искания и смятам, че те са основателни. Ако проблемът не бъде решен скоро, поемам ангажимент да го поставя на правителствено ниво", заяви Васил Антонов на среща с работничките. Той бе запознат предврително с исканията на служителките на среща със стачния комитет и с изпълнителния директор на фирмата Светла Иванова.

"Текстилко" е дъщерно дружество на гръцката фирма "Фамко", чийто собственик Евгения Паяниду е неоткриваема дори от синдикатите за провеждане на разговор. Шивашкото предприятие има още един клон - в Кърджали, където работничките също стачкуват, но символично.

Областната инспекция по труда в Плевен е наложила най-високата глоба от 1 000 лв. на шефовете на текстилната фирма. Издадено е и предписание, което задължава до 15 февруари да бъдат изплатени всички дължими суми на шивачките. "BG Север" научи, че в писмо фирмата собственик на "Текстилко" - "Фамко", е уверила протестиращите, че ще направи всичко възможно да се издължи частично на колектива до 15 февруари, а на 100% - до 20 февруари. За тогава гръцките собственици предвиждат и среща с целия колектив на фабриката.

Макар и рядко, все пак се случва в редакцията на "BG Север" да получим сигнал от потърпевш, който не желае повече

да се примирява

с ежедневните

издевателства.

Един от последните е на работник в шивашката фирма "Елен Дебоа" със собственик гръкът Христос Хараламбидис. По обясними причини потърпевшият пожела анонимност. Той разказа, че много от колегите му работят без договори. Трудовите възнаграждения не се изплащат по ведомост, а с разходни ордери. Здравни осигуровки на работниците естествено не се плащат. Освен това нищожните заплати не се давали навреме, работело се при много лоши хигиенни условия и извънредният труд не се заплащал.

През последните 3 - 4 години фирма "Елен Дебоа" е постоянен обект на проверки от ОИТ. На Хараламбидис са налагани многобройни санкции - за шум, за запрашеност и др., които явно не са в състояние да го накарат да се съобразява с изискванията на българското трудово законодателство. Последната среща на инспекторите с гръцкия шивашки бос е приключила на 27 януари. Наложени са му два административно-наказателни акта на обща стойност 2 хил. лв. При проверката двама от работниците във фирмата, които били без трудови договори, се опитали безуспешно да избягат от контролните органи, информира Марияна Бояджиева. Работодателят не се притеснил да заяви, че не плаща осигурителни вноски, защото са му високи.

Общо 24 са констатираните нарушения във фирмата на Хараламбидис. В края на март той ще бъде проверен дали е изпълнил предписанията.

Сумите, които заплаща при всяка следваща санкция, явно са съвсем безобидни за гръка, който от няколко години упорито държи да се набива в очите на плевенчани като моден дизайнер. Без никакви угризения на съвестта той участва във всяко издание на Парада на модата, организиран от Георги Ангелов. На пресконференциите преди модните събития Хараламбидис не пропуска да изтъкне акцентите в новата си колекция и изобщо не се притеснява от факта, че експлоатира безпощадно 25-те си работници.

При проверките на ОИТ, които са част от националната кампания в сферата на шивашкия бизнес,

са наложени

парични глоби

на доста фирми.

Сериозни нарушения на трудовото законодателство са констатирани в ЕТ "Емил Домнев". Шивачките там чакат ноемврийски заплати, което не им пречи да работят нощем при доста рискови за здравето им условия. В "Санит" също има проблеми с трудовите възнаграждения. Текат проверки в "Яна" и "Мизия". През последните години "Мони MCD" е претърпяла доста санкции, но след преместването на фирмата в новата сграда, намираща се на "Гривишко шосе", условията ще са много по-добри, убедени са инспекторите. Предстои проверка на фирма "Плевен 1999", от където също е получен сигнал за неплатен извънреден труд.

Шивашката фирма "Неви фешън" с италиански собственик Пауло Прандини е единствената в града, която отговаря на европейските стандарти за този бизнес, доказват многократните проверки на Инспекцията по труда. Помещенията са съобразени с всички хигиенни изисквания за този вид дейност и са оборудвани с климатици. В италианската фирма трудовото възнагараждение е доста високо. Освен това само тук осигурителните вноски са на база договорирана заплата, а не върху минималаната работна заплата, както е навсякъде.

Плевен е един от най-големите шивашки центрове в България, твърдят производители. Броят на фирмите с регистрирана текстилна дейност непрекъснато се увеличава. Причината страната ни да се превърне в притегателен център за чуждестранни дизайнери като Версаче и Валентино, безспорно е евтината работна ръка. Заради това масово моделиери от Италия, Франция и Германия се ориентират към Източна Европа и по-конкретно към България. Факт е, че най-скъпо платените клиенти се прилапват от столичани, затова в Плевенско, например, се вихрят с безобразията си не един и два гръцки собственика на шивашки предприятия.

Почти всички малки и средни текстилни предприятия в Плевен работят на пълно ишлеме. Причина за 15-часовия работен ден и почти минималното заплащане на труда е ниската цена, предлагана от клиента, твърдят производители. Един от най-сериозните проблеми на дребните шивашки фирми е липсата на кредитиране, споделя Димитър Димитров. Той и баща му Пламен преди години се захващат с този бизнес и основават ЕТ "Карат - 22". През много перипетии преминават с надеждата да оцелеят и твърдят, че няма да се откажат. Според Димитър трудностите, които срещат, са свързани с неизвестността - дали ще попаднат на коректен партньор. Младият предприемач разказва, че най-много са си патили от гърците, които искали да им се шие на три пъти по-ниска цена. Имало и друга болка - пари от Европейския съюз за развитието на този бизнес се отпускали, но не достигали до малките предприятия.

До 24 февруари

Инспекцията

по труда във

Велико Търново

ще проверява шивашките предприятия и фирми на територията на областта. Кампанията е под наслов Спазване на трудовото законодателство в икономическата дейност Производство на облекло. Сигналите, получени на горещия телефон за областта, в по-голямата си част съвпадат с предприятията, определени от областния съвет по условия на труд за извършване на спешни проверки. По информация на работещи в шивашки фирми повечето от сигналите са за неспазване на регламентираното работно време, за извънреден труд и неуреждане на трудовите правоотношения. Проверките потвърждават това.

Само за миналата година ОИТ - Велико Търново, е извършила 29 проверки в 22 шивашки предприятия, 11 от които са по молби, жалби и сигнали на граждани. Констатирани са 144 нарушения на трудовото законодателство. От тях 80 са по Закона за здравето и Закона за безопасни условия на труд (ЗБУТ), 64 са санкциите по трудовоправните отношения. Дадени са също толкова предписания и са съставени 8 акта. От тях седем са на работодател, един е на работник.

Около 100 шивашки фирми ще проверяват до 24 февруари трудовите инспектори на територията на област Велико Търново. Шивашките предприятия са предимно български, като има и няколко с чуждестранно участие. Поради засилените мерки от страна на инспекцията към такива фирми е възможно някои от тях да преустановят дейността си за известно време.

През минали години нарушенията в икономическата дейност Производство на облекла - Национална класификация икономически дейности (НКИД), се повтарят. Най-голям е бил делът на нарушенията по трудовото законодателство, следвани от организация по ЗБУТ, безопасност и хигиена на труда. До 15 февруари пък ще приключат спешните проверки в проблемни предприятия, в които вече са установени нарушения на безопасността на труд и трудовите правоотношения.

През март

започват масови

проверки в Габрово

от Инспекция по труда в шивашките фирми в областта. Това стана ясно на областния съвет по условия на труд, на който инспекцията прие годишния си план за работа през 2006 г.

Според двата синдиката - "Подкрепа" и КНСБ, нарушенията от страна на собственици на шивашки фирми са огромни. "Болшинството от шивашките фирми в Габровска област не допускат и не позволяват създаването на професионални организации. По всякакъв начин пречат на работниците и служителите да се организират професионално, без значение в кой синдикат. Това е поради две причини. Фактът, че няма синдикат в дадена фирма, позволява на работодателя да разиграва работниците както си иска, да им плаща заплати каквито си иска, да ги малтретира икономически - да работят по 12 -13 часа, а да им се плаща минималната работна заплата", категоричен е Мирослав Кънчев, председател на габровската структура на "Подкрепа".

"През миналата година получихме много сигнали от работнички в шивашки фирми за двойни ведомости, за неизплащане на работни заплати, за полагане на извънреден труд без да бъде заплащан, както и за забрана на синдикални структури. Малко са частните фирми, в които всичко е изрядно", коментира Симона Попова, председател на КНСБ в Габрово.

Според данни на Териториалното статистическо бюро (ТСБ) на територията на Габровска област дейност развиват 124 фирми за облекла, включително и кожени. От Габровската търговско-промишлена палата не можаха да дадат данни за точния брой на предприятията от шивашкия бранш, но обясниха, че най-голям е броят им в Трявна. Според местния лидер на "Подкрепа" едва ли ще се намери някоя институция, която да знае колко точно са тези фирми в Габрово, да не говорим за областта. "Има случаи, когато две жени са решили да си направят фирма, регистрирали са я и шият в апартамента на едната. Да не говорим за гаражните фирмички", мотивира се Кънчев.

Именно от синдиката, който оглавява той на местно ниво, през миналата година бе подаден сигнал за грубо погазване на трудовото законодателство от страна на собственичка на местна шивашка фирма.

Два месеца тя

не изплащала

работни заплати

и когато работничка решила да напусне, бизнесдамата направила всичко възможно да я уволни. Според Кодекса на труда при неизплащане на работни заплати работникът без предизвестие, само с молба за напускане, от следващия ден вече може да не се явява на работа, а работодателят е длъжен веднага да изплати дължимите заплати и обезщетение. Работодателката обаче направила всичко възможно да не приеме молбата на работничката. При опити да бъде изпратена по пощата с обратна разписка собственичката дори си позволила да прибере обратната разписка. Целта й била да напише самоотлъчка на работничката и да я уволни. След намесата на началника на пощата обаче работодателката бе разобличена, а синдикатът подаде сигнал в Инспекцията по труда. След направена проверка във фирмата й тя бе санкционирана за нарушенията. Сред тях напусналата преди няколко месеца работничка изтъкна и двойни ведомости и неизплащане на осигуровки за няколко месеца. Според синдикатите такава картина се наблюдава в по-голямата част от фирмите в шивашкия бранш.