ТЕМА


 
Плевен

 

Цените скочиха, ама преди Нова година

 

Веселина ВАСИЛЕВА
Ралица ПЕТРОВА

Европейци сме, ама не дотам... Тази шаблонна фраза все по-често започна да се използва, след като отброихме последните часове на 2006 г. И може би е най-приложима когато става въпрос за цените на хранителните стоки. Търговците я използват, за да подчертаят, че даже и да вдигнат със стотинка или левче стойността на даден продукт, то това пак няма да е европейска цена, а обикновеният купувач - за да констатира, че европейски са ни цените, ама заплатите - не дотам. Това споделиха и едните, и другите при репортерската проверка на цените на хранителните стоки. Всички усетихме по джоба си, че в края на изминалата година се забеляза увеличение на почти всички важни групи храни. Продължи поскъпването при хляба, чиито цени се повишиха с 4,3% през ноември. Другите по-значителни повишения бяха при пресните зеленчуци с 23,6%, пилешкото месо с 13%, яйцата с 8,6%, свинското месо с 1,5%. Сега обаче в началото на 2007 г. такова чувствително увеличение няма. Дали защото търговците се изплашиха от предупреждението, че всяко спекулативно повишение на цените на стоките ще се наказва, те разчитат на по-замаскирана печалба.

"Вкъщи вземам един и същи хляб, но в последно време много бързо взе да свършва. Помислих си, че ми се е отворил апетит, но не - вчера разбрах - намалили грамажа. За същата цена ми продават по-малко хляб. При пазаруване за празника моя позната ми спомена, че на касата всичко е по-скъпо. Интересно е, че кашуто е направило разлика от щанда до касата 1 левче. Печелят хората". Това сподели плевенчанка от третата възраст. Друга - далеч по-млада, ядосано добави: "И без това търговците си правят откровена гаргара с потребителя... Ако си следите касовите бележки, ще разберете какво имам предвид". Купувачи се оплакаха и от измамата, за която "BG Север" предупреди още преди празниците: На мен ми се е случвало една и съща стока да ми я маркират два пъти, да плащам на касата по-висока цена от обявената на щанда - включително и за стоки в промоция, и да не ми се начисляват обявени отстъпки по карта. Учудващо една жена, явно вече с европейско съзнание, взе страната на търговците с думите: къде сте видели цените в някоя страна от Европейския съюз през последните 15 - 20 години да падат - те растат къде по-плавно, къде с по-бързи темпове.

Но иначе засега на българския пазар привидно всичко е спокойно. Все още цитрусите държат цените си от миналата година поради простата причина, че и те самите са от доставките за коледните и новогодишните празници. Дори малко по-презрели банани може да се намерят за странната цена от 0,80 лв. Иначе килограмът пак върви в порядъка от 1,30 до 1,50 лв. Мандарините също се доближават до тази цена, като най-скъпи са тези без семки - 1,50 лв. Яйцата пак си варират между 14 и 18 ст., а тези с два жълтъка водят с 0,19 лв. Цената на килограм картофи не се е покачвала от есента - 0,70 - 0,80 лв. Може би леко увеличение има на чесъна и на киселото зеле - с около 20 ст., но търговците обясняват това покачване с повишеното търсене на тези стоки. Киселото зеле е най-предпочитано в този период от годината в комбинация със свинското. А всички знаем, че чесънът е най-безвредното и ефикасно природно лекарство против грипа, за който ни предупредиха, че идва в края на месеца.

Цените на хранителните стоки на българския пазар далеч няма да се запазят такива, са прогнозите и на търговците, и на производителите, и на купувачите. Истинското увеличение тепърва предстои, коментираха представители и на трите страни.

Чиста спекула в края на миналата година се оказа и прогнозата за поскъпването на техниката и електрониката след 1 януари. През декември българинът пощуря да купува домакински електроуреди като за световно. Уплашени от очаквания ценови шок след влизането ни в Европейския съюз и притиснати от празниците, нашенци буквално опразниха магазините за бяла и черна техника, като масовият шопинг повлия положително на оборота най-вече на големите търговски вериги.

Само дето след Нова година цените на уредите останаха същите, както след поскъпването им в края на 2005 г. заради 3-процентовата екотакса. В първите дни на януари телевизори, монитори, компютри, перални, печки и т. н. могат да се закупят не по-скъпо от преди влизането ни в ЕС. Но желаещи няма. Според плевенчани скок на цените ще има, но чак след февруари, когато изтънелият по празниците джоб на българина ще почне да се понапълва отново.

Истински смут сред продавачи и купувачи предизвика и планираното оскъпяване на лизинга от януари. Съобразените с изискванията на Европа промени на данъчните закони у нас ще засегнат покупките на коли и техника, прогнозираха от бранша. Всеки клиент вече ще плаща авансово накуп целия ДДС. Така, ако нямате парите за данъка убиец, продавачът вече ще ви го плати, но ще го включи към цялата сума на стоката и ще начислява лихви и върху него. Така крайната цена ще бъде по-голяма. Проверка на "BG Север" обаче установи, че лизингов пазар в момента почти няма и големите търговски вериги все още чакат този тип клиенти.

 

 

Таксата на кабеларките с лев повече, програмите по-малко

 

Мая ПАСКОВА

Увеличението на абонаментните такси на местните кабелни оператори "Евроком" и "Плевен спринт" от 14 на 15 лв. е наложено от шапката в София (на първия), където са преценили, че за Плевен това е нормалната цена, заявиха за "BG Север" шефовете на двете телевизии - съответно Пламен Петров и Николай Бачовски. Те защитиха общото становище, че това се налага поради повишаването на цените за авторско право на почти всички канали, финансирането на инфраструктурните обекти с полагането на кабелните мрежи под земята, както и увеличението на консумативите (ток, телефон, бензин). И обещаха, че на крайния потребител това ще се отрази с видимо покачване на качеството на услугите.

По повод скандала със спирането на излъчването на програмите на "Диема Вижън" - "Диема+", "Диема 2", "Диема екстра", "Диема фемили", "Александра тв" и музикалните ММ, М2 (които по принцип не се предлагат в Плевен) и "Пинк+", Петров и Бачовски коментираха, че ако трябва да се изпълни желанието на компанията, събираната от абонатите такса от 15 лева няма да стигне само за изброените програми, които се продават задължително в пакет, без право на избор. Ако се излъчват само един или два от по-гледаните канали, цената е същата като за целия пакет, а това е спекулация с предпочитанията на зрителите, смятат шефовете на местните кабеларки. Според тях дори и да не е толкова драстично като размер, такова увеличение би довело до порочната практика абонатите да са принудени да плащат на всеки, който го поиска.

В момента вървят преговори с "Диема Вижън" и надеждата на двете най-големи плевенски телевизии е, че ще се стигне до успешен край и приемливи цени на услугите. За това и засега се въздържали от компенсации - на мястото на 8-те програми, включени в пакета на "Диема", да пускат други. Към техните действия се е присъединила и кабелната телевизия в Девети квартал "Алфа стил".

 

 

ВРАЦА

 

Масово протестират срещу акциза на домашната ракия

 

Цветана АТАНАСОВА

В следновогодишните дни хората в малките градове и по селата на Врачанско не се вълнуват чак толкова от поскъпването на сиренето, яйцата и млякото, колкото от задължителния нов акциз при производството на домашна ракия. В оряховското село Селановци тръгна подписка по магазини, кръчми и учреждения против налога. В нея се настоява да се преразгледа приетият акциз, според който хората трябва да плащат по 2,20 лв. за количество до 30 л и по 4,40 лв. за всеки следващ литър. На 25 януари инициативният комитет ще обяви на общоселско събрание колко подписа са събрани и ще изпрати тетрадките в Народното събрание.

Това е безумие, коментира Асен Йорданов, собственик на лицензирания казан за ракия в селото и отправя нецензурни обвинения към правителството, което за всичко клекнало пред Европа. "Затворихме реакторите, спряхме самолетите си, фалираме предприятия, сега и на най-традиционното ни питие искат да посегнат. Откакто България съществува, винаги се е варяло ракия", гневи се Йорданов.

Той има два казана от по 250 л и един 350-литров, в които повече от 200 семейства си варят най-хубавата и силна според него ракийка, като плащат по 15 лв. на казан. Ако не падне акцизът, хората ще намерят начин да си я правят нелегално по мазета и сайванти. Защото не могат без нея, тя е част от бита им, не за да се напиват, а да се почерпят по празници, да посрещнат гости с истинско и чисто питие.

Пред затваряне е и друг лицензиран казан във врачанския квартал Бистрец - един от най-атрактивните в региона. Той е изписан и изрисуван с мъдри сентенции от местния художник Иван Христов, като: "Когато вариш ракия, отпиши 24 часа от живота си" или "Пиенето е право пропорционално на мезето и обратно пропорционално на портмонето", "От добър материал става добра ракия". Но хората от Враца и съседните села идват тук най-вече заради хубавата ракия, която изтича от казана благодарение на майсторлъка на бай Сандо. Според кметския наместник Васил Драганов, който е варил досега ракия, ще продължи пак, но тайно, където и както намери. Хан Крум не се е справил с проблема, макар че е изкоренил лозята, та сега ли ще принудят народа да се откаже от домашната ракия, казва Драганов.

 

 

ГАБРОВО

 

Хранителните стоки - нагоре от няколко месеца

 

Мариана ДИМИТРОВА

Цените на някои хранителни стоки през последните 3 - 4 месеца са скочили значително, показа проверка на "BG Север" в Габрово. Например по-обикновеното кисело мляко, което преди 2 - 3 месеца струваше 45 ст., сега по магазините в града на Рачо Ковача се продава за 55 ст. По-голямо е увеличението на по-класните марки кисели млека - от 50 ст. сега се предлагат за 70 - 80 ст. През последните месеци значително се е увеличила и цената на брашното. Докато преди се продаваше за 50 ст., в момента за килограм от него трябва да се бръкнем с 80 ст. Продавачи в магазини коментират, че цените на някои хранителни продукти през последните 2 - 3 месеца постепенно са пълзели нагоре, за да не се окажем в ценови шок баш с приемането ни в Евросъюза. Още повече, че преди три месеца при посещение в Габрово премиерът Сергей Станишев предупреди, че правителството строго ще съблюдава за спекулативно покачване на цените. "Живеем по европейски цени, в някои отношения дори по-високи. В много сектори може да има дори намаляване на цените. Сигурно ще има хора, които ще се опитат да правят спекула. Но има държавни органи, които ще наблюдават този процес", предупреди тогава премиерът.

От началото на годината, още на 1 януари, тихомълком с по пет стотинки по-скъпо се продаваше хляб, произведен в Дряново, както и някои от по-евтините кисели млека. Само от това увеличение средно от бюджета на едно семейство месечно ще хвръкнат още 7 - 8 лв.

За сметка на това в Габрово цените на тестените изделия, сладките и колбасите не са скочили. С 10 ст. по-скъпо от началото на годината се продават и някои от централните вестници

 

 

ловеч

 

Откакто сме в ЕС се вдигна само лукът

 

Мира ГАНЧЕВА

В Ловеч някои стоки поскъпнаха още преди 1 януари 2007 г., установи проверка на "BG Север". Това вероятно е трик, за да имат основание търговци и производители да казват, че влизането ни в ЕС не е причина за ценови шок, коментират специалисти. В квартален хранителен магазин в града, собственост на Калин Иларионов, дни преди Нова година скочи цената на каймата и сега килограмът се продава за 4,40 лв. вместо за 4 лв. Почти всички млекопроизводители са вдигнали доставната си цена, така че киселите млека са с по 5 ст. по-скъпи, а кашкавалът - с 30 - 40 ст. Изненадващо сиренето е запазило цената си. Само един производител - от гр. Елин Пелин, е заявил, че качва цената на сиренето почти с лев и това е причината собственикът на хранителния магазин да се откаже от този доставчик. В началото на декември м. г. пък поскъпна и хлябът - с 10 ст., и насъщният вече струва 0,80 лв. за 700 гр. От 1 януари повишение се забелязва единствено при лука - с 10 ст., заради покачване на продажната му цена на борсата. Според Иларионов до края на месеца при всички случаи ще поскъпнат и други продукти, но не се нае да прогнозира кои и с колко.

От началото на годината и в други хранителни магазини се забелязва промяна на цените в посока нагоре. Например в магазин в ж. к. "Червен бряг" е вдигната с 5 ст. цената на 4-литровите безалкохолни и те вече са по 75 ст. Пушените пилешки гръбчета пък са с 20 ст. по-скъпи и вече се търгуват за 4 лв./кг.

Противно на очакванията, техниката не скочи главоломно. В най-големите магазини от веригата "Йочев комерсиал" телевизорите пристигат с цени, по-високи само с 5 - 10 лв, такова е повишението и при пералните. Няма да има повишение с 20 на сто, както беше обявено преди Нова година, прогнозират продавачи.

При услугите най-голямо поскъпване се забелязва при таксиджиите. То е заради увеличението на цената на бензина с 12 ст. Повечето жълти коли в Ловеч вече карат на 59 ст. дневна и 69 ст. нощна тарифа. Единици са превозвачите, запазили старите цени, които са с 10 ст. по-ниски. Почти няма и коли, които да карат за левче из града, вместо да пускат апарат. Поскъпване има и при компютърните услуги. Например преинсталиране на Windows се прави вече срещу 18 лв., вместо досегашните 10 лв.

 

 

ВЕЛИКО ТЪРНОВО

 

Бензинът и винетките виновни за промяната

 

Кремена КРУМОВА

Цените на почти всички потребителски стоки, най-вече хранителните, са се увеличили през последните две - три седмици във В. Търново. Засега не са поскъпнали толкова техниката и елуредите. Хлябът, сладкишите, плодовете и зеленчуците вече са с нови цени. Една тарелка с обикновенни сладки преди е струвала от 90 ст. до лев, сега е 1.50 лв. Насъщният според новите по-високи цени на горивата постепенно ще поскъпне с 5 - 10%, обясни Жени Сапунджиева, председател на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите. Плодовете и зеленчуците са със завишение от 10 - 15 ст. за килограм. От всеобщото евронастроение не убягва и минералната вода, която се продава с 5 ст. по-нагоре. Каймата и варивата също бележат скок в цените. Потребители се жалват, че преди са купували боб за 0.90 лв., а сега дават по 1,20 лв. Пилешкото месо пък се повиши много преди празниците. С около 10 на сто е скочила и цената на козметиката и битовата химия, както и млякото и млечните произведения, майонезата, някои видове кори за баница. Търговците на едро и дребно обясняват, че стоките са поскъпнали, защото производителите дават на дистрибуторите по-високи цени заради повишената цена на бензина и винетката. Управител на един от първите големи супермаркети в центъра на града коментира, че увеличените цени не са предизвикани само от бензина, а това е планово завишаване на определени дистрибутори. Той заяви, че фирмите са ги предупредили още преди празниците, че ще имат други цени. Като цяло фрапиращи различия в стойността на продуктите в маркета няма. Основно при месото има увеличение на телешкото с 10%, а с толкова е поевтиняло свинското.

Масово пазаруване се наблюдаваше преди и по време на празниците в голямата верига за продажба на техника. Плазмени телевизори и последни модели дигитални фотоапарати станаха притежание на пълните джобове. Най-вероятно това са българи, завърнали се по Коледа в България от чужбина със спестявания, коментираха търговците.

 

 

монтана

 

Водата в Берковица поевтиня противно на очакванията

 

Момчил ИВАНОВ

Десет дни след влизането на България в ЕС цените в Монтана все още не са мръднали от нивото си преди Нова година, установи проверка на "BG Север". Макар да сме в съюза, си има захар по 1,39 лв. за килограм, олио по 1,50 - 1,80 лв., сирене по 3,50 - 4,50 лв, кашкавал по 7,00 - 8,00 лв., свински пържоли по 8,00 лв., шаран по 3,50 лв., ориз по 1,00 лв., луканка по 8,00 лв., бутилка бира по 0,40 лв., портокали и мандарини по 1,20 лв., ябълки по 0,90 лв., има си евтино вино и ракия.

Не са мръднали и цените на електрониката - телевизор от неизвестна марка върви около 130 - 200 лв. в зависимост от големината на екрана, а от реномирана - 200 - 400 лв. Цените си от преди Нова година запазват хладилниците, печките, климатиците. Няма нови цени при мебелите, ВиК-частите, инструментите, строителните материали. На същите цени сменят старата дървена дограма с PVC или алуминиева. Лек спад има при изкупните цени на металите - вместо по 8,10 лв./кг мед дават по 6,20 лв. Според местните търговци по-високи цени биха съсипали бизнеса им заради ниската покупателна способност на хората в този край.

Противно на очакванията от 1 януари т. г. ВиК в Берковица намали цената на водата за фирми и бюджетни организации - вместо 1,08 лв. в планинския град вече плащат по 0,82 лв. без ДДС. Това означава около 60 000 лв. по-малък приход във ВиК на месец, но дружеството може да си го позволи, обясниха от ръководството му. Домакинствата в общината ще плащат както и досега - 0,75 лв./куб. в град Берковица, където водата идва от питейния язовир "Среченска бара", и 0,65 лв. - в ромския квартал "Раковица", където няма канализация. В селата на общината, в които водата идва до потребителите гравитачно (по естествен наклон) от Стара планина и не се налага изпомпване, цената е 0,40 лв. за кубик.

Преди 9 години община Берковица обособи собствено водно дружество и се отдели от ВиК - Монтана, за да предложи по-ниски цени на водата в Берковица в сравнение с цените за останалите потребители от Монтанско. В момента в областния град цената на водата, която се тегли от язовир "Среченска бара", е 1,02 лв. без ДДС. В Берковица за кубик от същия язовир се плаща 0,75 лв.