КОНФЛИКТИ


 

Алкохолизирани съпруги тероризират мъжете си

 

Законодателството в България ражда конфликт между държавата и семейството

 

Емилия КАРАБУЛЕВА

Плевенчанка години наред тормози съпруга си с алкохолизма си, със склонността си към насилие - както физическо, така и психологическо. С течение на времето нещата се влошавали, жената напуснала работа, чакала половинката й да се прибере и започвала словесни атаки срещу него, наричала го с обидни епитети. Понякога късно през нощта го карала "да отскочи" до денонощния магазин, за да й купи алкохол. Крещяла, замеряла съпруга си с домашни предмети.

Една нощ, изпаднала в силна депресия, падала, удряла се в мебелите, а обезумелият й съпруг се чудел какво да предприеме. На следващия ден, цялата в синини, жената си извадила медицинско удостоверение и подала жалба в полицията, където посочила, че е жертва на домашно насилие. Съпругът бил отстранен от дома им, не успял дори да си прибере дрехите. Нещата не приключили дотук. Поощрена от адвоката си, по-късно тя подала молба за развод. Основанията й били, че срещу нея е упражнено насилие. А това е напълно възможно според нашето законодателство - заради една декларация за насилие да се отвори по-лесен, понякога безпроблемен път към развода, стига да се намерят и удобни свидетели. Така съдът обикновено оставя децата под опеката на уж пострадалия родител, често измамниците успяват да изпразнят и банковата сметка на половинките си.

В този и други подобни случаи развръзката не носи справедливост, защото нашето законодателство, дори след направените промени през последните месеци, не осигурява защита на семейството. Напротив, толерира се разпадът му, повече се насърчават извънбрачните връзки. "Практиката показва, че по отношение на Семейния кодекс, както и свързаните с него нормативни актове - Закон за защита срещу домашното насилие, Закон за закрила на детето и др., реално се задълбочава конфликтът между държавата и семейството", коментират юристи.

В горния случай на домашно насилие пострадалият съпруг, според нашия закон е виновен до доказване на противното. А това е в разрез с основния принцип на правото - невинен до доказване на противното. Така съпругът ще трябва да ходи по съдилища и да доказва, че нещата не са такива, каквито ги представя половинката му. Освен това, след като "насилникът" бъде изхвърлен от дома си, независимо дали е виновен или не, той бива лишен от жилище, от собственост, нанесени са му материални и морални щети. Действащи по закона юристи коментират, че това е противоконституционно.

С последните промени в законодателството се стигна и до цинизъм на държавата спрямо семейството и семейната общност. В момента процедурата за развод, например, е твърде улеснена, но в същото време е съпроводена с непосилни за обикновения гражданин разноски. С други думи, като толерира разпада на семейството, в същото време държавата иска да спечели. Оттук се стига до стимулиране на безбрачието, на извънбрачните връзки, на самотното майчинство, а никой не помага за насърчаване на нормалните бракове. Така, полека, с течение на годините, покрай разрушаването на семейството се стига и до разпад на държавността, коментират юристи.

Напоследък държавата е отворена да приеме по-скоро частните, непопулярни случаи на различна, встрани от нормалната сексуална ориентация, а чрез законодателството си нанася удари върху брака, върху нормалното и позитивното. Тук възникват още много проблеми, свързани с отглеждането и възпитанието на децата, със защитата на интересите на гражданите. Защото в момента обществото безмълвно и безпомощно наблюдава и отчита постоянните удари върху семейната общност.

Така, заради липсата на разумна политика от страна на държавата, записаните текстове в Семейния кодекс увисват във въздуха. Там, в чл. 2, ал. 1 е посочено: "Семейните отношения се уреждат съобразно принципа на закрила от държавата и обществото на брака и на семейството".

 

Полицаи озаптиха шофьор, гневен заради дълга опашка за винетки

 Засега винетки могат да се купят само от пътното управление, снимка Авторът

Полина ТОНЕВА

До намеса на полицията се стигна заради изнервен шофьор, решил да си купи винетка от сградата на Областното пътно управление (ОПУ). Човекът видял пред себе си 30-ина души, но поискал да бъде обслужен веднага, тъй като пътувал към Казанлък. Разкрещял се, изпокъсал обявите пред гишето и тропал. Охраната на пътното не успяла до го озапти и се обадила на полицията, която усмирила нервака.

Продажбата на винетни стикери от края на миналата година се извършва само в областните пътни управления. Причината е, че една от фирмите кандидати в конкурса за разпространение на винетки обжалва решението на пътната агенция към МРРБ, според което на първо място е класирано дружество, в което участва Цветелина Бориславова - спътницата в живота на премиера Бойко Борисов. Докато казусът се реши, винетки ще продават само пътните управления. Това обаче създава напрежение сред шофьорите. Някои от тях са принудени да пропътуват над 50 км, за да си купят винетка. "Аз съм от Новачене и специално за една винетка идвам, трябва да си ги има нормално, както беше преди - в пощите, по бензиностанциите, сега това е едно излишно главоболие", заяви Румен Стойчев. Той обходил пет бензиностанции в напразни опити да си купи винетка, докато най-накрая разбрал, че е нужно да отиде до пътното. На неговото мнение са и други хора, които са от Плевен, но смятат случващото се за ненормално. "Затруднява хората това, ако са например от "Дружба", от "Сторгозия", трябва да дойдат тук, това са разходи, транспорт и т. н.", смята Димитър Петров.

За да си купят винетка, хората сами попълват заявленията за вида автомобил, вида винетка и т. н. Това пък допълнително забавя процеса и създава напрежение. Директорът на ОПУ - Плевен, инж. Ивайло Денчев заяви, че очаква по-големи опашки от хора към края на месеца. Затова призова шофьорите да не изчакват последния момент, за да си купят винетни стикери. Засега втори пунк в Плевен няма да се разкрива, а в този има достатъчно винетки за региона, каза още инж. Денчев.

 

Политическата чистка не подмина и Плевен БТ

 

Еми СТАЛЕВА

Всичките петима членове на Съвета на директорите на "Плевен Булгартабак" АД в с. Ясен бяха освободени от длъжност на извънредно общо събрание на акционерите, което се проведе на 17 декември м. г., съобщиха от дружеството. Така с постовете си се разделиха досегашният изпълнителен директор на "Плевен БТ" Любомир Буковски, Ирена Вълева, Иванка Раичкова, Диана Мечева и Иджерал Хасанов. Заради промени в устава на дружеството Съветът на директорите бе избран за срок от 3 години и вече се състои от трима членове. С почти пълно единодушие от страна на акционерите за нови членове на съвета бяха издигнати Ангел Блажев, Владимир Цветанов и Диана Николова.

По същия начин бяха свалени всички членове на Одитния комитет на "Плевен БТ", а техните места бяха заети от Владимир Туджаров, Милена Маркова и Тодор Чобанов, съобщиха от дружеството. По време на извънредното събрание на акционерите са направени изменения и допълнения в устава на дружеството, определени са възнагражденията на членовете на Съвета на директорите и на членовете на Одитния комитет на "Плевен БТ".

Кадровите рокади в тютюневото дружество са на чисто политическа основа. Събранието протече монотонно, почти без възражения и спорове, нямаше изказвания и въпроси, коментират запознати с настроенията в "Плевен БТ".

Все още не е ясна съдбата на тютюневото дружество в тон с изказването на икономическия министър Трайчо Трайков, че "Булгартабак холдинг" ще се приватизира до средата на годината, а базовата цена за продажбата му ще е около 100 млн. евро. Последната информация от Агенцията по приватизация визира раздържавяване на дружествата в пакет, което се очакваше още в средата на миналата година. Тогава бившата шефка на холдинга Корнелия Нинова предупреди, че всяко забавяне на процедурата по приватизация сваля цената и влошава икономическите показатели на отделните дружества.

В момента сред работниците и служителите в тютюневото дружество в Ясен се усеща напрежение и несигурност заради страхове от загубата на работните си места, коментират отвътре.

 

Бивш дознател застана пред Темида, обвинението е за изнудване и рекет

 

Мила СТАНЕВА

Дело за изнудване и рекет от страна на полицейски служител и негов приятел срещу двама таксиметрови шофьори започна в Окръжния съд в Плевен. Суми от 5 хил. лв. и 10 хил. лв. поискали подсъдимите от таксиджиите, за да не се мъчат с дела и прокурори по досъдебно производство за палежи на автомобили.

Единият от подсъдимите, Чавдар Шолев, работел като дознател в Първо РПУ в града и имал достъп до масивите с данни на МВР. Като се възползвал от възможностите, които полицейската служба му предоставя, Шолев давал информация за образувани досъдебни производства, извършвал консултации за актове по Закона за движение по пътищата в услуга на приятели, твърди обвинението. Един от ползвателите на "услугата" бил другият подсъдим - Владислав Иванов, който имал проблеми с нарушения на закона и издадени наказателни постановления.

Така в периода 2006 - 2008 г. дознателят Шолев започнал да търси и придобива служебна и оперативна информация за извършителите на палежи на два автомобила "Мерцедес" на територията на ж. к. "Сторгозия", собственик на единия от които бил приятелят му Владислав Иванов. За палежите имало образувани досъдебни производства, където двама таксиметрови шофьори - Александър Великов и Светослав Иванов, се явявали като свидетели. В показанията си те посочват, че на различни дати след полунощ са возили едно и също лице в района, където били запалени колите. Лицето се представяло с името Милен, носел маска и си признал пред единия от таксиджиите, че прави палежи и въоръжени грабежи.

Като се възползвали от ситуацията, подсъдимите Шолев и Иванов започнали да рекетират шофьорите, обещали им, че срещу суми от 5 и 10 хил. лв. досъдебните производства за палежите ще бъдат прекратени и те повече няма да имат "проблеми с дела и прокурори", е записано в обвинителния акт по случая.

Притеснен и изплашен от двамата изнудвачи, свидетелят Александър Великов продал колата си, за да се сдобие със сума от 10 хил. лева, и я дал на подсъдимите. Другият таксиметров шофьор обаче не бил толкова сговорчив. Свидетелят Светослав Иванов твърди в показанията си, че след като отказал да даде 5 хил. лева, изнудвачите му показали негова снимка от задграничен паспорт с напечатани върху нея лични данни - трите имена, рождена дата и адрес. В хода на следствието, при обиск в дома на подсъдимия Владислав Иванов са намерени и иззети ксерокопия на редица документи. Когато човек има желание, намира начини, почти като заплаха му заявили обвинените в рекет.

Освен че крадял данни за изнудване от масивите на МВР, Чавдар Шолев търсел и съдействие за престъпленията си от други служители на ОД на МВР в Плевен, твърди обвинението. Например, от високопоставен полицейски служител Шолев поискал да излъже пред разследващите органи, че му е възложил изясняването на случая с палежа. Но получил категоричен отказ, е записано в материалите по делото.

На процеса срещу обвинените в изнудване ще бъдат разпитани десетина свидетели, а две вещи лица от Института по компютърни технологии към МВР ще представят експертизи.

Делото бе отложено заради неявяване на свидетели, следващото съдебно заседание е насрочено за 3 февруари т. г. Обвиняемите са с мярка за неотклонение "подписка".

Бел. ред. След като Чавдар Шолев бе уволнен със заповед на бившия вътрешен министър Михаил Миков в началото на миналата година, "BG Север" писа за обвиненията срещу него. Тогава полицаят изпрати писмо по електронната поща на редакцията, в което твърдеше, че е невинен и е жертва на свои колеги и началници, за които е неудобен. Той обаче не пожела да публикуваме писмото му и обеща да говори за проблемите и отношенията в плевенската полиция след като приключи делото срещу него.

 

 Черна серия по празниците

 

Убийства, пожари и мъртво пияни младежи белязаха почивните дни

 

Общо шестима пишман пияници постъпиха в Спешното в новогодишната нощ, снимка Авторът

Поля ТОМОВА

И тази година празниците не минаха без произшествия - престъпления или пияни хора, напълнили клиниките. Почивните дни започнаха с успешна акция на МВР срещу търговци на стоки без бандерол. Навръх Коледа, 25 декември, в склад в индустриалната зона полицаите откриха 1 000 мастербокса цигари без бандерол. Сред тях са най-продаваните марки на пазара - "Карелия Слимс" и "Виктори", а количеството им се равнява на обема на един ТИР. Цигарите са открити в склад, нает от търговец от Велико Търново. Той не бил открит, затова полицаите влезли в склада без неговото участие. По данни на МВР откритите в Плевен цигари са част от разработен и действащ канал за стоки без платен акциз и без бандероли.

В края на миналата и началото на тази година пожари отнеха човешки животи в региона. Черната серия започна на 27 декември, когато възрастна жена загина при пожар в Кнежа. Огънят е тръгнал от печка на твърдо гориво. В първия ден на новата 2010 г. при пожар в дома си в Червен бряг загина млад мъж. Като по чудо оживя 23-годишната му приятелка. Момичето разказало, че в новогодишната нощ двамата отишли да празнуват на площада, но оставили вкъщи включена печка с открити реотани. Когато се прибирали, установили, че от жилището им излиза гъст дим. Момчето се опитало само да потуши пожара, но се задушило от дима и починало.

Убийство бе извършено на 30 декември в Кнежа. 45-годишен мъж простреля смъртоносно 18-годишно момиче. То било бивша приятелка на убиеца, който застрелял жертвата си в двора на къщата на нейния нов приятел - 26-годишен мъж. Жертвата и убиецът били в интимни отношения допреди месец, а 45-годишният я застрелял именно заради разлъката си с нея.

19-годишен от град Койнаре прободе брат си в корема пък в първия ден от новата година. 22-годишният мъж е в болница. Скандалът между братята избухнал след запой.

Пияни до безпаметност младежи пък напълниха болницата в новогодишната нощ. Лекарите твърдят, че за пръв път от години имат толкова много случаи на алкохолно отравяне при млади хора. Общо шестима пишман пияници на възраст 15 - 18 години постъпиха в "Спешна помощ" в нощта на 31 декември. Четирима от тийнейджърите са били в безсъзнание от алкохола при докарването им в болницата. Всичките пияни младежи са посрещали новата година на домашни купони. По думите на един от тях - Мартин, на купон в негов приятели е пил какво ли не - от уиски до бира. Помни, че му станало лошо и повърнал. След което се озовал в токсикологията с алкохолно отравяне. Момчетата са пили без да се хранят или пък са смесвали различни видове концентрат, съобщиха лекарите. И шестимата пациенти са докарани в "Спешна помощ" в изключително тежко състояние. След стомашна промивка, вливания на системи, кислород и лекарства, състоянието им се стабилизира и на 2 януари те напуснаха болницата. Оказва се обаче, че дори и след това премеждие, младежите нямат намерение да спрат да пият. По думите им може би ще ограничат количеството алкохол. Родителите на всички са знаели къде са децата им и са се опитвали да ги контролират по телефона, но явно не са успели.

За разлика от други години, сега в "Спешно отделение" бе приет само един младеж, пострадал от пиратки.

И един светъл лъч на фона на черната серия - минута след полунощ в плевенската болница проплака Василена, второ дете на Мариела Симеонова Андреева от Плевен. Малката, която тежи 4,250 кг и е висока 53 см, се пребори в класацията "Бебе на годината".