СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

ОБЩЕСТВО И ПОЛИТИКА

Брой 4 (31 януари - 6 февруари 2014 г.)


 

 

И конференцията на БСП в Плевен заклейми предателите от АБВ

 

Неизпълнените ангажименти разочароват хората, смята Румен Петков

 

Поля ТОМОВА

С декларация, приета набързо извън дневния ред и прочетена като скоропоговорка от общинския председател Цветко Цветков, без никакво обсъждане, за разграничаване от АБВ и заклеймяване на "предателите" приключи четвъртото заседание на 45 конференция на общинската организация на БСП в Плевен. Седем души гласуваха против декларацията, останалите близо 90 я подкрепиха.

Проектът АБВ дава шанс за левицата да гласуват хора, разочаровани от неизпълнените от БСП предизборни ангажименти, заяви пред делегатите Румен Петков. "Голямата идея е в следващата парламентарна група на социалистите ние да изпратим подобаващо мнозинство от евродепутати. Мисля, че ако не дадем възможност на тези хора да гласуват, ще направим грешка. Хората, които оценяват като груба грешка неизпълнението на ангажиментите, неогласяването на определени решения, трябва да имат своя шанс да гласуват за лявото. Не приемама твърдението, че проектът на Георги Първанов е обвързан с нашия политически опонент. Твърдя съвсем отговорно, че това е дълбоко невярно. Притеснявам се от това, че някой може да допусне, че аз мога да партнирам с хора като Цветанов и като Борисов. Нали знаете, че Цветанов е човекът, който осигури позицията на американското посолство срещу мен (отнемането на визата на Петков за САЩ - б. а.)? Как си представяте аз и Цветанов да работим по каквато и да е тема заедно. Не приемам подобно отношение и пак казвам - то е невярно. Безпокоя се от факта, че това отношение, което е направено от нашата централа, на другия ден бива доразвивано по един крайно непочтен начин от Кристина Патрашкова (гл. редактор на вестник "Галерия" - б. а.) с цинична лъжа, за която ще я съдим", категоричен бе Румен Петков. Той отново заяви позицията си относно АЕЦ "Белене" и недоумението си от факта, че ръководството на БСП не пристъпва към рестартиране на Втора атомна. "Миналата година през ноември бях в Москва и съм получил уверение, че при рестартирането на проекта арбитражът пада, руската страна ще оттегли своя иск. Арбитражът е през септември, тоест ние влизаме в евроизборите без каквато и да е печеливша позиция за "Белене" и това е тежък проблем. Стигна се дотам - "Атака" да внесе предложение за рестартиране на проекта", каза Петков. Той постави и въпроса с липсата на кадрова политика от страна на БСП по места. "Има два проблема. Първият е - кандидатури, които идват по нерегламентиран път в Националния партиен съвет. За някои от позициите има две предложения на БСП, като едното от тях не е минало през която и да е структура в общината и областта. Другият проблем - ключови звена в региона като Пътно управление, "Български пощи" са със старите директори на ГЕРБ. Този въпрос е болезнен за членовете на БСП. ДПС си назначиха кадрите и практически техният агитационен апарат за изборите е в действие", заяви Румен Петков. Пред делегатите той постави и проблема с депутата от Коалиция за България Румен Йончев, който заяви, че представлява партията на Николай Бареков в Народното събрание. "Ние не реагираме на това. Липсата на яснота по тези въпроси оставя това впечатление за прикритост, за покритост", смята Петков.

Иначе конференцията на социалистите излъчи и своите кандидатури за евроизборите през май тази година. Те са грижливо нагласени според инструкциите на "Позитано" - с най-много номинации от основните организации - 59, е Сергей Станишев. Следват Илиана Йотова - 49, Димитър Кочков - 42, Георги Пирински - 26, Янаки Стоилов - 24.

 

Михаил Миков:

 

Ще строим АЕЦ Белене, но не утре

 

"АЕЦ "Белене" е проект, който никога не е отпадал от интересите на БСП и на държавата. Той има перспективи и след внимателен анализ ще бъде продължен", заяви председателят на Народното събрание Михаил Миков в Плевен. Той бе тук, за да участва в общинската конференция на БСП в града. И в момента продължава анализът на възможностите за рестарт на атомната централа и нейната цена, заяви още той. Защото без това да се направи, не може да се говори с инвеститор. На въпрос кога ще се направи нещо конкретно за АЕЦ "Белене", отговорът му бе: "Ще се прави нещо, но не утре. За такива големи проекти е необходимо време и по-малко шум и политизация около тях." Миков бе категоричен, че има много инвеститори, които се интересуват от инвестиции в българската енергетика - както в ядрената, така и в модернизацията на топлоцентралите и изграждане на нови. Тези инвеститори били и от запад, и от изток, но председателят на НС не пожела да бъде по-конкретен. "BG Север"


 

 

Затягането на контрола при шофьорските изпити е за добро, твърдят инструкторите

 

 

Дико Диков: Много от младите идват на курс немотивирани, само защото майките им ги карат, сн. авторът

Светлана МАРИНОВА

Редица мерки за затягане на контрола върху изпитите за шофьори и предотвратяване на манипулираните резултати се предприемат напоследък. Последните новововъведения ще са електронен жребий, с който да се определя изпитващият и изненадващо заснемане от таблет по време на листовките за гарантиране, че бъдещият шофьор не се е сменил с някой друг.

Дико Диков от Плевен е дългогодишен автомобилен инструктор. "Доскоро изборът на изпитващ ставаше така - курсистът бърка в една кутия и си вади листче. Който му се падне, той го изпитва. Но тези листчета могат да се манипулират - от къде да сте сигурни, например, че не е изписано едно и също име навсякъде. Затова сега изпитващите ги изтеглят в София, по управления", разказва той. Споделя, че и изпитът по теория е организиран по същия начин. "Курсистът няма как да знае кой ще го проверява и не може да има уговорка помежду им", обяснява Диков.

Наличието на камери при попълване на листовките също работи за обективността на изпита. Сега никой не може да отиде до курсиста и да му подскаже, каквито случаи е имало. "А понякога на човек му трябват 1 - 2 верни отговора, за да мине. Сега на никого не можеш да помогнеш", разказва инструкторът. В Плевен камерите са налице вече трета година.

За да изпитват на таблети, проверяващите в Плевен разполагат с 6 броя от тях, но засега ползването им е по желание.

 Провеждането на теоретичния изпит на таблет си има своите безспорни предимства - ако сбъркаш, може да коригираш отговора без проблем. Докато с химикалката връщане назад няма.При практическия изпит се слага камера на предното стъкло на автомобила, тя е със 150 градуса обхват. Така всичко, което прави изпитваният, се вижда и записва - спиране на светофари, на стоп, подаване на мигачи. Ако курсистът е недоволен от резултата при изпита, подава заявление до директора, съставя се комисия и на записа се гледа каква точно е била реакцията на обучавания. Оказва се обаче, че и в това отношение има какво още да се усъвършенства. Инструкторът Румен Георгиев допълва колегата си: "Когато има жалба, инструкторите нямат достъп до нея, само ДАИ. Няма достъп и курсистът. Иначе е добре замислено и работи."

Въвеждането на заснимане по време на теоретичния изпит Диков приема положително и веднага се сеща, че това ще да е заради конкретен случай в Благоевград - майстор на листовките 36 пъти се явил срещу заплащане вместо други кандидат-шофьори. А в бъдеще снимката ще гарантира, че проверяващите изпитват точно когото трябва.

Работя като инструктор отдавна, преди десетилетия никой не си позволяваше да прави фалшиви неща на шофьорските изпити, спомня си Дико Диков. Сега е различно, продължава той. Децата не са мотивирани да изкарат курса. Мнозина му признават, че дошли, защото майка им, например, ги е накарала. Тук съм, за да й угодя, мен не ме интересува особено, не крият младите. И още нещо му прави силно впечатление с днешна дата: "Има някой, дошъл - не дошъл, първата му приказка е - виж какво да направим, че да уредим нещо за книжката. Такъв не мисли как да кара курса и да се научи да шофира, а как да си плати някъде рушвета. Ама той и да вземе книжка, така няма да се научи да кара колата. Значи полза никаква. То е като с висшето образование - може да си купиш диплома, но единствено с нея специалист няма да станеш. Само "калинки" се произвеждат по този начин", споделя впечатленията си дългогодишният инструктор. И се сеща за куриозен случай от собствената му практика. "Идва преди време един при мене, 40-годишен, а ми вика - имам пети клас, какво да направим, че да взема книжка. Отвърнах му - че аз пък какво да сторя, да не съм прогимназия? Ти си този, дето не си учил, от мен какво искаш?". И си спомня, че преди време дознател го е викал за друг курсист, карал курса с фалшива диплома за основното образование. Ала всеки си носи копието на дипломата, подписва "вярно с оригинала" и си носи отговорността.

Дико Диков е категоричен, че всяко затягане на правилата за шофьорските изпити е за добро - за повече сигурност и безопасност на пътя, за истински, а не фалшиви шофьори. А иначе лошото е, че зиме инструкторите нямат много работа и повече пълнят близкото кафене, но това са вече други проблеми...


 

 

Платена публикация

 

 

Има по-добра алтернатива на легналите полицаи

 

Михаил Попов

Изнесени тротоари, стеснения на платно за движение и острови по оста на пътя - с тези мерки от фондация "Безопасни улици от Валя" предлагат да се ограничат инцидентите по пътищата. Предложенията са алтернатива на т. нар. "легнали полицаи". Те са изпратени от фондацията до кмета на Бургас Димитър Николов и Общинския съвет.

Причина за предложенията станаха зачестилите инциденти през последните месеци в града. Само преди няколко седмици 18-годишно момиче бе блъснато на пешеходна пътека на оживената бургаска улица "Димитър Димов", в следствие на което почина. От фондацията настояват да се обезопасяват опасните отсечки в града, като бъдат използвани предложените средства.

Според Михаил Попов от "Безопасни улици от Валя" изнесените тротоари са много подходящи за места, където е разрешено паркирането по улицата. По този начин и пешеходците се забелязват по-лесно от шофьорите.

Стесненията на платното за движение пък се използват за намаляване на площта за движение и за маневриране на МПС, което води до намаляване на скоростта. Те се поставят на входа на населените места и в населените места.

"Така наречените острови създават впечатление у шофьорите, че платното се стеснява и това ги кара да намалят скоростта, а на пешеходците не им се налага да пресичат наведнъж цялата улица.

Хората в другите държави смятат, че този начин на обезопасяване е по-сигурен от "легналите полицаи". Това е измислено след изследване на психиката на всички участници в движението. Самите пешеходци предпочитат да пресичат на места, където пътят е по-тесен, тъй като чувстват по-голяма сигурност", обясни Попов.

Именно заради това той мисли, че посочените средства за обезопасяване на улиците ще засилят мерките за внимание както на пешеходците, така и на шофьорите.

"В нашия град все още има много места, където или пешеходните пътеки не са достатъчно обезопасени, или липсват такива, което поставя болшинството от жителите на града - пешеходците, в неравностойно положение спрямо шофьорите. Чрез обезопасяването, което предлагаме да започне да се използва, ние сме сигурни, че шофьорите и пешеходците ще станат още по-внимателни, което ще намали още повече пътните инциденти в града", пишат от фондация "Безопасни улици от Валя". Намеренията им са предложенията да се представят на вниманието и на други общини в страната.

 

 

 

върни се в НАЧАЛО