КОНФЛИКТИ


 

Скандални дела за грабежи с убийства гледат в Плевен

 

Съдийка пусна рецидивист срещу 500 лева, иска отвод на прокурора

 

Съпартийците на убития през 2005 г. войвода Милен Атанасов всяка година почитат паметта му

Емилия КАРАБУЛЕВА

Няколко сериозни дела за грабежи с убийства разглежда в момента Окръжният съд в Плевен. Общественият интерес към тях е предизвикан не толкова поради ужасяващата драма, която разкрива всяко от тях, а заради начина на провеждане на съдебните битки в зала. Във всеки един от тези случаи има скрит подтекст, някои обстоятелства предизвикват множество въпроси. В крайна сметка потърпевшите роднини и близки на жертвите искат да дочакат справедливи присъди за убийците, и то в обозримо бъдеще.

Вече за 14-и път в плевенския съд се отлага делото за жестокото убийство на знаменосеца на ВМРО Милен Атанасов. Заради златен ланец и 100 лв. в нощта на 23 декември 2005 г. той бе нападнат и пребит от Симеон Берков и Недялко Атанасов. В момента и двамата извършители са на свобода, Берков бе пуснат от съдия Върбина Мълчиниколова само срещу 500 лв., при положение, че срещу него има висящо друго дело за проблеми с наркотици. Прокурорът Георги Асенов протестира мярката за пореден път. Берков бе задържан и освобождаван няколко пъти по време на процеса.

Скандал избухна на последното заседание по делото, когато съдебният състав поиска отвод на прокурора Георги Асенов заради нарушаване на реда в залата. Процесът беше прекъснат, а председателстващата състава Върбина Мълчиниколова изпрати писмо до Окръжна прокуратура, в което се искаше Асенов да бъде заменен с друг прокурор, за да продължи нормално процесът. Незабавно, след съвещание на 5-ия етаж в съдебната палата, последва отговор. Обвинител №1 на Плевен Марио Василев излезе със становище, че не може да стане смяна, тъй като това ще навреди на правилното решаване на делото. То беше отложено за 2 февруари т. г., на тази дата съпартийците на жертвата Милен Атанасов от ВМРО подготвят протест пред съдебната палата в Плевен.

За да прикрие грабеж, Богомил Кънов от с. Крушовене преби зверски, а след това подпали жертвата си - 84-годишния Илия Жиянов от същото село. Драмата се разиграла през октомври 2006 г., когато на Кънов потрябвали пари и решил да ограби беззащитния Жиянов. Крадецът подбрал двете си сестри, наредил им да се облекат в черно, за да не будят подозрения. Взели едно шише с разредител и се запътили към дома на Жиянов. След щателно претърсване на всички стаи грабителят установил, че е бил път напразно, пари не намерили никъде. Това предизвикало гнева му, нахвърлил се върху спящия старец, пребил го с юмруци, а после му нанесъл няколко удара с нож в корема. Насилникът не се задоволил с това. За да прикрие грабежа, с разредителя подпалил тялото, леглото и масата. После заедно с ужасените си сестри затворил вратата на стаята и се прибрал у дома.

По- късно 84-годишният старец издъхнал в страшни мъки, органите на реда, дошли на местопрестъплението, го открили обгорял в поза "сякаш се бори за последна глътка въздух".

Цели 12 години ни делят от далечната 1997 г., когато заради телевизор, фотоапарат и ръчен часовник бе удушен Милчо Матов от Кнежа. Делото срещу подсъдимия Георги Чалъков започна през 2006 г., а близките на жертвата още чакат справедливост. Чалъков влязъл в дома на Матов заедно с двамата си съучастници Сергей Клисарски и Станислав Янков. Грабителите се подсигурили срещу "чужди очи като залепили късчета хартия върху шпионките на съседите. Матов бил изненадан от посещението на натрапниците, отворил вратата на дома си, след което бил избутан навътре. Клисарски силно стиснал с ръце шията на Матов, запушил устата му с вратовръзка, за да не вика за помощ. После отрязал телефонен кабел, с него завързал ръцете и краката на жертвата си на гърба, като я оставил да лежи по корем. Започнал безразборно и хаотично да вади вещи от шкафовете, хвърлял ги на пода. Похитителите не намерили пари, задоволили се с наличната техника - телевизор, фотоапарат и ръчен часовник. Милчо Матов бил оставен в безпомощно състояние, след ужасни мъки човекът се удавил в собствената си кръв. Така го намерила съпругата му Надежда Матова.

След няколко години, през 2000 г. и 2001 г. при автомобилни катастрофи загинали Янков и Клисарски, а Чалъков бил разкрит като извършител на деянието въз основа на иззетите дактилоскопни следи. Затова 12 години по-късно той единствен застава през Темида.

Наказанието за подобни грабежи с убийства е лишаване от свобода от 15 до 20 г., доживотен затвор или решетки до живот без замяна, казват юристи.

 

 

ВЕЛИКО ТЪРНОВО

 

Жестоко престъпление потресе Бяла Черква

 

Кремена КРУМОВА

Едно от най-жестоките убийства с цел грабеж, станало в региона, е от 31 май миналата година. Тогава бе открита мъртва 74-годишна жена в собствения й дом. След няколкодневни издирвателни действия, на 4 юни полицията във Велико Търново разкри убиеца на възрастната жена, която бе жестоко умъртвена с тесла в Бяла черква, община Павликени. Това бе Миладин Михайлов от плевенското село Радомирци. Мотивът за извършеното престъпление бе с цел грабеж. 41-годишният мъж бил изпаднал в безпаричие. Забелязал, че възрастната жена носи злато и решил да го открадне. Затова търсил в дома на Стефанка Трифонова златните бижута и пари от оборота на малкия магазин, който тя имала.

Престъплението е извършено през нощта. Тялото на 74-годишната жена е открито на сутринта от съседи, които забелязали, че лампата у дома на жертвата все още свети и се зачудили, защо не отваря магазинчето на входа на къщата й в центъра на града. Криминалистите са открили теслата, с която е убита жената, както и газов пистолет, използван от Миладин за нанасяне на удари. В дома му в плевенското село, където е заловен, са намерени и откраднатите златни бижута. Мъжът не е криманално проявен. Бил се завърнал от Гърция заедно със свой познат от Бяла черква и се установил на квартира там. Убитата е майка на бившия шеф на РПУ - Павликени, Митко Димитров. Миладин е все още с мярка за неотклонение "задържане под стража". След половин година делото все още не е влязло в съда.

 

 

ловеЧ

 

Цигани тийнейджъри затриха баба за 45 лв.

 

Мира ГАНЧЕВА

Трима тийнейджъри направиха пълни самопризнания за зверско убийство на 74-годишна жена, станало на 11 януари в Угърчин, съобщи Милко Димитров, директор на ОД на МВР - Ловеч. Шейтан Лилов на 16 години, Ангел Михайлов на 15 и 18-годишният Борислав Шейтанов затриха съгражданката си Цана Кинтова за 45 лв. Тримата роми са криминално проявени, срещу тях имало досъдебни производства, уточниха от полицията. Убийството е извършено по особено жесток начин, като садистите са отишли с мисълта да убият жената, разказа комисар Димитров. На 10 януари вечерта престъпниците разбили хранителен магазин, за да задигнат водка и бира. След това седнали да пируват с придобитото от взлома. Докато се наливали с алкохол, единодушно решили, че ще отидат да убият пенсионерката. Извергите смятали, че тя къта в дома си повечко пари, тъй като синът й от няколко години бил на гурбет в Гърция. Подготвили и оръжие за убийството - взели 30-сантиметрова брадва, и се отправили към къщата на набелязаната жертва. Похлопали на вратата й след полунощ под предлог, че ще й продадат чувал с царевица за 5 лева. Баба Цана добре познавала единия от хлапаците - най-малкия Ангел понякога й цепел дърва, и затова отворила външната врата на дома си. Тутакси тримата се нахвърлили върху й и започнали да я млатят по главата с тъпото на брадвата, докато се свлякла бездиханна на пода. Убийците прекрачили трупа, сритали го зад вратата на спалнята и започнали да тарашат къщата. Открили два мобилни телефона, електрическа машинка за подстригване и 45 лева. Прибрали "богатата" плячка и напуснали местопрестъплението.

На сутринта съседка се зачудила, че не вижда Цана по двора. Повикала друга жена от махалата и отишли в дома й. Бутнали входната врата - не била заключена, влезли. Като понечили да отворят другата, към стаята, където спяла Цана, не могли - тялото затискало, краката й само се подавали. Без да правят опит да я отместят, хората помислили, че комшийката им кротко се е споминала през нощта и застягали погребение. Че е станало убийство, разбрали чак когато пристигнал внукът й Преслав от Плевен към 16 ч. Тъй като баба му не отговаряла на многократните позвънявания, той сериозно се разтревожил и поел към Угърчин. Заварил двор, пълен с хора, готови за погребение. Те му обяснили, че Цана е запречила с тялото си вратата. Силно стресиран, Преслав я натиснал и тогава пред очите му се разкрила страховита гледка. Главата на баба му лежала в локва застинала кръв. Нямал никакво съмнение, че е убита - веднага алармирал полицията. "Същата нощ чух леля Цана, че нещо се кара. Дели ни само един дувар и всичко се чува. Беше доста студено и затова се прибрах, но погледнах часовника - беше 2,30 ч.", разказа Пламен Мяшков, роднина на убитата. Направило му обаче впечатление, че двете зли кучета на леля му този път си мълчали. Те не давали човек да припари, но щом си траели, значи познат им е този, дето гостува на Цана, решил Мяшков и си легнал успокоен.

След сигнала на Преслав целият полицейски участък в Угърчин е вдигнат на крак. Съдебният лекар заключава, че жертвата е починала от удари по главата, причинени от твърд предмет. Черепът е натрошен, има счупени ребра и вътрешни разкъсвания. Жената е умряла в жестоки мъки като куче, потресен е комисар Милко Димитров.

В работата по случая се включва и ОД на МВР - Ловеч. Само за 24 часа убийците са разкрити. "Имахме заподозрени за грозното престъпление - сред тях бяха и тримата извършители. При разпитите те направиха пълни самопризнания. Заведоха ни и до мястото, където са изхвърлили оръжието, с което са извършили убийството", каза още комисар Димитров.

 

 

монтана

 

Лавина от кражби затрупа областта

 

Момчил ИВАНОВ

Около коледните и новогодишните празници в Монтанско станаха множество грабежи на самотни възрастни хора. В повечето от случаите злосторниците оставили жертвите си със счупени ребра, пукнати глави, разбити носове, счупени ръце и т. н., но живи. Трима от нападнатите обаче не оживяха след грабежите и починаха от раните си.

На 3 януари т. г. в дома му в град Бойчиновци бе намерен трупът на 67-годишния Йордан Цветанов. Тялото било облято в кръв, в съседния двор била намерена окървавена брадва. Пет дни по-късно за жестоката саморазправа бе задържан 27-годишният циганин Мирослав Н, който е съсед на жертвата. Той е направил самопризнания, че е убил Йордан Цветанов със секирата, тъй като по-възрастният мъж отказал да му даде пари назаем. Мирослав Н. е рецидивист, осъждан е няколко пъти за различни престъпления.

На 4 януари т. г. в с. Игнатово, община Вълчедръм, бе намерен трупът на 75-годишния Горан Василев, който бил обезобразен от диви и домашни животни. Патологична експертиза установи, че преди да е ръфан от кучетата, дядо Горан е бил убит с метална тръба. Седмица след това бе разкрит и убиецът - 23-годишният циганин Мариан Славчов, който е познавал добре стареца - пасял стадото му срещу заплащане. Причина за убийството е отказ на дядото да му даде пореден заем от 20 лв., който после да изплаща като пастир на овцете му. Мариан е криминално проявен и в момента на убийството имал влязла в сила присъда за кражба, която била издадена на 28.12.2008 г. и предстояло да го арестуват и отведат в затвора.

На Коледа в с. Ковачица по подобен начин бе убит друг човек - 71-годишният Борис С. Той загина при грабеж в дома му, след като разбойниците не могли да намерят пари и го пребили с юмруци до смърт. Свидетел на саморазправата станала съпругата на Борис, която обаче била с прекаран наскоро инсулт и не можела да стане от леглото. Тялото на нещастника било открито едва на следващия ден около обяд. Същите апаши нападнали още двама съседи на жертвата си, от които взели дребни пари и ги оставили със счупени ребра и избити зъби. Убийците от Ковачица още не са разкрити и задържани.

Съмнение за убийство остана и при четвърти случай. 80-годишен човек от ломското с. Станево бе намерен обезобразен от диви животни в покрайнините на селото. Все още се правят експертизи, които да установят какво е станало, но се предполага, че преди това е бил умъртвен и ограбен от апаши. Най-вероятно причина за грабежите не е толкова немотията, а липсата на задръжки и ценности в много от младите хора, особено в тези по селата.

 

 

Църковни работи

 

Низвергнаха екшън-попа Панкратий, на него не му пука

 Бившият игумен Панкратий

Мила ДАНЧЕВА

Епархийският съд при Ловчанска епархия, председателстван от митрополит Гавриил, низвергна бившия игумен на Гложенския манастир Панкратий след заседание, продължило шест часа и половина.

Йеромонахът със светското име Пламен Димитров нашумя в медиите, след като игуменарницата на обителта пламна на два пъти на 3 август м. г. Тогава пожарите бяха изгасени с помощта на огнеборци от Тетевен и Ябланица, прокуратурата започна разследване срещу Панкратий за притежание на оръжие, а Ловчанската митрополия - ревизия. Магистратите прекратиха производството поради липса на доказателства с довода, че пушката може и да е била подхвърлена. Ревизията обаче установи липси за около 12 хил. лв. и допълнителни приходи за над 4 400 лв. Епархийският ревизор Христо Стоянов открил скрити три кочана със стари приходи от нощувки и пари за дарение. Намерен е и договор за дарение от 25 юли 2005 г. От него става ясно, че Нино Петров Тодоров, представляващ и изпълняващ волята на своя син Светослав Нинов Петров, дарява 22 хил. лв. Но в папка, която е дошла при Ловчанския митрополит Гавриил, е приложен договор за сумата от 16 хил. лв. Фалшификатът е повече от явен, но графологическа експертиза доказала, че подписите и на двата договора са идентични. Което породило въпроса къде е отишла разликата от 6 хил. лв.

Митрополит ГавриилНизвержението е второто по степен най-силно наказание за един духовник след отлъчване - анатема. Сега Панкратий няма да може да свещенодейства. Решението влиза в сила след потвърждение от Светия синод. То може да бъде обжалвано в двуседмичен срок. Според каноните низвержението включва още отнемане правото за участие в църковни тайнства, но на бившия игумен такова наказание не му е наложено. Не смятам, че ще му бъде полезно да му забраняваме да участва в тайнства, обясни митрополит Гавриил.

На заседанието са били изслушани 9 свидетели, чиито разкази, по думите на дядо владика, ужасили съда. Всичко е описано много подробно, имаме документи и веществени доказателства, каза още той.

Панкратий беше в Ловеч, но отказа да застане пред църковния съд, ако не бъдат допуснати медиите на процеса. Една от причините, за да забрани дядо владика достъпа на журналисти и камери, е, че някои от свидетелите все още се страхуват от Панкратий, обяви митрополитът решението си на пресконференция след заседанието.

Пред журналисти бившият игумен заяви, че съгласно чл. 184 от устава на Българската православна църква "делата за църковни провинения по общо правило са подсъдими на съда по местожителството на обвиняемия". Което, по думите му, означава, че той трябвало да бъде изправен пред софийски съд, тъй като от три месеца и половина е жител на София. Отец Панкратий живееше в Гложенския манастир и не може друга епархия да съди чужд клирик, тъй като когато се отнася до клирик, делото се гледа от този съд, в чиято епархия е служил, обясни митрополит Гавриил на пресконференцията. Защитник на Панкратий е щял да бъде допуснат на процеса, каза още дядо владика, но той не е предлагал изобщо такъв.

Засега епархийският съд няма намерение да подведе под отговорност за деянията му Панкратий пред светския съд. Но ако бившият игумен продължава да се опитва да изкара нас виновни, вместо сам да си признае вината, ще се принудим да дадем това, което имаме, на светския съд, закани се дядо владика.

Панкратий изчака края на процеса пред митрополията. Той заяви, че не го интересува решението на църковния съд. Според него процесът е бил фарс. Бившият игумен заяви още, че ще си търси правата чрез европейските институции.