СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...        ОБЩЕСТВО И ПОЛИТИКА                         "BG Север" - брой 2 (13 - 19 януари 2012 г.)


 

Кметът Димитър Стойков:

 

По-ниските данъци ще компенсираме със съкращения в администрацията

 

6 млн. лв. дълг заварил градоначалникът, по 7 хиляди месечно за телефони

 

Емилия КАРАБУЛЕВА

Плевенска община може би е единствената, която намалява данъчната тежест по двата най-масови данъка, плащани от почти всички плевенчани - данък недвижими имоти и такса битови отпадъци". Това заяви на брифинг пред журналисти кметът на община Плевен доц. д-р Димитър Стойков. Пред аудиторията той подробно коментира взетото на общинска сесия решение за промяна ставките на двата налога. Повишението на данък сгради от 1,5 на 1,9 промила градоначалникът аргументира с това, че границите на този налог по закон са 4,5 промила, затова в Плевен сега той е един от най-ниските в страната. "За сметка на това увеличение обаче таксата за битови отпадъци е намалена с цял промил за юридически лица - от 6 на 5 промила, а за физически лица - от 1,6 до 1,2 промила. За бизнеса облекчението е много голямо, това беше прието добре", коментира кметът.

Увеличен е данъкът върху превозните средства и данъкът за придобиване на имущество. Налогът върху превозните средства до 37 киловата е вдигнат от 34 ст. на 45 ст. за киловат, а за максималната мощност увеличението е 2,04 лв. годишно. При возилата с мощност от 37 до 55 киловата увеличението е от 40 до 55 ст., като за най-мощните автомобили горницата не надхвърля 4,12 лв. годишно, информира Димитър Стойков. Той сравни ставката в Плевен за най-слабите по мощност автомобили с тези в други градове на страната - Велико Търново, Стара Загора и констатира, че дори след увеличението общината ни е с по-нисък данък.

Градоначалникът коментира пред журналисти и данъкът за придобиване на недвижим имот, който бе увеличен с 0,4% - от 2,5 на 2,9%. "Изхождаме от това, че по-рядко се купува жилище. И редом с намалението на патентния данък на посредниците на недвижими имоти се надяваме да спадне цената на посредничеството в продажбата им, което ще компенсира налога", разясни кметът.

Като цяло данъчната тежест в общината е намалена с 2% за граждани и значително повече за фирмите. Целта ни е да подпомогнем най-слабите социални групи в общината, заяви Димитър Стойков.

"Никоя община в България не си позволи да намали данъчната тежест, а ние го правим при дълг, който заварихме от 6 млн. лева - 4 млн. лв. от перото за чистота и 2 млн. лв. по лихвите и главниците по кредита, който вече достигна 7,9 млн. лв. И то по фактури, които аз не съм подписвал. А са необходими още 5,5 млн. лв. за собствено участие на общината по европроекти, които са подписани или пък предстои да бъдат подписани", коментира градоначалникът.

Във втората част от своето изявление пред медиите той сподели идеите си - откъде да бъдат намерени средства, които да компенсират намаляването на данъчната тежест. Това ще бъде направено чрез съкращение в администрацията и разходите за административни услуги, обяви кметът. Той поясни, че в момента един от най-високите разходи е за телефония, като всеки месец общината плаща по 7 хил. лв. Целта била сумата да падне до 2 хил. лева.

Специално внимание обърна кметът на работата на общинския инспекторат, където от януари м. г. не е съставен нито един акт и не е издадено нито едно наказателно постановление. В него сега работят 47 души, а не са установили нито едно нарушение. Или в Плевен всичко е перфектно и няма нарушения, или инспекторите не си гледат работата, коментира Димитър Стойков. Присъстващите в залата журналисти му подсказаха и трета възможност - инспекторите да работят за себе си. Изтъкнат бе фактът, че подведени под съдебна отговорност служители все още са на работа в общината.

 

 

Стартира общественото обсъждане на бюджета

 

Проектът за Бюджет 2012 на община Плевен ще се гледа на общинска сесия през февруари, заяви пред журналисти кметът доц. д-р Димитър Стойков. Той обяви, че официално общественото обсъждане на основния финансов план на общината за настоящата година е стартирало на 10 януари (вторник ). Градоначалникът, неговите заместници и представители на общинската администрация вече обикалят всички населени места в общината, за да се срещнат с хората и да чуят техните проблеми. "Ще се опитаме да направим за всяко населено място програма за работа за 4-годишен период. Целта е не да се работи на парче година по година, а за целия период", заяви кметът пред журналисти. Той изрази тревогата си, че общинското ръководство е атакувано от селските кметове поради факта, че по европейските програми се действа само в Плевен, но не и в малките населени места. Като приоритетни в работата си по места кметът посочи проекта за изграждане на канализация в с. Ясен и санирането на училището в с. Мечка по програмата за енергийна ефективност. Предстои да бъдат разработени проекти за интеграция на ромите. В тази дейност няма да има разделение на "наши" и "ваши", обеща градоначалникът. "BG Север"

 

 

Трима нови шефове на отдели

 

Павлина Тодорова (вляво) и Йонита Иванова, сн. авторът

Павлина Тодорова (вляво) и Йонита Иванова, сн. авторът

Еми ЖЕЛЯЗКОВА

Три нови лица влязоха в общинската администрация тази седмица. Началник на отдел "Образование и култура" ще бъде Йонита Иванова, а за шефка на отдел "Екология" бе назначена Павлина Тодорова. Главен инженер в общината ще бъде Владислав Иванов. Двете дами бяха представени официално пред медиите в понеделник на редовния брифинг, Владислав Иванов отсъстваше, затова дебютът му пред журналистите се отлага за следващата седмица.

Новата шефка на отдел "Образование и култура" Йонита Иванова е завършила специалност "Философия", работила е 22 години като психолог в Математическата гимназия "Гео Милев" в Плевен. По време на представянето си пред журналисти тя разказа, че дълги години е работила с програми на образователното министерство, има много добри постижения с децата на национално и международно ниво като ръководител на националния отбор по философия.

"Приемам това назначение като предизвикателство на едно ново ниво. Образованието и културата са свързани, макар и различни като ресор. Но като философ знам, че те са в диалектическо единство. Надявам се, че в най-скоро време ще се усети положителна промяна", каза при представянето си

Йонита Иванова. Тя съобщи, че вече прави срещи с директорите на детските градини и училищата в общината. През следващата седмица в графика й предстоят разговори с представителите на културните институции. Павлина Тодорова, която поема отдел "Екология", по образование е сондажен инженер. Работила е във фирма "Нефт и газ" и като главен експерт в Басейнова дирекция "Дунавски район". По време на представянето си пред журналисти Тодорова обясни, че има опит и познава нормативните документи, които са във връзка с опазването на околната среда.

Кметът доц. д-р Димитър Стойков информира, че само трима са външните хора за плевенската община, които са назначени като шефове на отдели. Всички останали били от досегашната администрация. Сред извършените промени е тази, че Дикран Ованесян, който отговаря за европейските програми в общината, от началник на отдел става директор на дирекция. Досегашният шеф на отдел "Здравеопазване" Димитър Захариев запазва поста си. За главен архитект на пълен щат ще бъде назначен арх. Трифон Иванов, разкри кметът.

 

 

Надежди

 

Промяна в стила на управление очакват от ОбС гражданите

 

Еми СТАЛЕВА

Положителна промяна и по-добри дни очакват гражданите от новоизбрания общински съвет (ОбС) в Плевен. Още на учредителната сесия на 9 ноември м. г. новият кмет доц. д-р Димитър Стойков и избраният за старейшина №1 Дарин Ангелов изразиха намеренията си да работят открито, честно и в интерес на гражданите, без излишно политиканстване, да игнорират разделението, да скъсат с теснопартийните си пристрастия в името на по-доброто бъдеще на града.

Безспорно местните избори и промяната на лицата в ОбС са най-важното събитие през изминалата 2011 г. С най-голям брой в редуцирания вече до 41 съветници местен парламент е групата на ГЕРБ с 14 старейшини, следвана от Българска нова демокрация (БНД) с 9 съветници, БСП е с 8 местни парламентаристи. "Атака" спечели два мандата, а новосформираната група "Център", която включва НДСВ, РЗС, "Гергьовден" и "Солидарност", наброява осем души.

Засега ролята на опозиция в местния парламент изпълнява групата на БНД, където присъстват бившият кмет Найден Зеленогорски и бившият старейшина №1 Георг Спартански. Още по време на първите заседания на ОбС тази група остана изолирана при вземането на решения, нейни представители не бяха издигнати на ръководни места в управлението на ОбС и в избраните 12 постоянни комисии. Най-болезнено обаче се прие смяната на управителите на най-апетитните общински фирми - "Инжстрой" и "Тибор", които бяха хора на бившия кмет Зеленогорски.

Засега структурата на местния парламент е твърде рехава, неоформена, може да има изненади в бъдеще, коментират старейшини. Според тях група "Център", която подкрепя ГЕРБ и се очаква да бъде важна част от мнозинството, не е единна, има известни търкания между нейни представители. Причините са в разпределението на местата и зоните на влияние в общинската администрация, общинските фирми и в комисиите. Старейшините от БСП засега подкрепят повечето от предложенията на мнозинството с идеята, че имат експертен потенциал и искат да го използват пълноценно. Червените толерантно оставиха време за действие на новата власт, но вероятно в бъдеще могат да се очакват сблъсъци, ако управляващите не се консултират с левицата по важни въпроси.

Дали обаче смяната на лицата в ОбС ще означава и смяна на стила на управление?

Може би е важно в началото на настоящата година да припомним, че местното самоуправление преживя цели 12 години с модел на еднолично управление под диктата на едно мнозинство, водено от бившия кмет Найден Зеленогорски. Макар и влезли в ОбС от името на бутикова партия - БНД, хората на бившия градоначалник са опитни, знаят как се играе за позиции, имат гъвкава юридическа техника и умеят да сключват сделки. Затова дори в така скроената нова структура на ОбС те не са за подценяване. Добре би било, ако и през изминалата година този потенциал се използваше в услуга на града и хората, а не за защита на тяснопартийни интереси, диктувани от централата на "Раковска" 134.

Този едноличен стил на управление умело се използваше както при приемането на бюджета за 2011 г., така и при налагането на готови решения, които просто минаваха безпроблемно през залата. Опозицията се огъваше под натиска на мнозинството, дори и да постъпваха рационални предложения, те бяха отхвърляни от верните на бившия кмет хора. Така мина Бюджет 2011, чийто баланс бе скрепен с огромен кредит, а пък такса смет за бизнеса скочи до тавана заради проспаните от администрацията срокове и отсъствието на каквото и да е обществено обсъждане с гражданите и бизнеса, с представителите на други политически сили. Парите за здравеопазване, образование и култура се раздаваха според заслугите към кмета.

Известни проблясъци на демократичност в работата на ОбС бяха съзрени едва в края на август м. г., когато старейшините не приеха отчета за изпълнението на бюджета за първото полугодие на 2011-а. Макар и само с минимална преднина в гласовете, от опозицията бламираха кмета, а в това наблюдатели видяха надежда за положителна промяна.

Същият оптимизъм и сега се прокрадва из кулоарите на ОбС, на когото хората щедро дариха своя кредит на доверие. А часовниците вече отмерват първите сто дни от управлението на местната власт.  

върни се в НАЧАЛО