СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

ОБЩЕСТВО И ПОЛИТИКА

Брой 2 (17 - 23 януари 2013 г.)


 

Румен Петков:

 

Не виждам драма в рестарта на АБВ, проектът няма да разцепи парламентарната ни група

 

Областният лидер на БСП в Плевен премести членството си в Белене

 

Ангел АТАНАСОВ

Не виждам никаква драма във възобновяването на проекта АБВ на президента Георги Първанов (2002 - 2012 г.). Той по никакъв начин няма да попречи на нормалната работа на парламентарната група на Коалиция за България. АБВ обаче е ясна заявка за стремеж да бъдат обхванати социално мислещите избиратели, които са разочаровани от ръководството на БСП." Това заяви областният лидер на плевенските социалисти Румен Петков в началото на седмицата в Плевен.

Според него в момента въпросът за предсрочни парламентарни избори не стои. Големият проблем на сегашното Народно събрание е липсата на диалог между парламентарните групи. Отговорността за него е на Коалиция за България, защото тя е носител на мандата за управлението на страната.

Петков поясни, че е преместил членството си от плевенската в беленската структура на БСП, за да покаже ясно подкрепата си за каузата АЕЦ "Белене". Промяната нямала нищо общо с проекта АБВ.

"Реших да подкрепя съпартийците си там, защото разочарованието им от отлагането на решението за атомната централа е много голямо. Едва ли ще ги направя много щастливи с моето членство при тях, но поне ще знаят, че има някой, който ще се бори за поетия предизборен ангажимент", допълни Петков.

Обявената в понеделник преди обяд в Плевен приемна на областния лидер на социалистите събра сериозна опашка от чакащи. Заради големия брой на хората, които предварително се бяха записали, Петков откри приемната си половин час по-рано. От 10,00 ч. до 12,30 през кабинета му минаха 32-ма плевенчани. Повечето от тях са потърсили съдействието му за решаването на проблеми с обществена значимост. Сред чакащите обаче имаше и негови съпартийци, дошли лично да кажат мнението си за случващото се в БСП и в цялото ни общество през последните седмици.

"Въпросите, с които хората идваха при мен, бяха свързани основно със социални проблеми. Някои от посетителите на приемната търсеха подкрепа за конкретни църковни инициативи в селища на областта - изграждане на параклиси и др. Други дойдоха с молба да помогнем на спортни клубове. Предполагам, че големият интерес към приемната се дължи на факта, че областната организация на БСП е помагала на много хора през годините", поясни Петков.

 

 

Не партията, а ръководството й има неадекватна политика

 

Агенция "ФОКУС"

- Г-н Петков, Националната гражданска инициатива АБВ ще регистрира отделна листа от БСП за евроизборите. Подкрепяте ли това решение на президента Георги Първанов и Ивайло Калфин, водач на листата?

 

- Подкрепям листата на АБВ за евроизборите, защото много ясно са заявени мотивите на г-н Калфин и г-н Първанов и много ясно са формулирани целите - публичност, откритост, възстановяване на държавността, диалог, открояване на национални приоритети, които да не зависят от конюнктурата и по които да работят и политическите партии, и държавните институции. Очевидно е, че БСП не е способна с това си ръководство да води такъв тип политика - публична, да е ясна мотивацията във взимането на определени решения, да са ясни структурите и органите, които взимат съответните решения. Мисля, че това е полезно за обществото, за държавата и за самата БСП, а вън от съмнение е, че е полезно за левицата като цяло, защото много хора са разочаровани от действията на ръководството на БСП и на тях трябва да им се даде възможност за избор.

 

- Предстои конгрес на БСП на 8 февруари. Очаквате ли да ви изключат на него (вас лично или другите от АБВ)?

 

- Не мисля, че изключването е решение в случая. Първо, тези сталински методи няма да доведат до добро. Второ, ние трябва да изключим ръководството на партията за неизпълнение на конгресни решения. Много ясно в конгресните документи са вписани ангажиментите за изграждането на АЕЦ Белене, ангажиментът за отпадането на плоския данък и въвеждането на друга данъчна политика, но не се изпълняват. Това, че ръководството на партията не ги изпълнява, също е повод за изключване. Аз не мисля, че това е пътят. Не мисля, че това е решението. Решението е реален, публичен диалог, който да формира едни приоритети и да даде възможност нацията да почувства, че има теми, по които е единна, че има теми, по които съединението не подлежи на съмнения. Очевидно е, че ръководството на БСП не е способно да води такъв диалог .

 

- Една част от членовете не одобряват това и го смятат за предателство. Възможно ли е наистина да няма разцепление, както твърди Първанов?

 

- Друга част от членовете смятат, че неизпълнението на ангажиментите и лъжата по време на референдума е предателство и не одобрява ръководството на БСП. Това не е повод за разцепление. Аз нямам никакво намерение да напускам Българската социалистическа партия. Ще вложа цялата си енергия за укрепването на левицата и за една категорична победа на предстоящите избори.

 

- Щом целта не е разделение на БСП, какво цели създаването на тази листа тогава?

 

- Това е публичност в политиката, яснота във взимането на решенията, диалог, който да отговаря на националния интерес, и не на последно място - възможност за хората, които са разочаровани от БСП, да материализират своя глас, да участват в изборите. Всъщност това отваряне на евролистата ще доведе до възможност за отваряне на лявото. Участието на Ивайло Калфин и неговите колеги в следващия европарламент без съмнение е в групата на социалистите и демократите. И в други страни има практика от една държава различни формации да имат представителство в една парламентарна група в европарламента.

 

- Как ще коментирате твърдението, че АБВ е в обединение, едва ли не, в коалиция с ГЕРБ?

 

- Това е абсурдно. Аз претендирам, че съм сред хората, които са водили най-тежки, най-последователни политически битки с бившия премиер Борисов и с бившия вицепремиер Цветанов. Не може до преди три месеца да ми обясняват, че съм изгонил Бойко Борисов, в резултат на което той е направил ГЕРБ и опердашил десетина пъти Станишев на изборите, а днес да ме обвиняват, че съм в коалиция с него. Това го правят хора, които или са дълбоко мотивирани да лъжат и интригантстват, или които нямат абсолютно никаква представа от обективната реалност.

(Със съкращения)

 

 

Проф. Григор Горчев и Цветан Антов са в инициативния комитет на Първанов

 

Проф. Григор Горчев

Цветан Антов

Ани ПАВЛОВА

Двама плевенчани - проф. Григор Горчев и Цветан Антов, са сред 15-те членове на инициативния комитет на Националната гражданска инициатива "Алтернатива за българското възраждане" (АБВ), в който участват Георги Първанов, Ивайло Калфин, видни учени, общественици, кметове. Проф. Григор Горчев е ректор на Медицинския университет в Плевен от 2002 до 2013 г., а през миналата година бе удостоен със званието "Почетен ректор". Той е член на Френската асоциация по онкологична гинекология, на Европейската асоциация по медицинска онкология, на Българското научно дружество по Акушерство и гинекология, на Българския лекарски съюз.

Цветан Антов е добре познат на спортната ни общественост. Като баскетболист има две

шампионски титли и една купа на България с отбора на "Спартак". От 1999 г. той е президент на баскетболен клуб "Спартак" (Плевен).

АБВ ще аргументира алтернативи и ще търси национално съгласие в три основни посоки - промяна в структурата на българската икономика, принципна промяна в социалната система и укрепване на държавността, съобщиха инициаторите.


 

 

Фонд Читалища влиза в коалиция за борба с лошите жилищни условия

 

Представители на фонд "Читалища" представиха новия проект, по който ще работят, сн. авторът

Лора ГЕНЧЕВА

Директорът на сдружение "Плевенски обществен фонд (ПОФ) "Читалища" Даниела Димитрова представи проекта "Достоен дом", който цели създаването на коалиция за борба с лошите жилищни условия. Работата по проекта е стартирала през септември миналата година, като изпълнението му е съвместно с фондация "Подслон за човечеството" ("Хабитат България"). Даниела Димитрова обясни, че идеята е да допринесат за засилване ролята на гражданското общество за вземане на решения в областта на социалната жилищна политика и за повишаване на техния капацитет за извършването на дейности по застъпничество на жилищните въпроси. Това ще бъде постигнато чрез създаването на национална коалиция за подобряване на жилищните условия на хората, които са в беда. В нея участие ще вземат поне 15 неправителствени организации, представители на бизнеса, държавните институции, учебните заведения и медиите. От страна на Плевенска област фонд "Читалища" ще покани за участие общините Плевен, Долна Митрополия, Долни Дъбник и Левски.

По-големият процент на бедност и лоши жилищни условия е в малките населени места, селските райони и Северозападна България или териториите, в които през последните 10 години ПОФ "Читалища" работи като организация, обясни Даниела Димитрова.

През предходните 3 - 4 години сдружението е предоставяло безлихвени помощи на бедни семейства от селските общности за спешни ремонти на техните къщи. Особена грижа то е проявявало към домовете, в които се отглеждат малки деца. На повече от 300 семейства са били отпуснати безлихвени кредити между 300 и 500 лева, за да поправят покривите си, да сложат стъкла на прозорците си и да извършат належащи ремонти в баните и тоалетните, така че да осигурят нормални условия на живот. Част от хората, които са се възползвали, са били възрастни самотни хора, които с пенсиите си не могат да получат кредити от банки. Обаче голяма част от ромските семейства, предимно в селата Беглеж и Буковлък, приели парите, но не ги използвали по предназначение и освен това накрая не ги върнали. Общата сума, с която разполагахме, беше 20 хил. лева, като повече от 6 хиляди от тях отчетохме като загуби, съобщи Димитрова. Коректни се оказали най-вече хората от третата възраст. Проектът ще се изпълнява в рамките на 1 година със съдействието на ПОФ"Читалища" в Плевен, "Клуб на НСО" в Търговище и "Амала-Приятели" в Дупница, като всички те са дългосрочни партньори на "Хабитат България" и са предоставяли безлихвени кредити на нуждаещи се семейства.


 

Читателят

 

Браво на служителите на транспортна полиция!

 

Забързани в трудовото ежедневие и недоимък, хората сякаш все по-често отминават красивите неща. А ги има... Сред тях е плевенската гара.

Тръгнете ли да пътувате, тук ще ви срещне уют, чистота и топлина. Целият екип знае защо е дошъл на работа. Всеки е на своя пост - от чистачките, служителите на информацията, на билетните каси до служителите на Транспортна полиция.

Понякога се случва малък инцидент - момчетата с пагони са там. Представят се чинно, проверяват личните документи и проблемът за минути е приключил. Въдворено е спокойствие в чакалнята. На тези униформени момчета дължим много, те са гарантите за сигурността и спокойствието на пътниците на гарата.

Да им пожелаем здраве и воля да служат достойно на родината и с чест да носят пагоните!

Пенка Коцева Йонова

 

 

върни се в НАЧАЛО