КОНФЛИКТИ


 

Изсмукват бюджета, осъдени засега няма

 

Процъфтяват банковите измами и интелектуалното пиратство

 

Поля ТОМОВА

Икономическата престъпност в Плевенскa област на практика се увеличава, макар че според статистиката за 2005 г. регистраните престъпления са 937, срещу 1 049 за 2004 г. Формалното намаляване на закононарушенията на книга със 112 обаче не е заради по-ниската престъпност, а поради факта, че в прокуратурата вече не се приемат жалби на граждани от частен характер, в които полицията да се явява като арбитър, обясни директорът на сектор "Икономическа полиция" ("ИП") към РДВР - Плевен, майор Светослав Манолов. Това са случаите на уреждане на междуличностни конфликти, като например невърнати заети пари.

Преди година при такъв вид спор хората са предпочитали да се обърнат директно към прокуратурата, за да си спестят средства за адвокати и съд. След срещи между ръководствата на прокуратурата и икономическа полиция обаче тази практика е прекратена и сега всеки, който има междуличностни финансови отношения, трябва да си търси правата по установения ред. 432 от общия брой икономически престъпления са регистрирани в сектор "ИП", посочи майор Манолов. От тях прекратените са 207. Разкритите престъпления за миналата година са 325, срещу 590 за 2004 г.

Една от причините за по-ниската разкриваемост е изменението на НПК от 1 април миналата година, съгласно който се увеличава срокът на дознанието от един на три месеца. Имаме много неприключили дознания, най-вече свързани с финансово-кредитната система, а при тях срокът се удължава дори до три, а и до шест месеца, съобщи началникът на "ИП" - Плевен. В сектора разкритите престъпления са 164 срещу 248 за 2004 г.

Близо 65 милиона лева са щетите,

нанесени от икономическите престъпления върху държавния бюджет и частни лица, пострадали при измами. В сравнение с 2004 година, когато цифрата е над 82 млн. лв., през 2005 г. щетите са с 18 млн. лв. по-малко. По преписките, които се водят в сектор "ИП", нанесените щети са за 58 105 110 лева, като 42 млн. лв. от тях са от източено ДДС. През миналата година са регистрирани 147 престъпления по данъчни измами, приключилите са 79. За съжаление до момента няма нито един осъден по този вид престъпления, посочи майор Манолов. Според него причината е в непрекъснатото движение на преписките между икономическа полиция, прокуратурата и отново полицията.

Като друга причина майор Манолов изтъква факта, че в момента прокуратурата не образува следствени дела, въпреки явните доказателства, които полицията има и изпраща. Това пък е заради прехода в следствието, а престъпленията против данъчното законодателство са подсъдни именно там. В момента се въртим в един омагьосан кръг, имаме множество неприключили преписки, които се отразяват и на общия брой разкриваемост, каза началникът на сектор "ИП".

През изминалата година най-много са престъпленията срещу финансово-кредитната система - общо 169. Само за сектор "ИП" те са 147, срещу 55 за 2004 година. Почти тройното увеличение на тези престъпления е тенденция, която ще продължи и през тази година, смята майор Манолов. Следват ги документните измами, които също бележат ръст в сравнение с 2004 година. Това са преди всичко закононарушенията, свързани с източване на банките чрез фалшиви документи за получаване на кредити. Нарастват и измамите, най-вече извършвани от гастрольори, които предлагат или ремъци, или маслени игли. Наскоро плевенчанин е ужилен със 6 000 лева, които пък теглил от банка, за да направи сделката. Престъпленията по служба през 2005 година са 37, но и по тях няма осъдени.

По-малко са регистрираните дознания през 2005 г.

Общия им брой е 267, срещу 311 за 2004 година. Приключени са само 135, поради изключителната им правна и фактическа сложност и множеството експертизи, които се изискват, каза майор Манолов.

Той обаче е притеснен заради закриването на следствието от април 2006 година и прехвърлянето на тези дела към дознанието. Това ще затрудни изключително много работата на нашите дознатели, които са само двама, и вероятно ще забоксуваме точно по тези престъпления, която са актуални сега, смята майор Манолов.

Продължава източването на банки и престъпленията, свързани с финансовата система. Този вид престъпност ще бъде актуална и през тази година, прогнозират криминалисти. Приоритетно през 2005 г. плевенската икономическа полиция е работила точно върху източването на банките чрез необезпечени кредити. Това става не без участието на банкови служители, заяви майор Манолов. Нарастват и престъпленията против интелектуалната собственост, т. нар. пиратство, създаване на незаконни дискове с музика и филми. Често срещано явления в Плевен през миналата година е и източването на здравната каса и измамите, извършвани от личните лекари, които чрез "мъртви души" или неизвършени прегледи са взимали пари от касата. Все още се срещат и измамите от т. нар. "гурбетчийски фирми", които лъжат хората, че ще им осигурят доходна легална работа в чужбина и прибират огромни такси. След това обаче хората или не заминават, или пък се оказва, че трябва да работят нископлатен труд, и то незаконно. В края на годината са нараснали и продажбите на акцизни стоки без бандерол - алкохол и цигари, заради увеличения акциз от първи януари.

 

С над 100 млн. лв. повече борчове към Данъчното в Плевен

 

Великотърновската фирма "Глобус стил" има да дава 57 млн. лв.

 

Ралица ПЕТРОВА

С близо 103 млн. лв. за по-малко от година са се увеличили задълженията към бившата Териториална данъчна дирекция в Плевен от некоректни платци, показа проверка на "BG Север". От малко над 37 млн. лв. през февруари 2005 г., в началото на януари 2006 г. борчовете са вече над 140 милиона лева. Длъжниците са се увеличили с 41, показва още статистиката. Най-сериозен принос за големите цифри има великотърновската фирма "Глобус стил", която се е вписала в регистрите на некоректните платци с рекордната сума от 57 201 151 лв.

В сравнение с нея доста по-скромно изглежда борчът на станалата вече медийна знаменитост фирма ЕТ "Силвия 2000 - С. Палазова" от левченското село Градище. Вече години наред тя продължава да "виси" в списъка на длъжниците със 7 092 930 лв. "Постоянно присъствие" на интернет страницата с некоректните платци на бившето Данъчно в Плевен си остава и другият едноличен търговец от с. Градище - ЕТ "Дида - Димитринка Йорданова" с 2 952 204 лв. Разследване на "BG Север" преди година показа, че 24-годишната Димитринка (на снимката) е от типа длъжници, заборчнели без да разберат. Тя била измамена от левченския циганин Ангел Арсов, който регистрирал фирма на нейно име. Всичко започнало от невинното желание на момичето да се сдобие с шофьорска книжка, а нейният отскорошен познат й предложил помощта си да я заведе в гр. Левски и да я запише на курс. Подмамена от сладките му приказки, градишчанката дори се съгласила да даде личната си карта, с което направила фаталната грешка. По-късно се озовали при нотариус, където наивницата след сритване в кокалчето се подписала на някакъв лист. И... станала собственик на фирма, което разбрала чак когато започнали да й изпращат бележки от Данъчното за дължими суми.

С девет нови длъжници са се "обогатили" списъците на дирекцията в края на 2005 г. От тях най-голяма сума дължи плевенското дружество "Кема" ООД - над един милион лева.

 

Само едно образувано дело за неплатени налози в Ловеч

 

Светломира АНАСТАСОВА

Само едно дело за неплатени данъци по член 255 от НК бе образувано след съвместната проверка на няколко институции по сигнали за укрити доходи и разминаване между декларирано и реално имуществено състояние в Ловешка област, съобщи окръжният прокурор Христо Христов. По информация от Териториалната данъчна дирекция проверката е била срещу 6 физически лица от региона. На следващ етап ще бъдат разпоредени одити, ако са налице достатъчно данни за това. Одитите ще обхванат и фирмите с участие на проверяваните лица.

От шестимата потенциални нарушители, чиито имена са дадени от прокуратурата, са проверени само четирима, открити са данни за образуване на дело само срещу един, уточни Христов. От останалите трима един го няма, другите са имали присъди за кражби, рекет, грабеж, хулигансство и измама, които са били прекратени. Това обаче били лица, които вече не се занимават с такъв род дейност. Всъщност няма нещо, което може да послужи за образуване на дело, каза окръжният прокурор.

На въпрос дали от Териториалната данъчна дирекция са поискали съдействие или са подали сигнал за действия срещу някой от големите длъжници на хазната, които по последна информация, взета от сайта на ГДД в интернет, са 52-ма с дългове от общо 47 милиона лева, прокурорът каза, че не е получавал искания. Последните общи действия били по проверката на шестте лица.

Работата на Окръжна прокуратура, ТДД и РДВР продължава.

 

По-малко закононарушения с по-големи щети

 

За шест месеца нанесените поражения са за 17 134 000 лв.

 

Цветана АТАНАСОВА

Все още не е приключил отчетът на РДВР - Враца, за състоянието на икономическата престъпност в региона през цялата 2005 г., но ако се съди по цифрите през първото полугодие, стопанските престъпления са по-малко от 2004 г., но щетите от тях са значително по-големи. До края на юни служители на сектор "Икономическа полиция" са разкрили 106 от регистрираните 197 икономически престъпления с щети за 17 134 000 лв., като са повдигнати обвинения срещу 31 фирми и юридически лица от Врачанска област.

Най-много са разкритите документни престъпления - 54, следват измамите - 43, престъпления против кредиторите - 31, престъпления по служба (чл. 282 от НК) - 25, престъпления в отделни стопански отрасли - 23, длъжностно присвояване - 15, обсебване - 8, безстопанственост - 7 разкрити, 3 против парично - кредитната система, едно против финансовата система.

Вече е образувано предварително производство за престъпление по служба срещу съдия - изпълнител от районния съд в Бяла Слатина, който не е спазил законоустановения седемдневен срок за призоваване на длъжника "Идема" ООД, с което го ощетява с 60 000 лв., а съдията се е облагодетелствал от нарушението на закона. Образувано е предварително производство за безстопанственост и срещу началника на отдел "Икономическа политика" в община Враца. Служителката не е упражнила ефективен контрол на общинското дружество "Информационен център" ЕАД, от което са последвали щети за общината за 100 000 лв.

Приключено е полицейско производство с мнение за предаване на съд за извършена измама в големи размери от 35-годишен гражданин от с. Синьо Бърдо за това, че през февруари 2005 г. е изтеглил от различни бензиностанции в страната по безкасов път 200 000 литра горива на стойност 300 000 лв. Предварително производство е образувано срещу ръководителя и пълномощника на "Хермес" ООД - Враца, за това, че в продължение на три години са представяли неверни сведения пред Държавен фонд "Земеделие" за създаване на 170 дка трайно лозово насаждение, за да получат облекчени условия за кредитиране. Щетите са на стойност 170 000 лв.

Служители на сектор "Икономическа полиция" са извършили 11 проверки на нарушения в земеделски кооперации, фирми и акционерни дружества с щети за 7 409 712 лв. Повдигнати са обвинения срещу председателя на ППК "Златия" - Хайредин, срещу шестима еднолични търговци и трима управители на акционерни дружества в Роман, Враца и Козлодуй, чиито фирми през периода 1997 - 2005 г. са изпаднали в неплатежоспособност. В определения от закона срок отговорните лица не са открили процедура за обявяване в несъстоятелност, с което държавният бюджет и кредиторите им са ощетени в размер на 7 409 712 лв. Материалите са изпратени на Окръжна прокуратура - Враца, уточниха от РДВР.

През 2005 г. служителите на "Икономическа полиция" към регионалната дирекция на МВР във Враца са извършили 51 специализирани полицейски операции. Проверени са 175 обекта, от които са иззети 36 компютърни конфигурации, 7 221 оптични носители и 530 магнитни носители. През август беше разбита "фабрика" за производство на пиратски дискове, а при операцията са иззети декове, компютри, ДВД- записвачки, принтери, 4 900 записани СД, 2 300 празни СД, 530 аудиокасети, над 3 500 000 обложки. По този повод на 27 декември 2005 г. министърът на вътрешните работи Румен Петков обяви благодарност на директора на РДВР - Враца, полковник Иван Сълов и няколко офицера от сектор "Икономическа полиция" и дознатели за конкретен съществен принос при предотвратяване на престъпни посегателства върху защитени от авторско право произведения, разкриване на престъпна мрежа за производство, тиражиране и разпространение на пиратски продукти на територията на България.

 

Монтана

 

324 длъжници предадени на Агенцията за държавни вземания

 

Момчил ИВАНОВ

324 фирми и физически лица, които дължат големи суми на Териториалната данъчна дирекция (ТДД) в Монтана, са предадени на Агенцията за държавни вземания, съобщиха от дирекцията. На 151 от длъжниците са отнети задграничните паспорти и е наложена забрана за напускане на страната.

Най-голям длъжник на ТДД в Монтана е дружеството "Ломски мелници" АД, което стопанисва мелничния комбинат в крайдунавския град. Неговите данъчни задължения са за 3 060 000 лева. След него се нареждат фирмите "Мон трейд" ООД с дългове от 2 759 000 лв., "Агро суген" АД - 1 862 000 лв., "Суген" АД с 1 086 000 лв., за които се предполага, че са на скандално известния бизнесмен от Монтана Борислав Славчев. Големи длъжници са също "Птиком" АД - 963 000 лв., "Мон трейд" АД - 898 000 лв., "Винпром" - Лом с 570 000 лв. и др. Борислав Славчев, известен от 90-те години на миналия век като собственик на фирма "Агропромстрой", фигурира в списъка и като физическо лице с дългове от 30 680 лв.