СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                       КОНФЛИКТИ                                  "BG Север" - брой 2 (13 - 19 януари 2012 г.)


 

Циганските разправии пощуриха държавата

 

Оказа се, че имало цял списък с мишени, сред които и Цветелин Кънчев

 

Ангел АТАНАСОВ

За няколко дена разправиите между циганските барони от Северна и Южна България буквално пощуриха държавата, а нейните поданици бяха залети с порой от страховити разкрития. Екшънът стартира миналата сряда с ранобудна акция на маскирани спецполицаи. Зад решетките бяха прибрани Любо Къдравия от Костинброд и братята Георги и Васил Горанови от гр. Левски.

В началото през медиите като светкавица мина информация, че тримата са задържани, защото са заръчали убийството на прокурора от ВКП Олег Янев. След няколко часа обаче се оказа, че арестуваните са имали цял списък с мишени - освен Янев в него били и ромският лидер от Своге Шмит Точев, и добре известният в циганските среди Ицо Папата. До разкритията се стигнало след като арестуван в средата на декември гражданин на бивша съветска република изпял пред полицаите, че бил вербуван от Къдравия и Горанови да изпълни мокрите поръчки. За убийството на прокурора Янев той се спазарил с поръчителите да получи 100 000 евро, а за останалите двама - още 75 000 евро. Спецслужбите сложили на подслушване и под наблюдение тримата заподозрени в поръчителството на убийствата и събрали необходимите доказателства, за да ги приберат в кауша.

Още преди да дойдат на себе си от шока на тези зловещи планове, обикновените граждани бяха залети с нова порция разкрития. Неочаквано сред набелязаните жертви се оказа и ромският лидер Цветелин Кънчев - Дон Цеци. В килърската завера пък бе включен още един цигански "благородник" - Цар Киро, който влезе в ареста след бунтовете в Катуница и вече има две обвинения за отправени заплахи за убийство.

Софийският районен съд прецени, че има достатъчно доказателства за готвено от Къдравия и братята Горанови престъпление и ги остави зад решетките. Трилърът обаче продължи в сутрешните телевизионни блокове. Близки и на задържаните, и на набелязаните за убиване започнаха да разказват от тв екрана страхотии, от които биха настръхнали косите дори на режисьора Стивън Спилбърг.

Според родата на Георги и Васил Горанови в основата на всичко е Христо Върбанов - Ицо Папата. Той от години измислял лъжи, с които набеждавал различни хора в някакви престъпления. Пробутвал измислиците си в прокуратурата, а после изнудвал набедените да му платят, за да си оттегли показанията.

Дон Цеци пък откри, че има "политически противоречия" с братовчеда на Любо Къдравия - Илия Илиев, който е лидер на ромската партия ДРОМ.

Не закъсняха, естествено, и "разкрития" на близките за подкупни съдии и прокурори. Анонимни източници започнаха да разказват пред столични всекидневници как големите ромски фамилии са влезли в конфликт за преразпределение на бизнеса с проститутки, джебчии и дрога. Но ябълката на раздора между фамилиите бил бизнесът с кръв и органи за трансплантация...

Горкият Спилбърг! Ако намине към България, ще разбере колко му е бедна фантазията.

 

 

Ромите от гр. Левски се оплакват от полицейско насилие, били ги

 

Битият Георги ще съди полицията

Парите за мраморните палати били изкарани от гурбет, твърдят близките

Парите за мраморните палати били изкарани от гурбет, твърдят близките, сн. авторът

Битият Георги ще съди полицията, сн. авторът

 

Поля ТОМОВА

Разбити прозорци и врати, изкъртена дограма и плоскости на тавана останаха след спецакцията в град Левски, при която бяха задържани братята Горанови, обвинени като поръчители на три убийства. Техните близки се оплакаха не само заради щетите по къщите им, но и от полицейско насилие. Синът на Васил Горанов - Георги, е с видими следи от удари по лицето и тялото. Той разказва и за акцията в къщата му. "Както спим в пет сутринта ни нападат, чупят врати, прозорци, ние ставаме да видим какво става. Докато слизаме по стълбите, викат: "Долу на земята!". Не сме оказали съпротива, легнахме, и те почнаха да ни бият на земята - с бухалки, с оръжие, с юмруци...", твърди Георги. Полицаите останали в къщата часове, като според ромите през това време Георги и баща му са били бити непрекъснато. "С нещо остро - пушка ли, пистолет ли, започнаха да ме удрят само по главата. Имам 10 - 15 тупаника. Все викаха - къде са парите, къде е оръжието , къде е златото", продължава разказа си Георги Горанов. След акцията той си извадил медицинско, консултирал се с адвокат и е категоричен, че ще заведе дело срещу полицаите.

В другата къща, обект на спецакцията, побой не е имало, признават обитателите й. И там обаче са изпочупени стъкла. Ромите твърдят, че при първите удари по врати и прозорци са помислили, че в дома им нахлуват крадци и убийци. Успокоили се, когато разбрали, че са полицаи. "Аз им казвам - не чупете вратите, ето ви ключовете, обаче не - изпотрошиха всичко", казва Иван Иванов, син на арестувания Георги Горанов.

Близките на двамата задържани обясняват, че са изкарали парите за огромните мраморни къщи с гурбети в чужбина, без обаче да уточнят какво точно работят зад граница. Признават, че нямат един ден трудов стаж, както и че се случва да крадат ток, въпреки че живеят в палати. Всички от фамилията имат подозрение, че са натопени от Христо Върбанов, известен като Ицо Папата. Той е сват на фамилията, но имал навика да рекетира хора, като ги подлага на подобни изпитания. "Всичко е за пари. Дава на някого някаква сума и казва - ще натопиш тези, изглеждат богати. После започва да изнудва - ще излезеш чист от ареста, ако платиш еди каква си сума", обяснява един от фамилията Горанови. Близките на задържаните са категорични, че двамата арестувани са невинни по обвиненията.

 

 

Три дела изпратени в спецпрокуратурата

 

Емилия КАРАБУЛЕВА

Окръжният съд в Плевен пренасочва три от делата си към специализираната прокуратура в София, съобщи съдия Силвия Кръстева, пресаташе на съдебната инстанция. Тя поясни, че съгласно промените в Наказателно-процесуалния кодекс на трите дела не е даден ход и те са прехвърлени по компетентност на обвинители от спецзвеното. Казусите са за измама, разпространение на наркотици и убийство.

Бившият полицай Тошо Тошев от Червен бряг и Васил Костов, по прякор Кеца, са подведени под наказателна отговорност по първото дело, което заминава за спецпрокуратурата. Двамата ще бъдат съдени за измама и изнудване в съучастие, а срещу Тошо Тошев е повдигнато и обвинение за лихварство.

Следващият казус касае организирана престъпна група за разпространение на наркотици. Участниците в нея били четирима, но двама от тях сключили споразумения с държавното обвинение. Делото продължава само срещу другите двама обвиняеми - Тонко Т. и Ивайло П.

Третият казус е за поръчковото убийство на ромския бос Тани Танев в Долни Дъбник. По него са повдигнати обвинения срещу Станчо В. от Костинброд, Александър Й., Ивайло С. и Вергил С.

Според изготвеното обвинение, на 12 февруари 2008 г. четиримата са организирали атентата, при който бе застрелян Тани Танев.

Убийството е извършено с пистолет "Макаров" в кафене в Долни Дъбник, което е собственост на жертвата, се казва още в обвинението.

 

 

Земеделски производител от Петърница обиран четири пъти само за една година

 

Данко Данов се чуди как да опази имуществото си, сн. авторът

Данко Данов се чуди как да опази имуществото си, сн. авторът

Полина ТОНЕВА

Данко Данов е земеделски производител от 15 години. Обработва 24 декара земя в землището на село Петърница, отглежда предимно зеленчуци. За да улесни работата си, Данов вдигнал и малка постройка в имота си, който е в близост до селото. Проблемите на стопанина започнали през август 2010 г., когато неизвестни крадци разбили постройката му и задигнали каквото могат. Оттогава Данов е обиран четири пъти.

"Откраднаха ми два тона картофи, земеделски инвентар, строителни елементи, тръби от поливната система. Търсят основно желязо, което може да се предаде на пунктовете, отнесоха и 500-килограмов кантар", изброява липсите си земеделецът. Крадците разбиват всеки катинар и ключалка, упоявят и кучето, което не издава звук, докато те върлуват из имота на стопанина му.

При всеки обир Данов сигнализира полицията. Не е доволен обаче от работата на полицаите от РПУ - Долни Дъбник, към което е и село Петърница. Затова земеделският производител пише жалба, адресирана до председателя на НС, президента на България, министъра на вътрешните работи и шефа на областната дирекция на МВР. "Жалвам се, защото ми откраднаха основни средства за производство, а полицията не си върши работата както трябва. До момента не съм чул или видял да има задържани, затова написах, че според мен полицаите са некомпетентни", обяснява недоволството си

Данов. Той поясни, че при първия му сигнал за кражба униформените са открили и пръстов отпечатък, но въпреки всичко случаят не е разкрит. Началникът на РПУ - Долни Дъбник, главен инспектор Мирослав Петров потвърди, че действително при огледа на местопроизшествието при първия сигнал е открита дактилоскопска следа. При сравняването й в базата данни на МВР обаче отпечатъкът не е идентифициран и затова досъдебното производство е спряно. "Независимо от това и към момента се извършват действия по това производство. При наличие на конкретен сигнал то ще бъде възобновено и ще се води срещу определено лице или за установяване на съпричастността на определено лице", заяви Мирослав Петров.

Той каза още, че по втория сигнал на Данко Данов има образувано досъдебно производство, а материалите са в Районна прокуратура - Плевен. Действията на полицията по тези кражби обаче се затрудняват от два фактора, заяви началникът на полицейското управление. "Първо, собственикът не представя никакъв документ за открадната техника, което е проблем за нейното разпознаване, тоест няма фабрични номера на техниката, работим само по описание", заяви още Петров. Втората спънка при разследване на случая е отдалечеността на мястото, липсата на свидетели и очевидци на кражбите.

Според главен инспектор Петров проверките на пунктовете за изкупуване на метали не са дали резултат. Полицейският шеф е категоричен, че не може да се говори за драстично увеличаване на кражбите в неговия район - ръстът им през 2011 г. спрямо 2010 г. е само три процента.

Не така смята обаче кметът на село Петърница Тошко Попов. Според него има бум на битовата престъпност, особено през зимните месеци. И кметът, и обраният земеделец подозират като автори на кражбите местни роми. "Те нямат постоянен доход, доста от тях са рецидивисти и "професията" им е да крадат. В същото време съдебната ни система е доста мудна и бавна, някои от извършителите на тези кражби получават много ниски наказания - пробация, например. За да имат ефект, наказанията трябва да бъдат по-тежки", категоричен е кметът, който преди да поеме поста е бил районен полицай.

Докато чака престъпниците да бъдат заловени, Данко Данов вече мисли как да опази продукцията и имуществото си. Решил е да наеме жива охрана, която да пази денонощно имота му.

 

върни се в НАЧАЛО