АРТСЕДМИЦА


 

Дончо Цончев инициира кампания за ХГ Дарение на Светлин Русев

 

Депутати и съветници от БСП събират пари за довършването на ремонта

 

Румен Петков посети галерията, за да види докъде е стигнал ремонтътМая ПАСКОВА

Народните представители от "Коалиция за България" Дончо Цончев и Румен Петков инициираха кампания за набиране на средства за ремонт на Художествена галерия "Дарение на Светлин Русев" в Плевен. Те, заедно с председателя на ОбС на БСП в Плевен Любомир Петков и с областния управител Цветко Цветков посетиха галерията и се убедиха с очите си докъде е стигнал ремонтът, който започна като планиран и кратък и трябваше да приключи до края на юни миналата година. По време на "краткото" затваряне за посетители част от експонатите заминаха за София, където участваха в изложбата по случай 75-годишнината на Светлин Русев.

Поводът да се обърне внимание на продължилия твърде дълго ремонт на галерията всъщност е представяне на най-новата книга на големия български поет Валери Петров, като в Плевен няма по-подходящо място за подобно събитие, сподели галеристката Маша Мескин. Така или иначе докато не приключи ремонтът поне на основната част на сградата това няма как да се случи.

От пресцентъра на БСП в Плевен съобщават, че Дончо Цончев е отправил покана към депутатите, избрани от плевенчани, да дарят по 500 лв. за галерията, защото, по неговите думи, тя е гордост за България и всеки, който цени изкуството, трябва да подкрепи тази идея. Първи на призива са се отзовали народните представители Румен Петков и Васил Антонов. В инициативата ще се включат и общинските съветници от БСП, категоричен е бил Любомир Петков. Ще настояваме в бюджета на община Плевен да бъдат предвидени средства за по-мащабна реконструкция на сградата, затова ще разговаряме както с останалите общински съветници, така и с кметската администрация, допълнил той.

В момента близо 420 творби, сред които оригинални произведения на Делакроа, Франсиско Гоя, Жан Франсоа Миле, Пабло Пикасо, Шагал, Салвадор Дали, Дега, Ренато Гутузо, Оноре Домие, Роден, на художници от Русия и Румъния, както и на всички големи родни творци стоят опаковани на депо. Ако през последните 25 години поне едно общинско ръководство беше заделило достатъчно средства за един мащабен и цялостен ремонт вместо да се работи на парче, сега галерията щеше да има пълноценен живот, убедена е Маша Мескин.

Миналата година общината беше предоставила общо 61 500 лв. за ремонт, който освен освежаване на основната част от галерията включваше и реконструкция на помещенията, които бяха заети от Клуба на дейците на културата. Там ще бъде настанен най-модерният засега в България графичен кабинет и експозиция, а с допълнителна зала за гостуващи изложби ще се разшири експозиционната площ. В процеса на работа обаче излизат непредвидени усложнения, оказва се, че ремонтът е по-труден и тежък от очакваното, и парите свършват. Налага се спешно да се заздрави покривът и дейностите по разширяването стихват. Ако се намерят нужните средства - още 10 - 15 хиляди лева за довършване на обновяването на старата зала, за две седмици основната част от галерията ще бъде готова да отвори врати за посетители. И след като миналата година галеристката Маша Мескин си пожела хубав коледен концерт, сега мечтата й е първото хубаво културно събитие да бъде срещата на плевенчани с Валери Петров в най-скоро време.

Сградата, в която се помещава ХГ "Дарение на Светлин Русев", е изградена през 1905 г от българския архитект Никола Лазаров, основоположник на архитектурното строителство в България. Наречена е "Турско-римска баня" поради някои специфични помещения в нея с мавританска архитектура. От 1984 г е музей на изобразителното изкуство. Колекцията включва образци на западноевропейската графика от ХVIII - ХХ век, на българската възрожденска щампа и на съвременната графика, рисунка, живопис и скулптура, които са лична колекция на Светлин Русев. Уютното пространство на галерията е предпочитано място за редица културни изяви.

Проблемите на един от символите на града откъм архитектурно звучене не е от вчера. Както "BG Север" не веднъж е писал, първо трябваше да се уточни собствеността на паметника на културата, за да стане ясно кой ще дава пари за поддръжката му. През 2007 г. управлението на галерията бе предоставено безвъзмездно на община Плевен, като дотогава имотът бе публична държавна собственост. Междувременно вървяха дълги съдебни саги с Клуба на дейците на културата, който делеше помещения заедно с ценните произведения на изкуството. Миналата година и този спор беше решен и на клуба се намериха адекватни помещения в друг общински имот - в Дома на учителя. Дали няма най-после, освободена от външни фактори, които спъват нормалната й дейност, галерията да заживее пълноценен и самостоятелен живот...

 

 

Художник вае амулетите на прабългарите в дома си

 

Мариан Марков до картата на прабългарите

Момчил ИВАНОВ

Музей на прабългарската култура подготвя в дома си художникът и историк от Вършец Мариян Марков. От 2 години той рисува по стените и вратите на дома си картини, които пресъздават култа към Тангра и останалите богове на прабългарите. Марков е украсил портите си с костенурки - свещеното животно на прабългарите, начертал е на голям формат карта на света, на която е показал движението на прабългарите от Хиндустан до днешните земи на България. Върху цели стени са изрисувани амулетите на прабългарите - звънтящи камбанки с лика на езическите богове, а също оръжията на предците ни. Марков е нарекъл импровизираната музейна експозиция "Непознатата майка България". С нея той цели да популяризира историята на страната ни и да проследи идването на прабългарите по нашите земи.

От 41 години насам Мариян Марков събира предмети от бита на прабългарите, славяните, траките и други племена, живели по нашите земи. Акцент в колекциите му са звънтящите амулети, които са били много разпространени в древността. Той притежава уникални камбанки на прабългарите от периода I век пр. Хр. до X век. Над 500 от тях е подарил на Националния исторически музей в София, останалите е показвал на различни изложби в страната, поредната от тях предстои скоро в град Пещера.

 

 

365 рисунки на пчели кацат на изложение

 

365 рисунки и 20 пластики са пристигнали за участие в тазгодишното издание на детския конкурс "Пчеларството - екология и плодородие, пчелният мед - здраве и дълголетие". Конкурсът традиционно се обявява от "Партнерс експо" ООД и Областния пчеларски съюз - Плевен. Организаторите са приятно изненадани от рекордния брой участници тази година, сред които освен деца от цяла Северна България - Видин, Враца, Плевен, Никопол, Кнежа, с. Виноград - община Стражица, Червен бряг, Ботевград, Левски, Долни Дъбник, Белене, Белоградчик, Стражица, и Габрово има и приложници от сръбската художествена школа "М арт" - Суботица. Най-малките творци са на 4 години. Най-многобройно е участието на ОУ "Н. Й. Вапцаров" в Ботевград - 106 рисунки, следвани от ОУ "В. Левски" във Враца с 45 рисунки и СОУ "Иван Вазов" - Плевен, с 28 рисунки. Своята фантазия по темата е изпратило и 11-годишно момиче от Белоградчик, инвалид 1-ва група.

Оценяването на най-добрите творби ще направи комисия в състав: председател Цано Златев - зам.-председател на Областния пчеларски съюз в Плевен, и членове: художниците Борис Георгиев и Дианка Тодорова, Васил Дюлгеров - технически директор на "Партнерс експо" ООД и Валя Минкова. Наградите ще бъдат разпределени по възрастови групи - до 7 г., от 8 до 12 г. и от 13 до 16 г. включително.

На призьорите ще бъдат връчени грамоти и пчелен мед на 15 февруари от 11,30 часа в кафе-клуба на ХГ "Илия Бешков", а изложбата ще бъде аранжирана по време на международното изложение-договаряне "Пчеларство - Плевен 2009". Официалното му откриване е на 13 февруари от 10,00 часа. "BG Север"

 

 

Корейски картини от мидени черупки показват в Севлиево

 

Една от "мидените" картини

Мариана ДИМИТРОВА

Година след представянето на уникални картини от мидени черупки и корейски порцелан в архитектурно-възрожденски комплекс "Дандолови къщи" в Севлиево, сега в градската художествена галерия "Асен и Илия Пейкови" са експонирани повече от 40 характерни за азиатската страна творби. Изложбата е организирана съвместно от община Севлиево и посолството на Корейската народно-демократична република у нас.

В две от залите на галерията ценителите на източната култура могат да видят традиционното за Корея изкуство "маньонва", което в превод означава картина, която живее 10 000 години. Наречена е така, защото гланцът и цветът на раковините, послужили като основен материал на изображенията, се съхраняват дълго и оттам идва името им - "вечна картина". Директорът на севлиевската галерия Васко Василев припомни, че през 60-те и 70-те години на миналия век художниците създават нов тип мозайка, която съчетава елементи от приложното и изобразителното изкуство. Неговите корени обаче са пуснати преди повече от 1 000 години, когато корейските майстори започнали да украсяват мебели и други предмети от бита с раковини и черупки от мекотели.

Използването на тези материали не е случайно, защото Корея е страна, заобиколена от три морета. Това дава възможност на художниците да имат богат избор от материали за създаване на вечните си творби.

 

 

Преподавател от ВТУ издаде книга за Стефан Стамболов

 

Кремена КРУМОВА

"Макар 90% от населението в България да е било неграмотно, българинът е гласувал масово тогава. При управлението на Стефан Стамболов купуване на гласове е било непознато явление. Имало е традиция кандидатите да ходят по селата и да черпят своите избиратели. Хората казвали - те да почерпят, пък ще видим за кого ще гласуваме", разказва любопитни факти за най-новата си книга "Избори по Стамболовистки доц. д-р Милко Палангурски. Тя бе представена официално в регионалната народна библиотека П. Р. Славейков във Велико Търново. Преподавателят от Великотърновския университет детайлно описва в нея изборното законодателство по времето на управлението на Стефан Стамболов, избирането и сформирането на V, VI и VII Обикновено народно събрание, както и географията на вота, парламентарния обем, активност и народно-либералната политика към избирателния процес. Тогава са били използвани чисто бели бюлетини, на които са били записани имената на кандидатите. След изборите те били изгаряни, за да няма безкрайни съдебни процеси ако някой оспорва гласуването. Изборите са били основата, върху която държавникът е градил вътрешната си политика, уточнява още историкът. Това според доц. Палангурски променя в известна степен мнението, че държавникът е управлявал авторитарно. "В Петото народно събрание например е работила най-голямата опозиция в историята ни въобще. Около 100 са били депутатите, които не са били от управляващата партия. Другият факт от това време, който е без аналог и досега, е този, че Стамболов не е позволил касирането на нито един опозиционен депутат. Някога не съдът, а парламентът е бил този, който решава въпросите с касирането. Самият държавник е искал в Народното събрание да има опозиция и е толерирал опозиционерите си. Което пък му е носило много проблеми в неговата партия, разказва още интересни детайли от управлението на Стамболов преподавателят във ВТУ.

Над 1 000 са изследванията за живота и делото на Стефан Стамболов. Нито Тодор Живков, нито дори цар Симеон Велики могат да се сравняват с него, категоричен е доцентът. Според него любопитството на изследователите е обяснимо, като се има предвид, че държавникът е направил наистина много за България.

 

 

Германец представя своя поглед към Враца с фотоси

 

Цветана ЕВГЕНИЕВА

Фотоизложба на красиви изгледи от Враца и региона, но и на някои нелицеприятни картини от ежедневието, представи в туристическия център "Ески джамия" немецът инж. Зигфрид Райнхолд. Той е от девет месеца в града като инспектиращ производството на авторемонтния завод "Вола" с договор за една година. Представител е на японската фирма "Хитачи". Самият надслов на изложбата "България през погледа на един чужденец", издава съдържанието на 70-те фотоса. Експозицията е организирана от Природен парк "Врачански балкан" и община Враца.

"Още когато пътувах от София за Враца, бях изключително впечатлен от красотата на планините ви, сподели Райнхолд. Пристигнах в един четвъртък и веднага в неделя се качих на платото горе, над Згориград. Моите първи впечатления се потвърдиха. Заедно с фотосите се докоснах и до историята на България. Посетих седем манастира, между които Рилския, Черепишкия и Клисурския. С изложбата искам да покажа на хората колко великолепна е природата, сред която живеят, колко са щастливи, че имат този Божи дар и че трябва да го ценят."

Красивата природа на Врачанския балкан и Искърското дефиле, историческите забележителности на Враца и други български градове и села в региона така са го развълнували, че той използвал всеки миг да ги запечата на фотоапарата си. Направил е над 1 200 снимки. Но сред фотосите има и картини, типични за нашата действителност - препълнени кофи с боклук, сметище и замърсена с боклуци река, изоставени по улиците ръждясали автомоби. "Не ме упреквайте за това. С мръсотията не бива да се свиква, природата трябва да се пази. Когато замислях изложбата, исках хората да усетят и да оценят красотата, но и да видят малките грозни неща около себе си, за да ги изчистят", заяви немският фотограф.

Райнхолд е посетил и заснел всички места, свързани с Ботев. Още през 1976 г. в Германия си купува стихосбирка на Христо Ботев, преведена на немски. Очарован е от поезията на великия българин революционер, знае стиховете му наизуст. За тях казва, че влизат направо под кожата на човека. След три месеца той ще се прибере в родния си град Щралзунд. Има намерение да покаже тази изложба и там, и в побратимения на Враца град Франкфурт на Одер. Така смята да допринесе за туристическата реклама и популярност на Враца в своята родина.

 

 

Дати и личности

 

Стоян Гъдев

(12.IХ.1931 - 11.II.1999)

10 г. от смъртта на даровития актьор, чиято творческа кариера завършва на сцената на Драматичен театър - Ловеч. Роли: Рали в "Боряна" от Й. Йовков, Айлиф в "Майка Кураж" от Б. Брехт, Сатин в "На дъното" от М. Горки и мн. др. Носител на национални награди и държавни отличия.

 

Пенчо Ковачев

(8.II.1954 г.)

55 г. от рождението на известния журналист от Белоградчик. Работи в редакциите на вестниците "Поглед", "Трудово дело", "Стандарт".

 

Евстати Стратев

(1.II.1934 - 22.ХI.1984)

75 г. от рождението на даровития български актьор, чийто творчески път преминава и през сцената на Видинския драматичен театър. Роли: Джоки в "Юнона и Пауна" от Ш. О. О`Кейси, Андрей във "Всяка есенна вечер" от Ив. Пейчев, Копитовски в "Те се сражаваха за родината" по М. Шолохов и др. Има участия в киното и в телевизионния театър.

 

Розин Чапанов

(9.II.1949 г.)

60 г. от рождението на големия журналист и режисьор в самодейността от село Дренов, Ловешка област. Директор на академичното издателство "Д. Ценов", режисьор на студентския театър при Института в Свищов, с който гостува в Белгия, Холандия, Гърция, Мароко, Испания, Германия, Франция и др. Автор е на драматизация по романа "Хитър Петър" от Г. Марковски, на много сценарии за спектакли, публикувани в списание "Естрада". Подбрал: Витан БАРАШКИ