СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                       КОНФЛИКТИ       "BG Север" - брой 4 (27 януари - 2 февруари 2012 г.)


 

Аферата с плевенската автогара най-после влезе в прокуратурата

 

Частен съдия-изпълнител не знаел, че продава само половината от имота

 

Доц. Димитър Стойков

Доц. Димитър Стойков

Михаил АНГЕЛОВ

Аферата с Автогара - Плевен, и фалитът на общинската фирма "Автобусни превози", за които "BG Север" писа многократно, най-после са в прокуратурата. Държавното обвинение по своя инициатива е изискало от общинската управа одитния доклад по случая, поръчан от кмета доц. д-р Димитър Стойков. В законовите срокове следствието трябва да установи има ли извършени престъпления при покупко-продажбата на плевенската автогара и от кого.

Одитът бил извършен от вътрешно звено на общината. Резултатите от него са предоставени на проверяващи от Агенцията за държавен финансов контрол. След това от тях се заинтересувала и прокуратурата.

"От доклада става ясно, че в случая с автогарата интересът на общината не само не е бил защитен от предишната управа, но и са нанесени сериозни щети. За откупуването на този общински имот са платени 575 000 лв. в повече. А все още не са проучени всички документи по случая. Тепърва ще се проверява защо фирмата е купувала автобуси по една цена, а след това са купувани автобусни двигатели на по-висока цена", твърди доц. Стойков.

Той припомни, че до фалита на "Автобусни превози" се е стигнало, след като през 2005 г. общинското дружество закупува на лизинг 19 автобуса за близо 2 млн. лв. с ДДС. Плащанията по договора били спрени през 2007 г. Лизингодателят - фирма "Софко", бил принуден да поиска обезщетение на вземанията си с материални активи на

длъжника. На 29 октомври 2008 г. съдът наложил възбрана върху Автогара - Плевен, в полза на взискателя - за сума от 831 964 лв. Към искането на "Софко" се присъединили още три фирми и общата сума на вземанията на обезщетените кредитори станала 1 150 380 лв. Според одиторите само за две години - 2008-а и 2009-а, "Автобусни превози" натрупала загуби за близо 800 000 лв.

През октомври 2009 г. местният парламент взел решение общината да купи автогарата от собствената си фирма. Оказало се обаче, че в местната хазна няма достатъчно пари за целия имот - купена е само половината от него.

Кредиторите обаче продължили да си искат парите. Стигнало се до съдия-изпълнител и до търг за продажбата на автогарата. Общината участвала в наддаването. За втората половина от имота трябвало да плати 1 559 950 лв. Вместо тази сума обаче тя броила 575 190 лв. повече заради допусната "грешка" от частния съдия-изпълнител, който не знаел, че половината от автогарата вече е била купена от общината.

"Тогавашното общинско ръководство е имало възможност да обжалва в седемдневен срок решението на съдия-изпълнителя, но не го е направило. Още при първата продажба е пропусната възможността да се купи автогарата на минимална цена. Това са "грешки", които струват стотици хиляди левове на местния бюджет", твърди доц. д-р Стойков.

 

Излезлият златен на общинската хазна обект, сн. архив

Излезлият златен на общинската хазна обект, сн. архив

"Това, което Найден Зеленогорски и неговият екип направиха с "Автобусни превози" и плевенската автогара, е едно от най-големите им престъпления към икономиката на общината и към обслужването на комуникационните нужди на плевенските граждани. Общината купи имота два пъти, за да го открадне след това отново два пъти. Такъв грабеж няма никъде. Аз също съм внасял сигнали в прокуратурата по този случай. Да се крие бившето ръководство на Плевен зад решение на общинския съвет, не е сериозно", заяви депутатът Румен Петков по повод сезирането на прокуратурата за покупко-продажбата на Автогара - Плевен.

 

"Мисля, че общинският съвет беше подведен от тогавашното ръководство на общината, че с покупката на половината от автогарата ще успеем да съхраним и нея, и "Автобусни превози". Това предложение срещна подкрепата на всички общински съветници. Имаше добра воля да запазим едно общинско дружество. В следващите 6 месеца обаче със серия от правни действия, пропуски и гафове от страна на общинската управа се стигна до това, че "Автобусни превози" престана да съществува, а общината се задължи с над 2 млн. лв. от джоба на данъкоплатеца, за да бъде запазена поне автогарата като обект", коментира общинският лидер на БСП Любомир Петков.

 

 

Приютяват смазано от бой момченце в дом Детелина

 

Четиригодишният Христо е лекуван в три болнични отделения

 

Инна СТЕФАНОВА

Само три месеца е успял да живее с майка си малкият Христо след решение на Районния съд в Ловеч. Детето да бъде реинтегрирано и да остане с родителите си, постановяват тамошните магистрати през август 2011 г. Решението звучи доста нелогично след като майката на момчето го изоставя още след раждането и се сеща за него след четири години. Следва и страшното - през нощта на 18 срещу 19 октомври м. г. момченцето е прието в болницата с тежка черепно-мозъчна травма, видими следи от удари по ръцете и краката. Лекарите, за които било очевидно, че малчуганът е малтретиран, веднага подали сигнал за случилото се в полицията.

Казусът за съдбата на момченцето отново влезе на съдебно заседание, този път не в Ловеч, а в една от залите на Плевенски районен съд. Според събраните материали по делото Христо първо е бил настанен и лекуван в Спешна помощ, а после преместен за лечение в неврохирургията. Преди да бъде изписан е лежал и в детска клиника, но останал с увреждания, най-вече психически.

През цялото време на престоя му в болничните стаи майката не е посещавала малчугана, не се е интересувала къде е било отведено и настанено детето след изписването му от болницата, сочат още материалите по делото.

Тъжната съдба на Христо е била предрешена още с раждането му. Родителите му нямат брак, бащата е в затвора. Майката изоставя сина си в неонатологията още когато го ражда, имала и други дадени в институции отрочета. Вероятно за да може да взима месечната издръжка, която се полага на бедни за дете, тя решава да прибере Христо при себе си. Момченцето вече било четиригодишно, било отгледано в плевенския дом за изоставени деца "Детелина". Когато Христо е пребит, за него не остава друга алтернатива освен да бъде настанен отново за отглеждане в институция. В социалния доклад, представен по време на заседанието на Районния съд в Плевен, е посочено още, че сега майката на Христо живее както преди - мизерно, тя дори не обитава къща, а трафопост в покрайнините на Тетевен.

На базата на събраните доказателства магистратите в Плевен решиха Христо да остане докато навърши седем години в тукашния дом за деца лишени от родителска грижа "Детелина". Постановлението се базира на Закона за закрила на детето. Решението на районните магистрати може да бъде обжалвано в седемдневен срок пред Окръжния съд.

Запознати с казуса предполагат, че това едва ли ще стане, защото нито майката, нито бащата на пребитото дете са присъствали на съдебното заседание в Плевен.

 

 

Леко почерпените шофьори с по-яки наказания от пияните до козирката

 

Йордан Дундаков, сн. авторът

Йордан Дундаков, сн. авторът

Поля ТОМОВА

През 2011 година в Плевенска област са заловени 279 шофьори, седнали зад волана след употреба на алкохол, става ясно от анализа на сектор "Пътна полиция". 144 от пияните водачи са с концентрация на алкохола до 1,2 промила, а при 135 пробата е отчела над тази стойност. Заловените с над 1,2 промила директно подадат под наказателна отговорност и отиват на съд. Оказва се обаче, че по-малко почерпените често получават по-тежки наказания. Причината е, че тези с по-големите промили обикновено стигат до споразумение с прокуратурата, при което средно наказанията са шест месеца пробация и три месеца отнемане на книжката. Докато при администравните наказания, които се налагат от "Пътна полиция" за употреба на алкохол до 1,2 промила, санкцията е строго определена. "Законът казва - при 0,6 промила - 6 месеца лишаване от правоуправление, 0,7 - 7 месеца без книжка, 1,2 - 12 месеца лишаване. Като се сметнат и паричните глоби, шофьорите може би преценяват, че е по-добре да се напият над 1,2 промила, отколкото под това ниво", коментира началникът на "Пътна полиция" Йордан Дундаков.

Добрата новина е, че през миналата година няма починали при катастрофи в резултат от употреба на алкохол. Само шест са пътно-транспортните произшествия, предизвикани от почерпени шофьори.

Пияните зад волана нямат строго обособен профил, твърди шефът на КАТ. Почти винаги обаче заловените в нетрезво състояние водачи са хора до 40 години. При по-възрастните все пак дисциплината е на друго ниво и те не си позволяват такива нарушения, казва Йордан Дундаков. Шофьорите се качват на колите след като пият най-често в ранните часове на денонощието. Почти всички шофьори, седнали зад волана пияни, са заловени

при рутинни проверки на пътните полицаи. "Често извършваме т. нар. кратки тематични операции, решаваме за кратко време да проверим възможно най-много коли и шофьори. С новите уреди за алкохол могат да се правят повече масови проверки и именно в тези проверки са установени повечето от нарушителите", обясни шефът на сектор "Пътна полиция". В Плевен вече се правят и проверки за употреба на наркотици. "Това се прави на водачи, при които след тежки ПТП дрегерът показва липса на алкохол, но те се държат видимо неадекватно. Дава се талон за кръвно изследване и се пращат в болницата. До момента имаме четири случая, при които е доказано, че водачът е управлявал след употреба на наркотици", сподели Дундаков. Много рядко заловените с алкохол са агресивни към полицаите. Често обаче те отказват да дават кръвна проба, а когато все пак отидат до спешното отделение, има случаи, в които предлагат пари на лекарите, за да се спасят от пробата.

Алкохолът е едва на осмо място сред причините за катастрофи в нашия регион, става ясно от анализа на "Пътна полиция". На първо място отново се нарежда високата скорост, второ място е за неправилните маневри, трето - отнемането на предимство.

В задълженията на сектора влиза и проверката за броя на автомобилите без задължителна застраховка "Гражданска отговорност". Плевен се оказва единственият регион в страната, който има такава статистика. Става дума за 26 500 превозни средства. "Това значи, че тези коли не се използват, но собственикът не е дошъл при нас, за да бъде снета регистрацията. Това са автомобили, които в по-голямата си част стоят в гаражи или по улици и площадки. Броят на тези коли е 27 процента от общия брой на регистрираните автомобили", уточни Йордан Дундаков.

 

 

За 17 дни осъдиха 16 нетрезви водачи

 

Ива СЛАВКОВА

За 17 дни през януари магистратите от Плевен са гледали на свои заседания 16 обвинения за шофиране след употреба на алкохол, сочи справка в Районния съд. Повечето дела са приключили със споразумения между страните, а наказанията са пробация и лишаване от правоуправление за различен период от време - от 4 месеца до година. Най-много са били казусите на 10 януари - 5 на брой.

Най-фрапиращият януарски случай е на плевенчанин, управлявал "Фолксваген Пасат" на близо половин литър ракия. Концентрацията на алкохол в кръвта му е била 2,02 на хиляда след вече влязла преди това в сила присъда - отново за шофиране в пияно състояние. Заради рецидива този шофьор не е на пробация, а е осъден условно с 3-годишен изпитателен срок. Книжката му е отнета за 6 месеца.

Освен в продължение на година и половина да се среща с пробационен служител, друг плевенчанин, който шофирал след запой, е осъден от плевенските магистрати през януари и на безвъзмезден труд в полза на обществото. Той трябва да изработи 300 часа за срок от 1 година. Книжката му е отнета за 12 месеца.

 

върни се в НАЧАЛО