ТЕМА


 

Закон разлая кучетата

 

Определени текстове в приетия на второ четене от парламента Закон за защита на животните постресна някои среди в българското общество. Други бяха във възторг, че най-накрая нещо се прави и в тази посока. Че нормативният документ е европейски - няма спор, твърдят специалисти. Но че не е адаптиран по никакъв начин за българските условия, също е факт, коментират те. Първо скочиха с вик "алилуя" природозащитниците. В закона те видяха най-накрая надежда, че "злите" хора повече няма да тормозят беззащитните четириноги по улиците. И веднага надигнаха глас, че за още по-пълно достигане на европейските стандарти за защита правата на животните трябва да се криминализира жестокото отношение към тях.

Един от ключовите моменти в новата уредба е приемането на т. нар метод "кастрирай и върни като начин за контрол на популациите от бездомни кучета. Този метод е препоръчан от Световната здравна организация (СЗО). Важна част от него е и приемането на възможността за използване на мобилни кастрационни клиники и сътрудничество с неправителствените организации. Законът предвижда и алтернатива на кастрирането и връщането по места. Това са т. нар. временни приюти.

Решението за това кой подход да бъде избран ще се взима от общинските съвети. Засега единствено габровският кмет Томислав Дончев под влияние на софийския си колега Бойко Борисов е забранил избиването на бездомните псета. До този момент обаче в повечето общини действат т. нар. кучкарници. В тях лаещите четириноги престояват 14 дни преди да бъдат евтаназирани. А този процес се регламентира все още от непроменения Закон за ветеринарно-медицинската дейност.

И докато депутатите се пънеха да направят България от последна страна членка на Европейския съюз във водеща по отношение на хуманното отношение към животните, във Велико Търново двама човека бяха нахапани от бездомни псета само за ден.

 

Често песовете са пускани от стопаните си, защото няма с какво да ги хранят

 
Плевен

 

Изолаторът разбиван два пъти

 

Природозащитници псуват мобилната група по залавяне

 

Ралица ПЕТРОВА

Два пъти приютът за бездомни кучета в Плевен е разбиван, а заловените псета са пускани отново да скитат безпрепятствено по улиците, съобщи за "BG Север" д-р Христо Алексиев, ветеринарен лекар в изолатора. Увеличават се и случаите на грубо отношение към работещите в т. нар. кучкарник хора - те са обиждани и ругани от природозащитници. Въпреки че в последно време броят на скитащите четириноги е намалял, очаква се кучетата отново да напъплят, твърди д-р Алексиев. В големия сняг от лозята край Плевен животните са пускани от стопаните си, защото няма с какво да ги хранят. Така улиците отново се пълнят с бездомни "любимци".

Непрекъснато се подават сигнали от детски градини и училища за наличие на бездомни кучета, но за щастие до инциденти не се е стигало, казва д-р Алексиев. Мобилната група, която ги упойва и след това откарва в изолатора, работи рано сутрин, когато по улиците все още няма хора. Само преди дни директорът на УМБАЛ - Плевен, доц. Васил Тодоров изпратил жалба до общината, че в двора на Втора база се въртят скитащи четириноги. След като екипът отишъл да ги залови, се оказало, че хора от кухнята подхвърляли остатъци от храната на псетата и затова те редовно ходели там.

Всяка календарна година ловно-рибарското дружество в Плевен сключва договор с общината за справяне с бездомните животни. Идеята на работещите в приюта е тази година контрактът да е тригодишен, за да могат да бъдат направени инвестиции в изолатора. Предвижда се да се разшири и подобри залата за лечение в приюта, спешно трябва да се направи и път до там, защото придвижването до кучкарника в зимни условия се оказва почти невъзможно. Мястото, в което задържаме кучетата 14 дни преди да бъдат евтаназирани (ако никой не ги потърси) отговаря изцяло на европейските стандарти, твърди д-р Алексиев. На четириногите са осигурени всички необходими условия за нормалното им пребиваване там. Приютът функционира вече пет години. Факт е, че по улиците на Плевен вече се срещат по-малко кучета за разлика от преди години.

 

 

ВИДИН

 

Всеки ден хващат по трима безпризорни

 

Бездомни кучета може да се видят в центъра на Видин

Теменужка ИЛИЕВА

Всеки ден във Видин се ловят по три кучета, съобщи изпълнителната директорка на фирма "Еко титан", която стопанисва изолатора за скитащите псета, Даниела Димитрова. Залавянето е хуманно - с приспиваща инжекция. Цената на тази операция е 34 лв. Повечето от кучетата се залавят след сигнали на граждани. Те звънят в общината и съобщават за озверели кучета, които нападат деца и възрастни. И екип се озовава на мястото.

През 2007 г. са заловени към 1 000 екземпляра. Ако до две седмици никой не потърси кучето, то се умъртвява. За събирането на кучетата и двуседмичното им отглеждане общината плаща на фирмата 54 000 лв. годишно. В изолатора работят трима души, обучени на хуманно отношение към животните. В момента "Еко титан" строи по-модерен изолатор - със 7 бокса, отопление и медицински център.

Природозащитници често протестират срещу отношението към кучетата в изолатора. Една от тях - Любов Гусева, води истинска борба с кметството за промяна в действията към кучетата. Тя обвинява служителите, че не ги хранят добре, измъчват ги и ги убиват. Евтаназията е разрешена със закон, ако го променят, ще сменим начините на борба със скитащите кучета, отговаря на нападките директорът на РВМС д-р Валери Велков. Завеждащият отдела по екология в общината Борислав Борисов напомня на кучешките защитници, че във Видин има изолатор, а не приют за бездомните кучета. Той смята, че могат да осигурят средства отвън за отглеждането им, а не да искат от общината да отделя повече пари за бездомните. Този конфликт продължава от няколко години, без изглед скоро да бъде разрешен. Не е решен и въпросът със скитащите кучета. Нощем глутници обикалят града с лаене, а през деня е опасно човек да се движи по безлюдни улици - може да бъде нападнат и ухапан от куче.

 

 

ГАБРОВО

 

Градът се изчисти от джавкащата напаст

 

Мариана ДИМИТРОВА

От няколко години вече в Габрово рядко могат да се срещнат по улиците бездомни кучета. На територията на града функционира приют за бездомни животни - т. нар. кучкарник. През годините на неговото съществуване габровци неведнъж са ставали свидетели на обществени скандали. Преди време кучкарникът бе под опеката на Дружеството за защита на животните в града, председателствано от добилата популярност Йорданка Цачева, чиято слава се разнася благодарение на неистовата й защита на бездомните четириноги. Преди няколко години обаче, след като вместо да намаляват кучетата в града започнаха да се увеличават, тогавашният кмет набързо изгони Цачева от кучкарника. Оказа се, че нейната организация събира кучетата, кастрира ги, обезпаразитява и отново ги пуска на улицата. След това бе назначено ново ръководство. Тогава наистина кучетата изчезнаха от улиците и съгласно закона за ветеринарното дело, след като не са потърсени в 14-дневен срок от стопаните си, биваха евтанизирани. Интерес у габровци будеше и начинът, по който бяха събирани бездомните лаещи. Посред бял ден служители на кучкарника с тръбички, от които изстрелваха стрелички за приспиване, гонеха кучета, които ловко бягаха и се провираха между краката на хората. Истински късмет бе, че вместо куче, тогава не бе приспан някой човек. След това пред ужасените погледи на габровци мятаха зашеметените кучета в камионетката на приюта.

С новата управа на града тръгна и мълвата. Говори се, че по примера на столичния кмет Бойко Борисов - страстен привърженик на немските овчарки, и габровският градоначалник Томислав Дончев, който също е от ГЕРБ, е забранил избиването на кучета. Факт обаче е, че по улиците в Габрово не се мотаят бездомни животни. Докога, не се знае.

Сега според Йорданка Цачева, която си е спечелила прозвището "габровската Бриджит Бардо", най-сетне имаме европейски закон за защита на животните. "Положението с животните в България и в частност с бездомните кучета, които пораждат конфликти в обществото, е заради факта, че няма нормална регистрация на животните. Този закон вече я изисква задължително. Мнимата регистрация на домашните любимци досега бе главният източник на бездомните кучета и този приток трябва да спре", коментира габровската Бриджит Бардо, която сега е председател на Българското общество за защитниците на животните от избиване и бе част от работната група, която подготви проекта за Закон за защита на животните.

 

 

ВРАЦА

 

Деца стават жертва на улични и елитни домашни четириноги

 

Цветана ЕВГЕНИЕВА

Изолатор за бездомни кучета във Враца има. Стопанисва се от БКС, чиито служители периодично ловят уличните песове и ги затварят там под грижите на гледач и ветеринарен специалист. Но това не намалява броя на опасните животни, които се разхождат по улиците и са постоянна заплаха за хората. В жалба до общината Николай Николов сигнализира, че многократно е търсил съдействие заради бездомните кучета. "В ж. к "Младост" има 13 къщи с роми, около тях се отглеждат по 10 кучета, които се разхождат свободно из квартала и най-често пред бл. 5, 6, 7,10. Преди дни нападнаха и ухапаха жена от бл. 10 и дете от бл. 14. В ранните часове кучета се движат на глутница", каза Николов.

Освен бездомните има обаче и добре гледани домашни елитни кучета, които също са заплаха за хората. Такива два американски булдога нахапаха преди няколко месеца в двора на помощното училище "Св. Софроний Врачански" в Бяла Слатина 9-годишния Николай Любенов. Кучетата били водени от собствениците им - 12-годишният Теодор Тодоров и 14-годишният Илиян Илиев, без каишки и намордници. Кучетата са нахапали половината лице на Николай, а оглозгванията на главата му били до кост, каза тогава хирургът д-р Емилиян Кюркчийски, приел детето във врачанската болница с временна опасност за живота. Николай бил в шок няколко дни, направени са му три операции. Проверка на Районната прокуратура в Бяла Слатина доказала вината на Теодор и Илиян за това, че са извели кучетата и е наложила глоба на родителите им по 100 лв. според Закона за ветеринарно-медицинската дейност.

Според съседи на момчетата двата булдога са много свирепи и опасни, затова ги държат затворени в клетки. При проверката било установено, че кучетата и друг път са влизали в училищния двор, който почти нямал ограда. Според директора на дома Росица Георгиева в деня на инцидента Николай и другите деца не са дразнили песовете. Тя смята, че момчетата нарочно са ги насъскали срещу играещите деца. Те се разбягали, но Николай не успял да се отърве. Песовете се хвърлили върху малчугана, съборили го на земята и започнали да го ръфат. Усилията на собствениците им да ги спрат били напразни. Живота му спасил строителният работник Асен Илиев. Когато чул виковете за помощ на момчето, той надникнал през прозореца и видял страшната картина. Веднага грабнал една летва и скочил през прозореца. Започнал да удря кучетата и въпреки че те се нахвърлили върху него, успял да спаси детето.

"В последните години зачестяват случаите, в които ние лекарите, трябва да спасяваме деца и възрастни, жестоко нахапани от кучета. Само в нашето хирургично отделение имаме 10 - 15 случая на година с много тежки нахапвания. Дори и да спасим пострадалите, много от тях остават обезобразени за цял живот. Проблемът е и в заразата, която безпризорните кучета ръсят и на която най-често жертва са децата", заяви по този повод д-р Кюркчийски.

 

 

ВЕЛИКО ТЪРНОВО

 

Мъж и жена нахапани жестоко за ден

 

Кремена КРУМОВА

Значително се увеличава броят на бездомните кучета през зимата по крайните квартали на Велико Търново. Дали граждани ги преселват, за да ги хранят в града, а не на село, или прииждат от съседните населени места, не е ясно. Но кучешкият студ тази година озлоби песовете до толкова, че те все по-често нападат хора. От община Велико Търново съобщиха, че организират хайка за издирване на скитащите кучета, които ще бъдат отведени в приемника край града. По-агресивните, за които има информация, че са нападнали хора, ще бъдат умъртвени веднага. Поводът за акцията бяха двата нещастни инцидента с нахапани от бездомни псета хора за по-малко от едно денонощия.

Мъж на 84 години пострада, след като бе нападнат от скитащи кучета във вилната зона на града по пътя за с. Шемшево. Възрастния човек едвам се откачил от шестте зли четириноги. Той бе приет в хирургическото отделение на болницата с рани от ухапвания по ръцете и краката. С четири кучета се бори и 50-годишна жена, която бе нападната, докато се разхождала в покрайнините на града. По цялото й тяло имало рани от ухапвания. За щастие няма опасност за живота на мъжа и жената. Неприятно съвпадение обаче се оказа фактът, че 84-годишният мъж се оказал баща на приятеля на шефа на приемника за бездомни и безстопанствени кучета Йордан Йорданов.

Средно по 70 кучета на месец приютяват в стопанисвания от него приемник. Четириногите се залавят на улицата обикновенно рано сутрин, защото биват упоявани с въздушна пушка със спринцовка. После се прибират с кола и се водят в приюта. Там биват обезпаразитявани, след което записвани в книгата по порода и цвят, поставя им се и ушна марка. Животното стои в приюта 14 дни, след това се евтаназира и се транспортира до екарисажа в Шумен. В приемника във В. Търново работят 7 човека. Близо 50 - 60 хил. лв. на година струва на общината кучкарника в града. Проблеми не липсват, споделя Йорданов. Преди години разбили катинара и пуснали четириногите, друг път поръчкови лица счупили стъклата, за да снимат кучетата как спят и след това качили снимките в интернет.

 

 

ловеч

 

Едва 54 лв. в хазната от такси за любимци

 

Мира ГАНЧЕВА

15 са уловените кучета в Общинския център за изолация и профилактика на безстопанствени кучета в Ловеч от началото на годината досега, съобщиха за "BG Север" от общината. Засега няма осиновени четириноги. Минусовите температури и снеговалежът в първите десетина дни на януари обаче възпрепятствали работата по улавянето на безстопанствените кучета. По сигнали на граждани предстои да бъдат обходени селата Смочан, Дойренци и Малиново, както и кварталите "Червен бряг" и "Младост" в Ловеч, също и районът около болницата. Кучетата си имат свои ареали и когато един от тях се освободи от дадена глутница, веднага бива заеман от друга, обясниха специалисти. Така че процесът по улавянето им е перманентен.

Изолаторът за кучета в Ловеч работи от началото на 2007 г. За 12-те месеца са уловени 523 кучета. От тях умрели и евтаназирани са 476, а 37 са били осиновени. В кучкарника има 11 клетки за животните, капацитетът варира според големината на кучето - от 40 докъм 70. Издръжката на изолатора през изминалата година е 15 хил. лв., заедно със заплатите на четиричленния персонал е скочила до 35 хил. лв. 5 140 лв. са били дадени за медикаменти и храна на четириногите. Тази година се очаква издръжката да нарасне двойно, тъй като изолаторът бе открит в началото на 2007 г., но реалната му дейност започна по-късно, казаха от общината. Освен това с 20 на сто са поскъпнали храната и лекарствата.

Над 250 домакинства са регистрирали домашните си любимци в общината през 2006 г. За цялата минала година обаче в хазната са постъпили едва 54,50 лв. от такси. Започваме проверки, предупреди кметът Минчо Казанджиев. И освен че ще си платят таксата, стопаните ще бъдат и глобени, като по наредбата санкцията е до 200 лв., допълни още той. Съществува и реална за собствениците заплаха кучето да им бъде отнето, ако не му е платена таксата.