КОНФЛИКТИ


 

 

2008 година остава под знака на трагедията във влака-убиец

 

 Посегнали на живота си полицаи и политически скандали разтресоха обществеността

 

Поля ТОМОВА

2008 г. ще остане завинаги свързана с еднa огромна трагедия - пожарът във влака-убиец София - Кардам, отнел девет човешки живота. Отминаващата високосна година в Плевенско ще се запомни и със стачките на земеделските производители, самоубийствата на полицаи от Второ РПУ, залавянето на голяма група разпространители на дрога, ареста на сериен изнасилвач, стрелбата по Камен Балбузанов - Куката...

 

Януари

Стартирахме 2008 г. с непочистени улици и пълни с боклуци контейнери. Фирмите за чистота и кметството си прехвърляха вината един на друг, докато Плевен бе буквално блокиран от снега. Заради непроходимите пътища крайните квартали останаха без хляб, а много хора не можаха да отидат на работа в първия работен ден.

През първия месец на годината плевенските села изпаднаха в паника заради масови кражби на телефонни кабели. Най-тежко бе положението в Беглеж, Брестовец, Тодорово... От полицията заявиха, че са правени многобройни акции и са залавяни крадците, след което обаче съдът ги пуска. Ефективен контрол трябва върху пунктовете за изкупуване на вторични суровини, но те не се контролират от полицията.

Отново през януари от кражби пропищяха и виладжиите около Плевен. Оказа се, че грижа за вилните зони има и общината, но това явно не е приоритет на инспектората към нея.

През януари отново протестираха лекарите. Те се обявиха против недофинансирането на здравната система, но пък от БЛС не бяха коректни за броя стачкуващи, като на места раздуха данните.

Двама полицаи от Второ РПУ се самоубиха. Симеон Йорданов (47 г.) и Калоян Бонев (38 г.) се застреляха смъртоносно през няколко дни. Според техни близки лични мотиви, както и напрежение в работата, довели до фаталното решение.

 

Февруари

Черният февруари 2008 г. ще остане завинаги свързан с най-голямата трагедия в Българските държавни железници от последните години. На 28-и около 23,40 край Червен бряг се запaлва кушет-вагона на влака София - Кардам. Пламва и спалният вагон. Девет души загинаха в пламъците - Стоян Ковачев (19 г.), Валерия Желева (19 г.), Елена Халачева (52 г.), Калчо Енчев (57 г.), Мая Машева, проф. Рашо Рашев, Антоанета Тодорова (21 г.), Галина Иванова (45 г.), Стоян Вичев (25 г.). Десет месеца след трагедията разследването на плевенската окръжна прокуратура все още не е приключило. Прокурор Валери Мирчев поиска на два пъти удължаване на срока на разследването заради назначаването на допълнителни експертизи, които да дадат отговор на въпроса за причините за пожара. Близките на загиналите се тревожат от забавянето на делото. Те са категорични, че виновни за нелепата смърт има и те трябва да получат наказание.

В началото на 2009 г. бяха повдигнати първите две обвинения за смърт, предизвикана по непредпазливост. Имената на отговорните за драмата БДЖ служители не се съобщават, но инициалите им съвпадат с тези на шафнера Георги Георгиев и началничката на композицията Иванка Костадинова. Обвиненията са за действия и бездействия, извършени в нощта на трагедията, които са довели до ужасяващата гибел на жертвите. Ако те се докажат в съда, по закон се предвиждат от 5 до 15 години зад решетките. Не е изключено да бъдат потърсени още виновни, поясниха от прокуратурата в Плевен.

 

Март

Нагли цигани застреляха от упор екоинспектор от Долни Дъбник. Петър Петров и негов колега сгащили ромите, когато копаели тръби от напоителната система в обработваеми земи. Когато инспекторите се опитали да ги сплашат, един от крадците - Иван Вачев, прострелял смъртоносно Петров, който починал на път за болницата. Убиецът бе задържан часове след престъплението, когато се опитал да премине през ГКПП Кулата. Делото срещу него започва през януари т. г.

През март се самоуби и трети полицай от Второ РПУ. 28-годишният Багрян Обретенов се гръмна в главата в дома си. Остави предсмъртно писмо, в което пише, че обича жена си и детето си. Причините за самоубийството са свързани с разногласията на Багрян с родителите му, признаха близки. Заради трите самоубийства на полицаи техният пряк началник Христо Иванов напусна, тъй като се оказа, че между него и самоубийците е имало напрежение.

 

Април

Полицията задържа организирана престъпна група, която зарежда с дрога цяла Северна България. Петима мъже бяха спипани по време на разфасоване на дрога в апартамент в плевенския ж. к. "Дружба". Емил Шишманов, Илиян Ангелов, Радослав Христов, Десислав Марков и Веселин Костадинов са работили от години. През септември Плевенският окръжен съд ги осъди общо на 15 години и 7 месеца затвор, при първоначален строг режим.

7-годишно дете попадна в "Спешна помощ" след алкохолен запой. От спешното заявиха, че почти всеки ден приемат малолетни и непълнолетни, прекалили с огнената вода. В повечето случаи се напиват по купони и дискотеки, но имало и такива, които си поркат в училище.

Нов вид икономически престъпления избуяха през пролетта. Хит в измамите стана източването на евросубсидиите. За да получат повече средства, арендатори масово мамят, като пишат пустеещи земи за обработваеми, алармираха от Икономическа полиция.

 

Май

13-годишният Мирослав от Писарово удуши 9-годишната си братовчедка Анна. Момчето поканило братовчедка си да излязат, но по пътя се скарали... Мирослав я ударил, после започнал да я души. Пред криминалистите 13-годишният разказал най-хладнокръвно за престъплението си.

 

Юни

Скандал разтресе плевенската "Атака". Шофьорът на партията Пламен Р. карал с над 2 промила алкохол в кръвта и се конфронтирал с шофьор на Георги Вълчанов, също член на партията. Вълчанов написа писмо до лидера Волен Сидеров, в което настоява да се обърне внимание на поведението на плевенските атакисти.

Деца се използват за решаването на конфликти в училищата, алармираха психолози. Причините за напрежението са бюджетите, а децата са разменна монета в споровете и битката за влияние. Подобни случаи имаше в няколко плевенски школа.

Плевенчани алармираха, че са жертви на измами с имоти "на зелено". Повече от 10 години хора, които са си платили апартаментите, не могат да влязат в тях, просто защото още ги няма. Няма ги и парите, взети от строителите. Парадоксалното е, че завлечените нямат никакъв шанс да върнат обратно вложенията, нито пък да станат новодомци за имота, който са си платили.

 

Юли

Полицията залови сериен изнасилвач. При съвпадение на биологичен материал от две изнасилвания е арестуван Илиян Иванов - 38-годишен шофьор от Плевен. При разпитите извергът признал, че е изнасилил 10 момичета за около три години. Жертвите на серийния изнасилвач са дребни, слаби, понякога деца на 13 - 14 години. Изнасилвал след запой. Първото дело срещу престъпника бе отложено, тъй като той обяви, че не е запознат с обвинителния акт. Следващото заседание е в началото на януари. Ако бъде признат за виновен, Иванов ще лежи от 10 до 20 години зад решетките.

Заради несъвършената правораздавателна система мъртвец бе осъден за неплатени сметки за ток. През 2003 г. Дафин Петров от с. Обнова, Плевенско, получил голяма, според него и невярна фактура за ток. Той обжалвал и докато траело обжалването, не плащал. Починал същата година. Пет години по-късно внучката му - Ана Георгиева, с изненада установила, че има запор над заплатата си, за да върне дълговете на дядо си. Освен че е осъден мъртвец, в случая има и друг парадокс - Ана няма никакво наследство от дядо си, но е на държавна работа и това определя точно тя да връща дълга. След намесата на медиите съдебното производство срещу Ана е прекратено.

 

Август

Протестите на животновъдите отново бяха на ход. Стопаните заплашиха, че ще се стигне до масово клане на животни. Протестът този път бе заради спрените по САПАРД пари.

 

Септември

Плъхове нападнаха блоковете около непочистената плевенска бара. Спукана тръба за отпадни води в коритото на река Тученишка направиха района около ДКЦ I развъдник на плъхове и зарази.

Все по-чести са случаите на катастрофи, извършени от малолетни и непълнолетни, алармираха от КАТ. Най-често младежите хващат волана без знанието на родителите си. Има обаче и случаи, в които таткото доброволно дава колата на сина си.

Отново скандал в плевенската "Атака". Шефът й Георги Мусев рекетирал един от кандидатите за омбудсман, като му искал 150 лв. месечно срещу подкрепа на партията му в общинския съвет.

 

Октомври

Продължи бизнесът с фалшиви дипломи и всевъзможни документи. Криминалисти разбиха поредната печатница, в която са открити 70 печати от различни учреждения. Двама плевенчани бяха задържани по случая.

Прокуратурата в Кнежа започна проверка за експлоатация на 17-годишен младеж. Случаят бе разплетен от колегата Никодим Даневски. 17-годишният Борислав Нецов работил през лятото за бизнесмена Илчовски, който обаче не му платил стотинка. От инспекцията по труда заявиха, че престъплението е недоказуемо, тъй като няма нито трудов договор, нито пък друг документ, който да докаже, че момчето е работило.

Многобройните съкращения на учители доведоха до множество подадени в съда жалби. Съкратените педагози поискаха държавата да се погрижи за тях след напускане на системата.

10-ина са неразкритите от десет години убийства в региона, стана ясно от статистиката. Криминалистите споделиха, че на година остават по едно или две неразкрити убийства, чието разследване продължава във времето. Работата продължава, дори да минат 30 години от престъплението, казаха от полицията.

 

Ноември

Потребител се оплака от фирма, дистрибутор на луксозни плочки. 7 месеца д-р Галин Радински е правен буквално на луд. Няколко пъти правил рекламации в "Мартинели" и няколко пъти му доставяли плочки с дефекти. След излизането на материала докторът успя да си върне парите, които е дал преди повече от половин година.

Българинът Иван Генов от Вълчитрън четири месеца е в ареста в град Сиктивар, Коми. Той бил арестуван заради липса на документи и тикнат в изолатор. Забавяне на информацията го оставила четири месеца зад решетките. Сестра му, която живее в Плевен, разкри, че преди години брат й заминал за Русия с фалшиви документи.

Осем дела за две години са заведени по закона "Петканов" за отнемане на имущество от незаконна дейност, похвалиха се от комисията "Кушлев". Четири от делата вече са спечелени на първа инстанция, а общата стойност на имотите, придобити от престъпна дейност, е над 3,5 млн. лв.

Гърмяха с автомат срещу известния плевенски бандит Камен Балбузанов - Куката. Неизвестният още килър го причакал пред блока. Стрелял, не успял да улучи мишената си и избягал. По време на стрелбата Куката е бил в междублоковото пространство, на осветено място. Затова според запознати, ако е искал наистана да го убие, стрелецът е щял да го стори. Твърди се, че стрелбата е за сплашване.

След двегодишно разследване плевенски криминалисти разкриха едно от най-зверските убийства в Плевен - това на 4-годишната Михаела Баракова. Тялото на детето бе открито на сметището в с. Буковлък със следи от зверско изнасилване и тежка черепно-мозъчна травма. Първоначално за убийството бе заподозрян психичноболният съсед на Михаела - Мартин Цачков. След повторни ДНК-експертизи обаче криминалистите са категорични - Михаела е убита от собствената си баба - 54-годишната Маргарита Баракова. Тя направила и пълни самопризнания, в които обяснила, че убила внучката си, защото плачела и я ядосвала. Бабата извършила престъплението след употреба на голямо количество алкохол и психотропни хапчета. След това инсценирала изнасилване с твърд предмет и изхвърлила трупа в контейнер пред дома си. Бабата-убийца обаче не е задържана, а е с мярка подписка, тъй като се грижи за четирите деца на дъщеря си. Ако съдът я признае за виновна, Маргарита Баракова може да лежи до живот, или от 15 до 20 години зад решетките.

Това са част от нещата, които се случиха през 2008 г. Онова, което остана извън страниците, е болката и тъгата на хората, които са преживели престъпление или пък са изгубили близък.

 

 

Темида

 

Орешарски граждански ищец срещу бивш кмет

 

Цветана ЕВГЕНИЕВА

В края на миналата година Врачанският окръжен съд даде ход на дело срещу бившия кмет на община Борован Петьо Гацински. Той е подведен под отговорност по чл. 219, ал. 1 от НК за безстопанственост и недостатъчно упражнен контрол при изразходване на отпуснати държавни средства в размер на 158 000 лева за ремонти и възстановяване на улици, училища, детски и здравни заведения в четири села на общината. Съдебният състав конституира като граждански ищец по делото министъра на финансите Пламен Орешарски и областната управа във Враца като представители на държавата. Това е първото дело за потъване на пари, отпуснати за отстраняване на щети от наводненията в региона.

След потопа в началото на 2005 г., по докладна записка на Гацински, Постоянната комисия за защита на населението при бедствия, аварии и катастрофи (ПКЗНБАК) е отпуснала пари за ремонти на 13 обекта - училища, детска градина, пътища, улици и обществени сгради. Според одитен доклад, изготвен от тогавашната Агенция за държавен финансов контрол средствата, изплатени на фирмите изпълнителки, надвишават значително обема на действително вложените материали и труд.

Строително-техническата експертиза сочи, че са надписани 158 324,20 лева. Съдът прие гражданския иск на министъра на финансите Пламен Орешарски, внесен чрез областния управител д-р Антонио Георгиев. Държавата претендира бившият кмет да възстанови прахосаната сума от 158 324,20 лева.

В процеса са призовани 16 свидетели и 2 вещи лица. От свидетелски показания стана ясно, че Петьо Гацински е сключил договор за ремонт на училище "Св. св. Кирил и Методий" в село Добролево на стойност 40 000 лева с ЕТ "Ники - Ангелина Станчева" от варненското село Игнатово. Фирмаджийката се оказа напълно неграмотна. Тя чистосърдечно призна пред съда, че не е ходила на училище дори в първи клас. Ангелина предоставила фирмата си на двама безработни роми - нейни близки. Те - Румен Йорданов и Никола Недялков, се явили на търга за изпълнители и го спечелили. От своя страна пишман фирмаджиите си намерили подизпълнител - врачанската "Строителна компания" на Росен Дудушки, която свършила работата за далеч по-малко пари от 40 000 лева.

Не съм похарчил парите незаконно, ще докажа че обвиненията срещу мен са скалъпени и това е един политически процес, твърди Гацински. В обвинителния акт обаче се твърди, че от 3 октомври до 28 декември 2005 г. Гацински е присвоил 3 095,14 лева, отпуснати от Министерството на регионалното разивитие и благоустройството за вътрешно преустройство на помещенията на училището в Добролево. От 6 март до 29 април 2005 г. е присвоил 30 592,65 лева за ремонт на същото училище, отпуснати от ПКЗНБАК. Същата година е присвоил още: 3 240 лв. за детската градина в Нивянин, 11 678 лв за улици в Борован, Добролево, Нивянин, Малорад, 1 063,98 лв. за кметството в с. Сираково, 3 458 лв. за филиал на поликлиника в Борован, 13 816,89 лв. за пътя от Борован до "Борованската могила".

Второто заседание по делото е насрочено за следващата седмица.