ТЕМА


 

Вечерният час хвърли на двата

полюса тийнейджъри и родители

 

Малчуганите и тийнейджърите вече няма да могат да бъдат сами навън след 8 часа вечерта, решиха депутатите, като гласуваха промени в Закона за закрила на детето (ЗЗД). Дете, което не е навършило 14 години, не може да бъде на обществено място без придружител след 20,00 часа. Вечерният час, след който децата между 14 и 18 години не могат да бъдат сами на обществено място, е 22,00 часа. Родителите, настойниците и попечителите са длъжни, ако не могат сами да придружат децата си на обществени места, да им осигурят пълнолетен придружител. В противен случай може да им бъде наложена имуществена санкция от 300 до 500 лв., а при второ нарушение глобата е от 500 до 1 000 лв.

Завишени са санкциите за търговците, които продават алкохол и цигари на деца. Досега те са били от 1 000 до 2 000 лв., като се променят и стават от 2 000 до 4 000 лв. В законопроекта е въведена нова санкция за установяване на повторно нарушение - временно спиране на дейността за определен срок, но не по-дълъг от една година.

Родителите, настойниците и попечителите са задължени да не оставят без надзор и грижа децата до 12-годишна възраст, ако с това се създава опасност за тяхното физическо, психическо и нравствено развитие. Наказанието при установено подобно нарушение е глоба от 1 000 до 2 000 лв., а при повторност санкцията е от 2 000 до 5 000 лв.

Досега вечерният час бе регламентиран единствено с наредби на общинските съвети за отделните общини. Но тези нормативни документи указват единствено след колко часа тийнейджърите нямат право да посещават увеселителни и питейни заведения без придружител и не регламентират престоя им на други обществени места. Очевадно е обаче, че никой не спазва тези наредби. След полунощ дискотеките и кръчмите продължават да са фрашкани с пияни и дрогирани тийнейджъри.

 

 

Плевен

 

13-годишна се обяви за ограничението

 

Седмокласничката не приема поведението на повечето си връстници

 

Въпреки забраните, дискотеките продължават да са фрашкани с пияни и дрогирани тийнейджъриРалица ПЕТРОВА

Въвеждането на вечерен час разбуни духовете сред тийнейджърите. Естествено, почти всички са на мнение, че това ще ограничи свободата им и никой няма да се съобразява със законовите разпоредби. "Абсурдно е дори да се говори за такова нещо. Излиза, че аз като съм на 13 години, през лятото в 8 часа вечерта не мога да сляза пред блока без мама или тате? Или ако седя на пейките на фонтаните в девет и половина с приятелки ще дойдат полицаите и ще ме заведат вкъщи, а на нашите ще наложат глоба? Не ми се вярва това да стане. Та то през лятото се стъмва в десет. Аз не съм против да има вечерен час, но поне да е до тъмно. Аз и без това сега така се прибирам", обяснява своята гледна точка седмокласничка.

Веднага след гласуването на промените в ЗЗД интернет форумите (едно от предпочитаните места за комуникация на тийнейджърите) се напълниха с мнения по темата. Любопитно е следното: "Радвам се, че някой забеляза какво вършат тийнейджърите, защото на мен лично взе да ми писва. Да, и аз се вписвам все още към тях, но това не значи, че съм като тях. Най-накрая им (ни) обърнахте внимание. Всички много добре знаят какво правят 14-17-годишни младежи по дискотеки и кафета, всички много добре знаят как се държат и точно тези всички е редно да кажат стоп на точно това. Аз не ходя на дискотеки, не ходя по какви ли не кафенца, не слушам чалга, не пуша и не пия алкохол (само бира... но не знам това дали се "зачита") и не приемам поведението на моите връстници. Ако някой 15-годишен прочете това сигурно ще си каже: М' тя тая е *баси забитото "парче". И тук е мястото да отправя послание към всички такива хорица в т. нар. пубертет: Драги мили мои "набори", животът ви не е само дискотеки и **ане, препиване до пръсване, викане по улиците и псуване на даскалите. Никой не иска да ви търпи вас и вашето поведение. Искате бързо да порастнете, да, но приемете, че големите хора не се държат като вас. Така, че... може и аз да се прибирам сравнително рано, но поне знам, че другите диваци също са си вкъщи и няма чак такава опасност някой да ме пребие зад ъгъла, щото не го кефи как се обличам".

Родителите са на полюсни мнения. Едни смятат, че подобно отношение към децата им е церберско и те сами трябва да решават дали и доколко да ограничат отрочето си. Знаят и как да го контролират и не биха оставили това "в ръцете на държавата". Други приветстват идеята, но не вярват, че законът ще се спазва. "Тъй, те хубаво да сложат този вечерен час, но кой ще го спазва, да не сме в казармата случайно. А и колко патрулки са минавали дори след 10 и не прибират никого. Това са глупости. Иначе е съвсем нормално да го има това ограничение", е тяхното мнение.

Досега вечерният час за малолетни и непълнолетни на територията на община Плевен е регламентиран с наредба 14 на общинския съвет. Последните изменения са от 23.03.2006 г. Според документа в заведенията за развлечение (кафенета, локали, кафе-аперативи, игрални зали, зали за компютърни игри, клубове (в това число компютърни и интернет клубове), барове, ресторанти, дискотеки и др.) на територията на община Плевен "се забранява достъпът на лица до 18-годишна възраст след 23 часа в периода от 1 април до 30 септември и след 22 часа в периода от 1 октомври до 31 март, и на лица до 14-годишна възраст (включително) след 21 часа в периода от 1 април до 30 септември и след 20 часа в периода от 1 октомври до 31 март, които не са придружени от родител или настойник".

 

 

ловеч

 

Мненията разделени 50 на 50

 

Мира ГАНЧЕВА

Родителите в Ловеч одобряват въвеждането на вечерен час за децата наполовина, показа репортерско проучване на "BG Север". Абсолютно за вечерния час са те по време на зимния период, но скептично са настроени за лятото. Защото тогава е топло, децата не са училище и най-естественото им желание е да играят навън, обясняват те. Иначе майките и бащите са категорични, че деца и тийнейджъри нямат работа в заведения в такъв късен час без родителски надзор.

Пълно неодобрение на забраната декларират обаче учениците, и то най-вече от гимназиалния курс. 15 - 16-годишните госпожици се чувстват достатъчно пораснали, за да ходят на дискотека например и роптаят открито против вечерния час. Не знаят на практика какво ще правят, след като забраната вече е в сила, но предполагат, че ще наблегнат на частните купони. А когато в някоя от дискотеките гостува обичана от тях фолкзвезда, вероятно ще прибегнат до варианта "молба към родителското тяло" да ги придружи. Макар че емоцията вече няма да е същата, изказват съжалението си тийнейджърите. В малко по-завидно положение считат, че са тези, които имат пълнолетни батковци и каки. Трудно ще е да ги убедят, че трябва да са заедно в дискотеката, но все някак си ще се справят, надяват се децата.

 

 

ВИДИН

 

На децата не бива да се поставят рамки

 

Теменужка ИЛИЕВА

"Вечерен час - това е било едно време. Сега децата не може така да се ограничават. При това доста години нямаше почти никакви изисквания към поведението им, те свикнаха да живеят свободно. Ако не е страхът ми от престъпления, не бих спирал дъщеря си от дискотеки и други забави". Това са думи на родител на ученичка от Пето основно училище "Иван Вазов". Видин се прочу с това, че родители започнаха да пишат бележки на децата си, че са съгласни да посещават сами заведенията или да остават на улицата при хубаво време до късно. И да ги заверяват пред нотариус. Това стана преди две години, когато общината се опита да въведе вечерен час за учениците на своята територия.

Но има и родители, които приемат въвеждането на вечерния час с облекчение. Така ще имат оправдание пред децата си, когато им четат конско да се прибират рано вечер. Не смятам, че вечерният час ще промени нещо, но поне започна да се говори за дисциплина, за ред, по който учениците трябва да живеят, смята Валентин Пенков от видинския квартал "Калето". Сам той е израснал във време, когато е имало вечерен час, но твърди, че не винаги го е спазвал. Криел се е, минавал е по тъмните улички и пак е оставал до късно навън. Как сега да искам от детето ми да спазва вечерен час, чуди се той.

Ето какво сподели ученик от основно училище "Климент Охридски": "Аз и сега се прибирам в часа, в който ми кажат мама и татко. Имаме си телефони и постоянно се чуваме. През зимата не ходим никъде, а и аз не закъснявам. Вечерният час е за зимата. Но като стане топло, как да се прибирам рано вътре. Не е възможно. Мисля, че за лятото вечерен час не е много подходящо. Лично аз няма да го спазвам".

 

 

ВРАЦА

 

Учениците против, майките не вярват, че ще има ефект

 

Цветана ЕВГЕНИЕВА

Учениците във Враца принципно не са съгласни с въвеждането на вечерен час, е заключението от анкетно проучване, извършено от няколко медии във Враца. Те са убедени, че дори и предложението да бъде прието от депутатите на второ четене, подрастващите няма да се съобразяват с него. Много от тях признават, че не се вълнуват от въвеждането на вечерен час, защото просто няма да го спазват.

Това не е демократично, заяви пред репортер на "BG Север" 16-годишната Александрина Маринова. Тя би приела вечерен час, но до 23 ч., когато обикновено се прибира вкъщи. Въпреки това не отрича това да има някакъв положителен ефект, тъй като родителите ще са принудени да прибират децата си, ако започнат да се налагат глоби.

Според абитуриента Силвио Александров това решение не е правилно, тъй като и учениците имат право на малко развлечения. Той припомни приказката: забраненото е най-сладко. Според него мерки като въвеждане на вечерен час, задължително униформено облекло и други в този дух са израз на абсолютно безсилие и неумение от страна на който й да е да разбере младото поколение и на връщане към системата на тоталитарното образование.

Различно е мнението и на родителите. Според служителката във фирма Иванка Ангелова и сега всеки общински съвет има наредба, в която са вписани като задължителни ограничения за вечерния час на учениците, забрана за продажба на алкохол и цигари на непълнолетни, но проверяващите органи само понякога отчитат дейност. Тя изрази съмнение, че с този закон нещо ще се промени. Що се отнася до санкции за родителите, не може всеки да седи постоянно до детето си и да го контролира. Майката на 18-годишен ученик от врачанска гимназия Славия Страхилова е за въвеждане на вечерен час, въпреки че законът все още не е гаранция, че той ще се спазва. Според нея положението в училищата прилича на анархия. Преподавателите не са педагози, а пъдари, подложени на ежедневен тормоз, подигравки, че и на откровени гаври понякога. Тя подкрепя идеята при системни нарушения на учениците да им бъде възлаган общественополезен труд - почистване на училището или двора му, както и непослушните ученици да бъдат гонени от час за нарушаване на дисциплината.

Друг родител, Данаил Кунчев, от АЕЦ"Козлодуй", също е за въвеждане на вечерен час на учениците най-вече заради нарастващата престъпност. Той е убеден, че трябва да се вземат драконовски мерки против тези, които не спазват закона за продажба на алкохол и цигари близо до училищата, в обществените заведения и дискотеки. Според него нашето общество е прекалено демократично към своите деца като им даде почти анархистична свобода. На Запад мерки като униформа и намаление на поведението ги има, дори в по-суров вид, и то в най-елитните и уважавани гимназии и колежи. Там за най-малкото провинение ученикът остава за извънкласни занимания или за работа в полза на училището.

 

 

монтана

 

Трябва полицаите да имат по-малко работа

 

Момчил ИВАНОВ

Повечето родители от Монтана, запитани от наш репортер за новия закон за вечерния час за учениците, заявиха, че подкрепят наложеното ограничение. Според Катя Петрова, майка на две деца, е добре, че законодателите са се сетили да ограничат престоя на непълнолетни в дискотеки и барове, както и продажбата на цигари и алкохол за тях. Петрова смята, че първото ограничение трябва да бъде поставено от самите родители, за да остане по-малко работа за полицаите и общинарите, които ще следят за спазването на закона. Тя коментира, че в момента повечето от родителите не се интересуват къде излизат децата им вечер и в колко часа се прибират. Поради това е почти невъзможно полицията да прибере всички ученици, които се черпят до късно с алкохол в барове и гуляят в дискотеки.

Милена Георгиева, майка на абитуриент, коментира, че вечерният час е полезна мярка. Според нея голяма част от децата, които сега растат или са вече младежи, са лишени от ценностна система и ограничението да стоят вкъщи би ги възпряло поне малко да правят глупости навън. "По време на прехода у нас през последните 20 години децата изгубиха голяма част от ценностите, а те бяха заместени с пороци - алкохол, цигари, чалга и т. н. В момента в младежките компании се хвалят кой повече ракия е изпил, колко пъти е повръщал след това и как е паднал под масата. За подобни младежи наистина трябва вечерен час", заяви Георгиева.

 

 

ВЕЛИКО ТЪРНОВО

 

След като семейството не може, нека държавата да се справи

 

Кремена КРУМОВА

След като не могат родителите да въведат ред в режима на децата си, нека държавата да го направи. Така отговаря майка на три деца - две ученички и една студентка, по повод въвеждането на вечерен час за тийнейджърите. "Аз на моите деца още преди държавата да е гласувала и предлагала каквото и да е било, съм им въвела вечерен час и режим на ставане, лягане и прибиране вкъщи. Не може родителят да не знае къде е детето му. Не може то да се шляе безцелно по улиците и да няма майка или баща, които да са загрижени за него. Щом като родителите не могат да накарат децата си да се прибират вкъщи навреме и в указан час, нека държавата да го стори, категорична е майката. Според нея съществуват забавления за всяка възраст. Друга майка пък е категорична, че ограничението няма да даде очакваните резултати. Причината е, че на голяма част от учениците родителите работят в чужбина. Гледат ги я баби, я дядовци, или децата сами се грижат за себе си, което е "предпоставка за едно по-неморално поведение". "И какво значи пълнолетен или възрастен да придружава детето след 20 часа или 22 часа. Че той и сутеньорът й може да бъде пълнолетен, кой ще го разбере, че е такъв, чертае мрачната картина родителката.

Определено най-недоволни от новия закон са учениците, които са свикнали да купонясват в късните часове на денонощието. Най-доволни пък са тези, които имат навършени вече 18 години и не ги ловят забрани. Повечето от учениците обаче са на мнение, че родителският контрол все пак е най-важният. Други смятат, че щом родителят го знае къде е, няма нужда от вечерен час.

От общината казват, че разполагат с групи специалисти, които посещават с полицаи вечерните заведения или интернет залите и следят дали има малолетни или непълнолетни навън след 20 часа. Тези проверки обаче не дават съществени резултати, след като и родителите нехаят къде е детето им. Няма и глобен такъв, за каквото и да било. Може пък да се стреснат, след като вече ще има глоби, коментират майки, отговорни за възпитанието на отрочетата си.