ОБЩЕСТВО И ПОЛИТИКА


 

 

Коалиционната политика на ГЕРБ - стратегия на гъвкаво поведение

 

Партията трябва да заложи на нов модел на отношенията с другите десни

 

 Доц., д-р Антоний ГЪЛЪБОВ, социолог

Развитието на политическата партия ГЕРБ бележи изключително съществен етап от процеса на трансформация на българската партийна система. Предстоящите парламентарни избори най-вероятно окончателно ще направят невъзможно съхранението на политическите партии във вида им от началото на 90-те години. Прекалено дълго отлаганите реформи и половинчатото им провеждане, както и пропагандната формула "всички са маскари", прекалено бързо утвърдиха разбирането, че политиката у нас е нискорисков бизнес, в който е достатъчно да инвестираш лоялност към партийния "патрон", за да получиш реални икономически предимства. Кризата на доверие в партийната система постепенно се превърна в отказ от демокрация. Всичко това доведе до парадоксалната ситуация, в която гражданите се самоизолираха от политическия процес, настоявайки, че политиците са обезсмислили тяхното участие, устремени към постигането на собствените си цели.

Фалшивата представа за наличието на някакъв

митичен двуполюсен модел,

който се представлявал от БСП и СДС, се оказа ефективно средство за замъгляване на границите в политиката, а това доведе до стихийно разрастване на пространството, в което се проектира политическият популизъм. Всъщност никога не е имало два полюса, но за политическите технолози изглеждаше перспективно да инвестират в героичната представа за някакъв "център", който щял бил да разбие двуполюсния модел. За да бъде абсурдът още по-пълен, към този илюзорен център бе закачено определението "либерален", а сговарянето във властта бе определено като политически прагматизъм. В тази партийна среда отстояването на някаква устойчива и различима политическа линия се оказа губещо поведение. Макар и постепенно, общественото мнение бе тласнато към разбирането, че политиката няма нищо общо с ценностите и интересите на избирателите, а партиите са само корпоративни дружества, стойността на чиито акции на политическия пазар се определят само от обществените нагласи, формирани през медиите.

В тази среда изграждането на масова партия изглеждаше почти невъзможно. БСП успя да задържи влиянието си в рамките на 15 - 17% от избирателите, но след драматичния спад на подкрепата за проекта НДСВ изглеждаше, че не може да бъде изграден политически субект, който да е достатъчно силен, за да се състезава за мнозинство в Народното събрание. Но поне засега, ГЕРБ успява да заеме освободеното пространство около десния политически център. Перспективата за участие на партията в следващото управление, както и бързата й трансформация, заслужава внимателен анализ. Преди всичко, защото историята ни и политическите ресурси на ГЕРБ могат да ни покажат много неща за състоянието на българската политическа култура, почти двадесет години след началото на социалните трансформации в България.

Конструирана около

публичната

фигура на

Бойко Борисов,

тази политическа формация се опита да избегне рисковете, които разградиха политическия проект НДСВ. Създадена като неправителствена организация, Граждани за европейско развитие на България премина само за няколко месеца до статута на политическа партия. Още в самото начало приоритет на партийното изграждане бе организационната работа, която по-голямата част от останалите политически партии си позволиха да подценят. Лансирането на партията в публичното пространство преди европейските и местните избори носеше в себе си определен риск. От една страна и двата типа избори остават встрани от непосредствените механизми на властта. От друга - постигнатите резултати не се оказаха достатъчни за предизвикването на политическа промяна. Днес ГЕРБ е представена в Европейския парламент и в съществена част от структурите на местната власт, но няма пряк достъп до властовите ресурси на национално равнище. Предстоящите избори ще определят мястото на формацията в политическия живот на страната, но вече е ясно, че очакванията за нейната бърза дезорганизация са неуместни.

ГЕРБ разполага с достатъчен оперативен потенциал, за да изгражда и поддържа партийни структури във всички български общини, а в същото време използва стратегия на гъвкаво коалиционно поведение, което й ползволява да поддържа баланс в отношенията с партньорите си и да не разкъсва докрай връзките с потенциалните си и реални опоненти. Тези два принципа на позициониране се оказаха ефективни, поне в периода преди провеждането на решителните за бъдещето на ГЕРБ европейски и парламентарни избори.

В местната власт партията заложи на фигури, които имаха собствен политически и публичен авторитет. Там, където това се оказа практически невъзможно, бяха избрани

различни

варианти

на коалиции.

Практически днес ГЕРБ се намира в коалиционни отношения в местната власт с почти всички политически сили. Следвайки възможността за формиране на мнозинство в общинските съвети, партията успя да се позиционира така, че да установява и прекратява достатъчно бързо всеки съюз, който би могъл да се окаже рисков. Поне засега единственият пробив в тази тактика се оказа атаката на ВМРО в Русе и Пловдив. ГЕРБ понесе удари от потенциален коалиционен партньор, който изглеждаше допустим дори и за парламентарните избори. Но след първите атаки изглежда, че ресурсите на ВМРО са изчерпани.

В същото време на много места ГЕРБ се противопоставя на партиите членки на Европейската народна партия и преди всичко - на СДС и ДСБ. На европейско ниво партията поддържа оперативни отношения със сините. В плановете си за предстоящите избори най-вероятно ще се яви самостоятелно, а на местно ниво често съставлява част от различни коалиционни съюзи. Това разпределение позволява на ГЕРБ да поддържа баланс на силите и в същото време бързо да преориентира подкрепата си в зависимост от промяната в политическата конюнктура. Тази стратегия дава резултати, преди всичко по отношение на перифериите на останалите политически партии, които все още изглеждат готови да подкрепят новата политическа формация, която има реални шансове за участие в управлението на страната. Тази тенденция се усилва и от факта, че БСП разпозна именно ГЕРБ като свой основен опонент. По този начин

БСП я легитимира

допълнително

като най-силния политически субект извън обхвата на Коалиция за България.

ГЕРБ успя да привлече за сравнително кратък период от време разколебани избиратели на СДС, НДСВ и БСП. Ако към това добавим и съществения ресурс от избиратели, които винаги са залагали в своя политически избор на онези, които щели били да дойдат на власт, днес ГЕРБ разполага с широка периферия от избиратели, които макар и чувствителни към колебанията в декларираната подкрепа за нея, биха подкрепили кандидатите й. Опитът на "Атака" да скъси дистанцията с ГЕРБ и да касира пасивната си подкрепа не донесе очакваните резултати. В същото време към новата партия се ориентираха фигури от местния среден бизнес, който досега подкрепяше предимно БСП. Пренареждането на политическите предпочитания предизвика серия от сблъсъци в местната власт, но ГЕРБ успя дори да спечели от тях, тъй като демонстрира безкомпромисност по отношение на онези свои представители, които си позволиха да се отклонят от предварителния проект за политическо позициониране.

Коалиционната политика на ГЕРБ ще бъде подложена на поредното си изпитание след предстоящите европейски и парламентарни избори. Самостоятелното явяване на изборите за Народно събрание е ключов въпрос за бъдещето на партията. В същото време паралелното провеждане на двете предизборни кампании усложнява значително условията на този избор. Ако самостоятелното явяване на парламентарните избори е не само оправдано, но и очаквано от мнозина, то на изборите за Европейски парламент ГЕРБ ще трябва да избира между конкуренция с останалите партии от европейската десница и участие в широка предизборна коалиция, която би могла да формира много по-серизно политическо представителство в групата на ЕНП. Условията на този избор са сложни, а коалиционната практика на ГЕРБ в местната власт

не облекчава

вземането на

подобно решение.

След избора на нов председател и национално ръководство на СДС изглежда, че преговорите в дясното пространство могат да получат нов импулс. Изработването на формула за предизборно споразумение между СДС и ДСБ, както и с останалите партии от ЕНП, би могло да осигури ключов партньор за съставянето на управляващо мнозинство. В същото време този партньор ще има своите претенции и политически проекти, които не винаги ще съвпадат с амбициите на ГЕРБ. Затова, дори и да мобилизира целия си политически потенциал в две различни, но паралелни предизборни кампании, партията ще трябва да заложи на нов модел на коалиционни отношения.

Перспективата за възможен управленски мандат ще мобилизира политическите ресурси на ГЕРБ в условията на прекалено рано започналата предизборна кампания. Радикализирането на гражданските протести би могло да ускори процеса на консолидация в дясното политическо пространство. В тези условия възможностите пред ГЕРБ ще зависят във все по-голяма степен от готовността на партията да поддържа различни скорости в коалиционната си политика на европейско, национално и местно равнище.

 

 

Плевен

 

Ивелин Николов:

 

Ще управляваме самостоятелно след изборите

 

Поля ТОМОВА

В Плевен ГЕРБ води самостоятелна политика и е опозиция на местната власт и нейните коалиционни партньори. Ние не подкрепяме безпринципни политики и ГЕРБ е за прозрачно управление, както сме казали в предизборната си кампания, заяви областният лидер на партията в Плевен Ивелин Николов. Според него градът се обезлюдава, икономически е зле и ГЕРБ не може да подкрепя такава политика. Ние не сме опозиция на всяка цена, има хора в екипа на Зеленогорски, които са добри специалисти, но той се е обградил с няколко човека, които се водят от лични интереси, добави Николов. Той уточни, че партията му би подкрепила добрите намерения на местната власт, но не може да каже, че има такива. "Те не искат ревизии в общинските фирми. Когато гласуваме пък заедно с колегите от БСП, те ни обвиняват, че сме в някаква коалиция. Не, всичко е въпрос на политика".

След парламентарните избори на национално ниво ПП ГЕРБ се надява да управлява самостоятелно, каза Ивелин Николов. "Надяваме се гражданите да дадат вота си и да може да управлява една партия, защото се вижда, че коалициите не водят до нищо добро. Виждате и в момента какво се получава - ДПС извива ръцете на БСП, на НДСВ и това не води до нищо добро", добави той. Ако ГЕРБ не успее да състави самостоятелно правителство, ще бъде в опозиция и ще предизвика предсрочни избори, каза още Николов. Според него отговорността трябва да се носи от една партия.

 

 

ВРАЦА

 

На местно ниво решават проблемите с пазарлъци

 

Цветана АТАНАСОВА

Засега Политическа партия ГЕРБ във Враца не търси на местно ниво коалиция с никоя политическа сила. Тя спечели убедително местните избори и целият управляващ общински екип е съставен от членове на партията. Сходно е положението и в общинския съвет, където ГЕРБ има 16 съветници в 37-членния местен парламент. С помощта на преговори успява да си осигури още три - четири гласа, за да прокара свое решение. Общинското ръководство на СДС предложи на кмета Тотю Младенов подкрепа за някои проекти, свързани с развитието на Враца, но това е по-скоро емоционално сътрудничество, тъй като сините, въпреки че дадоха рамо на ГЕРБ на кметските избори, нямат свой представител нито в администрацията, нито в общинския съвет.

Според лидера на ГЕРБ Николай Коцев засега не се обсъжда предизборна коалиция на местно ниво. Партията вече е изградена в организационно и структурно отношение, може да излезе на изборите самостоятелно и да спечели. В последните месеци на годината във всички общини са се провели учредителни събрания на клубовете ГЕРБ жени, старейшини и предприемачи, които ще работят съвместно с младежката организация на герберите за постигане на очакваните и предизвестени, според Коцев, големи успехи на предстоящите избори за членове на европейския парламент и на изборите за национален парламент.

 

 

ВЕЛИКО ТЪРНОВО

 

Христо Христов:

 

Действаме без чужда помощ

 

Кремена КРУМОВА

"Няма да влизаме в коалиции. Ще работим самостоятелно, както много пъти сме заявявали. Доказали сме, че добре работим по места и сме намерили подходящите хора". Така лаконично отговори на въпроса ще се коалират ли с някоя партия за участие в предстоящите парламентарни избори Христо Христов, областен лидер на ГЕРБ и председател на великотърновския общински съвет. Според него герберите се представят и работят много добре в региона. Доказвали го и изградените структури във всичките 10 общини на областта. "Доволен съм, че постоянно при нас идват нови хора да питат как да станат наши членове. Чували са за нашите инициативи, принципи и идеи и искат да се включат. Ние разясняваме, обясняваме и ги запознаваме най-подробно", казва Христов. За близките три месеца ГЕРБ в старата столица са си поставили амбициозната задача да свършат 30 дела. Един от най-важните моменти е учредяването на 22 януари във Велико Търново на нова структура към ГЕРБ - предприемачи. Знаете, вече имаме организации на старейшини, жени, младежи. Сега е на път и новата - предприемачи, припомня областният лидер на герберите. Хората на Бойко Борисов в старата столица ще заложат още на срещи-дискусии със студентите, с културни дейци, с представители на клуба на инвалида и др.

Герберите ще организират и конкурс за горния курс в училищата на тема "Какво трябва да се промени в българската политика. Ще бъдат реализирани и няколко дарения - на социално слаби, пенсионери. А за децата от домовете ще бъде организирано веселие на ледената пързалка в града. Работата на представителите на ГЕРБ за грижа към по-възрастното население в селата ще продължи, твърдят от партията. Това са насрочените скоро медицински консултации и безплатни прегледи там. Ще стартира и дарителска кампания за деца в будна кома. Герберите имат идея да поставят кутии в квартали в града, в които гражданите да пускат своите предложения преди гласуването на бюджета и инвестиционната програма на общината. "Знаете, ние имаме 10 секции в нашата структура - по здравеопазване, култура, социални дейности, икономическа и др. и всяка секция работи много усърдно и упорито с хората, за да е полезна на всеки", допълва още Христо Христов.