ОБЩЕСТВО И ПОЛИТИКА


 
Велико Търново

 

Скандали между съветници и кмета
тресяха старата столица през 2006-а

 

Пътният заем от 7 млн. лв. бе ябълката
на раздора за местните велможи

 

Кремена КРУМОВА

Словесни престрелки, недоволства, обиди, скандали и хапливи шеги съпътстваха работата на общинския съвет във Велико Търново през 2006 г. Още в самото началото на годината страстите се разгоряха, когато стана известно на цяла България, че кметът д-р Румен Рашев си е купил жилище само за 7 000 лева, както и имот от 244 кв. м жилищна площ в старата столица, който подарил на жена си. Почна се едно яко размахване на нотариални актове от страна на общински съветници. Почти всеки ден някой даваше пресконференция и правеше журналистите на луди за да си измие ръцете, че не използва общинския съвет за лично облагодетелстване. Неудобни въпроси, съдържащи в подтекста си обвинения в укрити и съмнителни доходи, отправи на пресконференция областният координатор на Демократи за силна България (ДСБ) Тодор Великов към градоначалника. От ДСБ настояваха д-р Рашев да обясни откъде е имал средствата да закупи такъв голям имот, след като е обявил, че не се занимава с никакъв частен бизнес и излиза с декларация, че няма странични доходи, а има и други апартаменти, за които плаща сметки. И БСП тогава недоволстваше. Червените започнаха процедура за отстраняване на градоначалника заради закононарушения. На 28 януари м. г. Стоян Витанов бе представил в окръжната прокуратура материали, които според него доказвали злоупотреба с власт. Образувани бяха по думите му 4 прокурорски проверки по 4 случая. Според него Велико Търново бе един от най-ярките примери за корупция. Независимо, че Костовистите нямат свой представител в общинския съвет, те никога не бяха далеч от проблемите и нередностите, които ставаха в общината. Рашев компрометира десния вот във Велико Търново, заяви и депутатът Димитър Абаджиев от тогавашното местно ДСБ. Според него в старата столица се е формирал моделът "Софиянски" - облагодетелстване на тесен кръг от хора чрез използване на общинската собственост. Абаджиев настоя кметът да подаде оставка или най-малкото да излезе в отпуск, докато траят проверките. На специална пресконференция д-р Румен Рашев се защити и каза, че атаката срещу него идва от незадоволени търговско-икономически интереси на софийска фирма, която не спечели конкурса за изграждането на летния театър в града. СДС във Велико Търново категорично застана зад градоначалника и неговото досегашно успешно управление на общината.

В повечето случаи мнозинството от червени местни парламентаристи през годината играеха заедно с кмета и гласуваха неговите предложения и така лазеха по нервите на председателя на БСП в старата столица, който стана депутат. Същевременно нерядко именно те остро критикуваха действията на кмета - ей така, за разнообразие. Едно от най-ярките несъгласия с целия общински съвет бе бойкотът на столетницата на тържественото заседание на 22 март, когато бе връчването на традиционата награда "Почетен гражданин на Велико Търново. Тогава те противопоставиха кандидатурата на оперната прима Лина Ковачева срещу ректора на ВТУ проф. Иван Харалампиев. А няколко дни преди номинациите шефът на вуза бе набеден от червения депутат Бойко Великов, който е председател на Комисията за борба с корупцията към парламента, за злоупотреби и за незаконни филиали на висшето учебно заведение.

Много дебати и критики имаше към кмета от страна на червените съветници и за прословутия нов пътен заем от 7 млн. лева.

От БСП се изказаха, че е по-добре да се търси външно финансиране. Местните червени не виждаха смисъл в нов пътен заем, защото това предложение надвишавало баланса и гаранциите и до 2012 година жителите на старата столица щели да бъдат в положение на финансова зависимост. Стоян Витанов обвини градоначалника, че новият заем ще бъде усвоен в нарушение на правилата, подобно на първите 5 млн. лева, и че това е поредната пиар акция на Рашев. Той пък контрира, че има грубо вмешателство в местната власт с решението на пленум на БСП за гласуване на червените общински съветници против предложението му.

Скандалът се разгоря още от преди няколко години, когато община Велико Търново изтегли 5 млн. лв. пътен заем от ТБ Биохим, като заложи свои бъдещи вземания. Точно по тази позиция решението на местния парламент бе върнато от тогавашния областен управител Красимир Генчев. Съветниците от БСП също оспориха решението за кредита и сезираха съда заради сключените впоследствие от д-р Румен Рашев анекси към договора без знанието на общинския съвет и твърдяха, че има надписани и двойно актувани работи за над 50 хил. лв. В края на 2006-а договора по оспорвания нов заем беше сключен. Скандали се разразиха и по повод конкурса за директор на Регионалния исторически музей.

Иначе общинският съвет във Велико Търново е работил само през миналата година толкова, колкото през мандата 1999 - 2003. Провел е 20 заседания за годината и е разгледал 1 221 решения, при почти толкова - 1 235, за целия предишен мандат.

 

 

Монтана

 

Градоначалниците управляваха с плаващи мнозинства

 

Симеон НИКОЛОВ

С плаващи мнозинства, които се формират отделно по всеки въпрос, управляваха през годината кметовете в повечето общини на регион Монтана. На някои места това спъваше сериозно работата, а на други не бе пречка.

В областния град тази година съветниците от различните цветове не водеха люти спорове и нямаше ярко противопоставяне. За по-важните решения се стигна до консенсус. При изравнените сили между сини и червени решаваща роля имаше групата съветници на НДСВ. Те гласуваха различно по различните теми. Повечето предложения на общинската администрация бяха приети.

На последния си брифинг за 2006-а кметът на Монтана Златко Живков заяви, че общината изпраща най-успешната година от последните 20. Той си спомни, че преди 7 години бюджетът на общината бил 9,8 милиона лева, като в тях влизали и средствата за издръжка на болницата и поликлиниката. Сега кметството няма ангажимент към тези звена на здравната система и има бюджет от 25 милиона лева. При това в тези суми не влизат спечелените по различни проекти пари, уточни Живков. Сега средствата за култура са се увеличили десетки пъти в сравнение с 2000 година, през тази година са ремонтирани основно 15 улици, на други 79 е направен текущ ремонт. Изградени са подходите към новия мост над река Огоста, с общински пари е построен нов жилищен блок за хора, чиито имоти някога са били отчуждени. Ремонтирани са всички спортни обекти в Монтана, бюджетите на 23-те села в общината са най-големи от десетилетия насам, най-големи са обемите на подменени тротоарни настилки, изградени зелени площи, нови паркинги и т. н., съобщи градоначалникът.

В Лом на жълтия кмет Пенка Пенкова постоянно се налагаше да лавира сред съветниците, за да прокара своите решения. Конфигурацията там - 6 съветници от НДСВ, 8 от БСП, 3 от ОДС и 12 роми от различни партии, предполагаше трудна рабата. Случваше се нещо да се обсъжда с часове, да се гласува и накрая някой да предложи прегласуване с обяснението, че не е разбрал за какво ставало въпрос. Обикновено при повторното гласуване взетото вече решение отпадаше. Верни на традицията си, и тази година съветниците в Лом гласуваха отстраняване на председателя Валери Стоичков, когото после пак избраха начело на съвета. Не мина и без извънредни платени заседания.

В Лом през годината завърши работата по проект за урбанизация на ромския квартал "Стадиона". Всичките улици там станаха като нови - изградена бе канализация за отпадните води, положени бяха нови настилки, обособиха се зелени площи. Преобрази се центърът на града, получени бяха 1 060 000 лева да започне строителство на защитна стена по брега на Дунав през пролетта. Общината доказа, че работи добре по европейски проекти и може да привлича средства.

В Берковица независимият кмет Милчо Доцов и 80% от съветниците оформиха необявена официално коалиция, която бе единна по повечето от важните за общината решения. Общинската управа влезе в акционерно дружество с известната фирма "Главболгарстрой" за изграждане на спортно-туристически комплекс "Ком 2016". От лятото на 2007-а дружеството ще започне строителство на хотели, ресторанти, писти за ски и биатлон, лифтове и нова пътна инфраструктура в Стара планина над Берковица.

 

 

Ловеч

 

Сините излизат наяве само преди избори

 

Мира ГАНЧЕВА

Че са в опозиция и трябва по всяко време да противодействат на БСП, сините в Ловеч се сещат само преди избори, май. И това сигурно е така, защото вече 12-а година положението е такова. Преди президентския вот през 2006 г. общинските съветници от ОДС разпространиха декларация, в която дават оценката си за управлението на Коалиция за България и кметския екип. "Управляващите в Ловеч се провалиха във всички свои намерения и начинания, като не успяха да осигурят нито развитие на общината, нито подобрение в стандарта на хората, а поредните две години и половина от управлението на кмета Минчо Казанджиев и коалицията, сформирана от БСП, ОБТ и групата "За Ловеч, са загубени за развитието на общината, се казва в декларацията. Десните имат няколко конкретни обвинения към управлението - че кметът води политика в ущърб на обществените интереси и облагодетелства личности, свързани със социалистическата партия и сенчестия бизнес в града; че се осигурява комфорт, търговски привилегии и евтина работна ръка за приближения до управлението бизнес; че се толерират приближени фирми и личности от комсомолското минало на кмета и неговите заместници; че се лансират недоказани, но лично лоялни хора като ръководители на общински дружества. Кметът, се казва още в декларацията, е персонално отговорен за скъпата издръжка на живота в Ловешка община, че не е успял да постави под контрол икономическите интереси на кръгове от сивата икономика, които години наред налагат монопол в търговията със стоки от първа необходимост. Десните посочват още, че "стабилното мнозинство в общинския съвет е формирано с откровено купуване на гласове чрез раздаване на строителни парцели и финансови субсидии. Градоначалникът Казанджиев обобщи състоянието на нещата така: Осъзнавам, че политическите сили навлизат в предизборна кампания, директивата отгоре е спусната, стилът е ясен - отричане, оплюване, омерзяване.

На една от сесиите най-много дебати предизвика предложението бизнесменът Гриша Ганчев да бъде почетен гражданин на Ловеч. Групата на СДС напусна залата при гласуването. Преди това водачът на синята група Иван Арабаджиев заяви, че БСП искала да яхне направеното от Ганчев и да си направи PR-кампания. Според сините моментът да правим Гриша Ганчев почетен гражданин е неподходящ, той е твърде млад и ние твърде прибързано искаме да го облечем в слава. Така цялата ловешка общественост ще мисли, че това е панацеята за забогатяване. Предложението е основно от БСП, които искат да приватизират неговите успехи и да се скрият зад тях. От СДС упрекнаха местната власт в близки отношения само с една фирма, а би трябвало да има дистанция.

Вътрешни сътресения през 2006-а имаше в иначе дисциплинираната група на БСП. Червените изключиха от своите Петър Г. Петров с официални мотиви неспазване правилника на групата и отсъствия от заседанията за уточняване на единна политика. До края на 2005 г. Петров беше председател на столетницата в Ловеч и беше силно недолюбван от някои членове на партията. Известен е с острия си език и пиперливи забележки и към опонентите, и към своите. Така че изключването му не учуди никого, още повече, че неофициално стана ясно, че Петров води разговори за създаването на нова група в местния парламент с независими съветници и хора от т. нар. център

 

 

Враца.

 

Най-спорни бяха дискусиите за финанси и приватизация

 

Цветана АТАНАСОВА

Врачанският общински парламент може би е един от конструктивните местни законодателни органи, независимо от често нажежената атмосфера при обсъждане на някой и друг проблем. Прехвърчат искри между отделните групи, разменят се доста груби реплики, понякога и лични нападки, но до схватки, слава Богу, не се е стигало. Според статистиката от началото на мандата до края на 2006 г. са проведени 41 заседания и са взети над 450 решения. Още в началото 37-те съветници, представители на 20 политически партии и един независим, си гласуваха едно добро месечно възнаграждение - около 450 лева в зависимост от участието им в заседания и комисии, и това ги мотивира да си вършат работата. Е, някога действат в интерес на своята политическа сила, на корпоративна или лична изгода, но това е трудно да се докаже. Има и няколко съветници, щатни изказвачи и опозиционери, но без тях пък ще е скучно, особено ако заседанието продължи 7 - 8 часа. А и трябва да се подхранва интересът на журналистите.

Най-атрактивни са конфликтните дискусии между съветници и кмет. Ако местните парламентаристи решат да подлеят вода на градоначалника, ще впрегнат цялото си красноречие, за да се убедят взаимно, че той не е прав. Особено когато се обсъждат бюджетът на общината, продажбата на търговски дружества и терени, за какво да се използват парите от тези продажби и как да се управляват дружествата. Истинска словесна война се развихри на последното за миналата година заседание на 21 декември, когато местният парламент трябваше да приеме предложението на общинската администрация, внесено от кмета Войслав Бубев, за намаляване на размера на такса смет за 2007 г. от 4,2 на 3,3 промила за жилищните имоти в града и 3,5 промила за селата, като се запазва ставката за нежилищните имоти от 13 промила. След дълъг дебат, през който се чуха всякакви реплики, съветниците решиха да намалят таксата на 3 промила за жилищните имоти и 10 промила за нежилищните на физически и юридически лица. Основните им аргументи бяха, че данъчната оценка на имотите се е вдигнала два пъти и че така ще се повиши събираемостта на такса смет през 2007 г. Опитът на някои леви съветници да помогнат на кмета се оказаха неуспешни.

Председателят на общинския съвет Славей Григоров си спомня, че едно от най-тежките заседания, които е водил, е било при обсъждане на правилник за провеждане на конкурс за избор на управители на търговски дружества, внесен за разглеждане от самия него. Въпреки противопоставенето на кмета Бубев, общиският съвет приема предложението на Григоров. Кметът го оспорва в съда, но магистратите потвърждават решението на законодателя. Имали сме разногласия с кмета, но не и крайни конфликти, по-скоро в рамките на разумното, когато усетя, че се нарушават интересите на общината по определен проблем. Няма съподчиненост - каквото каже кметът, това да стане. Напротив. Например бях против предложението за отдаване на язовирите на концесия. В крайна сметка то се прие, но съм сигурен, че ако го бях обжалвал в съда, щях да спечеля. Много сериозно дебатирахме как и къде да се използват средства от приватизацията и продажба на имоти. Не бях съгласен да се хвърлят над 300 000 лева за фасадния ремонт на окръжната болница. След като имаме акционерно участие в нея като търговско дружество, би трябвало да се разберем с държавата срещу вложените средства да получим съответния дял от акционерния капитал. Поради обструкция от общинската администрация не успяхме да доведем докрай проблема с преструкуриране на училищната мрежа. Екипът на кмета смята, че ако се закрият училища, селата ще обезлюдеят напълно. Но се оказа, че нашето мнение е по-актуално, животът го доказа и сега предстои през февруари да вземем окончателно решение за оптимизиране на училищната мрежа в общината. Друг спор, който завърши в наша полза, е промяна в нормативната уредба за по-сериозен контрол и публичност в управлението на общинските дружества и харченето на пари, допълни Славей Григоров.