КОНФЛИКТИ


 

Отвличанията в Плевенско са заради дългове и откуп

 

Наглите похитители налагат своите жертви с щанги и бухалки

 

Емилия КАРАБУЛЕВА

Три присъди на лица, извършили отвличания, е издал Окръжният съд в Плевен през януари, съобщи пресаташето на съда Силвия Кръстева.

Най-фрапантният случай от серията е от август м. г., когато четирима души отвлякоха с микробус Радослав Илиев от гр. Искър. Интригата се завъртяла около 8 хил. евро, които били оставени за съхранение при приятелката на Илиев, а той по-късно ги измъкнал от нея и похарчил. За да си върнат парите, четиримата похитили прахосника.

Две години зад решетките ще прекара Атанас Василев за отвличането, условна присъда като подбудител и съизвършител получи Северина Симеонова. Делото срещу другите двама подсъдими Альоша Альошев и Любомир Йончовски бе върнато в прокуратурата за отстраняване на съществени процесуални нарушения. Четиримата попаднаха в ръцете на правосъдието заради лишаване от свобода с користна цел, към жертвата Илиев бе проявена особена жестокост.

Заради пари и документи, които държал в якето си, в похитител се превърна Венцислав Митин от с. Вълчитрън. През юни 2007 г. той пребил с бухалка и метален лост Ленко Бенов в колата си, след като го набедил, че му задигнал парите. В пристъп на ярост малко по-късно завлякъл жертвата си до автомобила, извадил от багажника въже и я принудил да седне на предната седалка. Ленко Бенов бил здраво завързан, за да не може да избяга. После бил отвлечен в Славяново, като малтретирането продължило по време на целия път, е записано в документите по делото.

Венцислав Митин имал намерение дори да завърже Бенов за теглича и да го влачи по пътя, докато не му каже къде са парите. Бдителни съседи се обадили в полицията, пристигналият на мястото екип охладил гнева на насилника. 6 месеца зад решетките ще прекара за престъплението си Венцислав Митин, решиха магистратите.

Въоръжени с автомобилна щанга и бухалка, Христо Стефанов и Тихомир Стефанов пребили и отвлекли Станислав Катунски в Плевен през март 2004 г. Побоят започнал от таксито, където жертвата изчаквала двамата си приятели. Катунски бил натикан в пикап и отведен край изхода за с. Ясен. Там побоят продължил, насилниците вързали жертвата за ръцете и краката, за да не може да мърда. После, след като се уморили, отишли да си починат. Но заплашили Катунски, че скоро ще се върнат и ще продължат да го налагат с щангата и бухалката, е записано в обвинителния акт. С мъка Катунски се добрал до шосето и спрял кола, която го оставила в Плевен.

По горния случай през януари е издадена оправдателна присъда заради чистото съдебно досие на единия от извършителите.

Криминалисти коментират, че най-честите причини за отвличанията са търсене на откуп и дългове. По закон такива посегателства срещу личността се наказват със затвор до 2 години. Най-тежките престъпления засядат в графата от 3 до 10 години зад решетките за случаи, в които извършителят е въоръжен, деянието е срещу две или повече лица, срещу малолетни и непълнолетни или е извършено с користна цел. Същото е наказанието, ако поръчител на отвличането е организирана престъпна група. Ако към жертвата е проявена особена жестокост, присъдата е затвор от 5 до 15 години, обясни съдия Силвия Кръстева.

 

 

ВРАЦА

 

Юлиян Янков бил измъчван и насилван от седем мъже

 

Цветана ЕВГЕНИЕВА

Три сигнала за отвличане са постъпили миналата година в Областната дирекция на МВР във Враца. Единият се е оказал фалшив, като полицията установила, че става дума за инсценировка. При разследването на втория също не са установени по категоричен начин данни за отвличане. На 1 октомври майка на 17-годишно момче подала сигнал в полицейското управление в Мизия, че синът й е отвлечен. Пред униформените 32-годишната жена уточнила, че синът й, който е и криминално проявен, е качен в автомобил, собственост на семейство от Козлодуй. След оперативно-издирвателни действия момчето е открито в дома на чичо си в Козлодуй. Чичо му пък бил открит в питейно заведение, откъдето обаче избягал от служителите на реда, като междувременно извършил кражба на 2 000 лв. от дома на съпругата си. При извършените разпити лицата, замесени в ситуацията, дали противоречиви показания.

Много по-сериозен инцидент разтърси обществеността, когато станаха известни подробностите около отвличането на Юлиян Янков (Картофа) от с. Хърлец, община Козлодуй, в средата на октомври, държан в плен една седмица. Насилието и извращенията срещу него били заснети от мъчителите му с мобилен телефон. Клипът бил разпространен по стотици телефони, включително и сред деца от Козлодуй, Хърлец, Бутан и Гложене.

Ангел Попов - Главестия от Козлодуй, Цветомир Ценов - Квиц (31 г.) от Гложене, Цветелин Методиев - Хънтъра (38 г.) от Бутан, Мартин Илчев от Гложене, Калоян Митков - Калфи (26 г.) от Гложене, Ивайло Николов - Зъбчо от Козлодуй и съгражданинът му Анатоли Ангелов отвлекли Картофа като го излъгали, че трябва да се уредят документите по прехвърляне на "Мерцедес", който той взел от Квиц. Картофа пристигнал в автокъщата на продавача, която се намирала на поляна край Гложене. Там аверите му го набутали във фургон, съблекли го гол, вързали го и започнали гаври с него, припомниха от полицията. В продължение на три дни те го изнасилвали, включително с бутилки и палки салам. Гасили са цигари по тялото му, обезобразили го от бой. След като се наситили на кръв и ужасии, го зарязали.

Картофа сам подал жалба в полицията, въпреки че мъчителите му предлагали да се споразумеят, за да не ги натопи. В операцията по задържането им са участвали 64 полицая и 14 автомобила. Обискирани са 9 жилища в Козлодуй, Бутан и Гложене, като са иззети незаконна пушка, много патрони и маски. Стените на фургона и стаята, в която е измъчван заложника, били оплискани с кръв. Спецакцията била ръководена от шефа на ОДП - Враца, комисар Иван Сълов и окръжния прокурор Светлозар Лозанов.

При разпит пред съдия Янков разказал подробно гнусните гаври. Картофа и седемте му авери са от престъпна група, която от години вилнее в района на Козлодуй и Мизия, казаха от полицията. Бандитите се занимават с имотни измами, рекет, кражби на автомобили, атентати, лихварство и разпространение на фалшива валута. Всички карат скъпи коли, имат грамадни къщи, живеят нашироко и нямат почти никакви официални доходи.

На 1 декември Окръжната прокуратура във Враца освободи от ареста бандата. Съдебното производство продължава, като срещу седмината са повдигнати обвинения за отвличане, изнасилвания и изтезания на Картофа. Клипът с извращенията е приложен към делото, но обвинението не го прие, защото е любителски и не е направен по реда на Наказателно-процесуалния кодекс. Мъчителите отричат той да е бил отвлечен. Пред съда твърдят, че е трябвало да бъде притиснат. Картофа взел на лизинг от Квиц "Мерцедес" за 50 бона, но не плащал вноските. От полицията допълниха, че Картофа за трети път се разминава със смъртта. През май 2003 г. избухнала бомба в двора на тъста му Пламен Геранжийски в Мизия. Адската машина била предназначена за него, но атентатът не взел жертви. През 2006 г. Картофа бил прострелян в корема и едва оцелял.

 

 

ловеч

 

Ангел Бончев бе в неизвестност50 дни 

 

Мира ГАНЧЕВА

Близо 50 дни в неизвестност прекара през 2008 г. Ангел Бончев, тогава президент на футболния клуб Литекс (Ловеч). Той бе отвлечен мистериозно на 22 май, похитителите му го освободиха при предаването на последната вноска от подкупа на 10 юли, но тогава пък взеха съпругата му Камелия. Близките й бяха в неведение за съдбата й в продължение на 19 дни.

По неофициални данни поисканият откуп за Ангел Бончев е бил 3 млн. лв. Жена му е носила последните 300 хил. евро, когато бе похитена. Бончев пък плати за Камелия 157 хил. евро, които от ефира на bTV той обяви, че дарява за благотворителност - за лечение и рехабилитация на болните от рак на гърдата, на фондация "Утре за всеки".

Отвличането на семейство Бончеви бе най-горещата тема за жителите на Ловеч, макар че стана в столицата. 47-годишният ловчалия никога не се е движил с охрана. Бончев бе любимец на журналистите, които са единодушни, че от цялото ръководство на Литекс най-лесно се контактуваше с него. Още докато бе в неизвестност, босът на Литекс Гриша Ганчев замени Ангел Бончев на поста президент на футболния клуб.

 

 

В селата масово карат без шофьорски книжки

 

Поля ТОМОВА

10% от загиналите във войната по пътищата са жертви на шофьори без книжка, сочи статистиката. Парадоксалното е, че първоначалната санкция за такива водачи е глоба, която те си плащат и пак хващат волана. Дело се завежда при повторно залавяне. Масово в плевенските села се кара без книжка. Често зад волана са непълнолетни. В с. Буковлък например най-редовно шофьори нямат документ за правоспособност, което обаче не им пречи да карат необезпокоявани. По селата най-редовно младежите не минават през обучение с инструктор, а се обучават от баща или по-възрастен роднина. След което безотговорно се мятат на колите и стават едни от най-опасните участници в движението по пътищата.

Шофьори без книжка си позволяват да карат и в града. През миналата година пред сградата на ОАПС 27-годишен водач без книжка блъсна мъж и жена на пешеходната пътека. Мъжът получи тежки травми и бе с опасност за живота, жената се отърва с по-леки наранявания. В началото на тази година пък бе заловен да кара без книжка 45-годишен таксиджия. Той дори не спря на първоначалния сигнал на патрула, който го последва. Таксиметровият шофьор бе принуден да спре близо до сградата на КАТ, където след проверка се оказа, че няма документ за управление.

По-тежки санкции за пишман шофьорите се предвиждат в поправки в Закона за движение по пътищата. Неправоспособните водачи ще бъдат принудени да полагат общественополезен труд минимум 2 седмици, а при повторно нарушение - до месец. В медиите идея къде да положат общественополезния труд даде шефът на военна болница ген. Стоян Тонев. Той предложи подобни шофьори да изработят наказанието си като санитари в болници, където са настанени жертви на катастрофи.

 

 

Председателят на ВАС Константин Пенчев:

 

Съдиите са нетърпими към корупцията сред колегите им

 

Константин Пенчев в новата зала на Административния съд в Монтана

Момчил ИВАНОВ

Председателят на Върховния административен съд (ВАС) Константин Пенчев посети Монтана по повод откриване на нова сграда на Окръжния административен съд в града. Той коментира, че през последните 1 - 2 години в българските съдилища се е създал нов микроклимат. Магистратите вече имат нетърпимост към свои колеги, които не си вършат работата или са корумпирани. Председателят на ВАС смята, че сега е много важно ръководството на съдебната система да намери добрите и честни професионалисти, които да бъдат назначени на ключовите постове в съдилищата, за да потръгне правораздаването. Пенчев е на мнение, че има още какво да се направи, за да се убедят хората у нас, че правораздаването е ефективно и независимо.

В докладите на ЕК има критики към българското правораздаване. Те не са свързани с работата на административните съдилища в страната, което като председател на ВАС ме радва, заяви Константин Пенчев. Той коментира, че партньорите от ЕС оценяват едностранчиво българското правораздаване, само по това, че няма осъдени знакови фигури от подземния свят. Според него реформата в правораздавателната система е правилна и с намирането на точните хора в съда и прокуратурата може да има много по-добри резултати в борбата с престъпността.

Пак през седмицата Окръжният съд в Монтана отложи за пореден път дело срещу седем младежи, обвиняеми за организиране на престъпна група за рекет и разпространение на наркотици. Поради неявяване на свидетели и адвокати (всеки от групата трябва да има свой отделен адвокат), процесът отново не тръгна. Така главният обвиняем и тартор на групата Георги Георгиев - Геш остана под домашен арест, което му се брои за излежано време в затвора.

 

 

Коментарът

 

В българските съдии и прокурори се е създала нетърпимост към техни колеги, които не си вършат съвестно работата и са корумпирани, заяви председателят на ВАС Константин Пенчев. В съвсем друг стил се изказаха обаче посланиците на водещите страни от Евросъюза през последните седмици. След фрапиращ случай на оправдани подсъдими френският посланик даже попита открито: Какво им трябва повече на българските магистрати, за да осъдят тези разбойници? Поредното доказателство, че българските магистрати не си дават много зор в работата се видя и при случая с делото срещу групата на Геш в Монтана. За пореден път то бе отложено и никой от апашите не е вкаран зад решетките. Вероятно разиграването на съда (който няма нищо против) ще продължи и в близките месеци и години (няма да се яви някой от свидетелите, адвокат, вещо лице и т. н.), докато накрая апашите сключат споразумение с прокуратурата и бъдат осъдени на толкова, колкото вече са "лежали" под домашен арест. Така ще се отчете ефективна присъда, но никой няма да бъде вкаран в затвора и няма да усети, че е осъден.

Спомням си как преди 20 години гледаха дело срещу един главен редактор на вестник и висш партиен функционер, който не се яви в съда и съдията издаде заповед да го доведат с белезници. Изведоха го от планьорка и го докараха за минути. Сега някои подсъдими, свидетели или адвокати си позволяват да не се явяват по 4 - 5 пъти и никой не може да ги принуди да дойдат в съдебната зала. От поведението на съдии и прокурори не личи да са нетърпими към безразличието на своите колеги, нито пък да се възмущават, че има корупция. Странно как уважаваният г-н Пенчев вижда непримиримост към мързела и корупцията?!

 

 

Десет месеца търсят мним работодател

 

Кремена КРУМОВА

Десет месеца след инцидента със затрупаните работници на строеж във Велико Търново компетентните институции все още не могат да открият фирмата "Авангард, изпълнител на обекта. Според Антон Паричев, шеф на Областна дирекция "Инспекция по труда - В. Търново, по смисъла на закона в случая не се касае дори за трудова злополука, тъй като работниците не са имали сключени трудови договори, макар че веднага след инцидента такива бяха представени в инспекцията от фирма, уж работодател на жертвите. Същият е случаят и с другия починал работник в Елена през миналата година. Според Паричев е нужна промяна в законодателната уредба, тъй като подобни сценарии на тежки инциденти с жертви не са рядко срещани и често виновните се изплъзват от отговорност.

Както "BG Север" писа, вуйчо и племенник загинаха нелепо на строителен обект във В. Търново през миналата година, точно в навечерието на празника 22 март. Те бяха затрупани от тонове пръст на строеж, а трети бе спасен по чудо след часове, прекарани под земята. Заради трагедията кметът Румен Рашев отложи всички тържества за празника на града 22 март.

 

 

Темида

 

Само пробация за измамник с фалшиви дебитни карти

 

Кера СТОЯНОВА

Великотърновският апелативен съд постанови пробация на павликенчанин, който е пазарувал с подправени кредитни карти. С това магистратите потвърдиха присъдата на Габровски окръжен съд от 1 декември 2008 г. Тогава подсъдимият Вальо Колев е признат за виновен в това, че в началото на юни м. г. в Севлиево в два магазина използвал подправени кредитни карти и лична карта за закупуване на стоки на обща стойност 19 000 лв. Дебитните карти Вальо купил от непознато лице в София. На 28 юни посетил мебелен магазин и похарчил близо 9 000 лв. Той платил чрез посттерминала там, като използвал подправената карта. Същия ден поискал да се сдобие още с три климатика, хладилник и плазмен телевизор за около 10 000 лв. За плащането използвал пак фалшивата карта, но транзакцията не успяла да се осъществи. Колев не се поколебал да каже, че ще се върне да вземе покупката си на следващия ден. Малко по-късно е подаден сигнал до полицията за неправомерната транзакция, а чрез техническо изследване е установено, че използваната от подсъдимия кредитна карта е подправена.