"BG Север" - брой 4 (28 януари - 3 февруари 2011 г.)

 

ОБЩЕСТВО И ПОЛИТИКА   


 

Държавата срещу бизнеса

 

Вместо оздравителни мерки управляващите готвят оздравителни фалити на фирми

 

Емилия КАРАБУЛЕВА

Че държавата е мащеха за родния бизнес, вече си личи и от птичи поглед. Вместо оздравителни мерки по време на криза я докарахме дотам, че дори и от работодателските организации признаха - 2011 г. ще е годината на оздравителните фалити. Доколко "оздравителен" може да бъде един фалит, най-актуално в момента май е да попитаме хлебопроизводителите. Тегли кредити да строиш фурни, после да си купиш машини, да наемаш хора, да плащаш данъци на държавата и накрая същата тази държава да позволи на разни хитреци да изнесат читавото зърно, а за простосмъртните да оставят клисавото. Да се стигне дотам да те е срам от хората, че им продаваш некачествен хляб и после като те ударят с главозамайващи цени - няма къде да идеш, ще пуснеш кепенците, а семейството ти и работниците ще останат без препитание. На това му се казва "оздравително" прецакване по нашенски. Очаквам фалити във всички сектори на икономиката, а по-притеснителното е, че сред обявените в несъстоятелност ще има именити и големи фирми, каза председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Огнян Донев, цитиран от медиите. Той допълни, че щели да фалират фирми с разклатено икономическо здраве. То като че ли в държавата не останаха такива в стабилно финансово здраве.

По думите на шефа на КРИБ и на "Софарма" това ще подейства оздравително на икономиката, защото държавата не успяваше да регулира част от пазарите. Ако не беше кризата, сега сигурно в България щеше да има 8 милиона строителни предприемачи, каза Донев. Според председателя на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев, най-много фалити се очакват в строителството и предприемачеството, където последните години са навлезли много рискови капитали, а в същото време реализацията на продукцията е много ниска. Финансовата криза е полезна и ще доведе до повишаване на производителността на труда, категоричен е Данев. По думите му междуфирмената задлъжнялост продължава да се увеличава главоломно, което също е предпоставка за множество фалити. В момента тече процес на отраслово преструктуриране, каза шефът на БСК. По прогнози на камарата тази година нови работни места ще има в някои от отраслите с ръст на износа. За две години броят на работните места в страната е намалял с 12,6 на сто, отбеляза Данев.

Работодателските организации са крайно недоволни от действията и мерките на правителството. Според Данев кабинетът на Бойко Борисов е изпълнил единствено обещанията си към синдикатите, а ангажиментите към бизнеса са били отложени. Например, обещанията за изплащане на задълженията към фирмите, както и приватизацията на миноритарните държавни дялове са останали само на хартия. Тук трябва да припомним, че около две години предприемачите чакаха заработените си пари от държавата, но оттам само поставяха все нови и нови условия пред бизнеса, след изпълнението на които евентуално можеха да си вземат собствените пари, но забележете - в непълен размер. За справка можем да посочим сагата със строителните предприемачи, мнозина от тях се отказаха от заработеното със собствен труд, като не можаха да преглътнат подигравката на държавата.

Според Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) забавянето при възстановяването на ДДС се увеличава и също е пагубно за част от частния сектор.

Основният проблем е, че държавата отказва да извърши така необходимата административна реформа, което спъва бизнеса, категоричен е той. По думите му досега са платени над 150 млн. лв. за изграждане на електронно правителство, а то все още не работи. Пък и за каква реформа, за какво електронно правителство говорим в държавата, когато за да ти извадят една елементарна справка без да чакаш на опашка, трябва да внесеш на човека зад гишето някой и друг лев. Но това е малкото зло - ако искаш да докопаш поръчка, там мизата е доста висока, около 15 - 20% за чиновника и тогава те пускат да работиш. Затова като основен проблем пред бизнеса се посочват обществените поръчки. По данни на работодателите през 2010 г. те са намалели с над 50%, което ограничава фирмите.

Мудната работа на Търговския регистър също притеснява частния сектор. Нещо повече, вместо бизнеса да се радва на облекчения в годината на "оздравителните" фалити, в парламента ще мъдруват над нов законопроект. С него се задължават работодателите да превеждат заплатите само по банков път. Ако в селищата, както и по месторабота и по местоживеене на служителя няма нито банков офис, нито банкомат служителите ще получават парите си в пощата, както правят в момента пенсионерите.

Предвиждат се и строги наказания при нарушаване на закона. Гражданите ще плащат глоба в размер на 25% от сумата, а фирмите - 50%, ако данъчните ги хванат. При повторно нарушение ще се изземва цялата платена сума, когато нарушителят е фирма, и половината от парите, когато е физическо лице. Преведено на прост език това означава, че всеки предприемач ще трябва да се настрои да издава банкови карти на служителите си, за да внася там заплатите, които освен всичко друго прогресивно намаляват. Но това е малкото зло в случая, защото бизнесът отново се обременява с такси, комисиони, "закрепостява" се към определени банки и т. н. Големият проблем в случая е друг - тези пари няма да отиват в държавата, а в трезорите на банките-майки, т. е. при чужди юридически лица. И сега съвсем резонно си задаваме въпроса - защо българският парламент иска да гласува закон, който ощетява родния бизнес и облагодетелства финансови институции в странство? По точно - срещу какви комисиони депутатите ни предават интересите на предприемачите, които осигуряват работни места и изхранват народа?

Но това не е всичко. Преди време нейде из икономическото министерство се пръкна "гениална идея". Чрез промени в Закона за малките и средни предприятия да се въведе бърза процедура за смяна на собствеността на каталясали финансово фирми. В този случай да речем кредиторите ти се наговарят и направо ти изпращат нов собственик, който забележете - щял да "оздрави" фирмата, да запази, че и да увеличи работните места. И нямало да се минава през "сложната" процедура по обявяване в несъстоятелност, която законодателят беше измислил като гаранция за законността на сделката. С други думи, след като си бъхтал като добиче години наред да създаваш фирма, да строиш, да монтираш машини, да назначаваш работници, след като си плащал данъци на държавата и си й създавал самочувствие, че и тук нещо работи и мърда, в един прекрасен ден същата тази държава ти организира показна екзекуция. А после на територията, където си работил години наред, ще цъфне мол или складова база, може и увеселителен парк... Пък на кой му пука дали е законно.

Така че може пък през 2011 г. наистина да ни споходи "оздравителен" климат. Че то покрай скандалите около ДС, подслушването, полицията, митниците и т. н., кой го е грижа за някакъв си бизнес...

 

 

 Оня доклад

 

Гамизов и Татяна Дончева действали заедно против ДАНС

 

СПРАВКА

Относно: Действията на лица и кръгове, оказващи деструктивно влияние върху функционирането на министерства и структури в държавната администрация

 

(продължение от предния брой)

 

Няколко дни по-късно - в периода 3 - 5 юни, се провежда годишна конференция на Европейския център за проучвания в областта на сигурността "Джордж Маршал", в която участват зам.-председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Татяна Дончева и главният директор на Главна дирекция "Контраразузнаване" Цветлин Йовчев.

По време на неофициална вечеря с част от българските участници в конференцията Татяна Дончева споделя, че скоро ДАНС ще има нов началник. На следващия ден в едночасов разговор с Цветлин Йовчев тя се опитва да внуши, че изказванията на Стефан Гамизов са част от сериозна атака срещу зам.-председателя на ДАНС Иван Драшков, която цели неговото отстраняване. Зад действията на Гамизов стоял шефът на агенцията Петко Сертов.

В разговора (Дончева - бел. ред.) споделя, че тя е част от екип, който е в основата на отстраняването на министъра на вътрешните работи Румен Петков, като уточнява, че депутатите Иван Костов и Атанас Атанасов са били успешно манипулирани да работят за интересите на този екип в конкретния случай. Наред с това Дончева прави оценка на Иван Драшков, в която изразява мнение за начина му на мислене, анализ и действие.

На 09.06.2008 г. след ежеседмичното работно съвещание на ръководството на ДАНС и главните директори, информацията е докладвана едновременно на председателя Петко Сертов и заместник-председателя Иван Драшков. Сертов потвърждава, че от редица посоки има опити да се убеди премиерът, че докато Драшков е в агенцията, председателят на ДАНС няма да е в състояние да наложи пълен контрол.

Два дни по-късно народният представител Татяна Дончева провежда аналогичен разговор по телефона и с Веселин Марков, който също е докладван на председателя на ДАНС.

От анализа на горното могат да се подчертаят няколко силно обезпокояващи обстоятелства:

- Група лица целенасочено и тайно работи в посока предизвикване на кадрови промени в министерства и структури на държавната администрация;

- Дончева не само споделя мнението си, но активно внушава, че трябва да бъдат предприети ответни действия срещу Петко Сертов, крайният резултат от което вероятно ще бъде остър конфликт в ръководството на ДАНС;

- В разговора тя дава оценка на Иван Драшков, която съдържа елементи на психологически портрет, което показва, че някой, някъде събира, обобщава и анализира информация за ръководството на ДАНС;

- Пред министър-председателя са излагани твърдения, сходни с тезите на Татяна Дончева, за наличие на непреодолими противоречия и противопоставяне в ръководството на агенцията, което показва, че инициаторите на конфликта имат достъп до премиера Сергей Станишев;

- Действията на Дончева съвпадат частично по време и посока с тези на Стефан Гамизов. Това може да означава както че двамата действат съвместно и синхронизирано, така също и че има съвпадение на интересите на две различни групи в дадения момент.

На 18.07.2008 г. е проведено работно съвещание при председателя на ДАНС Петко Сертов. Обсъдени са резултатите от първоначалната проверка по бизнесмена Стефан Гамизов, при което на председателя е докладвано, че лицето работи в тясно сътрудничество и защитава интересите на бизнесмена Христо Ковачки. Посочени са факти за връзки на Гамизов и с убития Борислав Георгиев, както и данни за връзки на Ковачки и Георгиев със структури на сръбската организирана престъпност. В резултат от проведените разговори председателят на ДАНС Петко Сертов разпорежда да се открие дело на оперативен отчет на Стефан Гамизов, а на 29.07.2008 г. лично подписва искане за прилагане на СРС на обекта.

В резултат на проведените мероприятия към началото на октомври 2008 г. е установено следното:

Стефан Гамизов има отношения с лица, свързани с дейността на организирани престъпни групи.

 

(продължава в следващия брой)

 

 

върни се в НАЧАЛО