СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

АРТСЕДМИЦА

Брой 4 (31 януари - 6 февруари 2014 г.)


 

 

Сградата на общината е проектирана с божествените пропорции 1:1,33

 

Гобленът в актовата зала от 50 кв. метра е най-големият в страната

 

 

Над лавровия венец вдясно е трябвало да бъде образът на Тотлебен, сн. авторът

Страницата подготви: Мая Паскова

Всички форми в сградата, където и днес се помещава общинската администрация на Плевен, са в съотношение 1:1,33. До това откритие стига известният архитект Иван Стефанов през 1980 г., когато му е възложено да извърши ремонт там.

Архитект е Коста Николов. Сградата е поръчана и изградена като окръжна палата в периода 1927 - 1929 г. "До тогова ние по същество в българската архитектура нямаме обществени сгради с представителен характер. И нямаме нито един архитект, дипломиран у нас - всички са завършили предимно в Германия. И Коста Николов е завършил в Мюнхен. Всички правят опити да придадат български характер на сградите, които проектират в България. Николов използва каноните на германската архитектура и външният облик на сградата - представителен, тежък, майсторски умерен, е германски", разказва Стефанов. Според него независимо от това сградата на общината е не само най-представителната в нашия град, но и в българската архитектура изобщо. Това е, защото Коста Николов въвежда нещо, което не се среща често в архитектурата - двата мащаба. Вървейки, обикновено човек гледа пред себе си в един диапазон от 30 градуса. Във вертикално отношение наблюдава 20 градуса. Отблизо виждаш само първите етажи, от дистанция - целия обем, обяснява арх. Стефанов. Точно на този елемент на втория мащаб с изнасянето на първия етаж отпред е наблегнато в сградата на общината.

За пълното завършване на сградата обаче парите не достигнали, въпреки че са вложени великолепни материали за интериора от Италия - огромни елементи до 3 метра високи от червен и черен мрамор. Той обаче стигнал донякъде и колоните останали недооблицовани. На сградата й излиза късметът през 1980 г., когато Людмила Живкова кани в България 11 външни министри от Европа. Предлагат й да ги посрещне в Плевен. Екипът й от специалисти обаче установява, че няма къде да бъдат посрещнати. Стефан Нинов светкавично организира нещата. Възлага на арх. Стефанов за три месеца да реновира съществуващото. Част от проекта е именно сградата на общината. "Спешно заснемам сградата. Започвам да чертая и изведнъж откривам странна закономерност: формите са в съотношение 1:1,33. Някои го наричат "златното правило", но това може да го направи само човек дълбоко вярващ", разказва архитектът. "Да се преустройва сграда след години заради амортизация, е нормално. Но да пипнеш сграда на друг автор, който вече си е отишъл, една от най-хубавите му, трябва така да го направиш, че по нищо да не личи, че друга ръка се е намесвала. Да завършиш неговите мисли", добавя Стефанов. По-добър интериор и структурна логика трудно може да се види, смята той. И разказва любопитна история около преустройството на актовата зала. "Когато изграждахме интериора на залата, реших да сложа гоблен и то не какъв да е, а 50 кв. метра. В този гоблен трябваше да се представи историята на региона. Изработи го един от най-големите наши гобленисти Здравко Мавродиев. В средата той постави великолепната статуя на победата от Улпия Ескус - най-старата ни история. Развя отляво знамената на руско-турската война, защото е история. От другата страна - червените знамена, също история. Добави Мавзолея. Създаде наистина един гоблен, който като го представихме в държавната комисия накара членовете да застанат прави", разказва арх. Стефанов. Дошло време за реализация и се оказало, че да се направи подобно чудо в България не може. Защото най-голямата фабрика за килими в Чипровци не разполага с такъв стан. Арх. Стефанов проектирал и направил стан. Един елемент от гоблена обаче смутил доста местните управници - образът на генерал Тотлебен, най-емблематичната личност от Плевенската епопея. Причината да смути властимащите - бил германец. И добавят в своя защита следната история: в Одеса на приморския булевард имало паметник на Тотлебен. И когато хитлеристите влизат в града, слагат на главата му още една фуражка с емблемите на есесовците и провеждат парада на победата пред него.

Здравко Мавродиев го маха. Сега, ако се вгледаш внимателно, от дясно на гоблена има лавров венец и леко завоелирано петно, където е бил образът на генерала.

Високите гости така и не идват в Плевен. За града обаче остава направеното. Гобленът и декоративната гербова пластика, заедно с интериора, получават наградата за най-оригинален проект на годината тогава. Гербът е творба на един от най-големите ни резбари - тревненецът проф. Кънчо Цанев.


 

 

Камелия Хатиб - новото лице в трупата на ДКТ Иван Радоев

 

По време на дебюта й на плевенска сцена в Народен враг, сн. Личен архив

Тя е млада, красива и талантлива. Благодарение на всичко това от студентската скамейка се качва директно на сцената на плевенския Драматично-куклен театър "Иван Радоев". Дебютът й беше само преди дни в постановката "Народен враг" с режисьор Крис Шарков. Скоро ще я видим и в следващата премиера - в "Женитба" по Гогол, режисирана от Николай Урумов.

Началото

Миналата година завършва НАТФИЗ в класа на проф. Пламен Марков. "Професорът е режисьор, не актьор. Никога не е излизал на сцената да ни показва. Ние сме свикнали сами да си правим образите. Той ни обяснява режисьорски. А актьорите преподаватели неволно ги имитираш", разсъждава младата актриса.

Две години учи актьорство за куклен театър, но после се насочва към драмата. Харесвах куклите, но смятам, че две години ми бяха абсолютно достатъчни, смята Ками. Въпреки че с удоволствие би участвала в куклените постановки на театъра. На изпита в НАТФИЗ се явява с монолог на Лора Каравелова от "Нирвана" на Константин Илиев и откъс от "Осъдени души" на Димитър Димов. Все драматични неща. След дипломирането си изпраща документите си в плевенския театър и още на следващия ден я канят на среща. Още ден и вече е с договор. Същия месец започва и репетиции с Крис Шарков в "Народен враг", веднага идва и второто представление с Ники Урумов. За мой голям късмет започвам с прекрасни режисьори, признава младата актриса. Защо избира театъра за свое професионално поприще? "В семейството ми няма никой, който да се занимава с театър, не знам. Някак го усетих", казва Ками.

 

Екзотика

 

Наполовина арабка с баща ливанец и майка българка. Родителите й са се запознали в Медицинска академия, където и двамата са учили. Поглед към проблема с бежанците обаче няма. "Израснала съм в България, като култура съм далече. Не съм общувала до 16-годишна възраст с баща ми. Тогава за първи път отидох там и разбрах, че освен брат ми тук в България, имам още четирима братя и две сестри. Запознаването беше доста вълнуващо, като в сапунен сериал. Дори езика не знам, все се каня да започна да го уча, но не е дошъл моментът", разказва Ками. И признава, че се чувства по-различна, но това явно е усещане, което има всеки човек.

 

 

Двойничка на Елена Петрова

 

Още преди да я видим за първи път знаехме, че в театъра идва млада актриса, двойничка на Елена Петрова. И приликата наистина е впечатляваща. "Не знам колко общо имам с нея, освен косата. Случвало ми се е по два - три пъти на ден да ми казват: Леле, колко много приличаш на Елена Петрова. По никакъв начин не може да ми е предимство, но не може и да ми попречи", смята младата актриса.

 

 

Емоциите около първото представление

 

"Репетициите бяха много забавни. Някои от тях правихме у дома на сангрия (доста екзотичен коктейл - б. а). Представлението започва с един купон, на който се пие сангрия и се чете. Така че се събрахме в къщи, гледахме филми, четохме книги и пихме лично направена от мен сангрия", издава от кухнята актрисата. Рецептата за питието: вино, малко коняк, захар, сок от портокал и различни плодове.

Относно основният елемент от сценографията - стената от метални пръчки, Ками споделя, че това е бил сплотяващият елемент на целия екип. Всички - от директора до чистачката, сме редили металните пръчици на стената. Като манифактура - наредили се едни хора и нижат пръчици и тапички. 12 000 са пръчиците с обща дължина 6 км, 24 000 тапичките.

 

Мечтана роля

 

"Мечтая за всички роли - и трагични, и комични. Ще е предизвикателство да изиграя каквото и да е, от принцеса до слугиня или клошарка. Всичко е опит. И предизвикателство", категорична е младата актриса. Вече има зад гърба си и няколко епизодични роли в "7 часа разлика", "Фамилията" и "Революция Z". Магията на телевизията не я е подминала и много се надява да й предложат по-голяма роля там.

Предстоящо

С Маргарита Мачева и още една тяхна колежка от НАТФИЗ - Лили Сучева, която в момента е в Ловешкия театър, подготвят собствен проект. Темата е трафик на хора. Майката на Маргарита - Златка Мачева, която е председател на център "Отворена врата", им е предоставила материали - действителни случаи, които те вероятно ще представят под формата на монолози.


 

 

Тематични музикални срещи в читалище Съгласие

 

 

Белла Хараламбова ще бъде водещ на матинетата

Нов проект от юбилейния календар на читалище "Съгласие 1869" под наслов "Белла Хараламбова представя" започва на 6 февруари.

Идеята е това да са ежемесечни музикални матинета, на които не само да се популяризират емблематични личности и събития в българската музикална култура, но и те да бъдат представени по съвременен начин.

Всеки първи четвъртък от месеца до края на творческия сезон любителите на музикалното изкуство ще имат възможност освен да чуят на живо произведения на любими български композитори, да се запознаят с интересни и не толкова популярни факти от техния творчески път.

Първото издание ще бъде посветено на 115-ата годишнина от рождението на Панчо Владигеров - автор на рапсодия "Вардар" - първото българско симфонично произведение, на операта "Цар Калоян", на балета "Легенда за езерото", на множество симфонични и камерни произведения, песни, увертюри, сценична музика.

През март, по случай националния празник на България, музикалната среща ще бъде посветена на възрожденската и патриотична песен. Предвидени са и представяния на Любомир Пипков, Веселин Стоянов и др.

Белла Хараламбова е родена в Плевен, тя е магистър по дирижиране, музикознание и музикална педагогика. От 2004 г. e преподавател по музикално-теоретични дисциплини в НУИ "П. Пипков" - Плевен, а от 2006 г. e диригент на духовите оркестри към училището. През 2010 г. е отличена с грамота на Министерството на културата за високи творчески постижения, а през 2011 г. става носител на званието "най-добър млад педагог" от Международната фестивална програма "Приятели на България".

 


 

Нови заглавия в книжарници "Грамма"

 

Йордан Йовков (1880 - 1937). Летопис на неговия живот и творчество, том 1

 

Цялостен и завършен портрет на писателя, изграден върху съхранилото се в паметта на съвременниците и върху приноса на литературната критика за утвърждаването му като национален и европейски писател. Цялостното му творчество е съхранило ония качества на българина и българката, които Йовков желаеше да види у тях. Епохата налага нови критерии, нови форми и канони, нови философски системи, които са в състояние да обслужват човешката цивилизация.

 

Духовно трансформиране

 

Дениз Лин

Четириседмична програма, посветена на дълбокото пречистване на различните аспекти на живота ви - ментален, емоционален, физически и духовен. Практичните, умело подбрани стъпки за всеки ден на целия курс ще ви помогнат да откриете своята автентична същност. Чрез енергията на природните стихии - Въздух, Вода, Огън и Земя - програмата ще ви помогне да се избавите от старите ограничения, за да може наистина да започнете да чувате тайните послания на вашата душа...

 

върни се в НАЧАЛО