СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

КОНФЛИКТИ

Брой 2 (17 - 23 януари 2014 г.)


 

 

Война между собственици загрозява центъра на Плевен,
сагата е в съда

 

"Спиди" е построено незаконно при Зеленогорски, твърди Димитър Жеков

 

 

Спорещите страни взаимно се обвиняват в незаконно строителство, сн. Мая Паскова

Поля ТОМОВА

От пролетта на миналата година центърът на Плевен изглежда като строителна площадка. Изникналият строеж пред заведението "Спиди" е резултат от разногласия между собственици на имоти в централната част. Парадоксалното в случая е, че община Плевен първо дава разрешение за строеж, след това спира същия този обект. И вече месеци наред недовършените конструкции на павилионите пред улицата на цветята стърчат като призраци.

Историята започва отдавна и в нея се преплитат интересите на няколко собственици на имоти в центъра на града. Папките и на двете страни са огромни, а в момента скандалът трябва да се реши в съда. Строежът е започнат през 2011 година от Димитър Жеков, собственик на терена пред "Спиди". Тогава той има разрешение за поставяне на преместваеми съоръжения в собствения си имот, издадено от общината. "Имам скица, одобрена от главния архитект, имам одобрение така, както се изисква по Наредба 15, така както е направено и с улицата на цветята - те са аналогични обекти. По същия начин съм го направил. Тези павилиони ще ги отдавам под наем. Пред "Спиди" са, защото имотът ми е там, съдът е казал, че собствениците на заведението са едни съседи, които даже нямат право на жалба", твърди Жеков. Неговата идея е, че той може да изгради върху имота си подобно съоръжение, което да му носи някакъв доход.

Целият парцел, включително и част от паркинга пред хотел "Ростов", принадлежи на няколко собственици, които през годините са се сменяли, тъй като е извършвана продажба на част от парцелите. Според Жеков има въпросителни около изграждането на заведението "Спиди". "Как е построено "Спиди" - абсолютно незаконно. От документите е ясно как са фалшифицирали подписа на областния управител, как са съставяли документи с невярно съдържание, как са лъгали и то цялото е измама. "Спиди" е върху реституиран имот, като навремето по закона са имали право да направят временна постройка, само че с разрешение за строеж. Собствениците, които са го изграждали, са измамили нас и държавата, като са съставили документи от името на община Плевен с кмет Найден Зеленогорски. Под негово ръководство са съставени всички тези неверни документи - архитект Гулишев прави това, което му нареди Зеленогорски, те са съставили един куп неверни документи", твърди Жеков.

Собствениците на "Спиди" от своя страна твърдят, че именно Жеков не спазва закона, тъй като вместо преместваеми съоръжения е започнал да строи сграда. "Претендирайки, че прави преместваеми съоръжения, започна това незаконно строителство, и то пред погледа и със съдействието на общината. Ние имаме подписка с 1 500 души, които не са съгласни с това нещо, а то става с разрешението на общината. Тя е съдействала и към момента съдейства", категоричен е Николай Мешински, един от собствениците на "Спиди". Те твърдят, че са правили опит да решат ситуацията, предлагайки на Жеков замяна с друг парцел, който се намира на паркинга, той обаче отказал (самият Жеков пък твърди, че са го изнудвали за баснословна сума). В резултат на строежа "Спиди" губи клиенти, но най-вече губи Плевен, тъй като погледнете на какво прилича сега това място, казва Радка Младенова, другият собственик на заведението. След сигнал на двамата до ДНСК идва и препоръката. "ДНСК - София, казва в какъв период от време общината трябва да предприеме действия и този документ е издаден на 26 август миналата година. Изпратено е писмо с конкретни срокове - 2 септември, когато трябва да има заповед за спиране на обекта и заповед за премахването му. ДНСК осъществява общия контрол, а общината е тази, която отговаря за това. За мен това си е една визитка на ГЕРБ и управлението им в Плевен", категоричен е Мешински.

В крайна сметка община Плевен излиза със становище - в него опровергава собственото си разрешително, което е издала на Жеков. Становището е след извършена проверка. "Констатациите, отразени в Констативен акт номер 18/12.07.2013 год. сочат, че е започнало изпълнение на ел. и ВиК инсталации и разполагане на дървено-скелетна конструкция, без да има издадено изрично разрешение за строеж след одобряване на проектната документация от главен архитект на общината", пише в становището на община Плевен. Следва заповед на кмета, в която се спира строителството на павилионите на Димитър Жеков. След обжалване от негова страна нещата ще бъдат решени в съдебната зала.


 

 

Оставиха в ареста задържаните за пране на милиони от Палестина

 

Атанас МИХАЙЛОВ

Задържаните в Долни Дъбник за пране на милиони долари, изпратени им от Палестинската автономна територия, остават в ареста. Това реши Апелативният съд във Велико Търново в края на миналата седмица. Тримата арестанти - Иван Маринов (38 г.) и синовете му Станьо и Горан, не са присъствали на делата за мерките за неотклонение. Те са представлявани в съдебната зала от адвокатите им. Определението на великотърновските магистрати не подлежи на обжалване, съобщиха от апелативния съд в старопрестолния град.

Маринов и синовете му бяха арестувани на 3 януари т. г. при съвместна акция на ДАНС, МВР и прокуратурата. От март 2009 г. до края на миналата година те са получили по банков път и чрез международни компании за експресни парични преводи от Палестина 2,5 млн. долара, за които се предполага, че са придобити от престъпна дейност. Прокуратурата им е повдигнала и обвинение за престъпление срещу българската данъчна система.

При обиските в жилищата на тримата криминалистите иззели три луксозни автомобила на обща стойност близо 400 000 лв., около 4 кг злато в накити и монети, банкови документи и хиляди левове кеш, открити в домовете. Маринови имали още един баровски автомобил, който струвал над 420 000 лв., но той не е иззет, защото е купен на лизинг и още не е изплатен.

Според една от версиите на държавното обвинение голяма част от "палестинските" милиони са "заработени" от жена от фамилията, която се представяла за екстрасенска. Тя предлагала услугите си на стотици хора, живеещи в Палестинската автономна територия - лекувала и врачувала, без дори да излиза от дома си. "Пациентите" изпращали договореното заплащане по банков път или чрез международни компании за експресни парични преводи. Разследващите обаче не изключват и версията милионите да са от продажба на наркотици и оръжие.

Огромният паричен поток от Палестина към Долни Дъбник бил забелязан миналото лято от Специализираната административна дирекция "Финансово разузнаване" към ДАНС, която подала сигнал в плевенската прокуратура. След близо 6 месеца работа по образуваното дело срещу неизвестен извършител разследването стигнало до организаторите на схемата.

Заради следствената тайна повече информация по хода на делото няма да даваме, каза пред "BG Север" наблюдаващият прокурор Рени Кирилова. Тя допълни, че все още не е започнала проверката по издадените експертни решения на ТЕЛК за пълната слепота на Горан и Станьо - документите са приложени към материалите по делото, които не са се върнали от апелативния съд.


 

 

Върховни магистрати гледат делото за убийството на Мариана Карабулева

 

Еми СТАЛЕВА

Делото за убийството на 22-годишната студентка Мариана Карабулева от Плевен, която бе прегазена от маршрутка в София на 14 февруари 2012 г., ще се гледа във Върховния касационен съд на 22 януари от 9 часа. Казусът ще нищят съдиите от Първи наказателен състав. Това ще бъде последният опит на близките на загиналото момиче да получат справедлива присъда в България.

Красивата студентка от Плевен бе убита на място от неспазващ правилата за движение на пътя шофьор навръх празника на Св. Валентин. Виновникът за трагедията - 62-годишният Димитър Димитров, получи 3-годишна условна присъда с 5-годишен изпитателен срок на няколко съдебни инстанции. Както новинарският сайт на "BG Север" вече писа, по време на разследването и на процеса съвсем тенденциозно се правеха опити за омаловажаване на вината на извършителя, стигна се дотам - да се твърди, че жертвата била виновна за трагедията. В съдебната зала на Софийски градски съд се говореха абсурдни и неверни неща по отношение на загиналата, петнеше се паметта й, споделят близките. Разследващите се опитаха да пробутат абсурди по отношение на вината на Димитров - пробация, споразумение и условна присъда. В обвинителния акт са "изпуснати" 6 сериозни нарушения на Закона за движение по пътищата, които съвсем явно са причинили пътно-транспортното произшествие и са довели до смъртта на момичето. Това са несъобразената скорост, шофьорът не е отчел намалената и ограничена видимост, предприел е забранена маневра, както и други нарушения, коментират експерти. 62-годишният Димитър Димитров не е оказал помощ на издъхващата Мариана, а вече две години не е потърсил контакт с близките на убитото от него момиче. На предишното заседание във ВКС върховната прокуратура поиска от 1 до 6 години затвор за неспазващия правилата на пътя шофьор на маршрутка.

На 8 февруари близките и приятелите на Мариана ще почетат паметта й на гроба й в местността "Чаира".


 

 

Темида

 

 

Мургав бабаит отива зад решетките за саморазправа в училищен двор

 

Светлана ЧАМОВА

Солидното наказание от 4 години и половина затвор при строг режим получи неотдавна от Плевенския районен съд мъж с инициали М. Р. Н. за престъпление, което обикновено не се смята за много тежко - хулиганство. Ситуацията обаче е натоварена с толкова негативи, че съдът е решил да приложи в този случай цялата строгост на закона. Присъдата е обжалвана пред Окръжния съд.

Грозният екшън се разиграл не къде да е, а в училищния двор на ОУ "Н. Й. Вапцаров" в Плевен пред очите на куп невръстни деца. На 20 март миналата година мъжът получил оплакване от детето си четвъртокласник, че по-голям ученик го тормози. Той се отправил да уреди проблема, както си знае - чрез саморазправа. За по-голяма внушителност подбрал със себе си още двама авери. В школския двор разпоредил на детето си да му покаже кой го тормози. Момчето първо посочило едно дете, но то отричало така категорично, че се наложило да нарочи друго. На бащата не му пукало особено дали това е виновникът или не - на него му трябвал обект, над който да покаже силата си. Така набеденият за мъчител незабавно отнесъл юмруци и шамари заедно с люти псувни и викове от бащата, че той тепърва ще убива. В напечената ситуация се опитали последователно да се намесят портиерът и дежурният учител, но резултатът бил плачевен - портиерът отнесъл ритник, а хулиганът продължил да вилнее словесно. Редом с най-гнусните псувни, той крещял, че ще запали училището, викал: "расисти", "нацисти" и "българи, ще ви избия", което съдът определя ни повече, ни по-малко от дискриминация на етническа основа (в официалната информация не е отбелязана етническата принадлежност на побойника, но очевидно става въпрос за циганин от Стара гара - б. р.). Като си излял яростта, М. Р. Н. напуснал училищния двор не как да е, а тежкарски - с автомобил, изпратен от погледите на сащисаните ученици и учители. Сигнализирана е полицията и месец по-късно на въпросния бабаит е образувано досъдебно производство за хулиганство.

Когато в училището направили свое вътрешно разследване, се разбрало, че действително има проблем - един от учениците плюел по сандвича на четвъртокласника, преди той да го яде. Това обаче изобщо не било пребитото момче. Синът на бащата побойник обяснил на директорката, че тогава просто трябвало да посочи някого, който му падне. Детето споделило, че направило това, защото иска баща му да ходи в училище и да се интересува от него, както е при другите деца.

За да е по-пълен образът на осъдения, става ясно, че той не работи, има документирани 17 престъпления от общ характер, които по силата на нашето законодателство са групирани в предишни 8 осъждания - за телесна повреда, изнасилване, кражби.

 

върни се в НАЧАЛО