СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

ОБЩЕСТВО И ПОЛИТИКА

Брой 3 (24 - 30 януари 2014 г.)


 

 

Румен Петков:

 

Започва гнусна компроматна кампания с изфабрикувани лъжи и манипулации

 

Социалистът внася съдебен иск срещу "Галерия" заради скандална клешета

 

Атанас МИХАЙЛОВ

Навлизаме в етап на гнусна кампания с изфабрикувани компромати, които целят да манипулират обществото. Лъжата, тиражирана от вестник на една медийна групировка, че има запис на среща между президента Георги Първанов, Бойко Борисов и мен, е само началото. Няма как някой да представи подобен запис, защото такава среща не е имало." Това заяви в сряда в Плевен Румен Петков. В началото на седмицата той обяви, че подава оставка от двата си партийни поста в Плевен - председател на Областния съвет на БСП и председател на предизборния щаб на социалистите в региона. Петков обясни оттеглянето си с желанието си да работи в бъдеще за проекта "АБВ" на президента Георги Първанов (2002 - 2012 г.).

Според него твърденията на авторите на компромата за срещата, че имало запис от нея, целели да внушат, че Георги Първанов и Румен Петков работели срещу БСП и така обслужвали Бойко Борисов. По-смущаващото обаче било, че същото твърдение излизало и от устата на лидерите на социалистическата партия.

"В петък ще заведа съдебен иск срещу вестника. Много се надявам съдът да подходи встрани от обяснението "Чух един запис, но този, който ми го пусна, отказа да ми го даде." Това е плоска лъжа, която отива единствено на авторката си. В случая тя и вестникът се използват като инструмент за манипулиране на обществото", каза Румен Петков, визирайки в. "Галерия" и неговия главен редактор Кристина Патрашкова.

Той допълни, че ще уточни с адвокати размера на иска. Със сигурност обаче определеното от съда обезщетение ще бъде дарено или на детски дом, или на младежки футболни клубове в региона.

Индикатор за започващата компроматна кампания били и публикации за излязлото на бял свят тази седмица скандално тефтерче на Кирил Рашков - цар Киро. Един от вестниците прокарал внушението, че Петков стои зад изваждането му на показ със стремежа да оклепа партийни функционери от БСП.

"Това са мои приятели, които са пример за почтеност и последователност в политиката. Казах пред вестника, който го написа, че не разбирам защо уважаващо себе си издание допуска да бъде използвано по такъв груб и циничен начин и да лъже", коментира Румен Петков. Според него от тази компроматна кампания най-големият губещ ще бъде обществото.

Той отново поясни, че е преместил членството си в БСП в беленската партийна структура, защото за него изграждането на АЕЦ "Белене" е кауза. След като жителите на крайдунавския град били излъгани от предизборните обещания за рестарт на проекта, Петков смята, че мястото му е при тях. От партийните си постове в Плевен се отказал, за да може областната организация да си избере нов председател, който да работи с цялата си енергия за успешно представяне на предстоящите евроизбори.

Румен Петков коментира и ултиматума на ръководството на БСП до една седмица проектът "АБВ" да бъде замразен отново:

"В парламентарната група на Коалиция за България имаме депутат, който обяви, че е народен представител на Николай Бареков. И това очевидно не безпокои партийното ни ръководство - щом то мълчи, значи сме в коалиция с Бареков. Явно повече го безпокои стремежът ни да дадем възможност на разочарованите от него, а не от партията, да има къде да гласуват наляво и да изпратим максимален брой депутати в европарламента в следващия мандат. Не разбирам защо все още се използва терминология, която трябваше да е останала в 90-те години на миналия век. Очевидно това е начин на мислене за някои хора", коментира Румен Петков.


 

 

АФКОС вече проверила туристическия проект

 

Михаил АНГЕЛОВ

Дирекция "Координация на борбата с правонарушенията, засягащи финансовите интереси на Европейския съюз" (АФКОС) към МВР вече е направила проверка на туристическия проект на Плевен. Резултатите трябва да бъдат обявени в следващите дни. Това съобщи пред "BG Север" плевенският градоначалник Димитър Стойков.

"Сам подадох сигнал в АФКОС, за да се изясни има ли наистина допуснати нарушения по този проект и от кого. Служителите на дирекцията дойдоха и си свършиха работата. Когато ни представят заключението си, ще го огласим", допълни кметът.

Преди две седмици Сдружение "Граждански контрол" изпрати до медиите писмо, в което се твърди, че проверката на "Комплексен проект за развитие на устойчив туризъм в регион Плевен" е извършена по техен сигнал. Според сдружението при изпълнението на проекта е имало множество нарушения, за които отговорност носят кметът и неговият екип. След направено разследване българските компетентни органи са препратили сигнала на ОЛАФ, твърдят от "Граждански контрол".

"BG Север" изпрати писмено запитване до пресцентъра на МВР - наистина ли ОЛАФ вече проверява плевенския туристически проект и кои институции или фирми са обект на разследването. До редакционното приключване на броя отговор от пресцентъра не беше получен.


 

 

Готвят се масови пенсионирания на редови полицаи в системата

 

 

Синдикалисти обсъждаха проблемите в МВР на извънредно заседание, сн. авторът

Светлана ЧАМОВА

Предстоящи масови пенсионирания на редови полицаи предизвикаха извънредно заседание на УС на Синдикален Алианс Сигурност в МВР, един от национално представените синдикати във вътрешното министерство. Заседанието се проведе в Плевен на 18 януари. "За никого не е ясно кое наложи МВР да намалява състава на редовите полицаи, а даже и дали изобщо има такова решение, тъй като всичко се прави конспиративно, заяви заместник-председателят на синдиката Галентин Грозев. Според него от пенсионирането ще бъдат засегнати около 1 000 човека.

Управителният съвет е решил да иска официално становище от ръководството на МВР, което да потвърди или опровергае дали ще има масови пенсионирания.

УС е обсъдил също проблеми, свързани с командировките на полицаи по границата - организацията на работата, условията на труд, отчитането и заплащането на извънредния труд. Хората, които обичайно работят на ненормиран работен ден, на границата са на смени и от тази промяна полицаите губят заплащането на извънреден труд. По този въпрос ще бъде изпратено официално питане до МВР.

Другият коментиран от УС проблем е свързан с телефон 112 и той засяга цялото общество, съобщи председателят на Синдикален Алианс Сигурност в МВР Лукан Лазарски.

Неприемането на новия закон за МВР е друг въпрос, обсъждан на заседанието.


 

 

Община Левски черпи опит от Израел

 

Любка Александрова, сн. авторът

Лора ГЕНЧЕВА

За посещението си в Израел разказа в сряда кметът на община Левски Любка Александрова на пресконференция. Визитата се е състояла от 14 до 17 януари, а целта й е била установяването на сътрудничество и черпенето на добър опит в бързото изграждане на комуникации, инфраструктури и производство, какъвто има Израел. По време на престоя си Любка Александрова е посетила общо шест града, като най-добре се е запознала с градовете Арат, Яхут, Холон. "Бяхме в Израел по покана на Нафталий Шпицер, който се занимава с консултанска дейност и изграждането на стратегии на населени места. Градовете Яхут, Арат и Холон са с по около 35 хиляди души население и имат бурно развитие с определени стратегически насоки. За нас беше ценно да разберем как реално едно населено място с недобре работеща иконимика за период от 6 - 7 години може да придобие съвсем друга визия и друг тип интензитет на работа и на живот в него", обясни Александрова. Според нея град Левски прилича най-много на Арат, където има голямо малцинство на ортодоксални евреи.

Работейки по плана за развитие на нашата община всичко, което видяхме, ще обобщим в търсенето на марката (брандинга) на Левски и ще имаме възможност да си създадем свой облик, върху който да подчиним икономиката си", заяви Любка Александрова.

 

 

Анкета

Какво смятате за движението АБВ?

 

Лора БОРИСОВА

Едно от най-коментираните политически събития през последните дни е рестартирането на движението на Георги Първанов "Алтернатива за българско възраждане" (АБВ). Основен двигател на инициативата е и плевенският политик Румен Петков. Ето какво мислят плевенчаните, които се съгласиха да отговорят на нашия въпрос.

 

Нино Вутов, 64 г.,

бивш пожарникар:

"Дано нещата се променят към добро, че да тръгне тая държава. Да се обединят малко десни, леви, както Георги Първанов каза, и да работят всички в една посока."

 

 

Лъчезар Цанков, 31 г.,

управител на фирма:

"Едни и същи хора начело на нови партии и организации, така се получава. Затова не смятам, че този проект ще бъде успешен. Хората искат нови личности, и то млади."

 

 

Виолета Иванова, 40 г.,

технически служител:

"Харесва ми, че се разцепва БСП, въпреки че те пак са си едни и същи. Важното е обаче, че има движение, защото то винаги води до нещо. Може в процеса на промяната да се роди новото, което да е по-добро за нас."

 

Красимир Николов, 62 г.,

пенсионер:

"Още нищо не мога да кажа, но си мисля, че това е по-скоро междуличностна борба между Първанов и Станишев. Лично аз бих предпочел Първанов и проектът би трябвало да доведе до нещо по-добро, защото много се компрометираха напоследък тия другари начело със Станишев. А и непрекъснато се опитват да вършат някакви подмолни неща и постоянно отвличат вниманието от истинските ни проблеми."

Велико Златанов, 64 г.,

пенсионер:

"Нищо не мисля, защото нищо няма да направят. Ако това, което те представят, не е игра на БСП, значи няма да има никакъв шанс. Който се е отцепил от партия, особено от тази, не е спечелил."

 

 

Росен Илиев, 42 г.

заварчик:

"Мисля, че този проект ще има по-добър успех отколкото ГЕРБ И БСП. Той обединява повече интереси и да се надяваме, че ще свършат наистина нещо за народа. Аз от 15 години работя в Италия, а семейството ми е тук. За толкова години не мога да си намеря работа, че да се върна. Затова се надявам, че всяко ново нещо може да е по-добро и да ме върне в България."

 

Даниела Кунчева, 49 г.,

работи в строителна фирма:

"Абсолютно на никого не вярвам вече и не виждам нищо ново. Дори по-скоро вървим надолу, отколкото нагоре. По принцип съм оптимист човек, но то вече в политиката няма какво добро да видиш."

 

Цветан Колев,

пенсионер:

"Аз съм за проекта "АБВ", защото в него ще бъдат привлечени нови лявомислещи и действащи лица"

 

 

върни се в НАЧАЛО