АРТСЕДМИЦА


 

Скелет на жена на 8 000 години обогaти врачанския музей

 

Откритието има огромен принос в научните изследвания

 

Цветана АТАНАСОВА

В края на 2005 г. врачанският исторически музей показа на обществеността скелета на древна жена на 8 000 години, открит край село Оходен преди година. Според археолога Георги Ганецовски това е първият експонат на ранно неолитно погребение в България. Непокътнатият и добре запазен в естественото му положение и среда скелет на жена (около 25 - 30 годишна) в гипсовото корито е положен в специална витрина в археологическата експозиция на музея. Аргонът, който се вкарва във витрината, ще поддържа необходимата атмосфера за запазване на костите от разрушаване.

Според Ганецовски приключилите разкопки край Оходен показват, че става дума за съоръжение със сакрални функции, древен мавзолей, който дава нови сведения за обичаите на хората, живели по тези земи преди 8 000 години. Най-старото досега известно на науката праисторическо селище у нас се намира на брега на река Скът на по-малко от 2 метра под земята и е запазено в автентичния си вид след голям пожар. Ценното в това откритие е изместването на най-ранната датировка на първата земеделска цивилизация, на неолитната цивилизация, с няколкостотин години назад във времето, допълни Ганецовски. Полувкопаното жилище с избено помещение отдолу и под, измазан с дебел слой глина, осигурява перфектна термоизолация.

Първите земеделци по нашите земи са били истински виртуози при обработката на кремъчните изделия, от които са намерени над 2 300. В избата на едно от жилищата бяха открити и остатъци от домашно зърнохранилище.

Под прага на праисторическата къща археолозите попаднаха на напълно запазен скелет, който беше датиран от монохромния неолит, най-ранното човешко присъствие по тези земи.

Антрополози в България и Германия уточниха, че жената принадлежи към т.нар. прасредиземноморски тип, населявал Балканите преди идването на индоевропейците.

За да не се счупят костите, скелетът беше изваден заедно със земната пръст и поставен в специално направено гипсово корито. В него той беше консервиран от реставратора Георги Мавров от Музея за история на София.

Ганецовски заяви, че откритието има огромен принос в научните изследвания на живота на праисторическите хора, населявали нашите земи.

 

Оспорвана битка за летния театър във Велико Търново

 

Проектът предвижда 1 050 места за зрители и закрита сцена

 

Кремена КРУМОВА

След дълги дебати, с 30 гласа за, нито един против и 6 въздържали се, общинските съветници във Велико Търново определиха за победител в конкурса за изграждане на летен театър великотърновската фирма Илстрой ЕООД. С решение от 20 декември на 21-на членна комисия, назначена със заповед на кмета д-р Румен Рашев, определи фирмата "Илстрой" за спечелил участник от проведения конкурс с 9 360 точки. На второ място комисията класира офертата на фирма БенчМарк Фонд Имоти - София, с 7 610 точки. И след като и двете оферти бяха разгледани от постояните комисии на общината и от всички парламентарно представени групи, по предложение на кмета трябваше да се определи с гласуване от общинските съветници на сесия крайният победител в конкурса на общината. На извънредно заседание на 29 декември общинският съвет утвърди окончателно изпълнителя на обекта.

Вместо със заповед да назнача победителя в конкурса, аз дадох възможност и на общинските съветници да решат кой да спечели. Нито едно разпореждане с общинско имущество не е било толкова прозрачно, каза преди гласуването кметът д-р Румен Рашев.

Над 18 процента от офисната част на комплекс Марно поле, както се нарича обектът на фирма Илстрой ЕООД за летния театър, се дава като обезщетение на община Велико Търново. Управител на фирмата е Илия Илиев, а архитект Матей Савов. При пускане в експлоатация на обекта ще бъдат разкрити 286 постоянни работни места. Общата инвестиция ще е за около 20 млн. лв., а 19 месеца е срокът на изпълнение. От хотелска, търговска и офис част, паркинг и летен театър с 1 050 места със закрита сцена ще се състои комплексът, на обща застроена площ от 32 031 кв. м. Предвижда се да бъде изградена 12-етажна офис сграда, а панорамните асансьори ще разкриват красиви гледки, казва арх. Савов. Ще има още и кафе-сладкарница, детски кът, клонове на банки.

Синьо-зелено стъкло и дървени елементи ще бъдат основните материали за изграждането на търговско-развлекателния комплекс. Илия Илиев категорично отрече слуховете, че е подкупвал гласове в съвета. Доста оспорван остана въпросът с банковите гаранции на фирма Илстрой, които според другия кандидат за изграждането на летния театър - компанията БенчМарк Фонд Имоти, били само писма за намерения. Фирмата беше представила по-мащабен проект за летния театър, където местата щяха да бъдат 3 500, в общия комплекс щеше да има хотел и жилищна част. Нейни представители заявиха след общинското заседание, че ще сезират областния управител Гергана Трифонова за незаконосъобразност на процедурата за избор на победител в конкурса за летния театър.

Въпреки всичко резултатът от конкурса не означава, че ще забравим за Велико Търново, ние ще се върнем, каза Христо Карамфилов, председател на Съвета на директорите на БенчМарк Фонд Имоти.

 

120 години драмсъстав честваха в Берковица

 

Момчил ИВАНОВ

120 години от създаването на театрална трупа в Берковица честваха местните самодейци. Председателят на читалище Иван Вазов в балканския град Румен Горков съобщи, че първата постановка Многострадална Геновева е играна в Берковица през 1885 г. и всяка година от тогава в планинския град е имало поне по едно представление. Още в първите години след Освобождението знатните берковчани са събрали пари и са построили сграда за театър. Любопитна подробност е, че по време на първата постановка театърът още не бил завършен и сградата нямала покрив. На сцената обаче имало декор, актьорите били с костюми и още тогава очаровали публиката със сърцатата си игра. През берковската театрална школа са преминали известни артисти като Райна Александрова, Тодор Явлийски, Христо Пашкулев, Димитър Николов, Рилчо Риджаков, Кирил Алексиев и т. н.

По повод годишнината бе представена сборна пиеса от най-добрите постановки, играни в Берковица. Зрителите видяха откъси от пиесите Многострадална Геновева, Българи от старо време, Господин Балкански, Големанов, Службогонци и Женско царство. В ролите бяха Дафинка Стефанова, Найден Каменов, Георги Костадинов, Ивайло Триков, Виолета Риджакова, Таня Йонова, Нина Петрова и децата от младежката театрална трупа към читалището, която е печелила награди от международни фестивали. Гост-режисьор бе Таня Тержуманова от София. Юбилеят на театъра бе отбелязан и с фотоизложба, на която са показани снимки от пиеси, играни през годините в Берковица.

 

В храма на Мелпомена

 

10 плевенски художници с постоянна експозиция

 

Даниела ДОЧЕВА

Противно на мнението, че хората на изкуството са трудно управляеми и не подлежат на организиция, 10 плевенски художници се обединиха около една идея - да направят постоянна експозиция във фоайето на драматичния театър "Иван Радоев". В центъра на групата застава Петър Мичев - Педро, а около него след непринудени и ентусиазирани разговори се присъединяват Зоя Минева, Карло Вендо, Петко Петков, Атанас Начев, Красимир Люцканов, Огнян Богданов, Цветослав Преславов, Иво Петров и Валентин Асенов - Хъкъла, разказаха първо за "BG Север" творците. Не къде да е, а точно в храма на Мелпомена те намерили топъл прием. Директорът Илко Иларионов без да се замисля им подал ръка и сключил едногодишен договор с тях срещу минимален месечен наем. "Направих го, защото всичките са ми приятели, сродни души сме. Освен това смятам, че фоайето на театъра е най-подходящото място за излагане на техните произведения. Всички са доказани имена и интересът към работите им ще е много голям", предвижда той.

Единственият скулптор в групата засега е Цветослав Преславов. Творците са доволни, че създават нов духовен оазис в Плевен на място, на което всички изкуства се събират на едно. Това е храм, в който идвайки да гледаш един спектакъл, можеш да видиш и експозицията, сподели Зоя Минева. Новороденото обединение е отворено както за прииждащи творци, така и за решилите да се откажат. Докато чакат кръстника си, художниците на шега се наричат "10+".

В Плевен има над 130 художника, но до сега нямаше място, на което да са представени поне 10 от тях.

Ако рискът на 10-мата се окаже успешен, те ще са провокирали създаването на пазар на изкуството в града, смята Огнян Богданов. По-важното обаче е хората да свикнат да влизат на такива места, защото по правило плевенският жител трудно посещава художествени галерии.

Ерудираният ценител на изобразителното изкуство Гиньо Ганев ще открие постоянната експозция в театъра на 10 януари в 18 ч. Всеки последен четвъртък на месеца на чаша бяло вино изящниците ще правят представяне на новите си работи, споделиха в аванс те. Галерията ще работи от 11 до 19 ч. Творците ще излагат по 10 творби в свой кът. В последствие ще има разнообразяване на местоположенията, за да не се отегчава публиката. Всеки месец по един от авторите ще бъде представян по-широко, решили са изящниците. Те планират и общи експозиции в други населени места - вече имат уговорка за гр. Козлудуй през май.

Идеята за постоянната експозиция в театъра вече е подкрепена от областния управител Цветко Цветков, който при всяка възможност ще води делегации в храма на изкуството. Творците се надяват, че отдел "Култура" от общината също ще прояви отношение към начинанието им.

 

Читалището в с. Радишево застрашено от закриване

 

Дани БОЖИДАРОВА

Ако кметът на община Плевен Найден Зеленогорски и заместникът му Валентин Матеев продължават да не отговарят на писмата ми, ще направя предложение до Министерството на културата читалище "Просвета 97" в с. Радишево, Плевенско, да бъде закрито, информира за тревожния факт секретарката Мариана Пукалска. Тя е решила да стигне до крайната мярка, тъй като никой не обръщал внимание на многобройните й сигнали за злоупотреби от страна на бившия и настоящия председател на читалището и за оказвания натиск върху нея. Освен това, както "BG Север" писа, Пукалска работи без заплата и здравни осигуровки от ноември месец 2004 година. Секретарката води дело срещу бившата председателка Мая Кулева за над 2 000 лв., които не са й изплатени. "Водя се секретар, но не получавам заплата. Сутрин отключвам сградата, почиствам я и изпълнявам задълженията си. Попитах настоящия председател Георги Христов няма ли да ми изплати някакви пари, а той ми отговори, че това е задължение на предишния председател", разказа Пукалска.

Тя е убедена, че я притискат да напусне, защото не се примирява с нередностите. "След като председателят взе устава и друга документация, сега иска да му предоставя и печата, за да сложи ръка на сметката на читалището. Аз категорично му отказах и станах още по-неудобна", отчита секретарката. За наказание в най-големите зимни студове тя е оставена да работи без отопление. На 19 декември Пукалска за пореден път споделила с Георги Христов, че в този студ не може да работи и че ще затвори читалището. Председателят не направил нищо, за да осигури нормални условия в помещенията, и тя изпълнила заканата си, за да не върти сметки за ток. Въпреки че не е ползвала платен отпуск от 3 години, такъв й бил отказан от прекия й началник.

"Няма никакъв смисъл читалището да съществува при тези условия, затова ако от община Плевен не обърнат внимание на писмата ми, ще направя предложение за закриването му. Въпреки че ме боли сърцето, защото дядо ми го е създал", призна пред "BG Север" Мариана Пукалска с надеждата, че отговорните лица ще се намесят и няма да допуснат единственото културно средище в с. Радишево да затвори врати.