ОБЩЕСТВО И ПОЛИТИКА


 

Брокерството в политиката предопределя европейската перспектива на България

 

Наводненията са част от диагнозата за състоянието ни в началото на 2006 г.

 

Д-р Антоний ГЪЛЪБОВ, социолог

Очакванията за българската 2005 г. не се реализираха. Европейската перспектива на страната ни се измени, и то именно когато България официално подписа договора за присъединяването си към ЕС. Политическата конюнктура надделя над стремежа към изграждане на модерна демокрация в България. След всичко това отминалата година ще остане в историята с пропуснати възможности и прекрачени граници на допустимост. Именно затова наводненията са не само свидетелство за състоянието на страната, но и като метафора за безпомощността ни пред колективната безотговорност и корпоративната алчност.

Изминалите четири години бяха пропилени. Политическият елит на НДСВ и ДПС употреби периода на дискретно подкрепяното от БСП управление за укрепване на собствените си позиции. В резултат от всичко това управлението на държавата бе подменено от котерийни битки, а избирателите за пореден път се убедиха, че тяхната воля и участие не определят политическия дневен ред. Именно затова през 2005 г. бяха регистрирани рекордно ниски стойности на избирателна активност. Парадоксът е в това, че след парламентарните избори, в които участваха най-малко избиратели в сравнение с отминалите петнадесет години, бе съставено най-широкото парламентарно мнозинство, което на свой ред излъчи правителство с мандата на ДПС, което се ползва с най-ниското обществено доверие до сега.

Властовото пространство през 2005 г. се разрасна обратнопропорционално на общественото доверие към политиката. Колкото по-слаба е парламентарната демокрация, толкова повече се оказват позициите във властта, които подлежат на пазарлък. Защото привидната устойчивост на управляващата триъгълна коалиция се основава на принципа, че всичко подлежи на спазаряване. Нито едно от решенията на управляващите не беше взето навреме, защото трябваше да се постигне приемлива за участниците цена. Наместването на новите партийни клиентели във властта отне прекалено много време на България. Това се забелязва много по-ясно извън обхвата на родната ни политическа пропаганда. Именно затова външните наблюдатели на страната ни първи реагираха на загубата на ритъм в реформите и на ясна политическа визия. Това се случи още през 2003 - 2004 г., но намери най-конкретния си израз в мониторинговия доклад на Европейската комисия за България, разпространен през есента на 2005 г. Управляващите бяха толкова ангажирани с преразпределението на властта като плячка, че предпочетоха да не обръщат внимание на критиките, а когато те бяха тиражирани от световните медии, ги обявиха за злонамерена пропаганда, подклаждана от вътрешната опозиция.

Икономическото състояние на страната ни запазва външните белези на стабилност, но презастраховането чрез разширяване на валутния резерв започва да дава негативните си резултати. Най-видимият от тях е ограничаването на икономическия растеж. През годините на управлението на НДСВ и ДПС публичните инвестиции бяха сведени до минимум.

Едва през 2005 г. предизборно управляващите решиха да симулират публично-инвестиционна програма чрез т. нар. "малки демонстрационни проекти". Похарчените повече от 34 милиона лева не донесоха видими резултати, но "уплътниха" предизборната мотивация на определени групи от нови клиенти на "жълтата" политика. Управлението на НДСВ и ДПС положи огромни усилия за запазване на властта чрез безогледно харчене на публични средства. Резултатите са налице - партиите запазиха участието си във властта с цената на компрометиране на икономическия ръст, който страната ни можеше да постигне през изминалите години.

Външнотърговският дефицит на страната нарасна под натиска на агресивната кредитна политика на търговските банки. Днес България изнася финансов ресурс срещу чуждестранна продукция, вместо да разширява собствения си износ. В същото време доминиралият през изминалите десетилетия модел на спестяване бе подменен от навлизане в нова спирала на зависимост, този път от т. нар. потребителски кредити. Независимо от намесата на МВФ и БНБ, кредитите за закупуване на стоки или покриване на предишни задължения ще продължат да определят перспективите на семейните бюджети и през следващата година.

Ограниченият икономически ръст, предопределен от бюджетната политика на правителството на БСП, НДСВ и ДПС, няма да успее да компенсира неизбежното нарастване на социалните разходи, предопределено от тежкото материално състояние на големи групи от населението на страната. За пореден път в края на 2006 г., правителството ще има възможността да преразпредели предварително заложения излишък, а това е само част от разрастването на влиянието на публичния сектор върху динамиката и перспективите за развитие на частната стопанска инициатива. Най-сериозният проблем в тази насока е запазването на ниската конкурентноспособност на българското производство. Това ще продължи да влошава стопанската конюнктура и ще ограничи възможностите на българския пазар да привлича и усвоява чужди инвестиции.

Демократичният процес в страната е подменен от принципите на политическото брокерство. Стремежът за оцеляване на правителството и парламентарното мнозинство на всяка цена ще определи основните политически събития на 2006 г. Първото сериозно изпитание в тази насока е отзвукът на мониторинговия доклад на Европейската комисия. Очевидно е, че съществена част от определените след последния срок ангажименти на България, няма да бъдат спазени. От това как ще бъдат определени поредните ни пропуски от страна на европейските институции ще зависи устойчивостта на коалицията, а оттам и шансовете за съхранение на парламентарното мнозинство. От това на свой ред ще зависи изходът от предстоящите президентски избори.

Президентът Георги Първанов се ангажира изцяло с управляващата коалиция и ще понесе всички негативи от пазарлъците между коалиционните партньори. С наближаването на президентските избори и усложняването на политическата ситуация Първанов ще се изправи пред реалната перспектива за силен десен кандидат и опасна националистическа конкуренция за собствения си електорат. Колкото по-реалистична изглежда перспективата за единна дясна кандидатура, толкова по-сериозна става възможността от провал за Първанов, а това може да се превърне в пусков механизъм за правителствена и дори парламентарна политическа криза. Поне засега е очевидно, че подкрепата на избирателите на БСП не е достатъчна, за да бъде преизбран Първанов. Именно затова той заложи на ДПС, предпоставяйки участието му в правителството, но по този начин разочарова съществена част от левите избиратели.

В началото на 2006 г. изглежда все по-малко вероятно Георги Първанов да се превърне в първия президент, спечелил два мандата. Кризата в лявото пространство ще се превърне в доминиращ политически процес през 2006 г. Червената пропаганда вече не може да прикрие дълбоките вътрешни противоречия в рамките на Коалиция за България, "Новата левица" и в самата БСП. Участието в управлението в неизгодната роля на балансьор между НДСВ и ДПС ще задълбочи още повече тази криза. Именно затова 2006 г. може да се превърне както в начало на така необходимата политическа модернизация, така и в период на нова деградация на парламентарната демокрация в България.

 

Мариана Костадинова, НДСВ:

Ще работя за повече инвестиции във Велико Търново

 

Кремена КРУМОВА

"За мен, за НДСВ и за нас като граждани на Велико Търново най-важното е, че църквата Св. 40 мъченици е възстановена. След решаването на този проблем ми се струва, че всичко, което си постави за цел един народен представител, няма да бъде толкова важно. Лично моите приоритети за следващите години ще бъдат най-вече просперитета на търновчани, което означава повече инвестиции в нашия град". Това каза депутатката от НДСВ във Велико Търново Мариана Костадинова.

За нея най-доброто нещо през 2005 г. е било съставянето на коалиционно правителство, в което участва и НДСВ. Според Костадинова обаче тежките наводнения, които засипаха държавата ни и най-вече нашия регион, са дали тласък на правителството и на народните представители да осъзнаят, че няма политика по решаване на този въпрос и че това е нещото, с което всички трябва да се занимаят. "Необходимо е да създадем един закон, който да решава тези проблеми своевременно, защото въпросът не е само да отпуснеш средства, а от тях да се възползват тези, на които им трябват. За съжаление парите в по-голямата си част не стигнаха до нашите сънародници, които бяха в беда", допълни тя.

 

Ася Михайлова, ОДС:

Плевен ще има сериозен проблем с боклуците през 2006 година

 

Дани БОЖИДАРОВА

Като основен акцент през изминалата 2005 г. избраната от Плевен депутатка от ОДС Ася Михайлова определи участието на Обединените демократични сили в законодателната работа на Народното събрание. Въпреки че тази дейност се усложнява допълнително от това, че парламентарната група е в опозиция, тя търси баланса и има сериозен принос в законотворчеството, смята Михайлова. Според нея за Плевенски многомандатен избирателен район най-важно през идната година ще е финализирането на АЕЦ "Белене", което ще има сериозен отзвук във всички сфери на живота. Синята депутатка прогнозира, че градът ще има голям проблем с отпадъците. Ако съвсем скоро не се вземат спешни мерки, Плевен щял да потъне в мръсотия като София. "Аз дадох координати на швейцарска фирма на кмета Зеленогорски, но не знам дали той е осъществил връзка. Трябва да се построи завод за преработката на отпадъци, защото сметището на Плевен ще изчерпи капацитета си до година и три месеца", каза за "BG Север" Михайлова и увери, че градоначалникът оценявал сериозността на проблема.

Като зам.-председател на "Гергьовден" тя подчерта, че и през 2006 г. политическата сила ще е лоялна към своите коалиционни партньори. Много важни щели да бъдат още две събития през предстоящата година - изборът на главен прокурор на страната и президентските избори. "Искрено се надявам, че десните сили ще успеят да излъчат силен общ кандидат, който ще има сериозни шансове за успех. Вече има индикации за това", сподели в заключение Ася Михайлова.

 

Радослав Илиевски, Коалиция за България:

Изборите за държавен глава ще бъдат доста интересни

 

Даниела ДОЧЕВА

Най-важни в политическия живот на страната през изминалата 2005 г. бяха парламентарните избори и раждането на тази тежка, но надявам се продуктивна управляваща коалиция, каза за "BG Север" Радослав Илиевски, плевенски депутат от Коалиция за България. Според него това били много интересни и динамични процеси в най-новата история на държавата ни. Всички управляващи политически сили били принудени да направят доста компромиси, но това било в името на спокойното управление и развитие, съобразно изискванията на Европейския съюз.

Илиевски предвижда президентските избори през 2006 г. да са доста интересни, защото те щели да определят последващата политическа ориентация на страната ни, както и преподреждането на политическата мозайка в държавата. Именно предстоящите 12 месеца ще са времето, през което трябва да бъдат изчистени всички затлачени процеси по пътя ни към Европейския съюз, смята червеният депутат. В последната доевропейска година България трябвало достойно да финишира до обединената структура. "Важно е не просто да постигнем поставената цел, а и къде ще са България и нейните хора тогава. Трябва не само да добутаме държавата до Европейския съюз, а да влезем като достойни граждани на обединеното европейско семейство", заяви Илиевски. Точно това била негласната задача, върху която работела управляващата коалиция, а това водело до допълнителна натовареност. Според Радослав Илиевски страната ни има всички предпоставки да се вмести в първоначално поставените срокове за приемането й в ЕС.

 

Д-р Георги Митев, СДС:

Десните имат шанс с единна кандидатура за президент

 

Светломира АНАСТАСОВА

"2005 г. беше трудна за СДС - Ловеч. Очевидно резултатът, който постигнахме на парламентарните избори, за нас е неудовлетворителен. Затова смятам, че годината не беше особено удачна за СДС. Предполагам, че причините за неуспехите ни са натрупани през годините". Това заяви областният председател на синята партия в Ловеч Георги Митев.

Очакванията му от партията през 2006 г. са да предприеме такива мерки, че СДС да започне да се занимава с реалните проблеми на хората, да има позиции по въпросите, които вълнуват обществеността и които са от първостепенна важност. Според него в този аспект СДС е длъжник на българското общество и трябва да престане да се занимава с вътрешните си проблеми и да се опита да напипва пулса на обществения живот. "Това са ежедневните проблеми - от престъпността, през доходите, учителската стачка, по време на която хората не успяха да чуят никаква ясна позиция от СДС, до чистката, която извърши сегашният министър на здравеопазването и позицията ни в Ирак. Когато имаме ясно изразено становище по такива и подобни въпроси, тогава смятам, че отново ще бъдем привлекателна партия и хората ще ни оценят на едни следващи избори", каза още той.

Десните партии трябва да излязат с единна кандидатура на предстоящите президентски избори, за да имат реални шансове за успех, смята Митев. Ако успеем да номинираме единен кандидат, възможността да спечелим е абсолютно постижима, допълни той.