АРТСЕДМИЦА


 

С наситен афиш Драмата в Плевен отбелязва своята 90-а годишнина

 

След дълго отсъствие Саша Филипова се връща за премиерата на Кабаре

 

Саша Филипова в Летете с Росинант

Мая ПАСКОВА

Под знака на 90-годишнината от основаването на Плевенската драма ще протече 2009 г. за ДКТ "Иван Радоев". Кулминацията на тържествата ще бъде през октомври, когато в наситена театрална седмица любителите на това изкуство ще имат възможност да се насладят на най-добрите изпълнения на плевенската трупа. Изненада за публиката ще бъде нова постановка, за реализирането на която ще бъде поканен известен български режисьор, издаде в аванс директорът на театъра Илко Иларионов. Подготвя се и луксозен каталог, проследяващ историята на културния институт във фотоси и текст за актьорите и постановките, преминали през плевенска сцена за тези девет десетилетия.

Началото на новата календарна година е не по-малко наситено с приятни и интересни събития. Още не е отшумяла еуфорията по раздаването на станалата вече традиционна местна награда "Актьор на годината". Според директора анонимният и демократичен конкурс, в който актьори оценяват актьори, превъзмогвайки собственото си его, съвсем справедливо е оценил работата на Ирина Танева, която е получила статуетка "Златна Талия", изработена от скулптора Адалберт Николов, и 500 лв. като признание за своя труд. Участвала в почти всички постановки на трупата, актрисата може би е останала в паметта на публиката с блестящо изиграните си главни роли във "Васа Железнова" и "Нощта на момичетата". След нея в анкетните карти, в които всеки един член на плевенската трупа посочва пет имена, се нареждат Сергей Константинов и Кремена Станева. Този конкурс се провежда от три години, като чак сега Адриан Николов отстъпва челното място в класацията.

Въпреки емоциите по номинациите трупата активно репетира "Кабаре" на Любомир Пеевски под режисурата на Димо Дешев. На 5 февруари в уютната обстановка на арт-клуба на театъра зрителите ще могат да видят едно атрактивно, актуално, забавно и много музикално представление. На самата премиера плевенската трупа ще поздрави и своята колежка Саша Филипова за 80-годишния й юбилей. Самата тя, след петгодишно отсъствие от плевенска сцена, ще участва в "Кабаре"- то със специално написана за нея роля.

Следващите пиеси, които ще бъдат поставени в Плевен, са класическите "Януари" от Йордан Радичков, в която Никола Анастасов ще гастролира за една от ролите веднъж в месеца, и "Михал Мишкоед" от Сава И. Доброплодни. Май месец е под знака на традиционния българо-руски културен обмен с Ростовския театър, припомни Илко Иларионов.

На 31 март ще бъдат обявени победителите в Петия конкурс за българска драматургия на името на Иван Радоев. Текстовете се приемат до края на февруари, а условията са пиесите за куклен и драматичен театър да не са поставяни досега и да не са участвали в друг конкурс за драматургия. Жури в състав Любомир Пеевски, Кремена Бабачева и Богдана Костуркова ще присъди кой ще грабне голямата награда в размер на 2 000 лв. и двете поощрения по 500 лв., едното от които е за куклена пиеса.

 

 

Десетима художници подредиха Терени

 

Общинската галерия събра плевенски и ловешки художници

Мая ГЕОРГИЕВА

Десетима плевенски и ловешки художници подредиха обща изложба в плевенската общинска галерия. Проектът носи заглавие "Терени", но еднакви в случая се явяват единствено темата и формата на платната. Всичко останало е плод на фантазията и творческото виждане на творците по "доста използваната, но не изконсумираната докрай тема", по думите на галеристката Светла Тончева. Че винаги има още какво да се нарисува доказаха Валентин Асенов, Валентин Узунов, Господин Цветков, Димитър Минков, Иван Велчев - Йово, Кирил Колев, Николай Добрев, Петко Петков, Тихомир Витков и Хинко Хинков.

"Това е колкото традиционна, толкова и провокатативна изложба. Събрахме се двете групи с благословията на Съюза на художниците, които спонсорират проекта. В началото си мислехме, че може да има някаква обединяваща тема, условия, които да обединят картините, но след това се отказахме, защото сметнахме, че всеки е достатъчно съобразителен, познаваме се достатъчно помежду си и малко неизвестност в това, което прави всеки един, няма да попречи на изпълнението на проекта. Резултатът е една колекция от 10 картини, камерна изложба, която мисля, че се получи добре", обобщава Йово.

Според представителя на ловешката група Валентин Узунов базата, от която са тръгнали, е необходимостта от честото преодоляване на разстоянието между двата града, което не е чак толкова голямо. В зимни условия пък то се превръща в приключение, което е по-добре да нарисуваш, отколкото да изстудуваш, шегува се той. В сегашната изложба теренът е природата и градската среда, въпреки общоприетата аналогия - място за купон. Темата може да се доразвие догодина или да се включат други автори. Сегашните картини могат да се подарят на социален дом или библиотека. Различни идеи се породиха между творците още на откриването на изложбата. При всички случаи те си обещаха, че този начин на общуване няма да прекъсне. И най-късно догодина пак ще съберат разстоянието в картини.

Сегашната изложба плевенчани могат да видят и днес (16 януари) включително в общинската галерия. След това тя ще бъде представена в Ловеч, а после и в София.

 

 

Ансамбъл Ловеч поканен на фестивал в Австралия

 

Общинският фолклорен ансамбъл "Ловеч" на сцена

Мира ГАНЧЕВА

Българо-австралийското дружество "Родина" в Мелбърн е поканило Общинския фолклорен ансамбъл "Ловеч" с главен художествен ръководител Валентин Барашки в Австралия за участие в Дните на българската култура там. Тази изява е традиционна и очаквана от българите, които живеят в щата Виктория в Австралия, обясниха запознати с живота в отвъдокеанската държава. От българската общност в далечния континент са заявили желанието си да популяризират ловешкия ансамбъл и да организират концерти освен в Мелбърн и в други градове.

Отправена е и покана за участие в международния фестивал в Канбера, който ще се проведе през февруари т. г. Той се организира под егидата на правителството на Австралия в град Канбера и е ежегоден многонационален фестивал. Целта е да се представят обичаите, традициите и изкуството на различните народности, които съжителстват на територията на Австралия. Специализирана комисия извършва предварителен подбор и избира участници от десетки държави. Първото българско участие на фестивала е през 2006 г. и е организирано от българското посолство в Канбера с помощта на българо-австралийските дружества. Тази година Общински фолклорен ансамбъл "Ловеч" бе презентиран пред комисията със съдействието на Българо-австралийското дружество "Родина" - Мелбърн. След подбора на участниците за издание 2009 на многонационалния фестивал комисията решила, че България трябва да бъде представена от Общински фолклорен ансамбъл "Ловеч" .

"Участието на български фолклорни изпълнители на този форум е отлична предпоставка за популяризиране на богатото ни нематериално културно наследство. Събитието е реална възможност за обмен на творчески идеи, поле за ценностна изява на българската общност в Австралия. За непрофесионалните танцьори, за хореографите и музикантите от Общински фолклорен ансамбъл "Ловеч" това участие е чест и голяма отговорност", благодарят ръководителите на състава.

 

 

Доцент събра цялата история на стария свят

 

 

Кремена КРУМОВА

Историята на стария свят от Древния Изток, през Египет, Гърция и Рим до Древния Запад събра в книга доц. д-р Владимир Попов от Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий. Изданието е богато илюстровано и има претенциите да бъде единствено и първо по рода си в България в тази историческа област.

В книгата си преподавателят е събрал всички исторически събития за този продължителен отрязък от време. "Българският народ например започва своето съществуване със създаването на държавата през 681 г. от н. е., а друг народ, като египетския, има държава от края на 4-тото хилядолетие пр. н. е., а през 3-тото вече строи пирамиди. Историята на стария свят започва с тези общества и държави, които са първи в световната история, а за неин условен край се приема падането на Западната Римска империя през 476 г., когато започва Средновековието", разказва доцентът.

Старата история има три основни раздела. Според класическото разбиране това са Древен Изток, Древна Гърция и Древен Рим. В книгата е направено едно изключение, като е прибавен разделът "Древен Запад, което досега не е правено в историческата литература, според доц. Попов. Този раздел обхваща западноевропейските територии, които влизат в пределите на римската държава до времето на романизацията. Цялата култура е на романска основа, а това е първата глобализация в историята на човечеството.

"История на стария свят на доц. д-р Владимир Попов, който е дългогодишен преподавател по история на стария свят и бивш ректор на ВТУ, бе представена официално пред академичната общност в сградата на местната Алма матер.

 

 

Враца ще има файтон на Орозов

 

Така изглеждал един от файтоните

Цветана АТАНАСОВА

По предложение на Комисията по култура, културно-историческо наследство и вероизповедания общинският съвет във Враца подкрепи с 5 000 лв. изработката на файтон тип кабриолет, по оригинален чертеж на Мито Орозов. Инициативата е посветена на 125-годишнината от създаването на първата в страната фабрика за файтони и 85-годишнината от трагичната гибел на основателя й, които ще се отбележат през 2009 г. Тя ще премине под знака на идеята за възобновяване старата слава на града, свързана с елегантните файтони и кабриолети, изработвани в коларската работилница на врачанския индустриалец.

В края на XIX и до 40-те години на XX в. за Орозовите файтони България печели златни медали на международни панаири в Пловдив през 1892 г. в Лондон през 1907 г. и посмъртно през 1925 г. в Горна Оряховица и 1934 г. в Пловдив. От моделите на самоукия майстор се интересува дори Хенри Форд, който го определя като личност с европейски мащаб, ум и знания. Но делото му е прекъснато в септемврийския ден на 1923 г. по време на опустошителния пожар, обхванал голяма част от Враца, в който Мито Орозов изгаря в коларницата си.

Файтонът ще бъде изработен от единствения жив майстор, работил в Орозовата коларница, Анко Анков от с. Косталево. Той притежава оригинален чертеж на файтон в мащаб 1:1, използван в нея. Ние искаме нашите деца да познават живота и делото на големите врачански индустриалци и да забравят имената на Крушата, Картофа, Устата и други прозвища, каза председателят на комисията Емил Пеняшки. Общата сума, която трябва да се набере по специално откритата за това дарителска сметка, е 14 500 лв. В кампанията ще се включат наследници на Орозов, неправителствени и стопански организации, които вече са заявили своето участие, посочи директорът на Етнографския музей д-р ст. н. с. Йорданка Манкова. Идеята на инициаторите е този файтон да стане туристическа атракция и да вози врачани и гости на града до пролома "Вратцата" и по други маршрути. Така Враца ще си върне част от възрожденската романтика, когато в нея са живели и работили изключителни личности.

 

 

Фотограф спретна най-кратката изложба

 

Дарение за Тони поднесоха и приятелите от Клуба на франкофоните

Цветана ЕВГЕНИЕВА

Във фоайето на читалище "Развитие" врачани имаха удоволствието да се наследят на 100 документални снимки, представени от Тони Дуковски, известен като Тони фотографа. Той посвещава изложбата СтоЛица на своята 60-годишнина, но никъде не се виждаше цифрата 60, а 15Х4, защото се чувства в тийнейджърска възраст. Тони обясни какво се крие зад закачката СтоЛица. Стоте лица на врачани - характерни образи на приятели, познати, популярни личности и никому неизвестни просяци, клошари и неудачници, на деца и възрастни - такива каквито са в ежедневието, в бита, с тяхната усмивка, запалена цигара, жестове. СтоЛица-та Враца - столица на трибалите и на България, защото за него Враца е центърът на Вселената. СтоЛица - почти целият му живот, в който нито за миг не е оставил фотоапарата.

Много бяха хубавите думи към този, който преди 40 години е снимал врачани като деца, а днес снима техните внуци. С подаръци го отрупаха Кметът Тотю Младенов, областният управител Антонио Георгиев, приятелите му от Клуба на франкофоните и фондация "Враца - 3 000". Най-интересният дар беше поднесен от писателя Веско Лазаров. Изненадващо за всички той разтвори книжка с претенциозното заглавие: "Тони - фотоГРАФА - рицарят на духа, житие и прегрешение". Средствата от продажбата на книжката бяха дадени на юбиляра, за да си помогне в трудното ежедневие.

Тони се е родил с увреждания и е благодарен на Бога, че е доживял до такава възраст, защото неговото заболяване не предполагало дълголетие. Като младеж в градинката на ДНА се запознава с военните музиканти, които често свирели там. Споделя, че те са отворили сърцето му за музиката - първата му любов. После тя отстъпва на второ място, след като открива магията на снимането чрез военния фотограф. Той му подарява първия фотоапарат "Киев" и му дава първите уроци. Това изкуство остава за цял живот. Оттогава си е купил или е получавал като подарък десетки фотоапарати и е направил хиляди снимки.

"Чувствам се морален милионер, най-богатия човек на света, богат с приятели и обич. Питам се с какво съм заслужил тази обич на врачани, на многото си приятели? Възрастни хора, деца, цигани - всеки вика: Тони, здравей! Всички ме познават. И си спомнят, че някога съм ги снимал, много си пазят снимките и ги свързват с мен. Кажете им на тези хора, на врачани, че аз също ги обичам, те са моето голямо семейство", каза Тони.

Само два - три часа просъществува юбилейната фотоизложба на Тони Дуковски. Той покани всички, които искат, да си откачат портретите от таблата и да си ги вземат за спомен.

 

 

Дати и личности

 

Марко Монев

(20.I.1939 г.)

70 г. от рождението на известния живописец от с. Гостиля, Плевенска област. Твори в областта на градския пейзаж, натюрморта и интериора. Участва в национални и регионални изложби, както и в чужбина - Москва, Букурещ, Атина, Токио, Варшава, Париж и др. творби: "Ателие", "Русенски калкани", "Антракт" и др.

 

Васил Попилиев

(21.I.1929 - 7.VI.2002)

80 г. от рождението на драматичния и филмов актьор от Букьовци (дн. гр. Мизия), Врачанска област. Играе в театрите в Русе, Пловдив, Плевен и др. Роли: Верле в "Дивата патица" от Х. Ибсен, Градоначалникът в "Ревизор" от Н. В. Гогол, Лазар в "Лазарица" от Й. Радичков и др. Снима се в много игрални филми.

 

Йордан Радичков

(24.Х.1929 - 20.I.2004)

80 г. от рождението и 5 от смъртта на известния писател от с. Калиманица, Монтанска област. Съчинения: "Барутен буквар", "Сърцето бие за хората", "Шарена черга" и мн. др., част от които са преведени на руски, украински, немски, полски, финландски, шведски, френски, италиански и мн. др. езици. Написва пиесите "Суматоха", "Януари", "Лазарица", "Опит за летене" и др. Носител на международни и национални награди и държавни отличия.

Подбрал: Витан БАРАШКИ