СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

МАЛКИ СТЪПКИ

Брой 3 (24 - 30 януари 2014 г.)


 

 

Децата и вманиачаването им в телевизионните герои

 

Границата е премината, когато малчуганът не прави разлика между реално и фантазно

 

Някой беше нарекъл телевизията "безплатната бавачка на вашите деца". И ако я разглеждаме като такава, тя може ли да ни е от полза, или повече ни вреди? Ние като родители по-често сме апатични към нея и оставяме децата си с часове в нейните "обятия". Толкова сме изтощени от дългия, тежък ден в службата ни, толкова сме изнервени от ежедневните язвителни забележки на шефа ни, че ни е все едно къде са децата ни вечер, само искаме тишина наоколо. Но понякога се събуждаме от съня си, дочувайки картечници, взривове и крясъци от съседната стая. Стряскаме се и се озоваваме пред собствените си деца, втренчили запленени погледи в поредния детски филм, предлагащ им дневната доза насилие, екшън и адреналин... Дръпваме кабела и децата ни скачат като диви зверчета в защита на любимите си герои и филми. Виждаме погледите им и с ужас установяваме - те са празни! Това нашите деца ли са? Как се стигна дотук?

Ако търсим мнението на психолозите, дори може малко да се успокоим, защото много от тях защитават тезата, че телевизията може да бъде и полезна в определени "дози", защото чрез представяното насилие, детето е способно да се освободи от собствените си агресивни импулси и също така, че за формиране на ценностната му система, то се влияе не толкова от образите на екрана, колкото от родителите и връстниците си.

Проблемът идва от друго - от факта, че телевизията отклонява детето от по-съзидателни дейности и най-вече от така важния за него контакт с родителите и с други деца.

Детето като фактор Много деца, се "вманиачават" в някой от героите от екрана, като започват да ги имитират във всичко. Рядко дете се идентифицира с някой слаб и несправящ се. Повечето деца се чувстват слаби и уязвими и за да компенсират тези свои малоценностни изживявания, се възхищават от силните и справящите си, често пъти агресивни, понякога с магически способности, герои, които пред нищо не се спират, за да реализират мечтите си. Какво по-добро за едно дете - възхищавайки се на героя си, то се чувства по-силно, по-справящо се и с известен имунитет спрямо външния свят. Фантазира си, че ако бъде като Спайдърмен, никой няма да може да го нарани в света, който му изглежда самотно и враждебно място, пълно със сърдити възрастни.

 

Връстниците/средата като фактор

Едно дете, колкото по-самотно и неразбрано се чувства в семейството си, толкова повече е склонно да живее чрез героите от филмчетата. Други деца го правят от подражание. Особено в училищна възраст, връстниците стават значими за тях. Любимите герои на съучениците, автоматично стават и любими и на детето, защото за децата в тази възраст няма по-голямо наказание от това, да са игнорирани от връстниците си.

 

Родителите/възрастните като фактор

Друга причина децата да се привързват така силно към героите от филмите, колкото и парадоксално да звучи, могат да бъдат и самите родители. Още в най-ранната възраст на своите деца, наричаме сладките си дъщерички "куклички", обличаме ги в розови роклички, правим им къдрички с косичките като на Барби, а на невръстните си момченца още за втория им рожден ден подаряваме костюм на Батман или маска на Спайдърмен, а татковците с гордост заявяват: "Ти си истински Супермен. Покажи на чичо ти Миро мускулите!". Малките момченца и момиченца, още с осъзнаването си като самостоятелни индивиди, започват да се стремят да се харесат на възрастните, безкритично възприемайки ролите на малки феи или на кръвожадни пирати.

 

Къде е границата на нормалното увличане по героите от филмите за деца и къде се прекрачва тя?

Привързаността към филмовите герои е нормална дотогава, докато не започне да вреди на самото дете.Тоест, детето се е вманиачило тогава, когато не прави разлика между реално и фантазно и е изцяло обсебено от даден герой, реализира се чрез неговите реплики, маниери и др.

Смущаващо е 5-годишната ни дъщеря да иска да ходи на детска градина всеки ден с крилца на малка фея и да плаче, когато от нея се иска да извърши нещо ежедневно, което не е включено в репертоара на феите, или 6-годишният ни син да иска да лети като Батман от 9-ия етаж!!! Преди време имаше такъв случай в Америка.

Нормата е дотам, докъдето няма вреда за детето. Няма дефиниция в този случай. Родителите сами преценяват границите, които да поставят на своите деца.

 

Как родителите да избегнат прекаленото увличане по даден герой?

Децата са склонни да преекспонират мястото на любимите си герои в живота си, ако се чувстват игнорирани и самотни. Едно дете, обградено от много грижи и внимание от страна на възрастните, много повече ще предпочете живия живот пред фантасмагоричния свят на детските филми. Родителите могат да подпомогнат детето си чрез:

- внимание;

- общуване;

- обгрижване;

- ангажиране на вниманието на децата с дейности, които ги развиват -четене на книжки, спорт, игри, пъзели, конструктори и др.

- насочване на енергията и фантазията им към конструктивни сфери.

 

Кое е положителното в това да имаш герой от детски филм за фетиш?

Често пъти, героите са изобретатели, мечтатели, с размах, без ограничения. Провокират децата да мечтаят и да творят. Когато се чувстват уязвими, децата компенсират, като мечтаят да притежават силата на героя си. Живеят с мечтите на героя си. Той ги кара да се чувстват по-малко самотни. Децата вярват в магическото и знаят, че нещата винаги могат да се променят, а не са статични във времето. Тоест, дава им се усещане, че всичко е поправимо и това може да намали постоянното чувство за вина, което е ежедневен "спътник" на почти всяко дете в свят, в който доминиращото обръщение към него започва с "НЕ!".

 

Коя е отрицателната страна и какви са негативните последствия?

- Децата влизат в измислен свят, в който често пъти доминират насилието и агресията, губи се връзката с реалността.

- Идентифицират се с героя си, но само докато са пред телевизора или пред компютъра и като "излязат навън" , се чувстват още по-слаби и по-несправящи се.

- Има риск да се идентифицират в героя си до крайност и да реализират поведение, което е неприемливо за реалния живот.

- Има герои-любимци само на момчетата и само на момичетата, но има и общи любимци, които се харесват на всички деца.

 

Попитахме две братчета и тяхната браточедка, които все още не са "вманиачени" в героите от анимационните филми, кои са любимите им герои и какво харесват в тях. Ето какво ни отговориха те:

 

Лиа, 10 г.

"Момичетата обичат красиви и забавни герои, а момчетата обичат да има бой."

Герои:

- Феите от "Уингс" - имат училище и се борят срещу лошите сили.

- Хана Монтана - винаги си прави шеги и е известна, но никой от нейното обкръжение не го знае, защото тя го пази в тайна.

- Чалдър - на нищо не прилича, но е забавен.

- Сабрина - прави магии.

- Том и Джери - много са забавни.

- Спондж Боб - една много готина гъба, която се забавлява със своите приятели.

- Шрек - смешен е и децата му са много сладки.

 

Филип, 9 г.

"Момичетата обичат феи, а момчетата да има неща, които да ги забавляват, например, Шрек си бърка в носа, яде гъсеници, да има интересни истории и приключения".

Герои:

- Батман, Супермен, Спайдърмен - помагат на по-слабите.

- Флап Джак - малко дете, което има капитан на кораб за приятел и се забавляват заедно като участват в много приключения по море.

- Чалдър - човече е, нещо като заек, не може да се обясни точно какво е, но прави някакви неща и се забавлява като готви.

- Котаракът Гарфийлд - много обича лазаня, има много приятели и се забавлява с тях.

- Спондж Боб - има много приятели.

- Шрек - той е чудовище, което се включва в много интересни истории, има много приключения.

 

Стефан, 5 г.

"Децата обичат Мики Маус, защото в това филмче има и място, където децата да отговарят на въпроси и да научат нови неща. И да има нещо, което се изобретява, защото аз много обичам да си изобретявам .

Герои:

- Хълк - има много бой. Обичам такива филми.

- Батман, Супермен, Спайдърмен - много са силни и смели.

- Героите от "Мечо Пух" са детективи, откриват различни неща и помагат на другите животни.

- Чалдър - там има един готвач, който готви, аз обичам да правя разни неща и да правя курабийки.

- Флап Джак - обичам приключенията.

- Финиъс и Фър - хора, изобретатели на машини. Харесвам ги, защото и аз обичам да си изобретявам.

- Рибката Немо - мечтая си да съм риба, за да видя какво е в морето. Немо е щастлив и аз съм като него.

 

От сайта на
Димитрина Проданова - детски психолог http://www.detski-psiholog.com


 

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ

върни се в НАЧАЛО