КОНФЛИКТИ


 

Виладжиите около Плевен

пропищяха от нагли апаши

 

Местната управа бездейства, полицията сама вади кестените от огъня

 

Наглите крадци разграбват къщичките до основиЕмилия КАРАБУЛЕВА

Бум на битови кражби от малки вили и постройки изправи на нокти собствениците и ползвателите на имоти в крайградската зона на Плевен. Баш по празниците бандитите разбили вилата на Симеон Пенчев, отмъкнали вратите, изкъртили дограмите, само счупени стъкла и разхвърляни тук там непотребни вещи намерили хората по време на последното си влизане в имота. "Преди две години тук държах инструментите си за обработка на земята - вили, лопати и какво ли още не. Съпругата ми бе стъкмила чудесна градина, отдалеч да й се радваш. Имах пчелни кошери, работех земята, сеех домати, чушки, отглеждах плодни дръвчета", с мъка си припомня човекът. После, когато започнали набезите, лека-полека всичко се превърнало в пущинак. Симеон Пенчев казва, че вече не му се ходи на това място, загубил е стимул да обработва земята.

"Една нощ отидохме със сина ми на вилата, бях си забравил там някакви документи. И какво да видим - вътре трима младежи, вероятно пияни или дрогирани, ползваха собствената ни постройка за терен. Остави това, ами бяха обрали всичко, което можеше да се вземе и пренесе нанякъде", разказва Михаил Станчев, чиято виличка се намира някъде към Мъртвата долина. Синът му кипнал, хукнал да гони натрапниците, но баща му го спрял навреме. Единият от младежите носел нож, размахал го пред очите им и ги заплашил, че ще ги изколи всичките, ако пак им нарушат спокойствието. "Вече съм човек на 60 години, ама такава наглост не съм виждал. Трябва да се вземат някакви мерки веднага, защото остави имуществото, ами и живота на хората, които имат такива крайградски постройки, е в опасност", жалва се Станчев.

В района на Табаковата чешма пък има вила Георги Михайлов. Той е пенсионер, всеки уикенд отива на мястото, за да се разведри, да почопли земята, да почувства спокойствие сред природата. Така било до преди повече от две години, когато започнали кражбите на имуществото му. Първо отмъкнали печката и масата със столовете, после леглото. Продължили с вратите и дограмите, изнесли циглите. Неизвестните грабители задигнали всичките му инструменти за обработка на земята. Накрая от постройката изкъртили арматурата, изтръгнали кабелите и контактите, не пожалили дори стария балатум на пода. В момента са останали само стените на виличката, навред е буренясало, а стопанинът е загубил желание да посещава мястото си. "Тук не става въпрос само за кражбите, за разбитите къщи. Открай време Плевен е известен като селскостопански район, обработката на земята, дори площта да е символична, се е превърнала в манталитет на хората. Това е залегнало в психологията на нашенеца, посегателството върху земята му е равностойно на посегателство върху душата му", разсъждава Георги Михайлов. И с носталгия си спомня за миналото, когато с приятели са празнували на вилата му Трифон Зарезан, а той се е хвалел с превъзходното си домашно вино.

Всъщност проблемът с опазването на селскостопанското имущество на плевенчани е много по-дълбок и сериозен. Защото, както споделят собствениците и ползвателите на земи в крайградските зони, все още тук има ничия земя. Липсата на кадастрална карта, където изрично да е указано кой парцел на кого е собственост, дава свобода за злоупотреби, самонастанявания, а разни фондове изкупуват на безценица земята, която може да служи на хората и да им осигурява някакъв поминък. Ползвателите на земята пък нямат стимул да я обработват и да правят някакви подобрения, защото законът е такъв, че може всеки момент да им я отнемат.

От друга страна, наличието на организирана престъпност по тези места смущава ползвателите на тези земи. Цели банди ежедневно тероризират населението, унищожават труда на хората, вече никой не желае дори да пренощува там. И тъй като няма и приют за бездомници в Плевен, те спокойно скитат в крайградската зона и стават информатори на бандитите - къде какво още има за крадене. Така най-често циганите събират метални отпадъци, арматура, натоварват ги на каруци или на автомобили без номера и ги откарват до пунктовете за изкупуване.

В тези райони няма никаква охрана, патрули, всичко, както казват хората, е оставено на божията промисъл. За сметка на това обаче има Закон за опазване на селскостопанското имущество (ЗОСИ), който си действа и до днес. В неговия чл. 8 е записано, че "кметовете на общините организират, ръководят и контролират опазването на селскостопанското имущество на територията на общината". Освен това, "кметовете организират и ръководят полската охрана, издирват нарушителите, налагат административни наказания и вземат мерки за възстановяване на вредите". По смисъла на ЗОСИ полските пазачи също се назначават и уволняват със заповед на кмета. Тази дейност се извършва със съдействието на полицията, но инициативата трябва да дойде от страна на общината. Защото в случая ползвателите на земи в крайградската зона нямат стимул да обработват земите, а пък собствениците не могат да се настанят заради липсата на кадастрална карта. С други думи, коментарът на препатилите граждани е, че има създадени всички условия за безстопанственост, а точно по такива места вирее най-добре битовата престъпност.

"Всякакви обяснения от рода на това, че няма средства за кадастрални карти, са безпочвени. Такива вече бяха направени, но създадоха повече проблеми, отколкото предполагахме", коментират юристи, запознати с материята. Те разказват парадоксални истории около кадастъра, които говорят за явно беззаконие. Имахме случаи, където маркирането на имотите е ставало с имена на измислени хора и това е само щрих от печалната статистика, твърдят запознати. Юристите се чудят как, след като в Плевенската община има цели отдели за земеразделяне, се е стигнало до такива парадокси.

Само за 2007 г. в района на Мъртвата долина са регистрирани 31 престъпления. От тях са разкрити 14, а 5 преписки са прекратени. Преобладават посегателствата срещу собствеността на гражданите, 21 от регистрираните престъпления са кражби, 3 са прекратени и са разкрити 7. Общо 3 грабежа е имало в зоната през 2007 г., от които 2 са разкрити. Регистрирани са 2 престъпления с наркотични вещества, едно убийство и едно изнасилване са извършени през миналата година в района на Мъртвата долина, които са разкрити от органите на реда в Плевен.

Общо 21 спецоперации е провела полицията за предотвратяване и разкриване на престъпления в зоната. Само 2 операции на полицията са извършени съвместно със служители от Инспектората към общината, показва статистиката.

През настоящата година сме разработили план за провеждане на операции във вилната зона с участието на служители от Първо и Второ РПУ и жандармерийското управление в Плевен, информира Мирослав Петров, началник на Второ РПУ в града.

 

 

Аванта

 

Джипита гушнали 80 бона

от грижи за мъртви души

 

Здравната каса си иска парите обратно, докторите се опъват

 

Д-р Венцислав МиховПламен ДИМИТРОВ

В продължение на 19 месеца 240 общопрактикуващи лекари от Плевенска област са получавали пари за починали пациенти, защото имената им не са били отписвани навреме от информационните масиви на здравната каса, съобщиха от Районната здравно-осигурителна каса (РЗОК). Личните лекари получавали за тях т. нар. капитационни плащания, които са средно по лев за всеки записан пациент. От август 2005-а до март 2007-а касата е изплатила близо 80 000 хиляди лева за 7 900 покойници.

Грешката била открита едва през месец март 2007 г. от новия директор на РЗОК д-р Венцислав Михов и тогава се оказало, че има джипита, в пациентските листи на които за месец са отпаднали между 40 и 100 пациенти.

Според д-р Михов в началото на 21-ви век под "зорките" погледи на бившия шеф д-р Д. Куцаров и заместника му Вл. Царков общопрактикуващите лекари се оказват в ситуацията на Чичиков от безсмъртните "Мъртви души" на Гогол. Действително има технологични и организационни пропуски и в двамата партньори (каса и лекари) - неизползването на системата ГРАО в РЗОК по това време, от една страна, и от друга - неактуализирането на пациентските листи от самите общопрактикуващи лекари, признава д-р Михов. Той обясни, че в касата следва да бъдат възстановени неправомерно получените пари само за 2006 г. и 2007 г. - 66 847 лв., тъй като за петте месеца на 2005 г. давностният срок за събиране на сумите е изтекъл.

В РЗОК - Плевен, към момента са постъпили около 140 писмени възражения от общопрактикуващи лекари, в които е записано, че протоколите от проверките отразяват действителната ситуация относно неправомерно получените суми, но джипитата не са съгласни, че трябва да поправят грешките на здравната каса. От съсловието са категорични, че ако им бъдат удържани пари, ще съдят касата. Виновни за създалата се ситуация са информатиците на здравната каса в Плевен, коментира за "BG Север" общопрактикуваща лекарка, пожелала анонимност. Тя е имала само една "мъртва душа" и е получила неправомерно 18 лв., които не са й проблем да ги върне. Но въпреки това от солидарност със своите колеги е подала възражение. С ръка на сърцето признава, че надвзетите суми трябва да бъдат възстановени, но не и с лихви, както искала РЗОК. Освен това трябвало да се даде възможност на джипитата да се издължат разсрочено за няколко месеца, тъй като при някои ставало въпрос за около 1 000 лв., които те не можели да платят накуп.

В случаите, когато изпълнителят на медицинска помощ е получил от РЗОК суми без правно основание и това е установено при проверка от контролните органи, изпълнителят е длъжен да ги възстанови, коментираха от касата. В тези случаи се съставя "Протокол за неоснователно получени суми". Лицето - обект на проверката, има право да представи писмено възражение пред директора на РЗОК в 7-дневен срок, считано от деня, следващ деня на получаване на протокола. След изтичане на срока за възражение до директора РЗОК издава писмена покана за възстановяване на сумите, получени без правно основание, която се връчва на изпълнителя. В 14-дневен срок от получаване на поканата изпълнителят е задължен доброволно да внесе дължимите суми. От казаното следва, че неоснователно получените суми не се разглеждат от Арбитражна комисия.

Според директора на плевенската здравна каса връщането на сумите е не само правен акт, но и въпрос на морал. "Правилното поведение е да се възстановят парите, за да се използват според разпоредбите на действащия НРД 2006 за промоция на здравето, профилактика на заболявания, оказване на медицинска помощ при спешни и неотложни състояния 24 часа в денонощието, дейности по медицинската експертиза и др. Предполагам, че така би се произнесла и етичната комисия към лекарския съюз", коментира д-р Михов. Според него полемизирането, политизирането и популисткото интерпретиране на случая от лидерите на лекарския съюз трябва най-после да приключи. Действително, заплащането на труда на българския лекар не е на нивото на европейския, но това не означава, че моралът му не е по-висок от този на руския класически герой, убеден е шефът на РЗОК в Плевен.

 

 

Темида

 

Тръгна делото срещу д-р Езекиев,

набил фоторепортерка във Враца

 

Д-р Георги ЕзекиевЦветана АТАНАСОВА

Съдебен състав на Районен съд - Враца, даде ход на делото срещу известния онкохирург д-р Георги Езекиев, който на 1 ноември 2007 г. нанесе побой на фоторепортера на БТА и вестник "Шанс експрес" Любомира Филипова.

Без да бъде предизвикан, д-р Георги Езекиев нападна тогава с обидни квалификации журналистката, влязла в ресторант "Пинтата", за да вечеря заедно със своя колежка. Той издърпал със сила Филипова навън и й нанесъл няколко удара по главата.

Делото е наказателно от частен характер за лека телесна повреда и морални щети по член 130 и член 148 от Наказателния кодекс. В жалбата си Любомира Филипова е поискала обезщетение по 3 000 лева за всяко обвинение. В съдебната зала д-р Езекиев заяви, че не се признава за виновен и отказа споразумение. Съдът реши, че делото не е изяснено от фактическа страна и го отложи за 11 февруари. Тогава ще бъдат изслушани свидетели, посочени от защитата на обвиняемия, както и полицейския екип, извикан на мястото на инцидента.

 

 

Габрово

 

Съдът реши окончателно дългогодишния

спор между общината и братя Явашеви

 

Мариана ДИМИТРОВА

След дългогодишни съдебни спорове Габровска община спечели окончателно битката срещу братя Явашеви. Става въпрос за спор за собственост върху училищна сграда. Всичко започва още през 1992 г., когато тогавашният габровски кмет Иван Ненов, позовавайки се на станалия пословичен "Закон Лучников", възстановява собствеността на имота на наследниците на фамилията Явашеви - тримата братя Христо, Анани и Стефан. Христо Явашев е световнопризнат авангардист, известен с името Кристо. Брат му Анани пък е известен актьор.

Най-неприятното по този казус е, че става дума за сграда на действащото в града на Рачо Ковача училище "Никола Войновски", която се оказва наследствен имот на именитите братя. Спорът не можеше да се реши окончателно и се влачеше 16 години. Всяка година местната община заделяше от бюджета си солидни суми, за да може да плаща наеми на братя Явашеви и училището да си остане действащо. Битката започна, когато кметството заведе иск срещу наследниците на фамилията за получени от тях наеми от 151 207 лв. Парите са плащани за периода 15 октомври 1997 до юни 2001 г. За да не се лиши от училището, общината сключи договор с известната фамилия за плащането на наеми. През 2001 г. кметството преустановява плащанията с мотива, че имотът е публична общинска собственост, там има училище и то не може да бъде реституирано. Явашеви заведоха дело за неплатения от общината наем. Експерти тогава коментираха, че още през 1992 г. наследниците е трябвало да решат дали искат равностоен имот или да бъдат обезщетени с компенсаторки. Самата община признава, че те са имали право на обезщетение, но не и чрез имота, където е общинското училище. Неговата сграда е някогашна национализирана фабрика на фамилията Явашеви. През 1964 г. по решение на тогавашния народен съвет е надстроена с още един етаж и се превръща в училище. Това също е една от причините Явашеви да не могат да претендират много за собственост върху имота, тъй като надстрояването на етажа е правено с държавни пари. През годините се чуваха и мнения на габровци, които недоумяваха, че такива известни хора като братя Явашеви, особено световноизвестният авангардист Кристо, могат да разчитат на доходи и да точат пари от малка община като Габрово.

След множество дела сега Върховният касационен съд (ВКС) на България остави в сила взетото решение на Габровския окръжен съд за установяване собствеността върху сградата на училище "Никола Войновски". С решението си ВКС призна, че Габровска община е собственик на сградата, заедно с прилежащите училищен двор и две помощни сгради - работилница и склад.

Взетото решение е окончателно и не подлежи на обжалване, с което се сложи край на съдебните спорове и папката с казуса "Община Габрово срещу братя Явашеви" вече е затворена.