СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

АРТСЕДМИЦА

Брой 2 (17 - 23 януари 2014 г.)


 

 

Читалища ползват общинска собственост за лавки, аптеки и фризьорски салони

 

Комисия констатира фрапиращи нарушения, докладът й отива в прокуратурата

 

Представителите на всички читалища бяха запознати с доклада, сн. авторът

Страницата подготви: Мая ПАСКОВА

Фрапиращи нарушения на Закона за общинската собственост (ЗОС) и Закона за народните читалища констатира комисия, назначена от общинския съвет в Плевен. Общински съветници и представители на администрацията направиха проверка на управлението и стопанисването на предоставените за безвъзмездно ползване имоти общинска собственост на читалищата на територията на община Плевен. Резултатите бяха съобщени в сряда на среща между членовете на комисията и представители на читалищата. Протестите и опроверженията на потърпевшите бяха очаквани, особено след като такава проверка им се прави за първи път през последните 13 години.

От прочетения доклад става ясно, че законосъобразно ползват предоставените им имоти 19 плевенски читалища. При 8, сред които РЕКИЦ (Регионапен експертно-консултативен информационен център), липсва договор с община Плевен, но имотът се ползва за читалищна дейност и не са констатирани нарушения и несъответствия с изискванията на закона. Две читалища в общината не ползват предоставена от общината собственост - плевенското "Съгласие - 1869", което има нотариален акт за собственост на ползвания имот, и НЧ "Бъдеще - 1927" - с. Тодорово, което ползва предоставени от кооперацията на селото помещения.

В НЧ "Извор - 1959" с договор от 26.09.2007 г. за срок от 10 г. е предоставена за безвъзмездно ползване масивна двуетажна читалищна

сграда, публична общинска собственост, състояща се от общо 11 помещения. В нея е извършено преустройство и на партера са оформени два търговски обекта - павилион за продажба на алкохолни, безалкохолни напитки, цигари и други пакетирани стоки, и хранителен магазин. Проверяващите са констатирали, че е налице прикрит договор за отдадени под наем помещения. Предоставени са им са цитираните договори само за 2013 г. с месечни вноски за павилиона от 280 лв., а за хранителния магазин - от 250 лв.От удостоверенията и разрешителните за търговски обекти обаче става ясно, че същите функционират като такива и са отдавани под наем - павилионът от 2008 г., а хранителният магазин - от 2002 г. За периода на незаконосъобразно разпореждане с имоти публична общинска собственост в приход на общината не са постъпили приблизително 40 - 50 хил. лв., е записано в доклада. Точната сума следва да бъде установена с проверка на отчетните документи на читалището от съответните контролни органи.

При извършената проверка в НЧ "Ракитин - 1969" се установило, че с договор от 30.01.2009 г. са отдадени за безвъзмездно ползване за срок от 10 години сграда на един етаж зад бл. 5 в ж. к. "Сторгозия", състояща се от 4 самостоятелни обекта с общо 10 помещения. При посещението на място всички обекти са били заключени и комисията е направила оглед само отвън. Оказало се, че тези помещения никога не са използвани за читалищна дейност, за каквато са предоставени, и периодично са отдавани под наем на външни лица. Към момента се експлоатират два от обектите - фризьорски салон и дърводелска работилница с общ наем 310 лв. месечно.

По отношение на тази сграда председателят на читалището Чавдар Луканов твърди, че е заплащал месечен наем за земята. Според анескса на договора за ползване от 01.01.2013 г., месечният наем е 60 лева - общо за годината 720 лева. Със същия договор е предоставен безвъзмездно за срок от 10 години за читалищна дейност и клуб, който приблизително от 10 години е отдаван под наем за книжарница срещу 180 лв. месечно. С договор от 26.09.2007 г. за срок от 10 г. е предоставена за безвъзмездно ползване масивна едноетажна читалищна сграда. След извършено преустройство на помещението на бившата библиотека, без писмено съгласие на собственика (община Плевен) са оформени два търговски обекта - книжарница и аптека, с месечен наем за книжарницата от 180 лв., а за аптеката - от 200 лв.

За периода на незаконосъобразно разпореждане с имоти публична общинска собственост, в нарушение на сключените договори, в приход на общината не са постъпили около 50 - 60 хил.лв., сочи докладът на комисията.

Препоръките на проверяващите към кмета на община Плевен са: да упражни вменените му в договорите права и задължения; да се преразгледат договорите за имотите и за части от тях, които не се използват за читалищни дейности, същите да бъдат прекратени; да се изпрати доклада на Окръжна прокуратура по компетентност за неправомерно разпореждане с имоти, да бъдат ремонтирани спешно читалищни сгради и др.

Предстои докладът да бъде внесен за разглеждане и одобряване на сесия на общинския съвет в Плевен.


 

Ще гледаме Николай Урумов като Поткольосин и Гошо Железничаря

 

Една от най-поставяните комедии в света - "Женитба" от Гогол, подготвя Николай Урумов на плевенска сцена. Това е една моя любима пиеса и когато получих покана от Илко Иларионов, не се поколебах нито за миг за заглавието, признава Урумов, който освен че ще изиграе Поткольосин, е и режисьор на постановката. Работил съм два пъти по този текст като актьор и всички онези идеи, които са останали извън работата ми и които съм ползвал и са ми харесали, ще влязат в този спектакъл, категоричен е популярният актьор.

В постановката участват Сергей Константинов, Мариан Стефанов, Петко Кръстев, Светослав Каменов - Даки, Генади Николов, Мариета Калъпова, Нина Илиева, Камелия Хатиб и Анелия Стойкова. Художник на сценографията и на костюмите е Кирил Наумов, музикалните картини са на Иван Стоянов. Репетициите са все още "на маса", но актьорите искрено се забавляват. "Казах на екипа, че всичко, което им е било забранявано досега от режисьорите, аз им позволявам да се прави. Че това е комедия и като такава не желая да има втори и трети план, всичко трябва да е ярко, преекспонирано, гротесктно и крайно. В същото време енергично, динамично, без психология и оценки. Те трябва да бъдат вътре в репликите, не между тях", категоричен е режисьорът. Основният акцент ще е върху образа на Агафия Тихоновна. Ролята е поверена на най-новото попълнение в плевенската трупа - Камелия Хатиб. Тя ще бъде единственото живо, нежно, истинско създание в един свят от изкривени хора, изкривени характери, емоции и чувства. В самия спектакъл ще влязат и други текстове на Гогол. Музиката е базирана на класически произведения от руски автори, но в основата ще звучи Алфред Шнитке. Действието ще се развива в истинска руска зима, на сцената ще вали сняг, ще има ледена пързалка и ще се чуват руски камбани.

Премиерата ще бъде на 17 и 18 март.

Почти веднага след "Женитба" Николай Урумов ще се заеме с невероятните истории на Гошо Железничаря, които ще пресъздаде в моноспектакъл. Текстът е на директора на Плевенския театър Илко Иларионов по книгата му "Убийте артиста!", а постановката ще бъде поставена на сцената на Добричкия театър "Йордан Йовков" от Бина Харалампиева и ще бъде играна в София и Плевен - родното място на героя. "Надявам се спектакълът да бъде естествено продължение на "Лалугер", защото героите са сходни и близки, чисти и наивни, по своему витални и неподправени със своята доброта, красноречие и нашенска чешитност, сподели Урумов. На финала типично по лалугерски, след като се смееш един час, в последните 15 минути ще разбереш, че всяка зала на смеха си има и своята стена на плача, обещава актьорът. "Илко е написал невероятни разкази, уловил е героя си много тънко. Гошо му се е доверил, защото го е познавал и има някакъв вид изповедалност в тези разкази. Същевременно авторът е успял да остане верен на изказа на Гошо, на неговия светоглед, на неговия маниер, манталитет и излъчване. Определено плевенчани, много от които познават самия герой и книгата на Илко Иларионов, ще изпитат едно удоволствие и радост от постановката. Надявам се Гошо да живее още дълго и да бъде емблема на този град, разпознаваемата точка от туристическата дестинация на Плевен", смята Николай Урумов. Репетициите ще започнат през април - май, като преди края на творческия сезон се очаква премиерата.


 

 

Съфинансирането на културни прояви вече ще става на проектен принцип

 

Северняшкият ансамбъл ще бъде домакин на Балкански фолклорен фестивал през лятото, сн. архив

На заседание на постоянната комисия по "Култура, вероизповедания и международни проекти" към общинския съвет в Плевен беше одобрен нов проект на Културния календар за 2014 г. - с нова структура и начини на финансиране. Обособиха се три тематични раздела. В първия са включени традиционните и протоколни прояви. Сумата, предвидена за тях, е в размер на 83 300 лв. Във втория раздел са културни събития с национално и международно участие. Тук за първи път се появи Балкански фолклорен фестивал, който ще бъде организиран от Северняшкия ансамбъл. Тази година трябва да се проведат и Лауреатски дни "Катя Попова", както и Биенале на малките форми. Общата сума от общинския бюджет в този раздел е 68 700 лв. Новообособеният трети раздел включва съфинансиране на инициативи на културни институти, действащи на територията на община Плевен. За този раздел кандидатстването вече ще става на проектен принцип, като за целта ще бъдат изготвени критерии и процедури, регламентирани от правилник, който предстои да бъде изработен и утвърден от общинския съвет.

В този раздел попада Нощ в музея, чествания и годишнини на културни институти, съвместни прояви с читалища, галерии, КДК, Музикалното училище, регионалната библиотека и др. Предвидените средства са 79 300 лв. В резервен фонд са заделени 4 000 лв. Общата сума, която ще бъде заделена от общинския бюджет за реализацията на Културния календар, е 235 300 лв.

Предстои ново заседание на комисията по култура преди окончателния проект за Културен календар да бъде внесен за обсъждане на сесията на общинския съвет в края на януари заедно с проекта за бюджет за 2014 г.

 

 


 

Нови заглавия в книжарници "Грамма"

 

Погребани в небесата

 

Питър Зукерман и Аманда Падоан

Съдбите на Чиринг Дордже Шерпа и Пасанг Лама се срещат - от селцата, където са родени, високо в Хималаите, през предградията на Катманду и ледниците на Пакистан до базовия лагер при К2. Когато нещастието връхлита в "Зоната на смъртта", Чиринг открива Пасанг, прикован към леден склон, без пикел, очакващ смъртта си. Спасителната операция, която следва, се е превърнала в планинска легенда.

 

Шайка - Бойко, Росен, Цецо и другите

 

Антон Тодоров

Бойко Борисов, Росен, Цецо, Лиляна, Цветелина, Аню... Четири години те управляваха България и я повлякоха към дъното. Говореха за морал, а самите тънеха в пороци и корупция. Работеха и живееха като "шайка" - персони, обединени от престъпна цел.

В тази книга политологът Антон Тодоров вади мръсните им тайни. От първо лице. С документи и факти. Обективно, без да пести нищо.

 

 

върни се в НАЧАЛО