ТЕМА


 

 

Газовата криза - нейните реални измерения и излишната паника

 

Плевен

 

Румен Петков похвали шефа на ТЕЦ-а

 

Ръководството на "Топлофикация" взело адекватни мерки

 

Народните представители Румен Петков, Радослав Илиевски и Васил Антонов оцениха положително действията на  Иван Гетов

Емилия КАРАБУЛЕВА

итуацията във връзка с газовата криза е овладяна. Не се достигна до катаклизми, до тежки напрежения. Пред нашите партньори ЕС, Русия и Украйна ситуацията е представена от българските институции по най-адекватния начин, което е основание ние оттук нататък да търсим компенсации за щетите си". Това каза депутатът от "Коалиция за България" Румен Петков след среща с ръководството на "Топлофикация - Плевен", в която участваха и народните представители Васил Антонов и Радослав Илиевски, областният управител Цветко Цветков и общинският председател на БСП Любомир Петков.

Румен Петков поздрави изпълнителния директор на топлофикационното дружество в града Иван Гетов за изключително адекватното поведение в кризисната ситуация. "С наложеното от обстановката спиране на когенерацията за производство на еленергия, плевенското дружество е едно от най-губещите в страната. Дневната загуба от подобна мярка възлиза на 350 хил. лева", обясни Румен Петков. Депутатът каза още, че социалистите са удовлетворени от спазването на националните приоритети - гарантирането на енергия за здравните заведения, за социалните домове, за училищата.

За промишлените предприятия доставките са били ограничени, тъй като съгласно заповедта на министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров за плевенския ТЕЦ количествата газ са били намалени от 19 хиляди на 10 хиляди куб. м. Предприети са били всички необходими мерки за обезпечаване с мазут и от вторник заработиха и инсталациите с течното гориво. Иван ГетовПо този начин "Топлофикация - Плевен" успява да обезпечи отоплението на населението в града, болниците, училищата и промишлеността в напрегнатата ситуация. Така че ръководството на топлофикационното дружество заслужава поздравления, обяви Румен Петков. Той подчерта, че в тежката ситуация "Лукойл Нефтохим" не е допуснал спекулации с цените, постъпил е коректно, а цените на мазута са намалени два пъти, независимо от огромното търсене на този вид гориво в момента.

"Успяхме да повишим температурата в домовете на битовите абонати, като въртим повече вода с допълнителни помпи, с което почти достигаме нормалната температура, отчете изпълнителният директор на "Топлофикация - Плевен" Иван Гетов. В Лозаро-винарския техникум е била монтирана специална помпа за възстановяване на необходимата температура и продължаване на учебните занятия, информира Иван Гетов. От дружеството са започнали разговори с "Лукойл Нефтохим" още на 7 януари, проведени са били срещи с представители на фирми, които се занимават с доставка на течни горива. Доставените над 1 000 тона мазут позволиха да се премине към алтернативното гориво и по този начин да бъде пусната когенерацията за производство на еленергия, за да се намалят загубите на дружеството. Подавани са необходимите количества пара на големи промишлени предприятия - "Яна", "Каменица" и др., за да не се прекъсва производственият им процес.

Шефът на плевенския ТЕЦ Иван Гетов изрази увереност, че кризата ще бъде преодоляна и в близките дни ще бъде доставена необходимата топлоенергия както на населението, така и на промишлеността.

"Това е втората тежка криза за топлофикационното дружество в града. Преди няколко месеца, заради запориране на плащанията, бяха поставени пред спиране няколко дружества, в т. ч. и плевенското. Тогава на министъра на икономиката и енергетиката предложихме гъвкава и ефективна схема за разплащане и кризата бе преодоляна", допълни Румен Петков. Той коментира, че солидните и стабилните ръководители си личат по време на кризисна ситуация и още веднъж поздрави шефа на "Топлофикация - Плевен" за професионализма му.

Газовата криза не създаде проблеми на Университетската болница в Плевен. Благодарение на добрия синхрон в действията на Иван Гетов и изпълнителния директор на болницата доц. Васил Тодоров температурата в отделенията не падна под нормалните граници, термометрите показваха 24 градуса.

В края на миналата седмица в Плевен бе проведена извънредна сесия на общинския съвет. Кметът Найден Зеленогорски информира обществеността какво е реалното състояние на нещата и получи картбланш от старейшините да разполага с до 20 хил. лв., ако се наложат разходи за преминаването на алтернативни източници за отопление на детски и социални заведения. По време на заседанието от изявленията на председателя на дясната група съветници Стефан Ганев стана ясно, че най-важните за града проблеми са два - в сградата на СДС нямало парно, а главният им бушон бил слаб и често прекъсвал електрозахранването.

 

 

ВРАЦА

 

Чирен спаси България

 

Цветана ЕВГЕНИЕВА

В тежките дни на газовата криза подземното хранилище за синьо гориво на врачанското село Чирен спаси България от студ. Благодарение на този подземен "склад" за повече от 1 млрд. куб. м природен газ, страната успя да оцелее в бедствената ситуация, когато газовата война на изток врътна кранчето на Европа. Още в първите дни на кризата, когато се спрягаха различни цифри за наличието на резервния природен газ, началникът на хранилището Младен Йорданов съобщи за репортер на "BG Север", че буферният обем е 750 млн. кубика, а полезният - 528 милиона. В тази извънредна ситуация работят всички 22 сондажа и на денонощие се подават по 4 милиона и 200 хиляди куб. м газ. При тези максимални темпове горивото може да стигне за около 6 месеца.

Въпреки близостта на газохранилището край Враца, още на 9 януари ТЕЦ-ът започна подготовка за преминаване на мазут, което стана окончателно на 11 януари. Кметът Тотю Младенов въведе със заповед ограничителен режим на топлоснабдяване. Според зам.-изпълнителния директор на дружеството Кремен Георгиев "Топлофикация - Враца" не е прекъсвала нито за час топлоподаването към своите 12 000 абонати. Учебните и детските заведения не са прекъсвали занятия. Единствено в Професионалната гимназия по търговия и ресторантьорство часовете са намалени заради температури в класните стаи около 18 градуса. Оперативно се следи ситуацията в училището в селата Паволче и Тишевица и Дома за стари хора "Зора" във Враца, които са с метанови инсталации и нямат алтернативни източници за отопление. Не се е нарушил процесът и в болничните и социалните заведения. Проблеми с парното има само в сградата на бившата втора поликлиника. Дружеството пое ангажимент абонатната станция да бъде ремонтирана до 21 януари. С намален капацитет работят захранваните с газ две предприятия в града - текстилната фабрика "Вратица" и металургичното "Центромет", като част от работещите в тях са излезли в принудителен отпуск.

Към 12 януари с намалени часове в областта бяха 13 учебни заведения. От училищата, които се отопляват с газ или с централно парно, а те са 7 от общо 200, само в професионалната аграрна гимназия в Бяла Слатина, СОУ "Никола Войводов" - Враца, и в основното училище в с. Тишевица имат проблеми и те са преминали към режим с намалени часове. В останалите 10 учебни заведения инсталациите са на твърдо гориво или нафта и поради ниските температури отоплителните системи не могат да осигурят нормално протичане на учебните занятия, посочи началникът на РИО Галина Евденова.

Шест пъти по-малко от необходимото е получаваният природен газ за Мездра - единственият газифициран град в областта, затова и при него кризата се е усетила най-силно. В резултат на това е спряно газоснабдяването на петте промишлени предприятия и към административните сгради, но се поддържа нормално към детските, учебните и социалните заведения и към битовите абонати, които са 778, заяви изпълнителният директор на "Газоснабдяване Враца" - клон Мездра, Валери Караджилски.

 

 

ВИДИН

 

Данданията мина покрай града

 

Видинчани си осигуряват топлото с дърва и въглища

Тина ИЛОВА

Газта като гориво за отопление и други битови нужди не е позната във Видин, затова газовата криза мина покрай града, без да го разтревожи.

Но студът изплаши жителите му. Мнозина поеха към "Топливо", за да се снабдят с дърва и въглища. Българинът отново показа, че върши домашните си работи тогава, когато му дойдат до главата. Иначе е могло да се снабдят с гориво и през по-топлото време.

Фирма "Топливо" продава дървата по 65 лв. за куб. метър. На склад стоят 1 500 куб. метра. Сериозна конкуренция са ромските снабдители, които секат дърва незаконно и ги предлагат по 50 лв. кубика. Фирмата е струпала в складовете си и 4 000 т висококалорични руски въглища от Алтай. Заради студа тя нямали цената им. Непресетите се продават по 256 лв. за тон при 285 - през есента. Пресетите са намалени от 306 лв. на 260 лв. Клиентите купуват малки количества, колкото да прекарат студовете. Въпреки по-малкия си ефект купуват се и български брикети в пакети. 15 кг се продават по 7 лв.

 

 

ВЕЛИКО ТЪРНОВО

 

Таксиджиите и хлебарите най-засегнати

 

Кремена КРУМОВА

50 таксиметрови коли във Велико Търново спряха работа, тъй като не са пригодени да се движат на бензин. 1/3 от жълтите автомобили в града, т. е. около 170, са на метан, а метанстанциите не работят. Ситуацията рефлектира главно върху самите водачи, тъй като собствениците на таксиметрови фирми си получават процентите, а тези на самите автомобили си взимат наема за колата, коментира Светлозар Стойнов, председател на Сдружението на таксиметровите шофьори в старата столица. Макар че картинката не е много обещаваща, той заяви, че не очаква повишаване на цената на таксиметровите услуги.

Заради газовата криза хлебозавод "Славянка в Горна Оряховица, чието производство зависи изцяло от синьото гориво, спря работа. Другият голям производител на хляб в железничарския град - фирма "Корн, пък захранва преустановилия работа свой клон "Шумен корн. По тази причина бе намален до минимални количества доставяният хляб във великотърновската търговска мрежа. За да компенсират липсите, великотърновският и стражишкият хлебозавод увеличиха производствените си количества. Напълно или частично спряха производство и големите производители на сладкарски изделия в региона - "Лачита, "Престиж и "Кармела.

Ако не се стигне до разрешаване на газовата криза, хлебопроизводителите обмислят увеличение на цените с 5 до 10%, защото голяма част от тях ще преминат на ток. "Колегите работят на ток, чиято цена непрекъснато скача. Няма как това да не повлияе на цената на насъщния, след като сме зависими от енергийния си носител", коментира Жени Сапунджиева, областен председател на хлебопроизводителите във В. Търново.

"Топливо" АД във В. Търново намали цената на вносните си въглища с 15%, за да привлече клиенти. Въпреки това обаче продажбите не скочиха, защото хората предпочитаха да се запасят с духалки. Иначе по време на кризата топлоподаването към училища, детски градини и болници във Велико Търново не бе нарушено, въпреки че кранчето на газта бе спряно. ТЕЦ-ът използваше мазут и биомаса.

 

 

ГАБРОВО

 

Ограничават парното в пиковите часове

 

Мариана ДИМИТРОВА

Приети са спешни мерки за ограничаването на потреблението на газ в 30 производствени фирми в Севлиево, които са най-големи потребители на синьо гориво. Фирмите намаляват температурите в работните помещения, правят промени в работното време и намаляване на сменността. Ограничена е консумацията на гориво и в пиковете между 6 и 9 часа сутринта. Работниците на най-големите фирми-консуматори на газ "Видима" и "Идеал Стандарт" бяха в отпуск от 20 декември и от началото на тази седмица започнаха работа. 150 работника от 4 000-я персонал на двете фирми ще бъдат съкратени в края на месеца.

Обществените сгради, училищата, детските и социални заведения променят графика си за топлоподаване, за да се намали до минимум консумацията на газ в пиковите часове. Заради икономия на енергия общинската администрация излезе в еднодневен платен отпуск в събота, с изключение на отдел "Приходи от местни данъци и такси" и информационния център. Сградата на севлиевското кметство също не се отоплява в пиковите часове.

 

 

ловеч

 

Студ скова учреждения и предприятия

 

Мира ГАНЧЕВА

Кучешки студ скова учрежденията и предприятията в Ловеч, след като Русия врътна кранчето на газта. Люляковият град е един от най-масово газифицираните в страната. Към края на 2008 г. към "Ловечгаз '96" АД са присъединени близо 1 300 битови абонати, 105 обществени и 24 промишлени. Газопроводната мрежа в града е около 55 км.

Подаването на газ за обществения и икономическия сектор беше преустановено на 100% още на 7 януари. По график се подаваше газ единствено за най-големия хлебопроизводител "Мелиса", откъдето се снабдяват с насъщния и социалните заведения в общината, и за "Никром - Тръбна мебел", където има сектор с непрекъснат производствен цикъл. Газта не спря и за битовите абонати, но спешно създаденият кризисен щаб към кмета Минчо Казанджиев призова за максимален режим на икономии. На заседание на щаба представителите на ЧЕЗ и Електроразпределение са обявили, че разполагат с резервни мощности за отопление. Въпреки значителното намаление на количеството газ, подавано за Ловеч, не се наложи затварянето на училища, детски градини и ясли, болницата и психоболницата. Всички тези заведения получаваха приоритетно топло.

От газифицираните 15 училища в общините Ловеч и Луковит само пет могат при нужда да преминат на алтернативно отопление, съобщи Поля Димова, началник отдел в Регионалния инспекторат по образование. Тези школа са в Ловеч и могат да превключат на отопление с нафта, но в справка до просветата те са уточнили, че запасите им не са достатъчни. При нужда ведомството на министър Даниел Вълчев обещало да достави необходимото количество гориво. Училищата обаче сами трябвало да си платят нафтата, твърдят учители. С цел икономии две школа в Ловеч - Професионалната гимназия по механо- и електротехника и ОУ "Христо Никифоров", намалиха с по пет минути учебния час. Основното училище разпусна и полуинтернатните групи.

Газовата криза удари и таксиджиите. Повечето от жълтите коли в Ловеч карат на метан. Този вид гориво обаче пресъхна и на двете метан станции в града, установи репортерска проверка на "BG Север". Това принуди доста от "бакшишите" да излязат в принудителна почивка, малка част от тях работеха на бензин. Заради студа и липсата на метан маршрути, за които до края на 2008 г. пътниците плащаха 1,50 лв., вече се таксуваха на 2 и повече лева.

 

 

монтана

 

Големите заводи спряха

 

Момчил ИВАНОВ

В първите два дни от газовата криза фирма "Монтанагаз", която снабдява с природен газ над 2 000 абонати в промишления, обществения и битовия сектор в Монтана, намали доставките за промишлените предприятия в града. На третия ден газоподаването към заводите бе спряно изцяло, тъй като те са най-големите консуматори и ако им се даде газ, то няма да има за училищата, болницата и битовите абонати.

В неплатен отпуск заради газовата криза бяха пуснати принудително работниците от завода за тухли и керемиди "Стройкерамика", а също и тези от млекопреработвателното предприятие "Лактис". Заради липсата на природен газ рязко намалиха производството си и разпуснаха по-голямата част от работниците единственият у нас завод за фитинги (водопроводни части) "Берг Монтана фитинги", заводът за акумулатори "Монбат", заводът за палета "Балкан" и други. Месец преди газовата криза затвори и заводът за подови плочки "Подова керамика", който бе ударен от световната икономическа криза и се оказа, че няма къде да пласира продукцията си. Така за един месец хиляди работници от Монтана останаха без заплати, а някои бяха и съкратени от работа. Щетите от газовата и икономическата криза все още не са изчислени, а и едва ли може да се изчисли щетата, причинена на едно семейство от съкращението на работещ член.

Въпреки кризата в нито едно от училищата в Монтана и региона не бе обявена газова ваканция. Оказа се, че подаваните за Монтана количества синьо гориво стигат за отопление на 17-те школа в града, за болницата и социалните заведения, обявиха от "Монтанагаз". Останалите 66 училища в областта се отопляват на мазут, въглища и дърва и нямат проблем с отоплението. Газ имаше и за 1 800-те домакинства, които използват синьото гориво в домовете си. Студени останаха радиаторите на администрациите, спортните зали, полицията, съда, черквите и т. н.