СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

КОНФЛИКТИ

Брой 3 (24 - 30 януари 2014 г.)


 

 

В Коиловци пак пропищяха от циганските кражби, хората се готвят за саморазправа

 

Румен Петков назначи допълнително шестима полицаи, а Цветанов съкрати седем, твърди кметът Красимир Иванов

 

Мургавите апаши отмъкват всичко, което може да се продаде или да се сготви, възмущават се коиловчани, сн. авторът

Кметът Красимир Иванов

 

Ангел АТАНАСОВ

Ако властта не вземе мерки и не спре набезите на крадците, ще се организираме и ще започнем сами да се браним. Не се търпи вече. Нощем си лягаме със страх, че може да не осъмнем", заявиха в края на миналата седмица жителите на Коиловци. Те твърдят, че през последните месеци кражбите в района отново са се увеличили. Хората са категорични, че извършителите на престъпленията трябва да се търсят основно в ромската махала на близкото с. Мечка. Мургавите апаши се промъквали в чуждите дворове и отмъквали всичко, което може да се продаде или да се сготви за ядене. Тази зима те най-често посягали на домашни птици.

"Около новогодишните празници за една седмица два пъти влизаха в имота ми. Упоили с нещо кучетата и задигнали общо 57 кокошки, пуйки и токачки. Не са подминали и ръчни инструменти, кабели и друго оборудване, което си бях оставил в помещението. За няколко години вече за пети път ме крадат", разказва Валентин Русков.

Според него спешно трябва да се приемат такива промени в Закона за частната собственост, които да позволят на всеки да може да брани имота си с оръжие. Ако управляващите, независимо кои са те, не дадат възможност на стопаните да се защитават срещу престъпни посегателства, народът ще се вдигне на бунт срещу тях, смята Русков.

"Миналата седмица два велосипеда ми откраднаха от гаража. Четирима души са били - разбили катинара, взели колелетата и са си заминали с тях. Съседи са ги видели да вървят по улицата, но не могат да ги опишат, защото е било тъмно", оплаква се 55-годишният Красимир Георгиев.

"Не всички пострадали от кражби подават жалби, защото полицейското ни управление е в Пордим. Пътуването до там излиза поне 10 лв. и на практика отнема цял ден, а не е сигурно, че крадците ще бъдат заловени", допълва негов съсед.

"Хората няма да търпят още дълго. В един момент ще им прелее и ще тръгнат сами да раздават правосъдие", смята Васко Цонев, единият от братята, които през октомври 2012 г. сгащиха в нивата си петима френски командоси и им хвърлиха як бой, защото ги помислили за крадци. След този случай нито един мургав апаш не смеел да припари до техен имот.

По времето, когато вътрешен министър бил Румен Петков, на полицейското управление в Пордим били отпуснати 6 допълнителни щатни бройки. Те са насочени към полицейския участък в Славяново, който покрива местния "бермудски триъгълник" - селата Бръшляница, Мечка и Коиловци. За кратко време след това престъпността в района била намалена до поносими размери. При управлението на ГЕРБ обаче МВР-шефът Цветан Цветанов намалил щата на пордимското управление със 7 служители, твърди кметът на Коиловци Красимир Иванов.

"Всяка година след прибирането на реколтата нарастват домовите кражби, защото от полето вече няма какво да се задигне. Като падне снегът, тези престъпления намаляват, защото извършителите знаят, че ще оставят следи. Тази зима обаче няма сняг и кражбите продължават с пълна сила", обяснява Иванов.

Според него бунтовни настроения в селото все още няма, но решение на проблема трябва да се намери. Един от вариантите е трите села да наемат обща охранителна фирма. Така ще има по-добра съгласуваност между нейните патрули и апашите ще бъдат залавяни по-лесно.

"Не сме спирали да работим активно по проблема с битовата престъпност в този район. Наскоро разбихме две групи от с. Мечка, които се занимаваха основно с кражби на черни и цветни метали. От началото на годината в трите села сме изградили секретни наши постове, назначили сме допълнителни нощни обходи, пренасочили сме и наши служители от други управления", заяви шефът на плевенската полицейска дирекция гл. инспектор Йордан Каменов.

"Ще преразгледаме въпроса за това кое районно полицейско управление да обслужва Коиловци. Поставил съм и конкретни задачи на областния директор на полицията в Плевен, по които ще очаквам конкретни резултати", каза в предаване по bTV в неделя главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.


 

 

Пандизчия с 16 присъди хванат да обира магазини

 

Атанас МИХАЙЛОВ

Наскоро излязъл от затвора рецидивист - 21-годишният Илиян П., отново е бил задържан от полицията. Плевенските криминалисти установили, че той е извършителят на четири взломни кражби в търговски обекти в края на миналата седмица.

Според разследващите на 17 януари около 21,30 ч. на ул. "Сан Стефано" в Плевен Илиян П. строшил стъклото на витрина на магазин за хранителни стоки. Задигнал отвътре монетник със 150 лв. и избягал. Два дена по-късно разбил входната врата на магазин в ж. к. "Дружба" и откраднал сума от около 90 лв. в банкноти и монети. Пак в същия квартал крадецът успял да счупи патрона на входната врата на друго магазинче, но вътре не намерил пари и прибрал няколко стека цигари. Най-малка се оказала плячката му от търговски обект на ул. "Петко войвода" в града - намерил само 17 лв.

Илиян П. вече има 16 присъди и всичките са за кражби. Най-малкото му наказание досега е било 6 месеца, а най-голямото - 2,5 г. "Специализирал" се е в дребните кражби. Първата си присъда е изтърпял в ТВУ-то в Бойчиновци, когато навършил 16 г. После започнал да обикаля затворите в страната. На свобода изкарва не повече от няколко месеца - докато го арестуват за поредното му престъпление, съобщиха криминалисти.


 

 

Повдигнаха обвинения срещу жестоки убийци от Славовица

 

Светлана ЧАМОВА

Окръжна прокуратура - Плевен, е внесла на 15 януари обвинителен акт срещу трима мъже, извършители на жестокото убийство на 88-годишен мъж в Славовица през март миналата година, съобщават от прессслужбата на прокуратурата.

Веселин Венков е обвинен, че в съучастие с Милен Илиев на 14 март със сила и заплашване са извършили грабеж, придружен с убийството на Тодор Дилов. Убийството е сторено по особено жесток и мъчителен за жертвата начин. Старецът е бил налаган с бухалки по главата и тялото. Мъченията включвали рязане с нож и ритници. След побоя нападателите преровили къщата, двора и взели каквото могат. Според обвинителния акт въпросните двама обвиняеми са отмъкнали две метални цистерни, матален капак, циркуляр, печка от бойлер на дърва, шублер, два ножа, 16 бр. електроди, 4 лева под формата на монети - всичко на стойност 910,20 лв., както и личната карта на жертвата.

Третият участник в злодеянието Иван Динчев е обвинен в това, че в съучастие с Веселин Венков е отнел противозаконно вещи на стареца на стойност 7,10 лв. - проводник и две метални скари, като е употребил сила. Другото обвинение срещу него е, че е притежавал патрони, без да има разрешение за това.

Обвиняемите са били съседи на жертвата. От година - две те били в постоянен конфликт със стареца. Той многократно подавал сигнали срещу тях - че го тормозят, че влизат в къщата му.

Възрастният мъж живеел сам, а трупът му е открит едва по обяд на другия ден от служители на социалния патронаж. Те го повикали по име и когато не им отговорил, влезли в жилището. Намерили тялото на стол до масата.

Скоро след извършване на престъплението окръжният прокурор на Плевен Иво Радев даде пресконференция по повод задържането на тримата обвиняеми, които са на възраст от 26 до 32 години. Тогава той съобщи, че са открити оръжията на престъплението - бухалката и ножът, със следи от кръв, намерени са и откраднатите пари, като част от доказателствата.


 

 

30 загинали по пътищата, над 1 500 катастрофи в Плевенско за година

 

Светлана МАРИНОВА

1 544 са пътните произшествия в област Плевен през миналата година, от които 251 са тежки с 30 загинали и 312 ранени, е равносметката, направена от пътната полиция. В сравнение с година по-рано настъпилите катастрофи са с 42 повече, но тежките автопроизшествия са със 7 по-малко. Загиналите са с двама повече. Най-честото нарушение, причиняващо катастрофа, е несъобразената скорост, на второ място - неправилните маневри, следва неспазване на дистанция. Най-многобройни по вид са сблъскванията между превозни средства - в резултат на това са настъпили 84 тежки произшествия с 16 загинали и 121 ранени. Следва по честотата "блъскане в стълб, дърво или ограда". Случаите на блъснат пешеходец се нареждат на трето място - това са 53 инцидента с 3-ма загинали и 57 ранени.

През миналата година най-тежка е била пътно-транспортната обстановка през юни с 18 тежки катастрофи и 10 загинали, сочи анализът, следва месец септември. По дни от седмицата най-фатален се оказва петъкът, следван от почивните събота и неделя. Часово най-тежка е обстановката между 15 и 18 часа.

На полицай на работна смяна се падат средно 2,1 нарушения. През миналата година пътните полицаи са регистрирали 551 случая на несключена задължителна застраховка "Гражданска отговорност", а установените нарушения от неправоспособни шофьори са 591.

От КАТ са установили, че най-голям принос за настъпване на транспортно произшествие има нарушението "несъобразена скорост". То е довело до 61 процента от тежките пътни инциденти. В същото време случаите на превишена скорост съставляват 74 процента от всички нарушения, констатирани от пътните полицаи.

Заради "неправилни маневри" са станали 7 процента от тежките катастрофи, а като установено нарушение от полицаите те съставляват само 1 процент.

По причината "отнемане на предимство" са настъпили 27 процента от тежките инциденти, сред всички установени нарушения това заема само 2 процента.

Изчислено е, че приборите за измерване на скоростта са засичали средно по 7,7 случая на превишена скорост на един уред. Уточнява се, че в областта са дейсвали 13 измерители на скоростта, от които 6 са мобилни системи JFR1-M и една стационарна камера. Един прибор за проверка на алкохол в кръвта е установявал 0,02 нарушения средно на ден.

 

 

Крими

 

 

Коли и къщи горяха в областта

 

Потушаване на пожари при четири леки автомобила, на две къщи и в един трафопост, е равносметката от работата на служителите от ПБЗН на 18 и 19 януари, информират от ОД на МВР.

Запалените коли са били паркирани в Плевен - съответно на ул. "Странджа", на ул. "Неофит Бозвели" и на ул. "Пирот". От запаления автомобил на ул. "Пирот" огънят е прехвръкнал на паркиран в съседство "Фолксваген". Само в първия случай категорично става въпрос за късо съединение.

Техническа неизправност на газова бутилка е предизвикала пожар в къща в Бреница. Късо съединение е подпалило къща в село Радишево. Унищожени са 65 кв. м покрив и домашно имущество. Отново късо съединение е причинило пожар в трафопост в Комарево.

 

Мъж от Буковлък "спестил" 38 400 лв. от невнесен акциз

 

Досъдебно производство за щета на държавния бюджет от 38 400 лева от невнесен акциз е образувано на 17 януари, съобщават от ОД на МВР. Извършена е проверка в дома на 44-годишен в Буковлък. В къщата и прилежащите помещения са намерени 253 кг насипен тютюн. По случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 234 от НК.

 

върни се в НАЧАЛО