АРТСЕДМИЦА


 

Дружеството на плевенските писатели

чества 30 години от основаването си

 

В организацията членуват 63-ма майстори и любители на изящното слово

 

Няма зала в Плевен, която да побере всички почитатели на поезията на Евтим Евтимов (в средата)

Мая ГЕОРГИЕВА

30 години от създаването на дружеството си ще отпразнуват писателите в Плевен на 29 януари от 17,30 часа в зала "Катя Попова". Събитието ще бъде отбелязано с рецитал на произведения от автори, творили през годините до наши дни, информира председателят Стефан Моллов. В момента 63-ма майстори и почитатели на изящното слово, издали поне една книга, членуват в плевенската група.

Необходимостта пишещите братя да се обединят в своя съсловна група възниква в края на ХIХ и началото на ХХ век, когато се заформя оспорвана дискусия между тогавашните български писатели дали да бъде създадена организация. Мнозинството от тях, между които и класиците на българската литература, са възпирали процеса на образуване на писателски съюз, макар че неформално са се събирали, контактували са помежду си в малки групи и сдружения, в любими кафенета и кръчми, провеждали са литературни прояви в салоните на читалищата. Единомислието за създаване на организация спохожда писателите във важен момент - явява се необходимостта от колегиална и хуманитарна помощ за някои творци. Събират се средства за лечението на Яворов, както и за Йордан Йовков. И така през 1913 г. тръгва дългият организационен път на Съюза на българските писатели. Сред неговите основоположници е и Никола Ракитин.

Началото на литературното обединение в Плевен е поставено през есента на 1934 г., когато се прави възпоменателна вечер на трагично загиналия поет Никола Ракитин. За увековечаване на името му в читалище "Съгласие" се регистрира литературен кръжок. Негови основатели са Константин Георгиев, Любен Христов, Цветан Спасов и Петър Панков. След 9 септември 1944 г. той се преименува на другия трагично загинал поет - Цветан Спасов. През живота на този кръжок са минали почти всички известни и по-малко известни писатели от плевенския край. През 1968 г. се основава професионална група на писателите, а дружеството съществува от 1978 г. През 1963 г. по идея на Асен Марков, който е художествен ръководител на читалищния кръжок, възниква идеята да се възроди издаването на вестник "Вит", който излизал още през 1933 г. В съвременния му вариант в редакционната колегия се вписват имената на Асен Марков, Георги Стойков, Димитър Бояджиев и Георги Русев. Именно на страниците на "Вит" първа изява получават известните днес Калин Донков, Георги Константинов, Неда Антонова, Маргарита Петкова, Елена Вълкова и много други.

След 1989 г., когато стихват финансовите потоци към дружеството, членовете му го изоставят. На негово място ентусиазирани плевенски литературни творци полагат основите на своя писателска организация с ръководство: Деко Василев - председател, Любен Христов - секретар, Найден Зеленогорски, Иван Каневчев и Стефан Моллов. По-късно възстановяват членството си Христо Ганов, Георги Константинов, Найден Вълчев, Иван Дочев, Захарина Лалова - творци, които са с плевенски произход, но живеят в София.

Многобройни срещи с почитатели на изящното слово, рецитали, поетични вечери съпътстват дейността на дружеството. Въпреки финансовите трудности продължава издаването на алманах "Мизия" за литература, изкуство и публицистика, редактиран от поета Христо Ганов. Традиционната вече международна писателска среща "Побратимени светове" им дава възможност да общуват със свои колеги извън границите на България - Охрид, Струга, Егорьевск, Браила, Кавадарци, да обменят мисли, опит, настроение, да връщат визитите и да се зареждат отново с творческа енергия. За което са благодарни на тези, които им помагат да осъществят идеите си.

 

 

 Уникална зала на Гена Димитрова ще правят в Регионалния музей

 

Директорът на музея проф. Михаил Грънчаров (вляво) и част от екипа, който работи по проектаМая ЦУЦУМАНОВА

Илюзията за истинска оперна сцена ще е ефектът, който ще се търси при изграждането на уникална зала за Гена Димитрова в Регионалния исторически музей (РИМ) в Плевен. Това стана ясно на среща в културния институт с проектантите от фирма "Арка", която е спечелила конкурса за изграждането на експозицията, ръководството и служителите на музея, рецензента по проекта - музиковеда Магдалена Манолова, сестрата и дъщерята на оперната прима Надка Русева и Милена Стойкова, както и много нейни близки и роднини, които са помогнали със събирането на музейните експонати.

Постоянната експозиция ще бъде разположена в зала с обща площ 200 кв. м. В дъното на коридора, предхождащ залата, на фона на панорамен фотос на родното място на Гена Димитрова - село Беглеж, ще бъде разположена голяма портретна снимка на оперната прима. Уводен текст, мозайки от снимки на родното място, семейна среда, студентски години и първи стъпки на певицата, както и афишни колони с оригинални афиши от постановки, в които е участвала Гена Димитрова, ще допълват въвеждащата част от експозицията.

В основната си част залата ще представлява огромна сцена. Впечатлението за това ще се допълва от театралното осветление и аудио-визуални ефекти. Върху пана, разположени от трите страни на залата, ще бъдат пресъздадени Софийската опера, Миланската скала и Арена ди Верона. Между тях ще бъдат разположени колажи със снимки от най-успешните изяви на Гена Димитрова от 80-те години. В четири групи по три витрини ще бъдат показани награди, отличия, грамоти, отзиви от пресата за оперната прима. В централната част на залата, върху подиум с височина 50 см, със стълби от всички страни, ще се експонират сценичните и концертни костюми на Гена, аранжирани във витрини. В специален Музикален кабинет ценителите на оперното изкуство ще могат да се усамотят с изпълненията на драматичното сопрано.

Идеята за подобна зала възниква още 2006 г., когато с експозиция в музея, концерт и прожекция на филм за Гена Димитрова в театъра, беше почетена 1 година от нейната кончина.

"Чрез осъществяването на този впечатляващ проект българската публика ще стане съпричастна към това, което Гена Димитрова бе за света. Смея да твърдя, че музей от такъв мащаб за певец по света няма. Не само Гена, но и България, като страна на големите оперни гласове, го заслужава", заяви Магдалена Манолова.

Общината ще финансира проекта със 120 хил. лв., от културното министерство също са заявили готовността си за финансова подкрепа, съобщи директорът на РИМ Михаил Грънчаров. При нормални темпове на дейност се очаква лентата на уникалната зала да бъде прерязана на 15 май.

 

 

Сложиха в книга габровските улици

 

Една от емблематичните стари къщи в Габрово - Дечковата къща

Мариана ДИМИТРОВА

"Имало едно време в Габрово" се нарича илюстрованият сборник с архивни фотографии, в който са описани старите улици на града. В него са включени 426 снимки и 30 илюстрации на старо Габрово от 70-те години на ХIХ в. до 70-те години на ХХ в., обособени в 17 тематични раздела. Включени са снимки от старите улици, емблематични къщи и мостове.

Съставители на сборника са Даниела Цонева, уредник на отдел "Възраждане" при Регионален исторически музей и председател на Обществен комитет "Васил Левски", и нейният син, студентът Момчил Цонев. Изданието се реализира по проект с финансовата подкрепа на Министерство на културата и още 20 спонсори.

"Градът е жив организъм. Той има собствена история, различна от личните истории на неговите жители. Но има едно приказно време, в което всички истории и образи на Габрово са все още живи. Ако искате и вие да посетите това магическо място, нахлупете шапката за ловене на бягащи истории, сложете си очилата за виждане на симпатични образи, разгърнете този "комикс" с весели и тъжни поуки. И прошепнете тайните думички: Имало едно време в Габрово" - това пък е обръщението на авторите към бъдещите читатели. В такива ентусиазирани ловци са се били превърнали и те, докато са работили върху книгата през изминалите четири години. Продължителната успешна събирателска и изследователска работа е плод и на поколения музейни и архивни специалисти, на находки от частни архиви и колекции.

Изданието е с двама рецензенти. За проф. д-р Стефан Дойнов това е творба, въплъщаваща българския дух. "Страница след страница, с малко познат или почти непознат снимков материал, почерпен от Историческия музей и Държавния архив в Габрово, от частни колекционери и други източници, авторите успяват да подредят професионално и със забележителен вкус мозайката на бъдещата илюстрована габровска история", отбелязва той. За другия рецензент доц. д-р Пламен Митев, декан на Историческия факултет при СУ "Св. Климент Охридски", "Имало едно време в Габрово" е похвално начинание, заслужаващо искрена адмирация и подкрепа.

Илюстрованият сборник има 336 страници. В приложение е една от най-пълните библиографии за историята на Габрово с историографи, чуждестранни пътешественици, книжовници, съвременници на епохите.

Книгата е юбилейно издание по случай осем кръгли годишнини през 2008 г. на личности от Габрово. Тя вижда бял свят чрез издателство "Фондация за българска литература". Представянето на книгата ще е на 4 февруари в Габрово.

 

 

Руснаците от АЕЦ Белене станаха фенове на филхармонията

 

На последния концерт солист бе младият плевенчанин Румен Трайков

Мая ПАСКОВА

Главният инженер на управление "Строителство" на площадка АЕЦ "Белене" от "Атомстройекспорт" Анатолий Кучеренко и неговият екип се оказаха едни от най-ревностните почитатели на класическата музика. Стриктно следейки афиша на Плевенска филхармония, те присъстват на почти всеки неин концерт, пристигайки от Белене със специално нает за целта автобус. Особено впечатляващ за тях е бил концертът, посветен на празника на Плевен 10 декември с известни арии из опери. За руснаците е изненадващо как може провинциален град да има такъв оркестър и не пропускат възможност да се насладят на класическите звуци.

На последния концерт в зала "Емил Димитров" в читалище "Съгласие" Кучеренко и компания аплодираха плевенския оркестър, който изнесе Концерт за пиано и оркестър № 1 от Йоханес Брамс и Симфония № 7 от Антонин Дворжак. Диригентът Марк Чикеш е роден в Стокхолм - Швеция, но е с хърватски произход. Учил е пиано при Ванда Браунер и дирижиране при маестро Бруно Апреа (сега директор и главен диригент на операта в Палм Бийч - Флорида) в Швейцария (Берн) и Италия (Рим). Като диригент се е усъвършенствал в майсторски класове на световноизвестните Нееме и Пааво Ярви, Карло Мария Джулини. Почитател на класическата и романтична музика, той от години живее и работи в Швейцария.

Младият плевенски пианист Румен Трайков пък беше солист в концерта. Той е завършил НУИ "Панайот Пипков" в родния си град през 2004 г. в класа на Мариана Начева, а сега е студент на проф. Стела Димитрова-Майсторова в НМА "Панчо Владигеров" - София. Има редица отличия от национални и международни конкурси. Участвал е в майсторски класове на Ференц Радош, Ралф Готони и Аведис Куюмджиян. Румен Трайков е бил солист на Плевенската и Шуменската филхармония, Академичния симфоничен оркестър и камерен ансамбъл "Софийски солисти".

 

 

Осъдиха две исторички за антики

 

Теменужка ИЛИЕВА

Видинският окръжен съд даде различни присъди на четирима души, обвинени в опит за износ на антики и на тяхното обезценяване. Сред тях са две исторички - Фионера Филипова, директор на Историческия музей във Видин, и Дочка Аладжова, бивш заместник-директор на Националния археологически институт при БАН. Съдът призна, че двете умишлено са занижили стойността на заловените антики, като са дали невярна експертна оценка. Те получиха по една година затвор, но условно с тригодишен изпитателен срок.

Въпросните антики са били задържани на 16 ноември 2006 г. на ГКПП "Връшка чука" при опит да бъдат изнесени от страната с автомобил, управляван от Иво Илиев. Него съдът определи за контрабандист и го прати за 3,6 години в затвора при първоначален общ режим на излежаване на присъдата. Баща му - Николай Илиев, който е пътувал с него, се отърва с двегодишна условна присъда с 4-годишен изпитателен срок.

След залавянето на антиките, чийто брой надхвърля 5 000 - монети, императорски глави, солници, някои от които уникални находки, откривани за пръв път в света, историчките получават задачата да ги оценят. Те отсичат - нямат особена стойност, струват само 2 700 лв. Направена след това петорна експертиза доказва, че цената им е 1 144 000 лв. Т. е. - над 400 пъти повече. Заради съзнателно направената невярна експертиза съдът призна за виновни и двете жени. Те загубиха правото си за срок от 3 години да бъдат вещи лица на съдилищата у нас.

Присъдата ще бъде обжалвана пред Софийския апелативен съд, обяви веднага защитата на двете исторички. Пред съда Дочка Аладжова защити тезата си, че предметите нямат висока стойност, а много от тях са фалшификати.

 

 

Ловеч

 

Галерията откри сезона с 2 изложби на фотоси

 

Параскева Джукелова през погледа на Евгения Максимова - голямата награда на фотографския пленер "Пред мен"

Мира ГАНЧЕВА

С две изложби на фотоси откри сезона Художествената галерия "Вароша" в Ловеч. Посетителите на изложбената зала могат да видят 40-те наградени и селектирани кадри, включващи най-доброто от работата на 13-те фотографи, взели участие в първото издание на националния фотографски пленер "Пред мен" - Тетевен 2008 г. Всяка година пленерът, който ще се превърне в традиционен, ще дава възможност за изява и ще подпомага млад български автор, занимаващ се с фотография. В първото издание честта се падна на Иван Манчев - един наистина интересен млад автор, който определено има бъдеще, считат по-опитните му колеги. 19-годишният младеж показва в ловешката галерия 20 от най-добрите си творби в самостоятелна изложба, озаглавена "...От самото начало". Обект на фотоапарата на Иван са хората, обяснява самият той. Правя портрети, репортажна и street фотография, допълва младежът. Докато търси лица за своите снимки, нерядко се сблъсква с наплашени хора, особено по улиците на София. Лъчезарното момче обаче ги предразполага с усмивка, защото счита, че когато човек е добронамерен към другите, нещата се получават.

Видно е, че уважаемите колеги фотографи, които са участвали в пленера "Пред мен", са надарени с таланта да възпроизвеждат красивото и аз от сърце им пожелавам да го съхранят у себе си и да го развиват непрекъснато, каза шефът на галерията в Ловеч Спас Дочев. За откриването на изложбата тук бяха част от фотографите, участвали в пленера, водени от основния двигател на проявата - майстора на обектива Ивайло Станев. На галерията в Ловеч те подариха една своя творба - черно-бял портрет на актьора Джоко Росич, направен по време на пленера.

Тазгодишното издание на пленера ще бъде балканско, обяви Ивайло Станев. И фотографи, и модели ще бъдат разделени 50 на 50 от България и страните на Балканския полуостров. Амбициозната идея на организаторите е проявата да се надгражда всяка година, за да се превърне в едно сериозно европейско събитие.

 

 

Дати и личности

 

Греди Асса

(28.I.1954 г.)

55 г. от рождението на известния живописец от Плевен. Организира самостоятелни изложби у нас и в чужбина - Хамбург, Будапеща, Виена, в Швеция, Швейцария и др.

 

Димитър Горсов

(28.I.1939 г.)

70 г. от рождението на даровития поет от Габрово. Стихосбирки: "Като дъх и ласка", "Всичко на света", "Крехка вечност". Негови поетични творби са превеждани в Унгария, Полша, Чехия и др.

 

Емил Николов

(29.I.1944 г.)

65 г. от рождението на големия приложник от село Ракево, Врачанска област. Творби: "Хайдути", "Клетва", "Българската култура - древна и млада" и др.

 

Чавдар Стойчевски

(24.I.1944 г.)

65 г. от рождението на известния журналист и тв продуцент от Бяла Слатина. През 1971-77 г. е в публицистичната редакция та БНТ; 1985-94 - автор, водещ и продуцент на юношеската програма "Час по всичко"; от 1994 г. - продуцент и отговорен редактор на "Добър ден, България". Носител на специални награди за екофилма "Брегът на спасението" и за социалния филм "Самотните майки".

Подбрал: Витан БАРАШКИ