КОНФЛИКТИ


 

Среднощни бандити нападат и бият ватмани и кондуктори

 

Служителите от Тролейбусен транспорт се страхуват за живота си

 

Йотко Цеков е един от потърпевшитеЕмилия КАРАБУЛЕВА

ападнаха ме четирима цигани по пътя за дома. Двамата от тях бяха почти деца. Единият от по-възрастните ми изля чаша вряло кафе в лицето и докато се забърша, другият ме удари с юмрук. Попитах го защо го прави. Но той извади изпод дрехата си някакво оръжие, приличаше на мачете, и ме удари през лицето. Рукна кръв, веждата ми беше спукана. Явно кръвта ги подплаши и се разбягаха", разказва тъжната си история за побоя Йотко Цеков. Той е ватман, управлява тролей от години, прибира се по тъмно. Побоят над него е станал преди десетина дни, човекът е уплашен, подал е жалба в полицията.

Случаят с Йотко е последният от серия нападения срещу ватмани и служители в тролейбусното депо в Плевен. Хората казват, че е имало обири, нападения с бухалки, а преди месеци ватманът Пламен Пелов е напръскан със спрей без никаква причина. Последното, което успял да види, били трима мъже, които излезли от лека кола и се запътили към спрелия тролей. Единият го напръскал със спрей в очите, другият носел бухалка и потрошил стъклата на возилото. Пелов дълго време престоял в болница във Варна, за малко да загуби зрението си. Казва, че още не може да преживее стреса, продължава да лекува очите си.

Ватманката Наталия Николова била дежурна и се прибирала в дома си в кв. "Сторгозия" към 23 ч. Нападната била от млад мъж в клошарски дрехи, след няколко удара по тялото й задигнал дамската чанта. "Подозирам, че съм била проследена. Явно някъде край депото действа банда, знаят кога се прибираме, дали сме получили пари и други подробности", споделя Наталия. Жената казва, че след 22,30 ч. в тролеите пътуват само наркомани, пияници, крадци, изобщо представители на кримиконтингента. Понякога вдигат скандали, крещят, но сковани от страх ватманите не смеят да им правят забележки.

Иван Николов, служител в депото, си спомня как посред бял ден разярен мъж влетял при диспечерите и започнал да ги налага с палка. "Имало е парадоксални случаи, например пиян шофьор да мъсти на ватман, че му "убил скоростта". Знаете, че улиците в Плевен са тесни, тролеите се движат по-бавно, а разни яки момчета изливат гнева си върху нашите хора, възмущава се Николов.

В стрес са изпаднали и контрольорите в тролеите. Те събират пари от пътниците, а след края на смяната отиват да се отчитат. Побоят над Йотко и ширещите се слухове, че край депото действа банда, засилват страховете им. Хората искат да бъде назначена охрана, боят се за живота си. Нощем се събират на групи, за да се разотидат по домовете си. Потърпевшите са подали жалби в полицията, хората са викани и разпитвани, но побоите и кражбите край депото продължават.

"Много е неприятно, наистина, да стават такива неща. Не съм запознат със случая на Йотко Цеков. Но ще го изслушам и ще взема мерки. Осигурили сме извозване на хората с микробус по тяхна заявка до домовете им. Не сме предвидили охрана, за да не натоварваме финансово дружеството". Така Ангел Несторов, шеф на "Тролейбусен транспорт" в Плевен, коментира зачестилите случаи на нападения над негови служители и какви мерки да бъдат взети за безопасността им.

 

 

Обвинители и съдии - статисти във фарс заради промени на НПК от декември

 

Екзекутор и изнасилвач получиха минимални наказания за деянията си

 

Серийният изнасилвач Илиян Иванов получи едва 9 г. затвор

Полина ТОНЕВА

Прокуратурата и съдът се оказват в унизителната роля на статисти във фарс след най-новите промени на НПК. Те са гласувани в края на декември миналата година и дават право на обвиняемите на съкратена съдебна процедура, която им гарантира минимална присъда. Съдът няма право да отхвърли искането. Така в съдебната зала, след месеци разследване и доказване на вина, подсъдимият се признава за виновен и отнася малка присъда. Според магистрати скандалният текст е противоконституционен, тъй като не защитава правото на живот на българските граждани. Само за последните десет дни двама престъпници се възползваха от поправката и получиха минимални за деянието си присъди.

На 9 януари серийният изнасилвач Илиян Иванов получи едва 9 години затвор. Той бе съден по съкратена процедура. В съдебната зала, след пет месеца разследване и безспорно доказване на вината му, той се призна за виновен за изнасилването на 13-годишно момиче през 2003 г. Прокуратурата искаше Иванов да получи максимално наказание - 10 - 15 години зад решетките. Това обаче не се случи. Адвокатът на жертвата заяви, че те са доволни от развоя на делото.

Не така реагира синът на зверски убития екоинспектор Петър Петров, който на 12 март 2008 г. бе разстрелян от упор при изпълнение на служебните си задължения от циганина Иван Вачев. По-късно убиецът бе задържан при опит да напусне пределите на страната. Убийството е извършено по особено мъчителен за жертвата начин, пише в обвинителния акт. Няма в България такава присъда, каквато заслужава убиецът, но доживотна без право на замяна би било капчица справедливост, защото не само аз, а цялото ми семейство вече сме загубили много, каза синът на жертвата Тихомир Петров. Според прокуратурата убиецът също трябва да получи максималната присъда за убийство. Вместо това обаче той отнесе минималната присъда - 14 години и 11 месеца, която му гарантира съкратената процедура. Иван Вачев трябва да заплати на съпругата, сина и дъщерята на жертвата си по 80 хиляди лева обезщетение. Вероятно тази сума не е проблем за рома от Тръстеник, тъй като негов адвокат бе известният Марин Марковски.

И в двата случая наблюдаващ прокурор е Искра Ганева. Според нея мярката може да се приеме, ако има значение кога обвиняемият се е признал за виновен - дали в началото на разследването, или в края. "В случаи, когато това самопризнание идва в съдебната зала, след като са събрани безспорни и категорични доказателства, според мен това самопризнание не бива да се толерира от никого, а на практика в настоящата ситуация сме изправени в такава ситуация. Събрани са всички доказателства и изведнъж обвиняемият идва в съдебно заседание и казва - признавам се за виновен, и ние - прокуратура и съд, сме длъжни да му клякаме на колене и да му налагаме ниско наказание, защото той, притиснат от доказателствата, казва - искам съкратена процедура и получава несправедливо според мен наказание", заяви прокурор Ганева.

 

 

Прокуратурата нищи заменка на плевенския губернатор

 

Знам откъде идва атаката срещу мен, заяви Цветко Цветков

 

Поля ТОМОВА

Плевенската окръжна прокуратура образува досъдебно производство срещу областния управител на Плевен Цветко Цветков заради замяна на имот. Разследването е резултат от проверка на икономическа полиция, според която има данни за извършено престъпление. Според официалната информация на сайта на прокуратурата в качеството си на длъжностно лице Цветко Цветков е нарушил служебните си задължения, като през 2006 г. е заменил имот 68 кв. м частна държавна собственост срещу апартамент от хол, спалня и кухня в квартал "Дружба", който принадлежал на неговия заместник Айдън Исмаилов и съпругата му. Със заменката Цветков нарушил Закона за държавната собственост, от "което могат да настъпят немаловажни вредни последици, изразяващи се в накърняване престижа и авторитета на държавната власт - престъпление по чл. 282, ал. 2 от Наказателния кодекс", се казва в информацията на прокуратурата.

Окръжният прокурор Марио Василев, който е издал постановлението за досъдебното производство, отказа да коментира повече, както и да каже какъв точно е държавният имот и къде се намира. Отказ да освети това направи и областният управител Цветко Цветков. Вместо това той свика пресконференция, за да даде изявление по случая. Губернаторът призна, че е направил заменката. Тя обаче е реализирана със съгласието на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Процедурата е спазена на 100 процента, заяви Цветков. И добави, че тази сделка е балансирана стойностно на базата на оценки, извършени от независими оценители. Той бе категоричен, че никога не е допускал уронване на престижа и накърняване на авторитета на държавната власт. Цветко Цветков обяви, че започналото разследване е "силен удар от една мащабна акция за моето дискредитиране като областен управител". Кампанията срещу него започнала в навечерието на кметските избори, когато името му се спрягало като евентуален кандидат за кмет на Плевен, смята Цветков. Той обяви още, че знае откъде идва атаката срещу него.

Окръжният прокурор Марио Василев съобщи, че засега не се налага Цветко Цветков да бъде отстранен от длъжност. Това можело да стане евентуално, ако срещу него след проверката бъде повдигнато обвинение и се установи, че той може да попречи на разследването.

 

 

Измамници отново тарашат из Габровско

 

Гърмят наивни баби, кътали спестявания с години

 

Мариана ДИМИТРОВА

Отново измамници започнаха активно рейдове из Габровска област. Тоя път на прицел са наивни баби. А схемата за измъкването на пари от тях е една и съща. Най-пресният случай е от 8 януари, когато 74-годишна старица от Севлиево изгърмя с 13 бона. Около 9 часа същия ден звъннал телефонът в дома на жената. Непознат мъж се представил за следовател и й съобщил, че синът й е предизвикал пътно-транспортно произшествие, при което е загинало дете. Тлъстата сума мошеникът поискал, за да бъде прекратена работата по случая. Възрастната жена загубила ума и дума и едва ли не благодарила, че ще отърват детето й от ударите на закона. Тръгнала да изпълнява инструкциите, дадени от фалшивия следовател. Парите за "рушвета" женицата спестявала с години. Така бабата хукнала със спестяванията си и взела рейса за Габрово, както й било поръчано.

Безскрупулните измамници я причакали още на автогарата. Старицата им дала парите и се върнала в Севлиево. Не минало много време и тя се усетила какво е сторила - синът й нямал и хабер да е катастрофирал, още по-малко пък и да е бил задържан. Синът й изобщо не бил припарвал до полицията, нямало никаква катастрофа и никой не бил умирал. Въпреки че задействали полицията още същия ден, от измамниците вече нямало и следа.

Абсолютно идентичен случай се разигра три дни по-рано - на 5 януари, в с. Царева ливада, Дряновско. Там 81-годишна баба уви в найлонов плик събраните с огромни усилия 1 100 лева и ги занесе в пущинака край селото. Сценарият бил същият. Непознат мазно-мазно й обяснявал по телефона, че внукът й е катастрофирал, ударил дете на пътя, което в последствие починало. За да се прекрати случаят, "следователят" поискал от 81-годишната 10 бона, но тя приплакала, че може да събере едва 1 100 лв. Мошеникът кандисал накрая за тази сума.

Явно изгладнелите в студа и снега измамници са се активизирали отново и правят масиран удар в Габровския регион. Едва ли следят кой колко спестявания има, просто действат на случаен принцип - която баба захапе въдицата. Полицаи споделят, че са хващали телефонни мошеници с джобове, пълни с одрани от телефонния указател страници.

От органите на реда напомнят при подобни случаи преди да се предприемат каквито и да било действия за изпълняването на исканията, най-напред да се потърси обратна връзка с близките или връзка с други роднини. При съмнения за измама "жертвите" могат да се обадят на тел. 166 и да се посъветват с полицейски инспектор. Въпреки многократните предупреждения от органите на реда обаче, въпрос на време е да изпищи още някоя наивна баба.

 

 

Крими

 

Бебе на два дни почина,случаят се разследва

 

Кремена КРУМОВА

Полицията образува досъдебно производство за смъртта на бебе на два дни, което почина във Великотърновската болница "Ст. Черкезов". Малкият Божидар се появил на бял свят на 5 януари чрез секцио и без усложнения в родилното отделение в Горна Оряховица. Той бил добре и нормално износено бебе, което тежало 3,5 кг. Проплакало и започнало да диша нормално. След 18 часа обаче дежурната сестра забелязала, че новороденото спи неспокойно, започнало да диша трудно и тежко. На бебето били направени преглед и рентгенови снимки, които показали, че дробовете му са чисти. Въпреки това горнооряховските лекари потърсили съдействие от неонатологичното отделение на МОБАЛ в старата столица. Новороденото било транспортирано до лечебното заведение във Велико Търново. Детето е прието по спешност в много тежко състояние. От болницата в Горна Оряховица заявиха, че бебето е изпратено във Велико Търново, за да бъде включено на апарат за вентилация, с какъвто местната болница не разполага.

Детето е починало на 7 януари около 10,30 часа. Според лекарите в търновската болница, направили аутопсията, смъртта е настъпила от вродена тежка пневмония. От горноряховската болница заявиха, че грешка при тях не е допусната. Даже напротив, реагирали са възможно най-бързо и са изпратили бебето до обласната болница във Велико Търново. От там също твърдят, че са направили каквото могат, за да спасят новороденото, което било в критично състояние и вече полумъртво. По време на бремеността в плода не са открити симтоми, които да навеждат на мисълта, че детето ще развие пневмония. Работата по случая продължава.

 

 

Разкриха две убийства, станали по празниците

 

Симеон НИКОЛОВ

Две убийства, станали в Монтанско през почивните дни около Нова година, са разкрити от Областната дирекция на МВР в Монтана, съобщиха от там.

За убийството на Йордан Цветанов (67 г.), което стана на 3 януари т. г. в дома му в град Бойчиновци, е задържан неговият съсед Мирослав Н. (27 г.). Той е направил самопризнания, че е умъртвил жертвата си с брадва, след като по-възрастният мъж отказал да му даде пари назаем. Мирослав Н. е рецидивист, осъждан е няколко пъти за различни престъпления.

Мариан Славчов (23 г.) от с. Игнатово, община Вълчедръм, е задържан за убийството на своя съселянин Горан Василев (75 г.), станало на 3 януари.

И при този случай има самопризнания. Мариан е криминално проявен и в момента на убийството имал влязла в сила присъда за кражба, която била издадена на 28.12.2008 г. и предстояло да го арестуват и отведат в затвора.

Двамата младежи са задържани първоначално с полицейско разпореждане за 72 часа, а след това съдът е разрешил постоянното им задържане в затвора.

На Коледа в с. Ковачица по подобен начин бе убит друг човек. Борис С. (71 г.) загина при грабеж в дома му, след като разбойниците не могли да намерят пари и го пребили с метална тръба.

 

Коментарът

 

Три убийства станаха в Монтанско по празниците. И трите за пари (дребни суми), и трите по един и същи начин - апаши влизат в дома на жертвата, бият я да каже къде са скрити спестяванията и ако не научат - съсичат я с брадва или я халосват с метална тръба. Освен убийствата полицията регистрира и десетина грабежи, при които нападателите намерили от 20 - 30 до 500 - 600 лв. в дома на жертвите си и ги оставили с няколко счупени ребра или пукната глава, но живи.

От какво е тази агресия - от немотия, от алчност, от лошотия? Защо битовите престъпления стават все повече и повече и дори засенчват организираната престъпност по жертви и щети, питат се мнозина. Вероятно причините са в затъпяването на много от младите хора, които нямат ценности освен чалгата и ракията. Особено критично е положението в селата, където са останали само младежи, които по цял ден не свалят очи от чашката, а вечер тормозят баби и дядовци за пенсиите им. Случаите показват, че искането на някои селски кметове да има полицай във всяко малко населено място не са без основание.