ОБЩЕСТВО И ПОЛИТИКА


 

Кметът и мнозинството бъркат дълбоко в джоба на плевенчани

 

Данък сгради и такса смет с 30% горница, забавачките скочиха с 13 лева

 

Съветниците от мнозинството безропотно подкрепиха всички предложения на Зеленогорски

Емилия КАРАБУЛЕВА

След дълги дебати в местния парламент на Плевен на първата за годината редовна общинска сесия бяха приети новите размери на такса смет за физически и юридически лица. Свои виждания по въпроса споделиха в залата представители на опозицията, мнозинството (СДС, ДСБ, НДСВ, "Солидарност", "Атака" и ДПС) подкрепи безропотно всички предложения на кмета Найден Зеленогорски. Гласуването на нов размер на данъка за чистота в общината се наложи, след като бяха приети изменения в Закона за местните данъци и такси, според които данъчната оценка на имотите нарасна с 50%. От опозицията не приеха предложението на кмета за козметична корекция надолу на промилите, според тях намалението всъщност увеличава данъчната тежест за плевенчани, като визираха новата данъчна основа на имотите. От БСП обявиха, че предлагат 1,5 промила такса смет за физически лица и 7 промила за юридически, което би гарантирало приход от повече от 6 млн. лв. за общинската хазна.

Червените старейшини предложиха увеличение на таксата за детските градини само със 7 лева, от 35 досега да стане 42 лв. Тази сума се получавала като се запази процентното отношение и към гарантирания социален минимум, и към минималната работна заплата. Според тях подобно увеличение е изпълнимо, без да натоварва прекомерно родителите.

От БСП смятат още, че твърде високите ставки на данъците и таксите водят до по-ниска събираемост. Затова в разчетите си те са търсили оптимален вариант на поносимост за плевенските данъкоплатци. Председателят на групата съветници от БСП Любомир Петков подчерта, че те са подходили балансирано в своите разчети - да не се товарят прекомерно хората с непосилни налози, а същевременно да се гарантират достатъчно приходи в общинската хазна.

За да се запази абсолютната стойност на такса смет от ГЕРБ предложиха 1,3 промила за физически лица и 5 промила за юридически лица и търговци.

В крайна сметка с гласовете на мнозинството бе прието предложението на кмета Найден Зеленогорски за физически лица такса смет да стане от 2,25 промила на 1,8 промила. Това символично намаление на промилите обаче означава, че за данък сгради и такса смет сумарно плевенчани тази година ще трябва да плащат средно с около 30% повече. За юридически лица таксата е 8 промила, жителите на селата в общината вече ще плащат 4,5 промила за такса смет, а тези от Славяново - 3 промила, гласуваха съветниците от мнозинството.

По време на сесията спорове се разразиха по повод строителството на сметището, което по думите на Зеленогорски трябва да е готово до 2011 г. Предложението за по-високи промили градоначалникът обоснова с това, че трябва да се мисли как средствата за чистота в Плевен да стигнат за поддръжката на повече райони, а не да се намалява броят на улиците за почистване. Опозицията възропта срещу факта, че още не са избрани фирми, които да се грижат за чистотата на града.

Бурни дебати се проведоха в зала и при определянето на таксите за детски градини и детски ясли. Изненадващо за мнозина кметът Найден Зеленогорски коригира първоначалното си предложение за такса от 55 на 48 лв. Някои го нарекоха "реверанс към опозицията", а общински съветници от БСП коментираха, че кметът е "подходил търговски", като е намалил собствената си оферта и по този начин се е опитал да влезе в ролята на "добрия чичко". Самият градоначалник по време на сесията заяви, че така се прави политика - като при игра на покер (т. е. той призна, че първоначално е блъфирал - б. р.).

Още през декември м. г. общинската управа предложи 65 лв. за градина и 75 лв. за ясла. По време на последната за 2008 г. общинска сесия в залата в знак на протест пристигнаха майки с деца. В специална декларация те изразиха възмущението си от нереално високите такси, предложени от общината. Тогава никой не чу майките, дори не им беше дадена думата за изказване. Може би този протест обаче стана причина предложението за таксите да не мине, а логично да бъде върнато за преразглеждане в комисиите. Затова новото предложение на кмета за 48 лв. изненада мнозина. От БСП защитиха такса от 42 лв. за детска градина, а за детска кухня увеличението да бъде от 12 на 14 лева. В крайна сметка след дълги дебати по единните държавни стандарти за издръжката на децата, за нивото на работната заплата и социалната функция на общините, бе прието предложението на кмета Зеленогорски. Така от 1 февруари т. г. родителите ще плащат за детска ясла и градина по 48 лв. месечно, а за седмична градина - 55 лв. Старейшините от мнозинството гласуваха промяна нагоре и за таксата за детска кухня - от 12 на 16 лв. месечно.

Не така разгорещено, може би защото бяха уморени, общинските съветници в Плевен дискутираха промените в размерите на данъците върху недвижимите имоти, върху наследствата и при придобиване на имущества. От БСП предложиха налогът върху недвижимите имоти да се намали на 1,4 промила, а при възмездно придобиване на имущество данъкът да стане 2,4%. Мотивацията им бе да оставят в джобовете на плевенчани около 200 хил. лв. в ситуация на икономическа криза, безработица и ниско заплащане. От ГЕРБ предложиха 1 промил за данъка върху недвижими имоти и 1 процент при сделките за възмездно придобиване. След гласуване отново бе прието предложението на Зеленогорски за 1,5 промила размер на данъка върху недвижимите имоти, а за възмездното придобиване на имущество кметът Зеленогорски отстъпи с 0,1% от първоначалното си предложение. Така бе приет компромисният процент от 2,5 върху сделките.

Не можем да не обърнем внимание върху факта, че за пръв път Найден Зеленогорски похвали, и то няколко пъти, съветниците от БСП за сериозното им и конструктивно отношение при обсъждането на размера на местните данъци и такси. Въпреки това обаче той и дирижираното от него мнозинство не приеха нито едно от разумните предложения на левицата. Това е поредното доказателство за демагогията на градоначалника, коментираха социалистите. Те изразиха и възмущението си от колегите им отдясно, които не били направили нито едно предложение по същество, а били доведени под строй в залата с една-единствена задача - да натискат едно копче.

 

 

ВЕЛИКО ТЪРНОВО

 

Депутати сезират ДАНС за далавери на градоначалника

 

Кера СТОЯНОВА

Депутатите Яне Янев (Ред, законност и справедливост) и Димитър Абаджиев (Европейски демократичен път) ще внесат сигнал до компетентните институции за проверка за извършеин престъпления и нарушения от кмета на Велико Търново д-р Румен Рашев. Това обявиха те в старата столица след среща с представители на сдружение "Велико Търново за гората". Сигналите са за принуда, злоупотреба със служебно положение, нерегламентирани бизнес взаимоотношения, търговия с влияние, конфликт на интереси и покровителство на престъпна дейност, свързана с обществени поръчки и заменки. ДАНС, главият прокурор Борис Велчев, комисията за борба с коруцията в НС трябва да извършат и проверка относно съответствия между декларираните доходи и реалното имотно състояние на градоначалника на Велико Търново. "Това ще важи както за него, така и за най-близки родинини и поставени лица. Това са близо 30 човека. Тук има фрапиращо и арогантно забогатяване на определни общински съветници", заяви Янев. Той отправи апел и към председателя на комисията за борба с корупцията Бойко Великов, който е великотърновски депутат, в едноседмичен срок да излезе с официална пресконференция и да информира гражданите на В. Търново по всички сигнали относно дейноста на Румен Рашев за последните няколко години.

 

 

Кандидат-управник от ГЕРБ удари шамар на своите

 

Кремена КРУМОВА

Ръководството на ПП ГЕРБ - В. Търново, публично се извини на избирателите си за това, че ги е подвело с недостойна кандидатура за кмет на старата столица. Политическото разграничаване дойде веднага, след като бившият мераклия за градоначалник Цветан Цветанов оповести официално мотивите си да напусне партията. Като основна причина за това той посочи неизпълнението на поетите предизборни ангажименти, а именно липсата на редовни срещи между общинските съветници от ГЕРБ с гражданите на общината, както и липсата на обещаната ревизия на общината и общинските фирми. Вместо да бъдем опонент на съществуващото статукво, както обещахме в предизборната кампания, ние се превърнахме в част от него за кратко време, заяви Цветанов. Той не приема и пасивността, и липсата на политическа физиономия на групата на ГЕРБ в ОбС в старата столица, както и че партията, която се бори за прозрачно и открито управление, може да си позволи да прави точно обратното, когато става дума за вътрешно-пратиен живот.

"Един от нашите предизборни ангажименти бе да не позволяваме строителство в горския пояс над кв. "Варуша", като обещахме там да бъде изграден парк. Вместо това обаче с гласовете на групата съветници на ГЕРБ бе отказано изслушване на сесия на членовете на гражданския комитет, който защитава горите. От областното ръководство към структурите се нагнетява атмосфера на недоверие, мнителност и нетърпимост към различното мнение", каза още бившият гербер. "Оказва се, че вместо партия на гражданите във В. Търново ГЕРБ е като предприятие на десетина души, допълни Цветанов. Той подчерта, че напуска ГЕРБ не поради промяна на разбиранията и убежденията си, а че партията го е напуснала и той просто съобщава този факт и се надява случващото се с ГЕРБ - В. Търново, да е е изключение, а не правило за страната.

Областното ръководство на партия ГЕРБ определи като недостойна постъпката на бившия си кандидат за кмет. "Тези действия на Цветанов имат определена цел. Той е депозирал молбата си за напускане на партията на 17 март 2008 г. По устав само това действие е достатъчно за един член на ГЕРБ да излезе от редиците на партията, без след това ръководното партийно тяло да се произнася по въпроса. Нека всички сами си отговорят на въпроса защо чак сега Цветанов обявява несъгласието си с политиката на ГЕРБ и случайно ли е, че това е свързано с приближаването на следващите парламентарни избори", заяви Христо Христов, областен лидер на герберите.

 

 

монтана

 

Намалиха промилите за битови отпадъци

 

Момчил ИВАНОВ

С решение на общинските съвети бяха намалени промилите на таксата за битови отпадъци в Монтана и Лом. В Монтана тя падна от 2,6 на 1,8 промила за гражданите, за фирмите остана без промяна - 10 промила. Кметът Златко Живков заяви, че ръководството на общината е имало избор дали да остави таксата за битови отпадъци без промяна и да получи повече приходи в общинската хазна от увеличената данъчна оценка на имотите с 50%, или да намали данъчното бреме за гражданите. Избрахме втория вариант, тъй като смятаме, че хората не бива да бъдат натоварвани допълнително в условията на икономическа и финансова криза, обясни кметът. С новата такса смет в общинския бюджет трябва да постъпят 2 750 000 лв. Сумата ще е достатъчна за сметосъбиране и сметоизвозване, заяви Живков.

В Лом таксата за битови отпадъци бе намалена от 3,0 на 2,2 промила. Само там е въведена отделна такса за някои от ромските квартали, където събираемостта на данъците е малка. В "Младеново" и "Момин брод" ще плащат по 1,3 промила, вместо по 2,2. Съветниците (голяма част от които са роми) се надяват като е малка таксата, то повече от ромите да платят. С намалението на таксата за битови отпадъци собствениците на имоти в Лом ще трябва да плащат малко повече, отколкото през миналата година.

 

 

ВИДИН

 

Общинари се уредиха с добра заплата

 

Тина ИЛОВА

Общинските съветници в село Бойница се уредиха с добра заплата. Те си гласуваха по 320 лв. месечно за работата си в полза на народа. Така за 11 души от местната хазна през 2009 г. ще бъдат отделени 45 000 лв. Очакваме местните ни приходи да не надхвърлят 70 000 лв., каза кметицата на общината Анега Генчева. От тези средства ние дофинансираме двете ни училища, които не могат да си осигурят издръжката с делегираните бюджети, детските градини и социалния патронаж.

Общинският съвет на Бойница е доминиран от НДСВ. Шест от общо 11-те избранници са от жълтата партия. От НДСВ е и кметът Анега Генчева. Четирима от останалите са от БСП, а един - от ГЕРБ. Всички са гласували единодушно за увеличение на заплатите си. До сега те са получавали по 26 лв. за заседание и още толкова за участие в работа на комисия.

Предишното правителство обяви с. Бойница за най-бедното село в страната. За съществуването си общината разчита единствено на държавния бюджет.

 

 

Разкол между лидери разби Атака във Враца

 

Партията на Сидеров в Троян иска председателят на ОбС да сдаде поста

 

Цветана ЕВГЕНИЕВА
Мира ГАНЧЕВА

От два месеца и нещо партията на Волен Сидеров във Враца не е това, което беше до местните избори. Тогава атакистите спечелиха над 2 000 избиратели в общината, взеха 4 места в общинския съвет (половината на столетницата БСП) и две кметски места в Згориград и Челопек. След този повече от добър резултат за младата партия се очакваше, че четиримата съветници, сред които областният координатор Кирил Илиев и лидерът на общинската организация Емил Георгиев, ще направят добра политическа кариера. Но това не се случи.

На Волен му трябват послушни хора, той работи с тях като с пешки, заяви вече бившият областен координатор на партията Кирил Илиев, сменен от Адриан Асенов от Козлодуй. Той е един от първите основатели на партията във Враца. По думите му е вложил лични над 20 000 лв. за укрепване на тези структури и за изборите. Постепенно разбрах, че на върха излизат хора, които използват и употребяват идеите на "Атака" в личен интерес, допълни той. След Кирил Илиев последва смяната и на общинския лидер Емил Георгиев. Този път по-официално, на събрание, свикано от новия областен координатор. За него пристигна във Враца Павел Шопов, който се мотивира с извода, че Георгиев не се е справил с работата си и трябва да се избере нов председател - Пламен Тошев. Този човек не е познат на никого, ние се противопоставихме, стана скандал, Шопов тропна по масата, че той ще бъде и това е, спомня си общинският съветник Станислав Стаменов.

В момента четиримата съветници от "Атака" не знаят дали са членове на партията или не, има ли организация във Враца или не, те просто се чувстват предадени от Волен Сидеров без да знаят причината за неговото недоверие. Дали се дължи на задкулисни игри, на злостна кампания и клевети, няма кой да каже. Никой не ги е потърсил за членски внос или за събрание. Според устава значи са се самоизключили, но това не е декларирано никъде. Докато другите партии правят предизборни щабове и готвят коалиции, във Враца с "Атака" нищо не става.

"Атака" в Троян пък е направила предложение до общинския съвет за предсрочна оставка или освобождаване от длъжност на председателя на местния парламент в Троян Ангел Балев (ВМРО). Предложението трябваше да бъде гледано на сесията на 16 януари, но бе отложено за следващото заседание, съобщи лидерът на "Атака" инж. Илиян Пеевски.

В мотивите си четиримата съветници са изтъкнали нарушения от страна на Балев на Закона за местното самоуправление и местната администрация, както и на правилника за работа на общинския съвет в Троян. Атакистите обвиняват старейшината в съучастие в обезличаването на местния парламент "чрез превръщането му в безличен придатък към кметската администрация".

"Атака" предлага два проекта за решение на предложението. Първият вариант е, ако Ангел Балев сам подаде оставката си, а вторият - ОбС прекратява дейността му и го освобождава от поста председател заради системно неизпълнение на задълженията за повече от три месеца.