СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                            АРТСЕДМИЦА               "BG Север" - брой 2 (13 - 19 януари 2012 г.)


 

Плевен е на трето място в страната по обучението на библиотекари

 

Програмата цели да улесни достъпа до информация, знания и комуникации

 

Страницата подготви: Вяра ЦЕНОВА

 

Библиотекарите се обучават на нов начин за общуване с потребителите, сн. авторът

Библиотекарите се обучават на нов начин за общуване с потребителите, сн. авторът

Общо 45 библиотеки от Плевенска област участват в трите етапа на обучение по програма "Глоб@лни библиотеки - България". В сравнение с другите области в страната, ние сме на трето място, като ни изпреварват единствено София и Пловдив с по 49 библиотеки, похвали се директорът на Регионална библиотека "Христо Смирненски" Аня Михова. Програма "Глоб@лни библиотеки - България" е съвместна инициатива на Министерство на културата и Програмата на ООН за развитие. Инициативата се финансира чрез субсидия в размер на 15 милиона долара от Фондация "Бил и Мелинда Гейтс". Програмата цели да улесни достъпа до информация, знания, комуникации, електронно съдържание и услуги за общността чрез мрежата на обществените библиотеки.

Редовното обучение на библиотекари от целевите библиотеки започна през октомври миналата година, като за нашата област са включени общо 38 библиотеки за двата етапа. В третия етап за 2011 г. ще участват още седем библиотеки. Едновременно с това са раздадени компютри и друга техника, а библиотекарите се обучават как да работят с нея и да предават знанията си на ползвателите на библиотеката. Най-често помагаме на нашите посетители за работа в интернет - да могат да си направят електронна поща, да напишат писмо, да получат снимка на внуците, да използват "Скайп", сподели още Аня Михова. За

малките населени места това е много важно, защото те нямат никаква връзка със света. През миналата година са обучени общо седем групи, с които са работили трима обучители - Емилия Николова, която е отговаряла за информационно-техническите умения, Даниела Димитрова от Плевенски обществен фонд "Читалища", която е водила обучението в два модула - "Застъпничество и проекти" и "Общуване и работа с потребители" и Аня Михова по "Организация на работата и управление на съвременната публична библиотека". Според директорката на плевенската библиотека се оказва, че самата професия има много проблеми с общуването. "Вече има нов начин на общуване и той не е досегашният: искам книга, на ти книга. Трябва да се търси информация в световната мрежа, да се издирват допълнителни сведения, източници. Трудностите в овладяването на тези модули показват, че професията става интровертна, вместо да е обратното", смята Михова. Според нея всеки може да купи техника, но обучението е по-важно. Интересен факт е, че библиотекарите в малките населени места не са завършили тази специалност, но е по-трудно да ги научиш на библиотечно обслужване по традиционния начин, отколкото да обслужват чрез интернет. Още повече, че тези, които са били с библиотечно образование в селските читалищни библиотеки, вече се пенсионират, млади там не отиват, така че остават каквито има - икономисти, счетоводители, инженери, хуманитаристи.

До 2013 г. предстои по програмата да бъдат обучени всички служители на плевенската библиотека.

Планира се и организирането на една регионална или дори национална среща на тема "Медийната политика на библиотеките" или как библиотеките битуват в медиите, допълни още Аня Михова.

 

 

Над 600 нови заглавия в РБ Хр. Смирненски през януари

 

Над 600 заглавия от 137 български издателства ще обогатят фонда на РБ "Хр. Смирненски" още този месец, съобщи директорката Аня Михова. Това ще стане благодарение на спечеления проект по програма "Българските библиотеки - съвременни центрове за четене и информираност 2011", финансирана от Министерство на културата. Проектът на плевенската библиотека е на стойност 15 хил. лв., каквато е максималната стойност, определена в програмата.

 

 

Стефан Кръстев отново с присъствие в престижното списание Смесена китка

 

"Преди присъдата" е поредният разказ на Стефан Кръстев, който беше публикуван в последния брой на списание "Смесена китка". Историята е за присъдата на героя, като престъплението е само поводът той да се опомни в ареста, който от своя страна става метафора на целия му живот. Тясното пространство, в което е затворен, предизвиква психологическата драма, която всеки от нас преживява по един или друг начин. А истинската присъда е тази на времето.

Списание "Смесена Китка" се издава от клуб/издателство/фондация "Буквите" и по същността си е наследник на едноименното списание, издавано преди 160 г. от Петко Р. Славейков. Самото списание помества на страниците си разкази и поезия от български автори. Към списанието върви като безплатна притурка и подлистникът "Нови български романи" - 64-странично книжле, на което са отпечатани първите няколко страници на издадени и неиздадени романи от български автори. Стефан Кръстев участва със свои произведения във всички броеве на списанието. В предишния е публикувана част от романа му "Бъг във времето", който авторът определя като най-амбициозният си досега проект. Основната сюжетна линия в него проследява смъртта на героя по най-различни начини, като при всяко умиране той се връща десетилетие преди последното си раждане - така изживява 22 века на много бързи обороти. Попада в тоталитарна България, после в Америка по време на Карибската криза, след това по време на Третия райх, някъде из джунглите на Африка, в Средновековна Испания, в Кръстоносните походи... В края на ХVIII век преживява атомна катастрофа в... комунистическа Англия. През цялото време той знае едно - че някъде се е намесил във времето при следващото си прераждане.

"Ферма за лица" е настоящият му проект. В романа се разказва за откриването на нова синтетика, която напълно ще може да заменя лицето. Художници и дизайнери се грижат тези лица да са едновременно разнообразни и идеални. Лицата са съвършени, но не одухотворени. Това става чрез Талантите. След престъпление поради завист следва процес и изпълняване на смъртна присъда - изтриване на паметта, като върху нея се наслагват спомени на друг човек. Екшън, полиция, крадци на спомени, мафия, абсурдна съдебна система ще въвлекат читателя в увлекателна история, която ще завърши обнадеждаващо, обещава авторът.

Стефан Кръстев, който списва колонката "Напушени мисли" в "BG Север", е един от най-четените блогъри в България. През 1992 г. дебютира с първата си книга "За една нежна душа" в съавторство с Йордан Матеев. Следва романът "Магазин за въздушни кули" през 1994 г., отново в съавторство и под псевдоним Джон Стивън. "Прераждането" през 1995 г. е поетичният му дебют. Следват стихосбирките "Странни странствания в страна на страдалци" и "Камшици и рози". Осем години не издава нищо, но не спира да пише. Публикува предимно в интернет.

През 2006 г. се разкрива в нов и далеч по-зрял период с първата му самостоятелна книга "Бяс и рози" - сборник разкази, който има удивителен успех на Коледния панаир на книгата. Сборникът разкази "Седем порти" и стихосбирката "Еротично по коприна" издава през 2007 г. В началото на 2009 г. на пазара излиза и сборникът разкази "Порочна връзка".

През 2009 г. е издадена и първата му електронна книга (e-book) с афоризми "Светли мисли за черни дни", а след нея "Мадам Еротика" и "Мадам Утопия" - разкази в поредици, "За книгите и хората" - сборник разкази, подбрани от едноименната му рубрика, която води в литературния сайт "Буквите", "Убийство в социалната мрежа", криминален роман.

 

 

Шефът на филхармонията скри сайта си за секси музикантки

 

Архивът (вдясно) дава пълна информация за изпразнения (вляво) сайт

Архивът дава пълна информация за изпразнения (вляво) сайт

Информацията от интернет страницата, собственост на директора на Плевенска филхармония Евлоги Илиев, мистериозно изчезна от мрежата часове след излизането на публикацията на "BG Север" миналия петък. Както писахме в първия си брой за годината, страницата предлагаше работа на български музиканти в изискани хотели и курорти в екзотични дестинации като Япония, ОАЕ, Сингапур, Китай, Малайзия, Индия, Оман, Йордания, Кувейт, Катар, Тайланд, Шри Ланка. На пръв поглед презентираните кандидатки впечатляваха предимно с физически данни. Като мениджър беше посочена Маргарита Велинова, която уточни, че временно е поела нещата, защото Илиев е доста зает с директорските си задължения, но че работят заедно и е чудесно, ако заинтересованият музикант се срещне лично с него (в сайта има телефон за връзка), за да могат конкретно да се изяснят подробностите.

Оголването на сайта освен че прецаква възможностите на красивите изпълнителки да си намерят доходоносна работа в чужбина, навира в очите и друго съмнение: явно има нещо нередно в историята, щом се опитват да я прикрият. Дори да е за сметка на вероятно нелошата комисионна от пласирането на кандидатите в някоя от екзотичните дестинации. Ние може и да не четем партитури, но знаем, че в интернет нищо не остава скрито. На www.web .archive.org веднага излизат подробности за сайта, независимо че информацията от него е изтрита. И там се появява Евлоги Илиев, със снимка и актуален телефон за връзка, посочен като мениджър на въпросната агенция. На http://who.is/whois/brevispromo.com/ пък се разбира, че сайтът е регистриран през 2007 г. и регистрацията важи до 23 май т. г. Последната му актуализация е от април 2011 г.

При назначаването си за директор Евлоги Илиев е попълвал декларация за конфликт на интереси. Дали е записан сайтът в нея, не можем да кажем. Разбира се, всеки може да регистрира и поддържа интернет страница. Но когато е директор на бюджетна организация и финансовите изгоди от сайта професионално дублират дейността на въпросната организация, съмнението за конфликт на интереси не може да бъде изтрито. Като информацията. Все пак не сме в "1984" на Оруел.

 

 

Нови заглавия в книжарници "Грамма"

 

 

Стив Джобс: Единствената официална биография на основателя на Apple

Уолтър Айзъксън

Книгата, оглавила класациите по цял свят! 379 000 екземпляра, продадени за 7 дни само в САЩ!

Авторът е доказал таланта си с биографиите на Алберт Айнщайн, Хенри Кисинджър и Бенджамин Франклин, както и с работата си в списание TIME и в CNN.

Ще научите как от един малък гараж Стив Джобс издига Apple до една от най-преуспелите компании в света.

Ще разберете как геният на Джобс изпреварва времето си, защото още преди 30 години в главата на създателя на Apple вече са съществували iPad и MacBook, но технологията все още не е била толкова напреднала, че да ги превърне в реалност.

 

Ансамбъл "Акцент - CD

Седем години след осъществяването на записи за компактдиск, той вече е факт! Дискът, който носи името на ансамбъла, съдържа 11 композиции - оригинални, аранжименти и транскрипции: от I част на "Лято" из "Годишни времена" от Вивалди и "Интродукция и рондо капричиозо" от Сен-Санс (аранжименти А. Серафимова) до "Ритмична песен" от Пол Смадбек, "Вариации "Дилмано, Дилберо" от Александър Владигеров, композиции на Владимир Петров, създадени още по времето, когато е член на състава, и Китка български народни ритми (обработка Г. Обретенов, аранжимент С. Серафимов).

Записите са осъществени в студиото на Христин Стрижлев в София, обработени са от Николай Колев, а дизайнер на обложката е Петя Дабова - всички възпитаници на НУИ "Панайот Пипков" - Плевен. Изпълнителите са Василена Серафимова, Владимир Петров, Владислав Върбанов, Надежда Русева и Георги Цветков.

  

.


върни се в НАЧАЛО