"BG Север" - брой 4 (28 януари - 3 февруари 2011 г.)

 

КОНФЛИКТИ


 

Производител вече пет години търси справедливост заради малините си

 

Самолет напръскал масивите с отровни препарати и ги унищожил

 

Христо Христов е изгубил надежда, че някой ще му възстанови щетите за стотици хиляди лева, сн. авторътПоля ТОМОВА

Дело за масив унищожени малини се влачи вече пета година по съдилищата. Потърпевшият Христо Христов от село Каменец почти е изгубил надежда, че някой ще му възстанови щетите за стотици хиляди лева. Христов е земеделски производител от над десет години. Гледа малини, които се изнасят за ЕС. Именно поради това те са биологично чисти, без каквито и да било торове и препарати, както е по изискванията и стандартите на Съюза. През април 2006 година Христов има 18 декара малини. В началото на месеца, докато кара работниците си към масива, вижда самолети, които се готвят да пръскат с препарати пшеница и слънчоглед в близост до малините. Посевите са на кооперацията на селото. "Видях единия летец и председателя на кооперацията и ги предупредих, че има вятър, и то с недопустима скорост, че вятърът е към масива в съседство и ще ми направят беля", разказва Христо Христов. Въпреки предупреждението му обаче самолетът започва третирането с препарати. Част от химикалите попадат върху малините на Христов и ги поразяват. "След като има наличие на препарати, тази продукция е унижощена за години. Не само това, но трябва да се изкоренят всички малини, които са били засегнати", казва Христов.

След унищожаването на малините му той подава жалба в прокуратурата. Започва наказателно дело срещу председателя на кооперацията и летците. Две години и половина са нужни на прокурора по делото Илмен Замфиров да оформи обвинителния акт. Според него виновните за унищожаването на посевите следва да възстановят щетите и да понесат наказателна отговорност. Към делото са прикрепени множество експертизи на вещи лица, скици, мнения на специалисти. "В един момент обаче делото изчезна. Направих жалба до ВСС, оттам направиха проверка, оказа се, че има и други изчезнали дела. Направиха препоръка делото да се възстанови. Когато питах прокурора как така изчезна делото, преди да стигне до съда, той ми каза, че вероятно е попаднало в друго дело, в друга папка и така", продължава Христов.

След изчезването на делото следва постановление за прекратяване на досъдебното производство заради разпоредбите на Закона за амнистията. Въпреки, че "в хода на разследването по безспорен начин е установено, че са причинени щети по непредпазливост в размер на 16 210 лева". Такова престъпление според закона се наказва със затвор от две години.

Така държавата спира дотук. Христо Христов обаче не се отказва да търси справедливост и започва гражданско дело. "Това дело в районен съд стигна дотам, че нямало данни за извършено престъпление и ме осъждат аз да платя разходите по делото", уточни земеделецът. Той обаче не е съгласен с това решение и обжалва пред окръжен съд. Според него в гражданското дело не са взети предвид експертните оценки на вещите лица, както и не са изслушани свидетелите - работниците, които по време на фаталното пръскане са били в масива. Христо Христов все още не знае за кога е насрочено първото заседание по делото му. Той обаче е категоричен, че няма да спре и ще търси възмездие. Към момента щетите за него са вече над 70 хиляди лева.

 

 

Адвокат менте сътвори скандал

 

Монополист си затваря очите, прибира пари от десетки граждани

 

Еми СТАЛЕВА

Десетки изпълнителни дела, заведени от монополно дружество в Плевен през изминалата 2010 г., се оказват несъстояли се заради отсъствието на легитимен защитник. Част от гражданите вече са внесли парите си - дължимите суми към монополиста, определени с решение на съда, както и разходите по изпълнителните дела и хонорарите на адвокатите. Сега се налага всичко да започне отначало, но не е ясно - как ще бъде разплетен скандалният казус, алармираха потърпевши.

Пръв на парадокса се натъкнал едноличен търговец. Представители на монополиста завели искова молба в Районен съд - Плевен, срещу едноличната фирма за изплащане на дължими задължения, заедно с лихвите и направените разноски и адвокатски хонорари. Делото обаче било спечелено от едноличната фирма, но последвала жалба от монополиста против решението на районния съд, където се твърди, че са нарушени процесуалните правила и се иска от окръжната инстанция в града да отмени решението на първоинстанционния съд. В жалбата се твърдяло, че липсват каквито и да било данни изпълнителният директор на монополното дружество да е упълномощавал адвокати по това дело. Нещо повече, нотариално завереното пълномощно на появилия се в съда защитник било валидно до31.12. 2009 г. Така, според представители на монополното дружество, последното изобщо не е участвало като страна по делото.

"Тръпки ме полазиха като разбрах за какво става въпрос. Аз спечелих делото, но сега се оказва, че то изобщо не се е състояло. Това означава ли, че заради отсъствието на легитимен адвокат на монополиста отново ще трябва да се повтаря процедурата, да харча още пари и т. н. Моята дължима сума е 1 300 лв., но докато приключим, ще ми се натрупат още разходи поне за хилядарка", жалва се В. Н. Едноличният търговец казва още, че в момента тече обжалване и не иска да споменава имена, но е убеден, че скандалът тепърва предстои.

Граждани алармираха, че адвокатът с изтекло пълномощно е гледал десетки дела през 2010 г. и си е прибирал редовно възнагражденията. От друга страна монополистът си е "затворил" очите и си е получавал парите по заведените дела от граждани, еднолични търговци, акционерни дружества и др. И изведнъж, в началото на 2011 г., представители на монополиста "се осъзнават", че адвокатът им бил нелегитимен за една цяла година.

"Какво ще правим сега? Трябва ли отново да ходим на съд, да продължаваме да плащаме грешни пари за това, че някой не си е свършил работата", отчаяни са хората. Техните адвокати обаче изразиха мнение, че в създадената ситуация монополистът трябва да бъде съден за това, че се е облажил незаконно.

 

 

Преброяването - шуробаджанащина и удобно време за партийна агитация

 

Стефана МИХАЙЛОВА
Поля ТОМОВА

Преброяване по пордимски щяло да бъде предстоящото мероприятие в общината, е определението на местни хора. Констатацията те направиха, след като видяха публикувания в средата на януари в сайта на общината списък. По какъв точно критерий са избирани преброителите и контрольорите е в кръга на загадките, коментират те. Истината е, че мераклиите са били много повече от одобрените. И това е нормално. Заплащането е за труд по-малко от месец, а парите, които ще се получат - колкото заплата и половина - две. Факт е, че нито един от предишния екип, участвал в преброяването преди десет години, не е включен в сегашния. От тук идва първото съмнение в част от пордимчани. Управата не е като преди десет години, коментират те, или поне симпатиите на кмета към хората в градчето не са същите. Той обаче е този, който взима крайното решение кой да попадне в списъка и кой да отпадне. В списъка, публикуван в сайта на общината, например откриваме името на съпругата на сегашния председател на общинския съвет. В този факт сам по себе си също няма нищо лошо, но пордимчани отново се съмняват в уреждането на "свои" хора за предстоящото преброяване. В Пордим се коментира и друго. Не само възможността да се спечелят добри пари за кратко време е съблазнителното като участие в тазгодишното мероприятие на статистиката. Удобно е времето, когато то ще се случва - броени месеци преди много важните за всяка община местни избори. Така че още през февруари "свои" хора могат да влизат в къщите на хората и да агитират за една или друга кауза. А това не е факт за подценяване. С Пордим населените места в общината са осем, само Катерица е с кметски наместник. Детелин Василев, сегашният кмет, е трети мандат. Печелил е избори все като независим, но при последните с подкрепата на ГЕРБ, което му дава силни козове при евентуално ново кандидатиране, припомнят още пордимчани.

Масово преброителите са от общинската администрация и в град Левски. Дни преди преброяването на населението десетки читатели алармират за нередности. Най-често те са свързани с избора на преброители. "Четох списъка и останах изумена, че почти всички общински служители и техни роднини са назначени за преброители. Градът ни е пълен с безработни и аз съм една от тях, а те пак се уредиха. На всичкото отгоре за преброители са избрани и хора, които приемаха документи за преброители", твърди жителка на Левски, пожелала да остане анонимна.

В Левски преброителите са 158. От тях само десетина са общински служитили, оправда се кметът на общината Георги Караджов. Той добави, че едно от изискванията за преброителите е те да имат опит и грамотност и затова били предпочетени хора от общинската администрация. Никъде в нормативната уредба няма обаче точно разписани правила, че преброителите трябва да бъдат от администрацията. Става ясно обаче, че пенсионери, подали документи, почти не са избирани. Така се случва и с безработните, а според правилата онези от тях, които имат нужното образование, трябва да бъдат избирани с предимство. Според жената, която се оплаква от шуробаджанащина в община Левски, за около десетина дни работа един преброител може да си докара над 300 лв. "На мен, която съм без работа от десет месеца, тези пари не са ми излишни. Да, обаче ще си ги добави към заплатата някой чиновник от общината", пише жената.

 

 

Осъдиха военни, заспали по време на караул

 

Инна СТЕФАНОВА

С 500 лева глоба се размина кадрови ефрейтор, заспал по време на пост, информират от плевенския военен съд. Престъплението по член 389 от Наказателния кодекс можеше да го отведе за година време в затвора. Кадровикът е на служба от 2006 година, сочат данни от предварителното следствие, и друг път не е прегазвал закона. Това очевидно е довело до по-лекото наказание. Ефрейторът е трябвало да охранява склад със зачисления му автомат, който му бил даден и да обхожда определен маршрут, ограден с телени огради. Вместо това около 2 часа през нощта той се отдал на сладка дрямка. Открила го групата от следващата караулна смяна - лейтенант и двама ефрейтори. Те видели колегата си легнал на земята и завит с кожух, което според магистратите с пагони е показател за слаба войнска дисциплина и липса на каквато и да е бдителност. За това, че е заспал на поста си, е осъден и редник на служба като автоматчик, информират от плевенския военен съд. Той бил въоръжен с автомат с два пълнителя и нож, но когато го видели военни, тръгнали да контролират караулните, той спял с оръжие, захвърлено на земята. Редникът трябвало да обхожда маршрут дълъг около 1 500 метра и да охранява не само склад, а и вишка, парк и сенник.

Наказанието до една година лишаване от свобода за него също е заменено с административно - глоба в размер на 500 лева, информират от съда. Заспиването на пост е много опасно нарушение на дисциплината при военните, коментират запознати. То може да доведе до трагични инциденти и за това не трябва в никакъв случай да се омаловажава. Задремалият постови, стреснат от внезапното събуждане, може да натисне спусъка и да простреля себе си или околните, твърдят стари кучета, изкарали по две - три години служба. Честа практика било, когато се натъквали на заспали свои колеги те първо да хвърлят върху тялото му връхна дреха, за да хванат лесно ръцете му и така да избегнат евентуални инциденти със заредено оръжие. Иначе и преди, и сега този вид нарушения се преследват и наказват строго, което е и своеобразна превантивна мярка за останалите.

 

 

върни се в НАЧАЛО