КОНФЛИКТИ


 

Плевен затрупан от сняг и боклуци

 

Местната власт се оказа безсилна да се справи с трудната ситуация

 

Над 100 плевенчани си потрошиха крайниците по непочистените тротоари

Градът потъна в боклуци

Централната част на града пет дни, след като снегът спря да вали

Входът на ОУ "Св. Климент Охридски"

 

Емилия КАРАБУЛЕВА
Поля ТОМОВА

Такова бедствие Плевен не помни от 30 години, казват възрастните хора, които едва кретат по непочистените улици и затъват в снега. Местната власт се оказа абсолютно безсилна да се справи с януарския сняг. Седмица след обилния снеговалеж градът не е почистен. В малките улички, които се намират дори на метри от центъра, не е минавала никаква почистваща техника. Заради непроходимите тротоари пешеходците се движат по пътното платно с всички рискове от това.

Плевен се изправи и пред друг проблем - градът се зарина в боклуци. Контейнерите преляха, кучетата разнесоха боклуците, а плевенчани псуват местните управници. Хората недоумяват защо след като плащат една от най-високите такси смет в страната, са длъжни да търпят подобна мръсотия. Според мнозина от жителите на града, ако фирмата по почистването не си върши работата, кметът е длъжен да й търси отговорност. Как това ще стане, след като неговият зет работи в същата тази фирма, коментират посветените в шуро-баджанашкия стил на управление на Найден Зеленогорски.

"Още от 2 януари вечерта звъня на всички възможни фирми и власти, които са длъжни да почистят. Снегът затрупа, останахме дори без хляб, на баща ми са нужни лекарства. Или никой не отговаря, или ми казват: "Абе, да не сте ни само вие на главата", възмущава се Вяра Димитрова, която живее в кооперация на пъпа на Плевен.

Най-трагично в първите дни на блокадата се почувстваха болните и немощни хора, не приемаше и спешното отделение, защото подстъпите към него бяха затворени, спряха да се движат линейките и такситата. В първия учебен ден след ваканцията нямаше проходимост към централните входове на някои училища, затруднен бе достъпът до детски градини, млечни кухни и социални заведения.

"Мен ако питате, това изобщо не е никакво бедствено положение, а си е нормална зимна обстановка. Къде е местната власт, къде са фирмите, ангажирани с почистването? Защо всички пак се изпокриха и ни оставиха да се оправяме сами?", ядосва се 70-годишният бивш военен Иван Пейков. Той разказа, че синът му затънал насред преспите с колата и няколко дни нямало кой да го изтегли.

Дни наред се опитвахме да се свържем с шефовете на фирмите, които би трябвало да си свършат работата, т. е. да почистят града от снега и боклуците. Просто за да ги попитаме - защо Плевен цяла седмица е блокиран, какви мерки са предприели те и кой ще поеме отговорност за претърпените от хората загуби? Мобилните телефони на шефовете на "Шеле" Иво Георгиев и на "Инжстрой" Маргарита Вачкова или бяха изключени, или не отговаряха, а босът на "Чистота" Евгени Александров отсъстваше.

Най-словоохотлив насред критичната ситуация се оказа областният управител на Плевен Цветко Цветков, който дни след като снегът затрупа града и областта организира кризисен щаб. Заедно със служителите от Гражданска защита, Областното пътно управление, полицията и КАТ успяха да разчистят второкласните и третокласните пътища в областта.

"Истинският проблем възникна в Плевен. Общинските власти пак демонстрираха високомерие и опиянение от изборната си победа и не направиха нищо за организацията по почистването на града. Защото задължение на община Плевен е да създаде условия за проходимост до къщите, магазините, болниците, изобщо до цялата инфраструктура. Както и да координира тази дейност с кметовете на другите общини от областта", заяви Цветко Цветков. По повод на мерките, които ще предприеме, за да не се повтаря ситуацията от началото на 2008 г., областният управител обеща да направи сериозен анализ каква техника е необходима за почистването и как да се подобри координацията в действията на отделните служби и общините.

Цветко Цветков изпрати и открито писмо до кмета Найден Зеленогорски, в което определя почистването на Плевен от снега като трагично. Губернаторът споделя мнението на много хора, че в последните 30 години градът никога не е бил в подобно тежко и грозно състояние. Областният управител изтъква, че не се прави необходимото за почистване на площите пред институциите, паркингите, пунктовете за снабдяване с отоплителни материали, както и за предотвратяване на опасността от ледени висулки. Считам за наложително под ваше ръководство да се реализират бързи и ефективни мерки за създаване на нормален ритъм на живот на гражданите и гостите на град Плевен и общината, завършва писмото си Цветко Цветков.

 

 

монтана

 

Шофьори и служби в лют спор дали шосетата са почистени

 

Обилният снеговалеж и непочистените пътища затрудниха шофьорите

Момчил ИВАНОВ

"Всички пътища в Монтанско са проходими при зимни условия". С тези думи всяка сутрин започваше сводката на Областното пътно управление и "Гражданска защита", която се изпращаше до медиите в Монтана. На противоположното мнение останаха шофьори, минали през последните десетина дни по шосетата на региона.

След като на 2 януари започна обилен снеговалеж, то 2 - 3 дни по шосето Лом - Монтана (45 километра) беше трудно да се мине дори с джип. От най-голямата фирма за автобусни превози в региона "Монтана АТ" заявиха, че заради неразчистено шосе два дни автобусите им за София не минавали по краткия път през прохода Петрохан, а през прохода Витиня, което удължава маршрута им с над 50 километра.

В Монтана местната община бе приготвила 10 снегорина за почистване на улиците. Те обаче се оказаха недостатъчни. В първите два дни след валежите дори главните улици не бяха разчистени напълно, по-малките все още чакаха реда си. Неразчистени останаха и много тротоари, тъй като собственици на къщи, заведения и магазини не пожелаха да хванат лопатите.

Въпреки критиките на шофьорите, то в Монтанско все пак не се стигна до блокиране на хора по пътищата и в планинските хижи. Още на 2 януари общината в Берковица разчисти пътя от града до хижа "Ком" (16 км) в Стара планина. Така 180 туристи, посрещнали нова година на 1 600 метра височина в планината, слязоха до Берковица и от там отпътуваха за родните места.

 

 

Видин

 

Кошмар за автобусите и такситата

 

В първите дни на януари не бе почистен снегът дори пред общината

Теменужка ИЛИЕВА

На 2 януари Видин осъмна под дебела снежна покривка. В първите часове движението бе парализирано, тъй като снeгорини бяха минали само по пътищата от републиканската мрежа. По улиците снегът не бе изчистен до асфалта, а до леда, който бе сковал улиците през предишните дни. Паданията на хора продължиха, от спешното отделение изчислиха, че на ден гипсират по 4-5 счупени крайници. Движението се нормализира чак на 5 януари. Условията обаче си останаха доста трудни.

Пръв областният управител Кръстьо Спасов свика отговорните фактори за разчиставнето на снега. Пред него отчет за работата си дадоха фирмите "Титан-север" и "Видапътстрой", ангажирани с почистването на Видин. Стана ясно, че техниката е недостатъчна. Областният управител напомни, че фирмите са свикнали от минали зими да прибират пари за чистене на сняг, но да не правят разходи и да не работят, защото сняг нямаше. Сега и те, и контрольорите следва да се настроят на друга вълна.

След няколко часа и кметът Румен Видов свика общинския кризисен щаб.

Въпреки мерките, движението по улиците остана затруднено и през следващите дни. Автобусите се движеха с един час закъснение, таксиметрови шофьори се оплакваха, че кварталите не са разчистени и те не могат да влизат за клиентите си до адресите.

Истински пример за съпричастие към бедстващите показа кметът на Белоградчик Емил Цанков. Той лично премина по маршрутите до няколко села на общината, останали под преспите, и проследи как се зареждат с продукти от първа необходимост. Последно, след три дни под снега, бе пробит пътят до Сливовик и хората получиха хляб и олио.

 

 

ловеч

 

Изобор - БКС ще извозва камарите

 

Работници на фирма "Еко" разчистват ръчно снега от пешеходната зона на Ловеч

Мира ГАНЧЕВА

Разчистеният от снегорините сняг в Ловеч ще бъде извозван до специално депо, съобщи кметът Минчо Казанджиев. Това се прави за пръв път и с тази дейност ще се заеме "Изобор - БКС". Определеното за целта място се намира между митницата и река Осъм.

Проблемите, създадени от обилния снеговалеж в началото на годината, бяха обсъдени на нарочна среща между общината, кметове на села, представители на Гражданска защита, снегопочистващи фирми и превозвачи. В първите два дни проблеми имаше с доставката на хляб за селата, а превозвачи отказваха да влязат в някои села. Те обърнаха внимание, че не са почистени обръщалата за автобусите. Селски кметове се оплакаха, че нямат сол и сгур за опесъчаване на улиците. Лешница е блокирана за пръв път от девет години, обясни тогава кметският наместник Дочо Маринов. Ще бъдат ревизирани договори с фирми, които не изпълняват задълженията си по почистването на снега, закани се Минчо Казанджиев.

Тревожно беше и положението в Радювене и Българене, където има заледени стръмни пътни участъци. От 1 януари до 6 януари вечерта снегорините на общинската фирма "Еко", която чисти снега в града, са навили над 500 км по улиците на Ловеч. Използвани са сол (за 97 км) и луга (57 км). Около 500 хил. куб. метра е снегът само в града, изчислили от Гражданска защита.

 

 

ГАБРОВО

 

Пожарникари отстраняват опасни ледени висулки

Огромни ледени висулки застрашават гражданите

 

 

Мариана ДИМИТРОВА

Истински зимен ад се разрази в Габрово след падналия обилен снеговалеж през миналата седмица. Градът бе почти блокиран, а общинската фирма "Благоустрояване", която е поела снегопочистването, бе успяла да разчисти едва основните пътни артерии в града, за да може да се движи градският транспорт.

Повече от седмица тя се бори със снежните преспи с наличните 24 машини. Наети бяха допълнително два верижни трактора. Досега са изразходени 350 тона инертни материали за опесъчаване.

Отдалечените квартали и второстепенни улици няколко дни бяха блокирани. Почистването им бе изключително затруднено, заради паркирани по улиците автомобили. Ситуацията се усложнява и от спецификата на региона, много от улиците са тесни и стръмни, там техниката не може да премине.

След близо седмица едва преди няколко дни започна пробиването на снега с малък булдозер до контейнерите за смет, за ден бяха извозени 70 на сто от боклуците.

Снежната виелица създаде сериозни проблеми и в курорта Узана край Габрово. Там седмица туристи бяха блокирани в хижи и хотели, докато се осъществи достъп до курорта. Местното кметство влезе в ролята на координатор на спасителната операция, макар да не разполага с техника, нито има правото да задължи някого да чисти там.

Заради непочистен и неопесъчен път шофьор на училищен автобус заряза седем деца в снега на разклона за габровското село Поповци. Специализираният превоз се движел от Габрово за селата Поповци и Гиргини. Шофьорът не счел за необходимо дори да уведоми нито ръководството на училището, нито местната община. Благодарение на това, че някои от децата имали мобилни телефони, звъннали на родителите си да дойдат да ги приберат.

В момента още един сериозен проблем е надвиснал в Габрово - огромни ледени висулки по сградите. Тази седмица Пожарната служба в града на Рачо Ковача ги отстрани от сградата срещу Драматичния театър, но те застрашително висят и от жилищни кооперации и други постройки.

 

 

 ВЕЛИКО ТЪРНОВО

 

Спасяват закъсали туристи с мощни верижни машини

 

Преливащите боклуци в квартал "Бузлуджа"

Кремена КРУМОВА

Тридневните непрекъснати снеговалежи усложниха обстановката във Великотърновско до там, че се наложи включване дори на военна техника за помощ. Такъв сняг и студ старата столица не помни отдавна. 2008 година ще се запомни със закъсалите автомобили, тирове, товарни коли, недобре почистени улици, закъсняващи влакове, затрупани в преспи отдалечени махали в Балкана, че дори четиридневно откъсване от света на туристи в хижа в Чумерна. Свищов също бе блокиран отвсякъде заради огромните преспи. Военни разриваха Беляковец. Арбанаси бе изолиран.

С хеликоптер трябваше да се доставят храна и вода на туристите, блокирани на хижа Чумерна и база Твърдица в Еленския балкан. Но поради гъста мъгла мястото не бе локализирано. Около 70 души, между които 20 деца, бяха блокирани в снежния капан в двете бази, отстоящи на около 200 метра една от друга. Опитите да се стигне до тях и откъм Елена, и откъм Твърдица, бяха затруднени от триметрови преспи. След неколкодневните опити за атака на хижата най-накрая верижни машини извозиха хората.

Над 100 см. достигна снежната покривка в Свищов. Въпреки че не бе обявено бедствено положение, общината бе в снежен капан - всички пътища към града бяха затворени. В снегопочистването бяха включени всички машини на пътното управление и собствена техника на някои свищовски фирми, военни машини от поделението в Белене.

В областта бедствено положение бе обявено в общините Елена и Златарица. Много от междуселските пътища бяха затрупани, а в някои населени места продуктите се носиха на ръка, тъй като автомобилите не можеха да стигнат до там.

Във Велико Търново движението на автобуси и автомобили из града бе доста затруднено. Кварталите с по-тесни улички останаха непочистени. Четири дни някои квартали бяха оставени да потънат в боклуци.

Според областния управител Тошко Никифоров координацията между почистващите фирми не е била на необходимото ниво.