СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

КОНФЛИКТИ

Брой 4 (31 януари - 6 февруари 2014 г.)


 

Нагли измамници откраднаха агрофирма с 25 млн. лв. активи

 

Три полицейски дирекции - Плевен, Шумен и Варна, търсят престъпниците

 

Павел Стоименов, сн. авторът

Ангел АТАНАСОВ

Нагли измамници откраднаха с фалшиви документи фирмата на един от най-големите арендатори в страната - Павел Стоименов. Неговото ЕООД "Агро - Бел 2001" е с активи за около 25 млн. лв. Стоименов обработва под наем 70 000 дка земя, голяма част от нивите му са край с. Брест, община Гулянци. По новогодишните празници заминал със семейството си на почивка в чужбина. Прибрал се след две седмици. На 20 януари т. г. отишъл при нотариус в Никопол, за да прехвърли собствеността на новозакупена земя. Нотариусът влязъл през интернет в търговския регистър и установил, че Стоименов вече не е собственик на фирмата.

"Веднага отидох в икономическа полиция и подадох жалба. След това направих същото и в съда, и в прокуратурата. Отидох и в Агенцията по вписванията - в търговския регистър открих договор за покупко-продажба на дяловете ми в "Агро - Бел" и подмяната ми като управител. Документите са с дата 6 януари 2014 г., когато съм бил в чужбина и няма как да съм ги подписал. Свързах се и с нотариус Валери Манчев, чиято заверка стои под договора. Той ми каза, че по това време също е бил в чужбина и не е заверявал такива документи" - разказва арендаторът.

Още в същия ден представил в Агенцията по вписвания доказателства, че договорът за покупко-продажба на фирмата му е фалшив и помолил да поправят грешката. Отговорили му, че за тях собственикът е Станимир Весков от Варна. Стоименов започнал собствена проверка и установил, че Весков бил от с. Чернево, община Девня. Хората, които стоят зад измамата, му направили електронен подпис като физическо лице.

С него са изготвили фалшиви документи за сделката, които изпратили в търговския регистър като написали на тях "Вярно с оригинала."

"Регистрирали са Весков като нов собственик без никаква проверка. Ако служителката, която го е извършила, просто беше се обадила по телефона на нотариус Манчев, веднага щеше да установи, че такава покупко-продажба не е правена" - смята Павел Стоименов.

По чиста случайност той разбрал за измамата навреме, успял да наложи запор върху имуществото на фирмата и в голяма степен да намали щетите си от нея.

На 20 януари престъпниците, заедно с "бушона" Станимир Весков, отишли в поземлената комисия в Шумен и извадили скици и характеристики на 60 дка негова земя там. От общината си извадили пък данъчни декларации и на другия ден продали парцелите.

"Трябва да се направят спешни промени в Закона за търговския регистър. Сега всеки може да влезе в сайта му и да види коя фирма какви разходи и печалби има. Така попадаме на мушката на организираната престъпност - по същия начин могат да откраднат фирмата и имотите на когото си поискат" - твърди арендаторът. Три полицейски дирекции - в Плевен, Варна и Шумен, работят по издирването на групата измамници. За общонационално издирване е обявен Станимир Весков. По описание на свидетели криминалистите ще изготвят фоторобот на един от участниците в престъпната схема, който бил забелязан заедно с Весков, съобщи шефът на областната дирекция на МВР в Плевен гл. инспектор Йордан Каменов.

"Това досъдебно производство се следи лично от Главния секретар на МВР Светлозар Лазаров, защото е знаково. Проверяваме всички възможни версии около престъплението. Ясно е, че Весков не е действал сам - той не е висшист и няма необходимите познания. Едва ли е имал само един съучастник. За такава измама трябва екип от добре подготвени юристи" - смята полицейският шеф.


 

 

Опасни сгради горят и се рушат в Плевен

 

Покривът на бившата Кръвна банка почти напълно изгоря, сн. авторът и архив

Тази къща е частна собственост, но е паметник на културата

Замразеният строеж в ж. к. Мара Денчева плаши жителите на бл. 20

Мая ПАСКОВА

Наскоро покривът на бившата Кръвна банка в центъра на Плевен беше обхванат от пламъци. Сградата гори за трети път. Без прозорци, необезопасена, тя е удобно средище за бездомници и наркомани. Каквито са и вероятните причинители на последния пожар. Всичко това се случва в центъра на града. Без да е изолиран случай. Институциите реагират само при извънредно положение. Полицията не можела да влиза и да гони неканените гости, защото сградата е частна собственост. Според информация от община Плевен триетажната административна сграда е била в списъка на паметниците на културата под номер 101 с категория "местно значение" и е отписана с писмо номер 7134/ 13.09.2007 г. В момента сградата е частна собственост на "НИКО-М" ЕООД. Два дни след пожара, на 14 януари, управителят на "НИКО-М" ЕООД е поканен да окаже съдействие във връзка с извършване оглед на текущото състояние на сградата от комисия, назначена със заповед на кмета на община Плевен. Комисията е констатирала, че сградата не е обезопасена, пожароопасна е и не се поддържа от собственика в добро състояние. Пак обръщаме внимание на датата - два дни след третия пожар. Като че ли до тогава нищо не е предполагало какво ще се случи. Освен това сградата е негодна за ползване, опасна е за живота и здравето на гражданите, вредна е в санитарно-хигиенно отношение и следва да се извърши цялостен оглед в присъствието на собственика, за да се прецени дали може да се поправи и заздрави конструкцията в предвидим срок, е констатирала още комисията. Обектът е сигнализиран временно със сигнална лента, във връзка с прилагане Наредба 22 на Общински съвет - Плевен, за принудително изпълнение на заповеди за поправяне, заздравяване или премахване на строежи или части от тях на територията на община Плевен. Съставен е Констативен протокол номер 40 от 15.01.2014 г. Можем да предположим собственикът колко се е трогнал от констатациите и предписанията. И дали клошарите са се стреснали от сигналните ленти.

Друга призрачна сграда се руши в идеалния център на града. При нея положението е малко по-различно, защото дори и да изглежда като къща на призраци, всъщност е паметник на културата от списъка на Министерство на културата. Става дума за сградата на бившето ХЕИ на паркинга зад Мавзолея. Къщата е частна собственост и се владее от "Делта Капитал 2002" ООД и физически лица. Недвижима културна ценност - архитектурен паметник "за сведение", деклариран с писмо номер 5675/15.12.1989 г. Преди няколко години и нейният покрив горя. Предполагаше се, че пак клошари са го причинили. Сега гледката е повече от зловеща, но предпазните заграждения поне са старателно вдигнати. Ако не спират наркоманите, то поне деца няма как да попаднат там случайно. И тук има съставен Констативен протокол - един от 2011 г. и втори от 2012 г. след писмо на Министерството на културата за нов оглед. Извършен е оглед в присъствието на Пламен Иванов - регионален инспектор ГД "ИОКИ" към МК. Протоколът е одобрен от заместник-кмета инж. Антон Босилков, който не е наложил санкции на собствениците и няма последващо становище на Министерството на културата. Остава времето да си довърши работата и да превърне руините в пепел.

Проблемът с поддържането на частни сгради, които са паметници на културата, не е от днес. "Всички собственици на паметници на културата са длъжни да ги поддържат в добро състояние и да уведомяват специализираните държавни и общински органи за повреди по тях или за действия спрямо тях, които нарушават закона", изрично е записано в Закона за паметниците на културата. В повечето случаи собствениците търсят начини да отпишат сградите от регистрите като архитектурни паметници. Процесът обаче е дълъг и почти невъзможен. В крайна сметка се получава така, че вместо да са най-красивите и впечатляващи постройки, създаващи архитектурния облик на града, те стават едни циреи в градското пространство, застрашаващи живота на преминаващите.

Жителите на блок 20 в ж.к. "Мара Денчева" продължават да са обезпокоени за недовършеното творение на архитектурната мисъл, което взе да се строи преди няколко години под прозорците им. Двуетажната сграда е ново строителство, за което на основание инвестиционен проект е било издадено от община Плевен разрешение за строеж през 2007 г. за обект "Търговски комплекс". Година по-късно се заличава титулярът Николай Хинов Марков и се вписва като възложител "ТОМАРК" ООД. Строежът е замразен, но новият собственик е задължен да постави временна ограда около обекта. От време на време се появяват ленти, които само сигнализират на наркоманите, че мястото е свободно за временно обитаване. Децата от блока безпрепятствено могат да прескочат от сладкарницата в недовършения строеж, който е заринат с използвани от наркомани спринцовки. Навсякъде има кръв, изпочупени бутилки, следи от огън. Тук пожар още не е избухвал. Засега. Само блок 20 има 16 етажа и 96 домакинства.

И в трите случая институциите само си прехвърлят топката. Оказва се, че има нормативни уредби, които само констатират престъпната немарливост на собствениците, но никой не е в състояние да ги накара да предприемат съществени мерки за обезопасяване на собственото им имущество. И то не само от естетични капризи, а защото рушащите се сгради стават опасни. А както е по български, чак когато нещастието се случи, започват да се търсят виновните. Които и тогава остават ненаказани.


 

Запорираха имоти на ромите, обвинени в пране на милиони

 

Един от палатите на ромските барони, сн. архив

Атанас МИХАЙЛОВ

Парични гаранции от по 20 000 лв. са наложени на двете жени от долнодъбнишката ромска фамилия Маринови, която се разследва за пране на 2,5 млн. долара от Палестинската автономна територия. На Иванка Маринова и нейната дъщеря Елисавета също са повдигнати обвинения за пране на пари. Върху иззетите три скъпи коли на стойност близо 400 000 лв. и върху недвижимите имоти на Маринови е наложен запор до приключване на делото, съобщиха от плевенската Темида.

Главата на фамилията - 48-годишният Иван Маринов, и синовете му Станьо и Горан бяха задържани на 3 януари т. г. при спецакция на ДАНС, МВР и прокуратурата в дома им в Долни Дъбник. На тримата бяха повдигнати обвинения за пране на пари в особено големи размери.

Разследването започнало миналото лято по сигнал от финансовото ни разузнаване за установени периодични парични трансфери от палестинските територии към членове на фамилията. Доларите били изпращани чрез международни компании за експресни парични преводи и по банков път от март 2009 г. до края на м. г.

При акцията в домовете-палати на тримата бяха открити около 3 кг златни накити, оценени на 150 000 лв., големи парични суми в брой, извлечения от банкови документи, договори за покупка и продажба на скъпи коли и др. Униформените иззеха и три луксозни возила - AUDI Q7 и два мерцедеса 63 AMG, собственост на Маринови.

От събраните по делото доказателства станало ясно, че основната част от сумата е "заработена" от екстрасенска в семейството, която лекувала и врачувала на стотици палестинци по интернет от Долни Дъбник. С получените суми се разпореждал основно бащата Иван.

Окръжната прокуратура в града е сезирала районната да извърши проверка на представените по делото решения на ТЕЛК, с които на братята Горан и Станьо е призната 100-процентова слепота. Въпреки че трябва да се движи с придружител, защото не вижда, Горан Маринов е бил хванат от полицаите в Долни Дъбник да шофира автомобил без свидетелство за правоуправление.

 

 

 

 

върни се в НАЧАЛО