СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...        ОБЩЕСТВО И ПОЛИТИКА    "BG Север" - брой 4 (27 януари - 2 февруари 2012 г.)


 

Седем проекта предлага общината за евроинициативата JESSIKA

 

Бизнесът иска облекчаване на административните процедури

 

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова (вдясно от кмета доц. д-р Димитър Стойков) лично участва в презентацията, сн. авторът

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова (вдясно от кмета доц. д-р Димитър Стойков) лично участва в презентацията, сн. авторът

Ангел АТАНАСОВ

Със седем предложения за подобравяне на градската среда чрез публично-частно партньорство с бизнеса ще стартира участието си в евроинициативата JESSIKA плевенската общинска управа. Възможностите, които дава тази инициатива, могат да се използват за изграждане на открит и закрит плувен басейн в парк "Кайлъка", за реконструкция на стадион "Плевен", който е в окаяно състояние, за нови плувни басейни в централната градска част, подземни и надземни паркинги и за други обекти. Това съобщи градоначалникът доц. д-р Димитър Стойков в началото на срещата на местния бизнес с министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, представители на Регионалния фонд за градско развитие и на Societe Generale Експресбанк - водещ акционер във фонда.

"Инициативата JESSIKA е насочена към устойчиви инвестиции в градските райони. Тя е от новите финансови инструменти, чрез които

държавата, общините и бизнесът могат да работят заедно и да усвояват европейските фондове по много по-гъвкав начин. Имаме възможност да инвестираме над 100 млн. лв. в шестте най-големи града у нас, сред които е и Плевен. Финансирането на проектите няма да е безвъзмездно, а чрез дългосрочно кредитиране с европейски средства. Срокът за връщане на тези заеми ще бъде до 20 години, а лихвите - възможно най-ниски. Обектите, които ще се изграждат, трябва да генерират печалба, която ще се реинвестира. Основните условия за такъв тип инвестиции са те да бъдат подкрепени от общината, да са част от общия устройствен план и да променят облика на града", поясни министър Павлова.

Тя допълни, че по три от оперативните програми нейното министерство планира да направи в Плевенски регион инвестиции за над 100 млн. лв. През следващите месеци общината като бенефициент ще има възможност да получи 20 млн. лв. безвъзмездно финансиране за развитие на градския транспорт в областния център.

Въпреки ранния час на срещата зала "Плевен" се напълни с представители на местния бизнес. Те изслушаха презентациите за всички аспекти на евроинициативата JESSIKA, но почти не взеха участие в планираната дискусия.

"Доста неща съм направил за града, опитвам се да правя и сега, но кажете ми как да се преборя с нашата администрация. И не само в Плевен. В центъра на София, например, има един парцел, на който искам да направя подземен паркинг, който да отговаря на всички съвременни изисквания. От осем месеца обаче не мога да взема виза за проектиране от архитекта на община Триадица. В Плевен е същото. Държавата трябва да помага на бизнеса, а не да му пречи", заяви хотелиерът Януш Донев.

Кметът доц. д-р Стойков реагира на момента и декларира, че общинската управа ще направи всичко възможно да се избегнат бюрократичните спънки пред инвестиционните проекти.

Пенчо Карагьозов, председател на сладкарската кооперация "Освобождение - 45", пък предложи за проекти по JESSIKA да се използват и терени със смесена собственост, за да може да се реализират по-мащабни инициативи.

Председателят на парламента Цецка Цачева, която също участва в срещата, настоя общинската управа да направи всичко възможно в кратки срокове Плевен да има нов общ устройствен план, който да дава перспектива за развитие на бизнеса.

 

 

Плевенският митрополит Игнатий:

 

Моля за прошка миряните, не знаех, че ДС ме разработва

 

Поля ТОМОВА

Новината, че 11 от сегашните български митрополити са били агенти на бившата Държавна сигурност (ДС), скандализира обществото през миналата седмица. Сред висшите духовници, посочени като доносници, се оказа и името на плевенския митрополит Игнатий. Ето какво сподели той пред "BG Север" за миналото и за това как името му е попаднало в списъка.

- Ваше Високопреосвещенство, как попаднахте сред агентите на бившата ДС?

- Не зная как съм попаднал. По времето, когато бях в Семинарията, а после и в Богословския факултет, църквата бе следена отблизо от службите. От това, което излезе сега, разбирам, че регистрацията ми е от периода на заминаването ми за Германия. Преди това бях помощник на владиката в Стара Загора. Спомням си, че когато трябваше да замина за Рим през 1978 година, няколко пъти ме викаха в полицията. Сега си давам сметка, че имената, с които се водя - Пенев, Германски, са защото съм ходил в Германия. Декларирам, че никой не ме е канил да стана сътрудник на ДС - нито устно, нито писмено съм искал да ставам сътрудник.

- Според разсекретените досиета, вие сте бил сътрудник и на Шесто, и на Първо управление на бившата ДС...

- Не разбирам нито кое е първо, шесто, четвърто, нямам представа.

- Писал ли сте някакви обяснения пред властите?

- Писали сме, като сме ходили до Гърция, до Италия, в Света гора. Искаха ни, писали сме, но дали е било до Светия синод, дали до друг, не помня тези подробности.

- Писал ли сте доноси за ваши колеги или за хора, които са посещавали църкви по онова време?

- Не съм правил доноси, не съм се отказал от вярата си, не съм злепоставял колеги свещеници, не съм злепоставял християни, че ходят на църква. Изпълнявал съм си най-съвестно задълженията като свещенослужител, не съм виновен нито пред църквата, нито пред православните християни, нито съм виновен пред народа и държавата.

- Бил ли сте подлаган на натиск от страна на службите?

- Когато ме викаха на разговори, съм изпитвал неудобство, но не бих казал, че е имало натиск.

- За какво са били тези разговори?

- Те са били преди да замина за чужбина. Сега, като се върна към тези дни, ми се изясняват нещата - разбирам, че това се наричало разработване като разговарят с мен и ме разпитват. Но аз пак казвам, нито съм подписвал някаква регистрация, нито молба да бъда сътрудник, нито съм знаел, че съм сътрудник. Аз съм работил пет години в САЩ, нито съм правил доноси против американската държава, нито съм донасял за военни обекти, нито против наши български граждани там. Ако съм виновен, нека да ме съди църковен съд, ако съм навредил на народа и държавата, да ме съди граждански съд.

- Вашият колега - русенският митрополит, се извини на българите за това, че името му е в списъка. Вие ще се извините ли?

- На всички православни християни се извинявам за всички мои допуснати волно или неволно грешки, нека ми съдействат молитвено, с помощта на молитва, но пак заявявам - не съм се отказал от Господа Христа, от Българската православна църква, не съм направил нищо лошо срещу българския народ и държава.

 

 

Властта и природозащитници в диалог за бездомните животни

 

Лилия ДИМИТРОВА

Местни природозащитници от гражданска група "Против насилието над животни" и кметът на Плевен доц. д-р Димитър Стойков се договориха да работят заедно за решаването на проблема с бездомните животни в общината. В срещата им участваха и новият началник на екоотдела в общината - Павлина Тодорова, и управителят на общинския приют Борислав Пламенов. Природозащитниците поискаха съдействие от местната власт за овладяване на уличната популация на бездомните четириноги, за превантивни мерки срещу изхвърлянето на домашни животни на улицата, за разширяване на общинския приют и за популяризиране на идеята за надзорници на бездомните кучета. Животните не са маловажни и ще направя всичко възможно средствата, отпускани за тях, да бъдат изразходени ефективно, заяви доц. Стойков. Той помоли природозащитниците да се обръщат към него при констатирано от тях нарушение.

Според градоначалника един от основните проблеми, пред които е изправена общината, са изхвърлените от стопаните си домашни кучета. Той обеща сериозна подкрепа, ако природозащитниците започнат кампания за намиране на осиновители на бездомни животни.

Участниците в срещата постигнаха съгласие за нуждата от разширяване на общинския приют в Комудара, което може да стане още напролет с материали, осигурени от общината, и с доброволен труд на граждани. Кметът обясни, че разширението може да започне едва когато проектът за него бъде прегледан и се направи разчет за необходимите средства. Представителите на гражданската група информираха градоначалника, че в приюта се допускат много нередности. Те изказаха разочарованието си и от пренебрежението, което са срещали от бившия кмет Найден Зеленогорски и несериозното му отношение към проблема с бездомните кучета. Според тях през миналия мандат отпусканите средства за приюта не са изразходвани по предназначение, а животните са били избивани. Стойков увери природозащитниците, че няма да позволи занапред към бездомните животни да се подхожда нехуманно и ще се постарае да се осигурят достатъчно средства за нуждите на приюта.

 

 

Бивш секретар на кметство Червен бряг уличен в данъчно престъпление

 

Това са нелепици, твърди Николай Недков

 

Николай Недков и семейството му живеят в тази наследствена къща. Нищо в битието на фамилията не подсказва за милионерски доходи, сн. авторът

Николай Недков и семейството му живеят в тази наследствена къща. Нищо в битието на фамилията не подсказва за милионерски доходи, сн. авторът

Петя КОЛЕВА
Михаил АТАНАСОВ

Бившият секретар на община Червен бряг Николай Недков е сред 11-те висши държавни служители, които данъчните проверяват заради съмнения за укриване на доходи в периода 2010 - 2011 година. Случаят на Недков бе определен от НАП като един от най-шокиращите, тъй като той, според агенцията, е укрил 1 млн. 850 хиляди лева. И в 11-те случая данъчните установили разминаване по получени доходи и разходи за живот.

Николай Недков е бил секретар на общината от 2007 до 2011 година. Преди това е работил в частния сектор, последното му работно място преди кметството е в завод "Тера", където е бил административен ръководител от среден ранг. След идването на новия кмет на Червен бряг - Павлин Фильовски, Недков напуснал общината. Разделихме се с него срещу три заплати и обезщетение за отпуск, който не е ползвал, уточни Фильовски.

Общата сума на обезщетението била малко над 10 хиляди лева. Сега Недков се е регистрирал в Бюрото по труда. Бившите му колеги от общинската администрация бяха потресени от информацията, че той е укрил близо 2 милиона лева. Главната счетоводителка е уверена, че бившият секретар не е имал никакъв достъп до финансите на общината. По отношение на отчетността, той не е имал даже правомощия да управлява средствата на общината, това лице не е имало право на подпис на финансови документи, категорична е Славка Тодорова. Както тя, така и другите служители на общината не са забелязали през последните години Николай Недков да е повишил жизнения си стандарт.

Даже напротив - негови колеги твърдят, че е бил притеснен, тъй като и двете му деца са студенти. Съпругата му - Рая Недкова, е учител в Търговската гимназия. Живеят в семейна наследствена къща. Недков дори няма кола на свое име, кара служебен "Ровър", който му е бил предоставен от бившия му работодател в "Тера".

По данни на отдел "кадри" в община Червен бряг годишните декларации на Недков по Закона за държавния служител не са били променяни през годините, когато е бил секретар на кметството. Всички жители на града недоумяват откъде са се взели тези 2 млн. лева, както и защо, ако ги е имал, Николай Недков не е живял нашироко.

"Това, което излезе от НАП за мен, са нелепости. Никой не ми е представял ревизионен акт за подпис, нито са ми искани документи, за да се прави ревизия. Научих от новините, че дължа 200 000 лв. Нямам фирма, не се занимавам с бизнес, нямам и допълнителни доходи. Ще потърся начин да разбера кой и защо намесва името ми по този начин", заяви Николай Недков пред журналисти.

Според източник, запознат с общинските дела в Червен бряг, ревизията не е била на личните сметки и дела на Николай Недков, а на общинската администрация и е правена през септември м. г. Тя установила близо 30 нарушения по седем малки обществени поръчки на обща стойност около 186 000 лв. В ревизионния акт Недков фигурирал като секретар на общината, а не като данъчно задължен.

 

върни се в НАЧАЛО