СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                       КОНФЛИКТИ                                  "BG Север" - брой 3 (20 - 26 януари 2012 г.)


 

Кошмарни стъпала мъчат плевенчани по две улици

 

Ситуацията не се е променяла вече 15 години, твърдят потърпевши

 

По разбитите стъпала хората се движат с повишено внимание дори когато е сухо, сн. авторът

По разбитите стъпала хората се движат с повишено внимание дори когато е сухо, сн. авторът

Инна СТЕФАНОВА

Кошмарни стъпала са част от две централни улици в Плевен. И двете водят към шест училища, стадион, информационен център, спортна зала, към десетки жилищни кооперации, магазини и места за работа. Едната улица е "Никола Петков", другата - "Драгоман". Улиците са и едни от най-стръмните в града. Вероятно за това преди години по трасето им са изградени стъпалата, за да бъдат улеснени пешеходците. Сега нещата стоят точно на противоположната страна. Стъпалата, 60 на брой до зала "Спартак", ако се минава по "Никола Петков" и още 40 след залата, са истинско изпитание за нашенци, независимо от коя възрастова група са. Те са разбити, разнебитени са и бордюрите около тях. Там, където плочки все пак са останали, са разместени и хлопащи. Същата е ситуацията със стълбището по "Драгоман". Ако се ползва шофьорски език, хората трябва да се движат на първа скорост, иначе рискуват здравето си, когато се качват или слизат по тях. А потокът от пешеходци съвсем не е за

подценяване - спортисти, ученици, работещи, живущи.

Минавам всеки ден по два пъти от тук, казва Даниела, която учи в Професионалната гимназия по електроника и химични технологии. Когато е сухо тя не се тревожи особено, но завали ли дъжд твърди, че стълбите се изравняват, защото водата, която шурти по тях, е подобна на буйна планинска река. Най-труден е маршрутът за 72-годишната Илиянка Попова.

Тя живее на "Драгоман" и когато през зимата падне сняг и след него дойде поледицата, е като заклещена в дома си. За нея няма вариант да се движи нито надолу, нито нагоре, чувства се като затворник. Машини за почистване не могат да се движат по стълби, трябва да се маха снегът на ръка, а такова чудо тя няма спомен скоро да е виждала.

Живеещите по двете улици или в съседство твърдят, че ситуацията не се е променяла повече от 15 години. Около стълбите, които са разбити, хлътнали на места, клекнали по краищата или просто липсващи на всичкото отгоре, зеят дълбоки повече от два метра ями - капаците са изчезнали и други не са поставени. "Сами виждате какво е, децата ни няма къде да играят, питате ли ме как водя малката до детската градина. Към опасните стъпала прибавете и тъмницата в голяма част от района", допълва картинката Владислава Донова.

Какво като снимате, нещата няма да се оправят, реагира друга жена, видяла ни да щракаме с фотоапарат стълбища и дупките около тях. Поне такива бяха оправданията на досегашните управляващи. Тук не само не е ремонтирано, но не е почиствано от години, продължи възмутено да коментира тя.

 

 

Факсимиле от откраднатата публикация в сайта mamita.bg

Факсимиле от откраднатата публикация в сайта mamita.bg

Пак ни окрадоха нагло!

 

За пореден път авторска публикация на "BG Север" бе брутално открадната от мързеливи столични журналисти, без да цитират първоизточника. Крадците този път са от претенциозния таблоид "България днес".

В първия си брой за тази година вестник "BG Север" публикува авторски материал на Поля Томова, озаглавен "Учител отправял сексуални намеци на петокласнички". В него се разказва за преподавател по изобразително изкуство, който определил 11 - 12-годишни ученички като "секси" и често снимал децата с личния си фотоапарат. След разкритията за педофилските страсти, учителят е напуснал ГПЧЕ, където учат децата. Историята ни бе разказана от бащата на едно от момичетата, с изричната уговорка да не споменаваме нито неговото име, нито това на детето му. Човекът твърди, че е казал за случая само на нас, без да търси други медии. Изведнъж обаче материал по въпроса се появява във вестник "България днес", откъдето веднага е копиран в сайта mamita.bg. Проучване показва, че почти същият текст има и в сайта "Скандално". На места текстът дублира едно към едно написаното в "BG Север", без да е цитирано нито името на изданието, нито на автора. Бащата - източник на информацията за плевенската медия, е категоричен, че никой от друг вестник не го е търсил и съответно той не е говорил пред друг журналист. Как тогава е цитиран във въпросните издания? Отговорът е в сравнението с текста в "BG Север".

За плевенския седмичник това е поредната кражба на теми и материали. Няма нищо лошо, когато колеги намират при нас нещо, заслужаващо представяне в национална медия. Безсрамно е обаче да ползваш чужд текст, без дори да си дадеш труда да потърсиш източника на информация, както и без да се позовеш на изданието, от което нагло крадеш. Подобно поведение показва не само липса на елементарно възпитание, но и отсъствие на всякакви правила в професията. "BG Север"

 

 

Спор между разведени родители прати името на отрочето им в съда

 

Ива СЛАВКОВА

Рядко срещан, но не и необичаен казус трябваше да решават на свое заседание магистрати от Плевенския районен съд. Да бъде променено името на отрочето й поискала вече разведена със съпруга си плевенчанка. Мотивирала се с факта, че от година - две всички се обръщали към момчето не с името Евелин, а с другото - Миролюб. Твърдяла, че дори малчуганът вече свикнал с него. На заседанието се явил и таткото на детето, който отстоявал противоположната позиция - да не се променя името, защото във всички документи момчето му вече е записано с него. Свидетелка от страната на майката твърдяла, че родителката харесва новото, а не старото име на момчето, защото така се казвал и брат й.

Магистратите взеха решение в полза на първото име на малчугана. Те подчертаха в решението си, че законодателят допуска промяна, "когато името е осмиващо, опозоряващо или обществено неприемливо", а не защото неприязънта между възрастните е до там силна, че да засегне вече даденото веднъж име на момчето. Останаха и на позицията, че "обстоятелството, че майката на детето се обръща към него с друго име не е важно и то не налага промяна на името".

Ако някой трябва да се чувства огорчен от ставащото, то това е момчето, достатъчно наказано от факта, че родителите му живеят разделени, твърди служител в съда, свидетел на странния съдебен казус. И дава пример с наистина неприемливи и смешни имена като Звездолет, Букетка и Балетка, Стоман и Стадион, които наистина могат да превърнат момче или момиче в обект на подигравки.

Собственото име на всяко лице се избира от родителите му и се съобщава писмено на длъжностното лице по гражданското състояние при съставяне на акта за раждане. Ако родителите не посочат име, длъжностното лице определя името, което сметне за най-подходящо, пише в актуализирания миналата година Закон за гражданската регистрация. Ако избраното име на детето е осмиващо, опозоряващо, обществено неприемливо, длъжностното лице има право да откаже вписването му в акта за раждане, припомнят плевенски магистрати.

 

 

Измамените от словенска фирма работници получиха парите си

 

Вяра ЦЕНОВА

18 от 22-мата измамени от словенската фирма "Лапстрой" работници получиха парите си след намесата на Инспекцията по труда в Плевен. След подадени три жалби от настоящи и бивши работници са направени поредица от проверки. При първата от 14 ноември 2011 г. е съставен протокол с 6 предписания, като в последствие са съставени два акта. Предписанията тогава са били свързани със Закона за безопасност на труда - фирмата не е имала оценка на риска и застраховка за трудова злополука за работниците. При следващата проверка вече е съставен протокол и са дадени предписания за 22 нарушения, свързани със забавяне на заплатите на работниците. От Инспекцията по труда изпращат призовка до управителя на фирмата в Словения Йерко Лап чрез един от пълномощниците му Елка Тодорова. 18 от работниците получават възнагражденията си за октомври и ноември. При извършената трета проверка Тодорова подписва и приема наказателните постановления, всяко от което на стойност от по 1 500 лв.

На 29.12.2011 г. е връчена и призовка на другия пълномощник Цветан Атанасов, който обяснил, че се е отказал от пълномощното и от 3 януари 2012 г. няма да извършва никакви действия, свързани с фирмата, за което е уведомил и Йерко Лап. На посочената в призовката дата 05.01.2012 г. Елка Тодорова предоставя документи на фирмата, посочени в призовката, но заявява, че води писмена кореспонденция на английски език с управителя на фирмата в Словения, в която е депозирала искането си и отказва да изпълнява действията по пълномощно.

Изпратена е призовка по чл. 47, ал.1 от АПК, преведена на английски език до Йерко Лап в Словения за представяне на документи за изплатени трудови възнаграждения на останалите четирима работници, фигуриращи във ведомостта за заплати, но не поставили подписите си в тях.

Историята започва в началото на октомври, когато по медиите бяха разпространени обяви, че чрез Бюрото по труда се търсят над 200 човека за изпълнение на строителен обект в Словения. Обещаната заплата бе до 500 евро месечно при 8-часов работен ден, заплащане на осигуровки, подсигурен транспорт, храна и квартири. В договора, който са подписали хората, е обявено, че ако полагат труд в извънработно време, той също ще се заплаща допълнително.

В Словения обаче хората взимали само по 1,75 евро на час, при най-ниско заплащане в страната 3 евро на час. На ден им се полагало по 3,50 евро за храна. Йерко Лап събрал договорите им, по-късно им обещал, че ще си ги получат в Плевен. Измамените се върнали без пари в родния град, напразно издирвали представители на фирмата, за да получат обяснение - кога най-сетне ще вземат заработеното си възнаграждение. По време на издирването получили информация, че "Лапстрой" е участвала по някакъв европейски проект за развитие на човешките ресурси, като авансово е взела пари, а наемането им било камуфлажно - колкото да се оправдаят вече похарчените средства.

 

 

Онлайн пазаруването все по-рисково

 

Лилия ДИМИТРОВА

Така модерното напоследък онлайн пазаруване крие все повече рискове, често потребители на най-големите сайтове са измамници и несериозни тийнейджъри, а вече се говори и за схеми за измама, установи проучване на "BG Север".

В най-големия сайт за онлайн пазаруване са регистрирани хиляди потребители, а стоките, които се предлагат, са близо 400 000. Услугите са покупки, продажби или размяна на артикули. Може да се намери всичко - от книги, гримове, обувки до апартамент или кола. Стотици сделки стават само за един ден, като голяма част от тях са рискови, споделят опарени. Реална представа за размерите на измамите и кражбите може да се добие и от форума в сайта, в раздела "Некоректни потребители".

Има няколко схеми за измама, твърдят ужилени, които споделят "опита" си навсякъде, за да предпазят други "риби". Най-разпространена е кражбата на дрехи, обувки, козметика и др. Често срещан е следният пример. Дадена потребителка предлага ботуши за 30 лв., получава съобщение от друга, която изявява желание да ги закупи. Продавачката по наивен начин решава да изпрати стоката, преди да й бъдат преведени парите. И "пие една студена вода". Случаите с откраднати по този начин вещи са безброй, а наказанието за измамниците е само нападки и обвинения във форума.

Често недобросъвестни потребители предлагат стоки (най-често дрехи) като примамка, без да има имат намерение да ги продават. Получават парите за стоката си, но не я пласират. Теми във форума разкриват безочливи апаши, най-често тийнейджърки, окрали десетки потребители. Много често момичета връщат откраднатите вещи след заплахи с полицията или лично посещение в дома на измамницата от група потребителки. Това е възможно, тъй като се дава адрес при изпращането на стока по пощата и мобилен номер с куриерска фирма, но само ако измамникът е дал верни данни.

От звеното на Комисията за защита на потребителите в Плевен заявиха, че за миналата година имат само няколко жалби, свързани с измама в подобни сайтове. Че маменето не е масово твърдят и администраторите на най-голямата платформа за пазаруване по интернет.

 

върни се в НАЧАЛО