ОБЩЕСТВО И ПОЛИТИКА


 

 

Формализъм и парадокси белязаха  работата на старейшините в Плевен

 

Мнозинството узаконява кметските решения, опозицията е в изолация

 

През 2008-а ОбС бе замръзнал и статичен, в дебатите участваха само 10-ина съветника

Емилия КАРАБУЛЕВА

И през тази година общинският съвет в Плевен не изневери на статуквото от преди, изразено в диктата на едно мнозинство както при изготвяне на предложенията, така и при вземането на решенията. Опозицията бе поставена в изолация при разглеждането на важни за обществото проблеми. Така през 2008 г. ОбС бе замръзнал, статичен, в който реално участие вземаха само около 10-ина съветника.

Може би в основата на това "единодушие" на мнозинството стои новосъздадената конфигурация - към традиционно подкрепящата кмета Найден Зеленогорски Коалиция "Заедно за Община Плевен" се прибавиха представителите на "Атака". По късно на съветниците от партия "Солидарност" пък бе направено твърде печелившо предложение, на което трудно се отказва. Така и те се присламчиха към мнозинството, което вече наброява тридесетина души, способни да наложат всяко решение без изобщо да чуват доводите на опозицията от БСП, ГЕРБ, "Коалиция за Плевен" с единствен представител Ивайло Атанасов и независимия Валерий Ангелов. Странна политическа игра заформи Вахид Арслан от ДПС, който също единствен представлява своята политическа сила в местния парламент. Така по време на дебатите се стигна до формиране на крехък

съюз между

ДПС и "Атака"

в плевенския ОбС и това е един от парадоксите на местната псевдодемокрация. Другият парадокс пък беше пребоядисването на атакист в гербаджия, с което пак събрахме погледите на обществеността в България.

Иначе, както с гордост сподели старейшина № 1 в Плевен Георг Спартански, през 2008 г. са били взети 500 решения или с петдесетина повече от миналата година. Когато се прави подобна статистика по традиция се борави само с количествени мерки, но не се извършва анализ за качеството в работата на ОбС.

В момента всички комисии в местния парламент са поверени на управляващото мнозинство. Дори тази за "Контрол на решенията", която в тон с постигането на демократичност се полага на опозицията, в Плевен е окупирана пак от мнозинството. Хубавото през 2008 г. е, че нито едно решение на ОбС в града не бе протестирано от областния управител. А това показва, че решенията са юридически изпипани. Почти всички предложения на сесия обаче традиционно се внасят от кмета Найден Зеленогорски, което говори за слабост на местния парламент.

За първи път през изминалата година в Плевен бе проведена извънредна сесия във връзка със снегопочистването. Положителен момент бе и това, че за пръв път се постави въпросът за избор на омбудсман, макар че гласуването не се увенча с успех. И макар че мнозинството отново се опита да намести "свой човек" там, съветниците се надяват скоро най-сетне и в Плевен

да бъде избран

обществен

посредник.

Морал проявиха местните депутати при гласуването на размера на заплатите си, които са едни от най-ниските в страната и са в границите на нормалното за положените усилия.

Най-трудното решение за съветниците през годината бе да закрият 4 училища. Не е изключено и през 2009 г. да се предприемат подобни непопулярни, крайни мерки, коментират старейшини.

Най-съществен дебат през годината се заформи около дейността на общинските фирми и контрола върху изразходването на средствата. Желанието на опозицията беше да влезе в тези фирми с комисия, но предложението им бе отхвърлено от мнозинството. Логиката на вносителите бе - общинските фирми да работят наистина за просперитета на града, а не да се крадат, каквито съмнения витаят отдавна сред обществеността.

След като за миналата година бе приет един раздут като балон бюджет, сега в края на 2008 г. не достигат 3 млн. лева. Така съветниците посегнаха на парите за чистота, за да запълват дупки. Сумата обаче трябва да бъде възстановена до края на 2009 г., а май на никого не му е ясно как ще стане това. Не е изпълнена и Програмата за приватизация, заложени бяха 9 млн. лева, а бе продадена собственост за около 30% от тази сума. В ОбС продължава да се налага порочната практика поне половината от решенията да са свързани с продажба на собственост. Няма такова обаче, с което общината да е придобила собственост. А това е лишено от всякаква икономическа логика, така

общината няма

да издържи

финансово

дълго време, коментират местни икономисти.

По принцип през цялата 2008 г. в ОбС в Плевен задълбочен дебат не беше проведен, не се чуваше изобщо гласът на опозицията. Както правилно се изрази по време на сесия съветник от ГЕРБ - решенията се вземат в няколко общински канцеларии, а местният парламент просто ги узаконява.

Активността по време на сесиите е твърде слаба, в дебата се включват не повече от десетина съветника. Повечето предложения се гласуват формално, създава се впечатление, че всичко е нагласено по сценарий. В такава атмосфера трудно виреят най-вече съветниците, които полагат усилия за промяна и не могат да се примирят с апатията и безразличието към проблемите на града на мнозинството.

Настоящата година ще предложи на старейшините ново предизвикателство, те сами ще трябва да определят местните данъци и такси. За да се съхранят парите на плевенчани ще се наложи намаляване на данък сгради и такса смет. Така съветниците ще трябва да балансират между силното си желание да вържат бюджета и моралното си задължение да не натоварват финансово плевенчани. Какво решение ще вземат, е тест за степента на отговорност пред гласувалите за тях граждани.

 

 

ВРАЦА

 

Трудни пазарлъци по всеки въпрос

 

Председателят на Общинския съвет се опита да убеди съветници от БСП да подкрепят проекта за образованието

Цветана АТАНАСОВА

Повече от година след формирането му във врачанския общински съвет няма политическо мнозинство, на което да се разчита при вземане на решения. За да управлява определена формация трябва ясно да покаже с кого води хорото, какви са намеренията й, в какъв срок ще ги изпълни и до колко те отговарят на дневния ред на избирателите. Като няма фактическо мнозинство, никой не носи конкретна политическа отговорност пред гражданите и обществото, тя просто се размива под общото име общински съвет.

За да има мнозинство в 37-членния орган са необходими 19 гласа. Победителят в последните избори ГЕРБ разполага с 16 места, т. е., за да си прокара някое решение му трябват още поне три гласа. И тъй като няма коалиционен съюзник, започва пазарене за тях. Естествено не с хора от групата на БСП, където осемте съветници апропо са против проекторешенията на герберите. Към опозицията се причисляват и четиримата съветници от ВМРО-БНД и коалицията Граждани за единство, равенство и просперитет (ДПС, БСДП и Либерален алианс). Остават петимата от НДСВ, на които обаче не винаги може да се разчита, защото имат ангажимент и към коалиционния си партньор БСП и държащите се също като опозиция четирима от "Атака", двама от които в края на изминалата година се обявиха за независими. Нещата стават още по-сложни, когато някои решения трябва да се вземат с 2/3 от гласовете, например когато се избира омбудсман на община Враца -задача, която вече се провали веднаж в рамките на този общински съвет и за четвърти път от първата обявена процедура преди три години.

Да припомним, че общинският съвет във Враца едва оцеля след делото за касиране на изборния резултат, заведено по жалба на партия "Новото време" , на която не стигнаха шест гласа, за да вкара свой представител. В началото на март 2008 г. Върховният административен съд обяви за нищожно решението на Врачанския съд за касиране на изборите. Това изглежда даде кураж на съветниците, че са недосегаеми през 4-годишния мандат и в началото на юни си гласуваха да получават по 200 лева на месец допълнително за телефони, командировки и представителни разходи, и то със задна дата от 1 януари, вследствие на което местната хазна се изръси накуп с около 40 000 лева. Мотивът - че получават жълти стотинки за работата си, тъй като заплатата им била малко над 200 лева, която след удръжките падала още. Няма нужда да се подчертава, че това решение мина без дебати и с пълно мнозинство. В края на октомври председателят на ОбС Николай Коцев обяви, че има опит за конфронтация на общинската администрация и съветниците, провокирана от "някои личности". Ставаше дума за неизплатените заплати на старейшините за август и септември, спрени от кмета Тотю Младенов. Той пък обясни това с "малък технически проблем" в Правилника за работа на общинския съвет и за да не се "нагнетява напрежение" разпореди да бъдат изплатени възнагражденията на съветниците, но с настояване да се коригира правилника. Това обаче не стана до края на годината, когато се проведе 25-ото заседание на местния парламент.

Липсата на политическо мнозинство пролича най-вече когато трябваше да се реши как ще се разпределят и изхарчат 2 275 000 лв., отпуснати от Министерството на образованието по националната програма "Оптимизация на училищната мрежа" за ремонт на средищните училища. Съветниците от БСП, подозирайки, че тук ще има далавера, упорито отказваха да подкрепят предложения проект за приемане дейностите, които ще бъдат финансирани по програмата, дори и при заплахата, че ако това не стане, Враца губи тези пари. Социалистите не отстъпиха и когато председателят Николай Коцев лично отиде при тях в залата, за да ги уговаря и това наложи на следващия ден сесията да продължи. В крайна сметка се стигна до консенсус, но БСП си издейства да се приеме комисия, която да контролира как се изразходват парите за ремонтите.

Месец и нещо по-късно обаче ГЕРБ им върна тъпкано това заиграване, като не включи съветник от БСП в 7-членната комисия по подбора на шефове на общински фирми. И досега червените не са преглътнали този обиден залък, защото назначаването на шефовете на апетитните общински фирми ще става без тяхната дума. Още повече, че членуването в тази комисия има и финикийско измерение - седемте получават допълнително възнаграждение за труда си в рамките на половината от минималната работна заплата.

 

 

ловеЧ

 

ГЕРБ изключи Карапанчева от групата си

 

Христинка Карапанчева

Мира ГАНЧЕВА

Партия ГЕРБ в Ловеч изключи общинската съветничка Христинка Карапанчева от групата си. Заради "поведение, несъвместимо с целите и ценностите на ГЕРБ", обясни лидерът д-р Анатолий Йорданов. Хората на Бойко Борисов в люляковия град настояваха Карапанчева да прекрати и членството си в местния парламент. Това обаче не се случи и русокосата дама продължава да бъде общински съветник, дори все още седи до бившите си съпартийци.

Лидерът на ГЕРБ огласи причините, поради които Карапанчева е изключена от партията. Сред тях са изтичане на информация в политическото пространство, огласяване на вътрешнопартийни проблеми. И още, госпожата "вероятно е инициатор на донос срещу ръководството до Цветан Цветанов (формалния лидер на ГЕРБ - б. а.), който е написан много добре литературно, но не отговаря на фактите". Според д-р Йорданов действията на Карапанчева били в услуга на други политически сили в Ловеч, освен това тя не можела да работи в екип. Нарушила и първото политическо решение, което ГЕРБ взели след изборите, а именно - да откаже всички постове в общинския съвет. Поради тази причина д-р Йорданов отказал да стане зам.-председател на местния парламент, а д-р Константин Попов не оглавил здравната комисия. Карапанчева обаче приела да стане зам.-председател на една от комисиите. Предложението дошло от тогавашния съветник Светослав Л. Иванов ("Отечество"), който, след като бе назначен за изпълнителен директор на "ВиК" - Ловеч, излезе от местния парламент. Герберите попитали колежката си защо е приела поста, нейният отговор бил, че в противен случай щяла да бъде уволнена от "ВиК", където работи.

 

 

ВИДИН

 

Общинският съвет действа ударно

 

Теменужка ИЛИЕВА

Какво свърши общинският съвет във Видин през 2008 година? На този въпрос председателят му Владимир Тошев, лидер на областната организация на ГЕРБ, отговори така: ОбС е огледалото, в което гражданите на общината добре виждат кой как работи за тях. Градът ни видимо се променя, хубавее всеки изминал ден. Добрите постижения в града и общината не биха били възможни без общата воля на общинските съветници, без тяхната инициатива и подкрепа на всяко хубаво начинание...

Съветниците от опозицията - основно от БСП, мислят другояче. Според тях решенията се вземат много мудно, нито един от големите проблеми на Видин - като снегопочистването и чистотата, не е решен.

Но ако се съди по броя на взетите решения - 205, общинарите са работели ударно. През годината те са заседавали 17 пъти, като средната посещаемост е 31 - 32 души от 37 общински съветници. Те са приели 22 наредби, с които се регламентират основните дейности на общината. Според председателя, най-важна е Стратегията за развитие на образованието до 2015 година. Важни са и наредбите за разпореждане с общинската собственост, за символиката на общината. Само две решения са върнати от областния управител и са обжалвани пред Административния съд. Сред най-любопитните приети документи си остава Етичният кодекс на общинския съветник. Наред с другите морални задължения, на старейшината му се вменява да спазва часовете за заседанията, да изслушва опонентите си търпеливо и да не пречи на останалите като говори по мобилния си телефон...

Председателят на местния парламент отчита работата му на шест месеца. Отчетът за последната половин година бе разгледан на последното заседание на 30 декември м. г. Той бе приет без дебати, съветниците работиха много експедитивно, като само за два - три часа разгледаха 12 предложения за решения и не върнаха нито едно. Наближаването на новата година сложи отпечатък върху тяхната експедитивност. "Вглеждаме се в бъдещето - без илюзии. Влизаме в 2009 с ново, европейско мислене и самочувствие", обяви председателят.

 

 

ВЕЛИКО ТЪРНОВО

 

Билетчетата се оказаха горещия картоф за ОбС

 

Кремена КРУМОВА

Два са основните моменти в работата на общинския съвет във Велико Търново след повече от година от мандата. Единият е, че в края на ноември старейшините седнаха на нови банки, започнаха да използват лаптопи и вече заседават безхартийно. Те са вторите в страната след колегите им от Казанлък, участвали в пилотния проект. Всички съветници преминаха обучения още през лятото, за да знаят как да боравят с преносимите компютри в залата и как да гласуват. Макар и трудно, лека-полека незнаещите започват да "вдяват". Вторият момент е липсата на координация и сработване между отделните местни парламентаристи, които са от 12 партии и коалиции. Дълго време нежеланието на новите лица в ОбС да разберат, пък камо ли да научат законодателството и нормативните уредби, затрудняваше работата. Още от самото начало мандатът тръгна с процедурни грешки. Това бе мнението на доста общински съветници и никой не виждаше подобрение в действията на местния парламент след близо 9-месечната му работа. Нямаше сесия, в която някой да не се обърка за какво гласува или пък да не се наложи прегласуване за по-сигурно.

Един от най-конфликтните проблеми, който като горещ картоф си прехвърляха близо час старейшините и кметът Румен Рашев на сесия, се оказа цената на билета за градския транспорт. За пореден път местните парламентаристи вдигнаха кръвното на градоначалника, като не знаеха какво точно искат - дали кметът да поеме отговорността за повишение на цените на билетите, както искат превозвачите, или самите местни избраници да решат казуса с гласуване.

В крайна сметка ОбС реши, че задължава Рашев да прецени дали да изготви нови анекси на превозвачите, които ще регламентират скока на билетите, и дали ще последват драстични повишения за междуградските линии. В крайна сметка на 17 декември, след като два пъти бяха ту намалявани, ту увеличавани, цените на превозвачите паднаха и сега са 60 и 70 ст. за различните линии.